Jalan Pasar Pagi

27 July 5 Comments

 



Seronoknya jalan-jalan ke pasar pagi / pasar hari bukan apa.
Dapat cuci mata ada pelbagai jenis ulam yang segar!
Lauk basah macam udang, ketam, sotong & ikan pun segar-segar!

Tak kurang juga segala ikan kering,ikan masin, sotong kering, udang kering.
Segala jenis mak nenek basah dan kering mudah nak cari di pasar pagi.



Tak lepaskan peluang tapaw juga yong taufu tapi perlu kesabaran tinggi.

Nak kena beratur panjanggggg sebelum dapat peluang untuk kutip-kutip yongtaufu tu.

Bukan takda orang lain yang jual tapi kuahnya tu yang "berhantu" & sanggup tunggu.

Pernah beli dari yang lain tapi kecewa kuahnya kurang pekat & kurang menepati selera.


Jantan Keparat

25 July 9 Comments

 


Segala macam rasa marah, sedih, kecewa semua ada bila terbaca perkongsian ni.

Dah lah tak pernah tanggung beri nafkah untuk anak isteri,

Ehhhh suami minta isteri buat loan atas nama isteri - untuk suami beli superbike!

Emang dasar jantan keparat apa ini ya?

Aduhai moga dijauhkanlah ujian sebegini pada keluarga kita.

Permudahkanlah urusan golongan insan-insan yang teraniaya macam ni T__T


Jaga Kesihatan

24 July 13 Comments

 


Terasa baru je lagi aku update berkenaan Maaf Tumpas masa awal Mei haritu.

Dua hari yang lepas, sekali lagi hidung & tekak aku terasa perit.

Ada gejala yang sama jugak macam awal Mei haritu.

Untuk kejadian diserang demam dalam jarak 2 bulan macam ni,

ia agak kurang menyenangkan untuk aku disebabkan belum pernah lagi terjadi macam ni.

Di kalangan rakan sekerja aku, aku adalah antara orang yang jarang demam teruk.

Batuk selsema sikit-sikit tu memang biasalah.

Untuk diserang demam yang sampai pening lalat & perlu baring saja tak boleh buat kerja.

Itu sangatlah bukan aku. 

Hurmmm apakah benar teori konspirasi yang digembar-gemburkan selama ini? hurmmm¬

Jaga kesihatan sahabat semua.



Jadi Beginilah Lauk Orang Kampung

22 July 19 Comments



Lauk ikan puyu goreng rangup cicah cili kicap (terlior masa singgah Blog SA).
Jadi kita tiruvasi menu SA sambal udang petai (tapi takda pic cili kicap) hehehe

Beginilah lauk orang kampung rakyat marhaiennn.
Jika masa hidup di Bendang (Sawah) dulu, Mak & Abah kata makan kena berjimat.
Al-maklumlah bukan orang senang jadi tak boleh memilih.

Apa saja ikan yang boleh ditangkap itulah menjadi lauk.
Apa saja ulam-ulaman di sekiling rumah, itulah dibuat juadah.

Dan mungkin sebab itu juga orang dulu-dulu jarang sakit demam.
Makan semua homemade & bekerja kuat (keluar peluh).

Orang sekarang, kerja banyak duduk (kurang keluar peluh)
Banyak stress, tekanan di sana sini.

Moga dipermudahkan urusan semua dengan kehidupan seharian aminnnnn :)



 

Jaga Privasi Hidup Kita

22 July 16 Comments


Bahagia kita, jangan dicanang sebab bukan semua orang suka.
Senang kita, jangan dicakap sebab bukan semua orang boleh terima.
Baik kita, jangan diungkit sebab bukan semua orang selesa.
Apa yang kita rasa, itu untuk kita..
Apa yang kita buat, itu juga untuk kita..
Kita tak buat untuk orang maka tak perlu nak orang lain rasa..
Privasikan sedikit hidup kita daripada orang lain..
Supaya tidak terkena hasad mata orang..
Kebahagian, kesenangan & kebaikan kita cukup untuk kita & Dia Yang Maha Tahu..





 

Jangan Buang Peti Ais Rosak

19 July 18 Comments

 


Ini lebih terpakai kalau tinggal di rumah jenis kampung (sebab rumah kampung lebih luas).
Peti Ais yang rosak usah dibuang & boleh digunakan untuk simpan stock bahan kering macam ni.

Cik Ti & lain-lain haiwan perosak pun susah nak akses masuk dalam peti besi ni.
Kalau rumah di bandar kurang sesuai disebabkan ruang yang sangat terhad.

Jadi lebih mudah gunakan rak troli lebih mudah nak gerak sana-sini hehehe




Jadi Mudah Buat Bubur Asyura

19 July 9 Comments

 


Kisah semalam sempat turut serta Program Bubur Asyura bersama dengan pesatuan penduduk di kawasan sekitar Kampung Ayer Kuning, ChuiChak Teluk Intan. 

Bergabung sekali dengan belia dan Kelab Rukun Tetangga. 

Ramai-ramai gotong-royong, kerja pun jadi mudah hehehe


Selesai dua periuk besar, semua dimasukkan ke dalam bekas & diminta tabur biji bijan.

Dapat lebih kurang 300 bekas untuk diagihkan pada komuniti sekitar.


Aku lebih suka makan tanpa tabur biji bijan. 

Makan suam-suam atau sejukkan sekejap ke dalam peti ais, memang sedap.