Salam hujung minggu. Moga sahabat dalam keadaan sihat semuanya.
Jalan-jalan ke mana hujung minggu?
Aku tak ke mana-mana. Habiskan masa di rumah je dengan keluarga.
Masa pegi ke pasar pagi dengan Mak & Abah, ada nampak pakcik jual ikan puyu.
Ikan Puyu memang antara feveret Mak & Abah.
Memang tak lepaskan peluang terus beli.
Selesai siang dan cuci, Mak kata nak jadikan ikan pekasam puyu.
Sebab dah banyak kali terkena, bila beli ikan pekasam yang dah siap,
ada je yang kurang kena pada tekak.
Jadi ambil keputusan untuk buat sendiri.
Cara buat pun tak susah mana.
Sangai (goreng kering) je beras ikut anggaran banyak mana ikan.
Kemudian tumbuk beras yang dah di sangai (tumbuk tak terlalu halus)
Garamkan ikan puyu dan gaulkan dengan beras yang di sangai.
Masuk dalam bekas bertutup dan simpan 4-5 hari.
Lepas dah 4-5 hari, dah boleh goreng ikan pekasam tu.
Potongkan bawang, Cili Padi & perahkan limau nipis. Fuhhhh!
Ini antara menu 'bahaya' sebab daripada nak diet, boleh punah harapan diet hehehe
jujur tak pernah makan ikan pekasam ni. nnti kalau terjumpa boleh try
ReplyDeleteIkan puyu goreng garam kunyit biasa ja pun sedap, apatah lagi ikan pekasam homemade 😋
ReplyDeleteAduh sedapnya! Makan banyak pekasam ini buat macam lauk. Bahaya.
ReplyDeleteMakan nasi panas dengan ikan puyu pekasam goreng bawang memang tak tahu kenyang
ReplyDeletewaduhhh sedapnya dapat makan dgn nasi panas2 niiiii bertambah-tambah pun tak sedar ;-)
ReplyDeletesedapnya.. mkn dgn nasik panas fuhh
ReplyDeleteDulu masa bujang tak reti makan ikan pekasam. Bila dah kahwin dengan orang utara terer dah makan sebab jiran belakang rumah ibu mertua buat pekasam. La ni aihhh kita lak yang terer makan pekasam dari suami yang memang orang utara. Hehe.
ReplyDeleteIkan puyu yang gemuk² mesti sedap kan. Hihihi. Tapi kite seram nak makan ikan puyu. Tulang dia halus² tajam.
ReplyDeleteselalu dapat ikan loma atau ikan sepat kalau beli pekasam...homemade pekasam, sedapnya..
ReplyDeleteSedapnya.. Lama tak makan ikan pekasam..
ReplyDeleteFuhhh kecur air liur!
ReplyDeletedah lama tak makan ikan pekasam ni, tak sanggup nk hilangkan bau dia lepas goreng ehheehhe
ReplyDeleteWah..buat sendiri! Tentu lebih sedap rasanya.
ReplyDeletesedap kak oiii. hahahhaa
ReplyDeleteOhhh saya baru tahu cara mengolah ikan pekasam puyu ini. Jadi seperti difermentasikan ya kak. Tapi pakai garam dan beras yg disangrai. Menariiik. Jadi nak coba 😄. Rasanya berarti akan asin? Krn pakai garam kan? Seperti ikan asin?
ReplyDelete