kemudahan - keperluan

by - 28 January

guwa sebenarnye memang tak puas hati.. sangat tak puas hati..  Januari ni guwa rancak pegi majlis kenduri kendara kawan-kawan.. dan of kos yang jauh-jauh la.. dan dah tentu lah kita akan stop kat banyak perhentian.. tak kiralah hentian tu R & R ke atau pun sekadar stesen minyak kat mane-mane pekan..

bukan pasal hentian yang guwa tak puas hati.. guwa tak puas hati pasal tempat solat.. surau.. guwa tak tau surau kat hentian tu bape kaki kali bape kaki.. yang guwa tau surau tempat untuk solat tu sempit.. ruang solat pompuan yang guwa masuk tu boleh la muat dalam 8 orang dalam 1 saf.. pastu dapatla kot buat dalam 2 saf setengah.. tu pon dah jenuh belaga bontot.. memang sangat tak selesa.. 

surau tu kat Hentian Bukit Gantang arah selatan yang guwa stop tu.. dah la memang waktu tu weekend ada belaga dengan cuti umum ape tah tapi memang sekolah cuti la.. pack gila manusia.. dari jauh dah nampak dah betapa sesaknya nak masuk solat dalam tu.. elok-elok orang niat nak solat, bila keadaan tak selesa camtu otomatik ada yang tak jadi nk solat.. memangla boleh cakap : 


"eleh kalo betol niat nak solat, ape ade hal"


yes memang sedap bercakap dan menghamburkan air lior sekiranya bukan kena pada batang hidong sendiri.. pada guwa memang sangat tak praktikal kemudahan yang disediakan dengan tahap keluasan kesempitan sebegitu.. ditambah pulak pada masa cuti yang memang ramai orang bercuti dan ke sana sini.. dah sepatutnya pon ditambah keluasan atau tambah unit lagi kemudahan surau / tempat solat.. kalo tak pon buat besar macam kat Hentian Sungai Perak.. itu pada guwa agak luas lah kemudahan surau die.. tapi kalo mai musim perayaan / cuti sekolah memang jemm jugak.. pihak PLUS la sepatutnya kena peka perkara-perkara camni.. mungkin ada je yang rasa :


"eleh dah tau situ penuh, p la hentian lain"


pada guwa, kalo nama pon 'kemudahan' memang sepatutnya lah MEMUDAHKAN pengguna.. bukan memberi kesusahan dan ketidakselesaan.. kehkehkeh

You May Also Like

38 Lovenote(S)

  1. kalau nak singgah solat, jgn singgah di 'hentian' ... singgah di 'RnR' ..kawasan solat sangat luas terutama di sepanjang laluan PLUS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RnR pon mmg pack gila kalo mai time musim cuti bro :)

      Delete
    2. dan pulak bila kita ni cuma menumpang sebuah bas,
      driver bas tu pulak bukanlah yg jenis senang utk
      berbincang utk memilih utk berhenti di mana, maka
      itu lah yg lg menjadi sgt tak best bila dia benti
      kat Hentian berbanding dgn RnR =P

      Delete
  2. wah....mesti berbau2 nk solat...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bau dah memang tentu2 mcm2 jenis ade CTK :P

      Delete
  3. hohohoh....at least still ada tempat solat kan. tapi memang kadang2 kemudahan yang ada tak cukup & tak memuaskan.hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup stil ada la Lan.. tp tu la tahap selesa dia agak kureng la.. hemmmm

      Delete
  4. at least ada.. tapi memang pun surau kecik tapi orang Q panjang~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah memang camtu lah slalunye Dhiera kan..

      Delete
  5. memang kebanyakkan tempat solat kat petrol station kecik.

    kalau kat hentian tu kebanyakkannya luas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak kat hentian yang kecik kak..
      bak kata deme2 yg lain ni.. kalo kat
      HENTIAN mmg kecik gitu..

      Delete
  6. betul tu kak, ade kesukaran sikit la bile weekend nk bersolat di R n R. sesak gile...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. even kat RnR pon memang sesak kan Linda ?

      Delete
  7. paling perit bila banyak orang lah kan. bersesak-sesak nak solat. :)

    ReplyDelete
  8. oo kalau g kete seniri boleh la stop kt mana2 masjid or surau..
    kesian kat korang

    ReplyDelete
  9. memang agak sempit saya rasa. saya pun pernah solat kat sana. tapi disebabkan selalunya saya pergi taklah pack sangat. so, selamatlah. hehehe.

    From,

    Nasz

    www.mohdnaser.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai nasz.. lama x dtg sini ek?hehe
      hermm haah tu lah.. untungla nasz
      time pegi x kene camtu.. hehe

      Delete
  10. hentian ni biasanya memang untuk org singgah sekejap..buang air, rehat and solat..so sebab tu la ruang dia agak kecil dan terhad, tak macam R&R..diorang cuma provide kemudahan yg optimum..means, ada dan memadai untuk jumlah tertentu pada suatu masa..

    dari segi ekonomi dan construction, agak rugi untuk menyediakan ruang yg besar bagi purata kegunaan yg sementara..contoh kalau purata yg datang bersolat ialah 8 org pada sesuatu masa, agak rugi dan tak praktikal untuk penyedian kawasan bermuatan 15 org..

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh todia geng engineer kita dah tolong jawab :P
      hermm mmg betoila apa Encik H kata tu.. cuma..
      cumanya, pd ana x setautnyalah kalo kat Hentian yg
      besar mcm Bukit Gantang tu kemudahan surau dia besar tu.
      situ dah la dia label 1 pit stop Buah-Buahan tempatan,
      dah tentu2 jd tempat tarikan org untuk singgah.. dah tentu
      jugaklah ramai je muslimin muslimat yg nak solat..

      hermm tp tu lah, faham je ape yg Encik H cakap tu.. hehe

      Delete
  11. kan, mmg penuh bile time cuti sekolah -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penuh kan Syaza ?
      bukan kira dah kat RnR pun -_-

      Delete
  12. kan... salalu jadi macam ni... tapi saya slalunya kalu balik kelantan.. tak berhenti la.. behenti pun. isi minyak. then teruskan... 8jam straight... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu kan Ejam ? hermm tu lah start drpd tu mmg ana elak la singgah kat RnR ke hape.. saja je lalu ikot jln lama atau masuk pekan utk cari masjid ke atau surau dlm pekan tu.. xdela jem sgt nak solat :)

      *perhh 8 jam straight ? kematu bontot duduk =P

      Delete
  13. Lama x jejalan kat blog nie.. buzy :(

    ReplyDelete
  14. dear..awak dh bagi alamat ke??sy nak pos kad kahwin

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear MIJ,

      kite dah email kat email awk :)

      Delete
  15. orang sentiasa mencari kesalahan orang lain, sedangkan kesalahan diri sendiri tak ketahuan

    ingatlah

    barangsiapa menutup aib sesama kita, Allah pasti menutup keburukan kita

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum.

    Ana..lana rasa..bukan dihentian rehat juga..

    Banyak lagi tempat awam, terutama mall.. surau yg disediakan kdg2 mengecewakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Lana

      haah betol la tu Lana.. kat mall pon lebih kuranglah. yelah kan tmpt2 camtu dah tentu2lah utk leisure.. surau yg ade pun alahai sempit je ha.. hermm entahla Lana.

      Delete
  17. bukit gantang tu kampung den tu...he3...... itu ok lagi...kalau kat petro stesen kat klia nie.... area LCCT...surau dia satu jer....kena share..... lagi susah..... terutama yg perempuan... kedang laki pompuan sebaris jer...

    ReplyDelete