email

6:37 PM 31 Comments A+ a-

kalau dah email tak reti jage, pastu terdedah kat public, takyahla nak kalut bila orang dah hack. pendek dan panjang kate, password pandai je jaga leklok kan? camtulah jugak email. email pon HARUSlah jage bebaik... make sure lah tak too public.. 


komen panjang

9:49 AM 43 Comments A+ a-

satu cara untuk dapatkan komen kat entry blog kita adelah  jangan malas drop komen pada entry orang lain.. setakat :

" setuju ! " atau 

" hahaha" atau 

sekadar " :) " 
pon dikira komen gak kot.. at least ade.. tapi memang ade yang drop komen camtu. banyak.. kontotCiput je dan kadang tu tah bace ke tak entah la ye dak? kehkehkeh

guwa pulak jenis suka drop komen pepanjang.. takde paksaan ke hape pon.. entah. guwa selesa camgitu. singgah blog kengkawan yang baru hapdet. bace entry dia.. pastu guwa make sure akan drop komen.. kalo jenis yang taruk verification code tu guwa cube gak sedaya yang boleh.. kalo sampai 2, 3 kali buat asyik salah je guwa blah terus je.. kurang minat pulak nak cari shoutbox ke hape..

tapi

tapi

nak komen PANJANG ke.. KONTOT ke.. terpulanglah.. ikot mood gak kadang tu kan? kalo rasa idea byk lepas baca entry tu, panjangla sikit komennye.. kalo tidak, kontot je pon takpe dah.. nak bagi duit raye, macam tak cukup bajet je.. bagi KOMEN pepanjang pon kira ok la kot.. kehkehkeh

salam syawal.
selamat mula bekerja.
selamat mula sambung belajar semula-----

wajah dan mulut tak seiringan

10:14 AM 24 Comments A+ a-


guwa yang pompuan pon kadang² susah nak faham naluri pompuan.. dan pada pengamatan guwa, pompuan yang  memiliki tona kulit agak cerah dan termasuk ke arah kategori putih adelah golongan yang seringkali memiliki sifat  agak negative. eh tak ! guwa tak cakap SEMUA. guwa dah guna istilah SERINGKALI. kan? 

golongan ni seringkali bajet hot. bajet lawa. pastu pulak mulut kemain manis. tingkahlaku sopan dan sungguh ayu gittew. kalah Chekgu Ayu.. depan member memang tayang sopan habes la. sampaikan member pompuan yang lain yang jenis suke membahan atau lebih tepatnye agak bising mulutnya langsung tak menjadi kegilaan member² lelaki. semua mata member² lelaki hanya terpaku dan terus-terusan tertipu dengan lakonan keayuan dan kesopanan serta kesusilaan golongan tersebut. pada hal member lelaki ni semua tak tahu dari segi dalaman. 

yes dalaman.

harus alert ye jejaka sekalian. ini guwa kasi sikit tipS. yang putih gebu + lagak sopan ayu tu belom tentu molek dalamannye. macam kita beli kueh mueh kat bazar ramadhan dulu la. kuehmueh yang cantik balutannye belom tentu lagi yang tu fresh harini punye. tah² kueh tu semalam punye semalam yang tak habes. pastu pulak jangan belagak sangatla kutuk member pompuan korang yang agak meriah mulutnye tu.. jenis camtu selalunye memang  terjamin naluri hatinye suci murni. betol ! guwa tak tipu. guwa ada testimoni dah. mulut jenis suke membahan, suke mengusik, suke meriahkan suasana tatkala member pompuan lain asyik sibuk kontrol ayu memasing. yang jenis mulut bising ni lah bakal jadi isteri terbaik. konfem !

better pilih yang mulut riuh daripada yang dok kontrol ayu tu.. mulut riuh tu dah tentu kita tau dia bising di mulut je. hati tarak busuk wo. konfem !

Raffael dan kad raya

8:04 PM 17 Comments A+ a-

alhamdulillah dapat lagi bernafas sehingga ke hari ni.. Ramadhan dah pergi.. Syawal muncul kini.. guwa mintak ampun , mintak maaf segala salah dan silap sepanjang berblog.. mungkin ada terkasar bahasa , terlajak kata.. maaf. maaf. dan maaf guwa mintak.. semoga dapat bertemu Ramadhan lagi tahun depan.


