Disable Touch Screen Windows 10 and Windows 8

10:53 AM 28 Comments A+ a-

Tempat kerja aku ni konsepnya lebih kurang macam cyber cafe tapi lebih kondusif (no games / online gambling / porn dan seumpamanya) dan juga telinga aku cukup pantang kalau sesiapa buat bising kecoh membabi buta. 

Kebanyakan waktu bekerja aku dikelilingi golongan kanak-kanak terutamanya waktu cuti sekolah. Dan disebabkan kedudukan meja kaunter yang agak 'kurang padu', golongan kanak-kanak tersebut selalunya akan 'bergayut' dan 'menjulurkan' tangan diorang sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku yang terletak di sebelah dalam kaunter. 

Bila tangan diorang tu gatal menjalar sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku, kerja-kerja yang aku sedang buat sedikit terganggu (dan selalunya bila ditegur supaya duduk jauh daripada kaunter tu, diorang buat macam takde telinga aje).



Oleh itu, aku amek solusi untuk 'disable' kan aje fungsi skrin sesentuh laptop aku tu. Lebih mudah dan tak menyakitkan hati aku.

CARA UNTUK DISABLE TOUCH SCREEN UNTUK WINDOWS 10 DAN WINDOWS 8


1.Right Click pada butang 'Start' 
2.Pilih Device Manager
3.Pilih Human Interface Devices
4.Right Click HID-compliant touch screen
5.Pilih 'Disable'
6.Selesai




Kalau rasa tak berapa faham bahasa malaysia, boleh try tengok sumber tutorial Bahasa Jerman. Kot la lebih faham kehkehkeh 




28 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Syamsid Dhuha
AUTHOR
December 10, 2015 delete

I don't use windows 8 still old school using winXP . Weee , so I don't have any problem with people that "Have a hand problem" Haha , but this tips definitely useful , my sister always "ter-delete" her schoolwork file (luckily she's always save her homeworks before they attack CTRL + S save her life ) Nice tips btw :D

- Syamsid Blog -

Reply
avatar
tiga lalat
AUTHOR
December 10, 2015 delete

leh tak letak electricity kat touch screen tu kalo budak2 x berkenaan sentuh ke ape., kasik kejung jari dorang.,harhar2

Reply
avatar
Bro Ley
AUTHOR
December 10, 2015 delete

oohh..camtu rupanya. Thanks for the tips.
Aku try buat mcm kau suruh tu tapi hasilnya mengecewakan. xde pun human interface device tu. Baru aku sedar betapa usangnya laptop aku ni sampai touch screen pun dia x kenal. haha...

Reply
avatar
Farah
AUTHOR
December 11, 2015 delete

Kalau laptop kita bukan touch screen, memang akan jadi touch screen ke kalau pakai Windows 8 or Windows 10? Teringin juga nak tahu sebab saya pakai Windows 7 sekarang. Masih lagi reluctant nak tukar ke Windows 10.

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
December 11, 2015 delete

Aku masih guna Windows 7 sbb...hmm...laptop aku yg purba ni baik dgn 7 je.
Tapi aku cukup pantang bila ada orang sentuh skrin laptop aku, kekadang sampai ada smudge-smudge arrrggghhhh geramnya.

Tetiba kagum sebab kau boleh taip keluar ikon 'start' windows tu.
Camne kau buat? Ajaq laa sikit...

Reply
avatar
dear anies
AUTHOR
December 11, 2015 delete

hahaha mmg x tau ni sbb x guna window ;-)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

sipbaik your sis jenis always save her homeworks. kalo tidak memang mendapatla hehe.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

bes jugak idea wak tu. mcm betul ke bohong tu pon ok gak.
sesape tgn gatal tersentuh je skrin tu hamekaw electric shock hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

dia saja main aci nyorok kot tu Bro.
cer try lagi 2-3 kali hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

err. err.. yang tu Ana tak pasti pulak Farah hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

ekceli aku lebih suka Win7 dedulu cEro.
Tambah pulak part wordart kat MS Office.
Aku lebih suka word art version Win7 hehe

Jangan kagum sangat cEro.
Rahsianya.. jeng. jeng.. jeng~ kikiki =D

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 11, 2015 delete

konfem anies guna Macbook kan?kan?kan? hehe

Reply
avatar
amir zahari
AUTHOR
December 13, 2015 delete

Terer jgk anak bab2 gini ek? hehehe i like...

Reply
avatar
amir zahari
AUTHOR
December 13, 2015 delete

ana.. bukan anak lagi.. tertypo..hehehe

Reply
avatar
Fida Z Ein
AUTHOR
December 15, 2015 delete

Assalamualaikum...ooo...ada caranya rupanya....terima kasih arigato...

Reply
avatar
December 15, 2015 delete

touch screen ni pun kadang kadang leceh jugak. nak sapu screen laptop, lupa laptop pakai touch screen. tak memasal habis hilang keje. hahahaha

Reply
avatar
December 16, 2015 delete

windows ni main updated makin merapu rapu....sy guna win 7 je...haha

Reply
avatar
Mr. Doctor
AUTHOR
December 18, 2015 delete

Kena garang sikit kot dengan budak2 tu.. btw header tu lukis sendiri ka? cantiknya

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

terkejut baca. ingtkan 'anak' sape pulak amir maksudkan hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

cak! wahhh kak siti mai melawat kawasan hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

waalaikumsalam. haah gitu je caranye kak hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

tu pasal malas nak guna touch screen ni. ekceli kalo utk laptop, mcm x sesuai je touch-touch ni =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

tu la sbnrnye ana pun lebih suka Win7 dulu hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 18, 2015 delete

garang2 pun deme wat pekak je hehe.
header tu kwn sy tlg lukis hehe

Reply
avatar
Farrah MF
AUTHOR
December 20, 2015 delete

Budak2 tu tangan panas,..tak leh dok diam. Nak usik itu ini :)

Reply
avatar
Mormor
AUTHOR
December 24, 2015 delete

hahaha, mormor pakai lappy touchscreen. baru tau ada function disable ni :D

Reply
avatar
Cik Nadyya
AUTHOR
December 25, 2015 delete

fuhhhh laptop cangih! kekeke

**lama dah xsinggah sni. wuu
**ehhh canteknyaaa header :)

Reply
avatar