Disable Touch Screen Windows 10 and Windows 8

Tempat kerja aku ni konsepnya lebih kurang macam cyber cafe tapi lebih kondusif (no games / online gambling / porn dan seumpamanya) dan juga telinga aku cukup pantang kalau sesiapa buat bising kecoh membabi buta. 

Kebanyakan waktu bekerja aku dikelilingi golongan kanak-kanak terutamanya waktu cuti sekolah. Dan disebabkan kedudukan meja kaunter yang agak 'kurang padu', golongan kanak-kanak tersebut selalunya akan 'bergayut' dan 'menjulurkan' tangan diorang sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku yang terletak di sebelah dalam kaunter. 

Bila tangan diorang tu gatal menjalar sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku, kerja-kerja yang aku sedang buat sedikit terganggu (dan selalunya bila ditegur supaya duduk jauh daripada kaunter tu, diorang buat macam takde telinga aje).



Oleh itu, aku amek solusi untuk 'disable' kan aje fungsi skrin sesentuh laptop aku tu. Lebih mudah dan tak menyakitkan hati aku.

CARA UNTUK DISABLE TOUCH SCREEN UNTUK WINDOWS 10 DAN WINDOWS 8


1.Right Click pada butang 'Start' 
2.Pilih Device Manager
3.Pilih Human Interface Devices
4.Right Click HID-compliant touch screen
5.Pilih 'Disable'
6.Selesai




Kalau rasa tak berapa faham bahasa malaysia, boleh try tengok sumber tutorial Bahasa Jerman. Kot la lebih faham kehkehkeh 




28 Lovenote(S):

  1. I don't use windows 8 still old school using winXP . Weee , so I don't have any problem with people that "Have a hand problem" Haha , but this tips definitely useful , my sister always "ter-delete" her schoolwork file (luckily she's always save her homeworks before they attack CTRL + S save her life ) Nice tips btw :D

    - Syamsid Blog -

    ReplyDelete
    Replies
    1. sipbaik your sis jenis always save her homeworks. kalo tidak memang mendapatla hehe.

      Delete
  2. leh tak letak electricity kat touch screen tu kalo budak2 x berkenaan sentuh ke ape., kasik kejung jari dorang.,harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. bes jugak idea wak tu. mcm betul ke bohong tu pon ok gak.
      sesape tgn gatal tersentuh je skrin tu hamekaw electric shock hahaha

      Delete
  3. oohh..camtu rupanya. Thanks for the tips.
    Aku try buat mcm kau suruh tu tapi hasilnya mengecewakan. xde pun human interface device tu. Baru aku sedar betapa usangnya laptop aku ni sampai touch screen pun dia x kenal. haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia saja main aci nyorok kot tu Bro.
      cer try lagi 2-3 kali hahaha

      Delete
  4. Kalau laptop kita bukan touch screen, memang akan jadi touch screen ke kalau pakai Windows 8 or Windows 10? Teringin juga nak tahu sebab saya pakai Windows 7 sekarang. Masih lagi reluctant nak tukar ke Windows 10.

    ReplyDelete
    Replies
    1. err. err.. yang tu Ana tak pasti pulak Farah hehehe

      Delete
  5. Aku masih guna Windows 7 sbb...hmm...laptop aku yg purba ni baik dgn 7 je.
    Tapi aku cukup pantang bila ada orang sentuh skrin laptop aku, kekadang sampai ada smudge-smudge arrrggghhhh geramnya.

    Tetiba kagum sebab kau boleh taip keluar ikon 'start' windows tu.
    Camne kau buat? Ajaq laa sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekceli aku lebih suka Win7 dedulu cEro.
      Tambah pulak part wordart kat MS Office.
      Aku lebih suka word art version Win7 hehe

      Jangan kagum sangat cEro.
      Rahsianya.. jeng. jeng.. jeng~ kikiki =D

      Delete
  6. hahaha mmg x tau ni sbb x guna window ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfem anies guna Macbook kan?kan?kan? hehe

      Delete
  7. Terer jgk anak bab2 gini ek? hehehe i like...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana.. bukan anak lagi.. tertypo..hehehe

      Delete
    2. terkejut baca. ingtkan 'anak' sape pulak amir maksudkan hehehe

      Delete
  8. Replies
    1. cak! wahhh kak siti mai melawat kawasan hehe

      Delete
  9. Assalamualaikum...ooo...ada caranya rupanya....terima kasih arigato...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. haah gitu je caranye kak hehe

      Delete
  10. touch screen ni pun kadang kadang leceh jugak. nak sapu screen laptop, lupa laptop pakai touch screen. tak memasal habis hilang keje. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal malas nak guna touch screen ni. ekceli kalo utk laptop, mcm x sesuai je touch-touch ni =P

      Delete
  11. windows ni main updated makin merapu rapu....sy guna win 7 je...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sbnrnye ana pun lebih suka Win7 dulu hahaha

      Delete
  12. Kena garang sikit kot dengan budak2 tu.. btw header tu lukis sendiri ka? cantiknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. garang2 pun deme wat pekak je hehe.
      header tu kwn sy tlg lukis hehe

      Delete
  13. Budak2 tu tangan panas,..tak leh dok diam. Nak usik itu ini :)

    ReplyDelete
  14. hahaha, mormor pakai lappy touchscreen. baru tau ada function disable ni :D

    ReplyDelete
  15. fuhhhh laptop cangih! kekeke

    **lama dah xsinggah sni. wuu
    **ehhh canteknyaaa header :)

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu