Fun & Rilex : Bella Vista Part 1

10:33 AM 3 Comments A+ a-

Kisahnya bermula 22 Februari hingga 26 Februari baru-baru ni, aku dan juga rakan sekerja diarahkan menghadiri kursus di Bella Vista Resort & Spa Langkawi. Berkumpul seawal jam 5.30 pagi, kami diarahkan bergerak secara konvoi memandangkan kami hanya diberi keizinan menaiki van 15 seaters (Toyota Hiace) yang memuatkan kami seramai 12 orang dan juga segala mak nenek beg laptop & luggage untuk bekalan pakaian 4 hari berkursus. 

Mulanya, memang ada issue berkenaan dengan transport : 1 van saja nak sumbat kami beramai-ramai dalam tu. Memang ada jugaklah yang hangin dengan pihak pengurusan tapi apakan daya, diorang kan ibarat Durian dengan Timun. Timun ni bergolek pon terluka, digolek pon sama jugak terluka. Tapi hasil daripada perbincangan meja bulat oleh Brader Otai dalam team kerja kamiorang tu, akhirnya dapatlah approval untuk bawak 1 extra car (myvi rakan sekerja yang sorang tu). Jadinya longgarlah sikit dalam van tu. 

Bayangkanlah dek non, perjalanan daripada Sungkai,Perak - Jeti Kuala Perlis bukannya dekat! 4 jam lebih dekat 5 jam. Naik kematu bontot aku dok dalam van tu. Pihak Atasan sedaplah pergi naik exora yang hanya bertiga aje. Selesa kemainlah kan. 

Itu baru travel 4-5 jam dalam van je, aku dah rengsa gila (Embak Es Es selalulah guna perkataan 'rengsa' tu kehkehkeh). Patutlah aku ni memang belum ditadirkan untuk travel obersea yang ambik masa berbelas jam kadang tu, kalo tidak, entah cemane lah agaknya tahap kerengsaan aku tu hahaha

Ini lah lokasi kursus kamiorang selama 4 hari tu. Cantik gila. Masa memula tengok gambar ni, dok terbayang kekonon macam Princess nak pulang ke istana kahkahkah

Tapi bila sampai je, tudia ambik hang ! 

1.Masalah bekalan elektrik (Seminar Hall takde lektrik weyhhh ! Hangat gila !)
2.Banyak proses renovation sedang dijalankan (Pihak Atasan aku kata, tak dimaklumkan tentang renovation mak nenek segala tu)
3.Bilik agak sempit (ruang untuk solat takde)

Tapi bilik yang aku dapat (which is sebenarnye, bilik aku je terpisah jauhhhhhhhhhhh gila dengan rakan kerja yang lain, diorang dapat blok yang sama. Aku ni terpisah. dapat blok yang jauhhhhhhhh kat seberang sana pastu ujung dunia pulak tu. Tapi ok lah bila masuk bilik tu, luas gila boleh main badminton (metaphor sangat kahkahkah). Part main badminton tu aku tipu je. LUAS tu betul.

Tapi lagi, bilik aku tu KURANG CERMIN. 
Kemonlah, ada 1 cermin je kat dalam bilik air. Muat-muat nak suluh muka je pulak tu.
Lain-lain dah ok dah tapi part CERMIN memang aku tak puas hati.
Perempuan dan cermin ibarat isi dengan kuku kot !
Dah lah aku dicampakkan ke blok paling jauh, pastu 3 orang 1 bilik.
1 cermin kena share 3 orang , cermin dah la kecik molek.
weyhhh apa kejadahnya semua itu ? hahaha

Bilik orang lain memang KECIK dan SESAK NAFAS. tapi cermin kat bilik diorang ada di segenap ruang.
Bukak pintu bilik, nampak cermin dulu.
Bukak pintu almari, nampak cermin lagi.
Baring kat katil, pusing kiri, nampak cermin lagi.
Baring kat katil, pusing kanan, nampak cermin lagi.
Kat meja depan tv, ada cermin lagi.

Jadinya takde scene berebut cermin berlaku kat situ.
Berlainan dengan ahli mesyuarat bilik aku.
Kami terpaksa berebut cermin pakat nak suluh muka hahaha

Itu baru kesah hari pertama.
Hari-hari berikutnya punya kesah nanti aku sambung =P


Failed Betul Rasa

5:44 PM 13 Comments A+ a-

Maaflah sebab macam dah lama aku tinggalkan blog ni. Takde semangat untuk menulis. Mungkin jugak disebabkan tahun ni, Boss-Boss agak lain macam 'perangainya' dan 'mengada-ngadanya', maka oleh sebab tu, hari-hari kerja aku pagi sampai petang memang jadual penuh. Balik kerja, aku dah penat nak mengadap komputer (disebabkan faktor waktu kerja aku memang sepenuhnya mengadap komputer).

Lepas tu pulak, kes Bimbo yang tersadai takmau hidup haritu (dah 2 kali jadi : awal Januari dan awal Februari) masih belum dapat jalan penyelesaian. Dan semalam (20 Februari : seminggu-dua selepas kes kedua takmau hidup, sekali lagi Bimbo buat hal). Aku rasa nak menanges pun ade memandangkan siap ada pakcik jiran tak jauh dari ofis aku tu tolong datang check kan bateri apa semua, pun takmau hidup jugak. Nasib baik ada sorang classmate aku balik cuti dan singgah kat ofis aku, aku pun mintak tolong dia untuk call Abah aku (fon aku rosak dan dalam proses mengumpul dana. tetiba sekarang ni si Bimbo aku pulak tunjuk tanda-tanda sakit T____T )

Datanglah Abah aku dengan Brader mekanik sorang tu (member aku jugak). Ambik masa jugak dia cuba macam-macam cara, check itu ini (segala starter, plug, bateri etc) dan dia siap double check semula apa benda yang Proton Service ada ganti barang masa Bimbo corrupt masa awal Januari dulu tu.

Lepas dia ketat-ketatkan segala wayar kat bateri apa semua, member dia sorang lagi tolong start, Alhamdulillah nasib baik boleh hidup. Aku pun bayar kat dia apa yang patut dan drive Bimbo balik rumah. 


Aku ada google jugak pasal 'JANGKA HAYAT BATERI KERETA KERING' dan dapat beberapa jawapan antaranya :

1.Mungkin bateri kering dah agak lama (lebih 2 tahun). (which is kalau ikotkan, kereta aku punya bateri 17 Mac 2015. Belum sampai setahun pon lagi. tapi tak tahulah dengan kualiti barang zaman sekarang ni, boleh jadi jugak tak boleh percaya dengan mitos 2 tahun tu.)

2.Terminal bateri kunci tak ketat. (mungkin jugak, sebab bila Brader Mekanik tu ketat2kan, terus boleh start pulak kereta aku tu.)

Brader mekanik tu ada pesan jugak, mungkin boleh jadi jugak bateri kena tukar (bateri aku tukar masa 17 Mac 2015 tahun lepas. Aku guna bateri kering disebabkan Abah aku tak yakin aku ni boleh jaga maintainence Air Bateri kalau guna Bateri Basah. Maklumlah anak perempuan, memang haruslah Abah aku tak percaya kat aku dalam bab-bab kereta ni T_____T )

Mungkin aku perlu tukar bateri kering tu agaknye. Buat masa ni aku merajuk. Perang dingin dengan kereta sendiri. Takmau bawak dah dia p kemana-mana. Biar je duduk bawah garaj tu huhhhh~ 

Merajuklah konon =P




Fabulous February

8:30 AM 27 Comments A+ a-



Macam yang aku pernah cerita pada entry Part 1 dan jugak Part 2, berkenaan rakan sekerja aku (Cik Ida) yang terpaksa berhenti kerja disebabkan perlu fokus untuk penjagaan anak dia. Semoga kehidupan Cik Ida lebih ceria dan bahagia dengan kehadiran baby Assyifa :)

Aku pulak ? Syukur Alhamdulillah setelah struggle kerja sorang sepanjang September hingga Januari, kini aku boleh bernafas lega sikitlah dengan kehadiran rakan sekerja yang baru. Aini namanya. Berpangkat 'kakak' pada aku. Bukan orang lain pun disebabkan Kak Aini sebelum ni bekerja dalam department yang sama cuma di lokasi berbeza (di Kedah) dan dia mohon ditukarkan ke lokasi aku disebabkan suaminya anak jati Felda tempat aku bekerja ni. so yeyyyy ! aku dah ada partner baru : Kak Aini :)

Bermula 31 Januari haritu, bermulalah kisah kami bekerja bersama. Aku sangat bersyukur sebab sama-sama boleh faham tugasan masing-masing disebabkan job scope kami sama je sebelum-sebelum ni. Jadinye memang agak dipermudahkan urusan jugaklah segalanya. Syukur Ya Allah :")

Makanya, disebabkan aku back in action (bekerja secara normal semula sebabnye sebelum ni, memang agak tak normal lah kerja aku sebab terpaksa bekerja Isnin sampai Jumaat sorang-sorang. Sabtu Ahad je lah aku ambik cuti. Tapi sekarang ni dah kena re-schedule semula). Macam agak packed jugak Key Performance Index (KPI)  untuk tahun ni yang perlu kami capai. Moga segalanya dipermudahkan untuk aku dan Kak Aini.

How  was your life so far gaisssss ? :)