Raffael ---- anak sedara guwa satu-satunya.. banyak songeh.. banyak helah.. banyak demand wo ini budak! rase nak cubit² je pipi si Raffael ni kasi merah sebab geram.. kalo die mintak nak A, selagi tak dapat A tu selagi tu lah die dok buat huru-hara depan kita.. bebudak la katekan. memang cantu la. ye dak? bila guwa tunjuk E-kad ni yang ade muka die, Raffael kuarkan ayat ceni :

"huiyoooo Acik Ana terernye ! boleh buat Pael melekat dekat ketupat! "


sipbaiklah ade Raffael si budak kecik ni penyeri tiap kali hari raye.. kalo takde budak kecik, raye macam agak suram. errr ke guwa je rase cantu? =P

salam aidilfitri.
maaf salah silap--

Duit Raya GiveAway

6:30 PM 15 Comments A+ a-





kemain suka lagi adik² ni semua bila nampak je kelibat guwa dengan partner guwa (Ida) melangkah masuk ke kawasan Tadika diorang.. selalunye tiap hari selasa dengan khamis, diorang yang jalan kaki reramai datang kat Pusat Internet kamiorang untuk sesi guna komputer.. 

alhamdulillah tahun ni bajet lebih.. maka adik² kesayangan guwa semua ni yang selalu datang belajar dapat duit raya lebih tahun ni.. hehe

sekali sekala masuk dalam dunia diorang memang seronok.. hilang kejap stress pasal kerja.. sebab tu orang kata, ANAK tu pengikat  rumahtangga ---- ececece kau ana.. cecepat kawen.. pui ! =P

iftar bersama

10:49 PM 38 Comments A+ a-


iftar bersama kawan² sekerja.. plus dengan Boss guwa sekali.. memula masa dok discuss pasal tempat berbuka kemain lagi prum pramm prumm pramm.. ikot pulak selera besar kengkawan lelaki, ada yang suggest kat Palace of The Golden Horses.. 

"Perhh ! gile arhh !" <--- tu ayat otomatik tekeluar dari mulut guwa bila nengok deme suggest gitu.. guwa punye pocket memang tak mampu nak cover makan kat tempat² camtu.. lain la kalo company ade nak sponsor.. choiiii ! alah lagi pulak, guwa bukan jenis telan segala.. guwa makan cipuuuuuut je kalo time bukak posa nih.. abeh kuat pon guwa bedal murtabak 1 keping plus kuih² tige empat ketul.. guwa memang susah nak telan nasik time bukak posa.. guwa rasa memang tak berbaloi arrr kalo guwa bayar memahal *reratus hengget pastu makan cipuuuuuut camtu.. hahaha

last² semua sepakat untuk berbuka kat Meranti Cafe kat area Hot  Spring.. sebab Big Boss pon kurang setuju kalo nak p area KL.. sebab makan masa untuk kamiorang ke sana.. maklumlah kamiorang semuanya kerja kat site dalam Felda area sungkai nih..  Hot Spring ni dekat pon dekat.. takde nak kene rushing nak hala ke KL nu.. guwa dah la elergik dengan jalan sesak nih.. boleh muntah hijau guwa kalo stuck dalam jemmed nih.. kalo setakat Big Boss sorang je yang kena turun hala ke Hot Spring ni takdela susah sangat..


selesai je berbuka, guwa yang memang dah pakat awal dengan 3 lagi member guwa pon keluarkan lah kek cekelat nih.. sempena celebrate befday Cik Ida + Kak Normy + Kak Sha.. sebab deme ni punye befday area Jun, Julai dan Ogos..





anak Kak Normy si Faris atau kami panggil Ayish dah nak sangat capai kek cekelat tu..  Kak Normy cakap kalo dapat, konfem die ramas² je kek tu.. phewww sipbek ~



habes sesi makan.. sesi fotogediks pulok.. Big Boss tahan je lah dok melayan perangai anak² buah semua.. tapi Big Boss je tanak buat tangan macam kamiorang semua buat.. hishhhh malu lettew =P

Ramadhan semakin ke hujungnya T_______T


bazar dan bazir

12:00 AM 31 Comments A+ a-



sebab tu orang cakap kalo nak p bazar ramadhan jangan bawak duit bebanyak.. bawak seploh hengget pon cukup dah kalo takat nak beli untuk makan sorang.. 

dan lagi baik kalo berbuka kat masjid je.. takde nak bazir.. baru ade limit makan tak banyak.. paling kuat pon makan kurma sebijik plus nasik sikit.. pastu boleh terus solat.. boleh terus teraweh pulak lagi..

ramadhan semakin ke penghujung.. sobss sobbss T___T


Segmen di mana anda beraya pada tahun ini bersama phat corner

11:55 AM 25 Comments A+ a-



nah sekian lamanya guwa tak join segmen.. kali ni guwa join segmen Phat sempena raya yang dah tak berape hari je lagi nak muncul ni kan..

tahun ni macam biase guwa beraya kat Felda terchinta guwa ni je.. Felda Gunung Besout 2 dalam daerah mukim Sungkai, Perak.. tahun² sebelum ni pon guwa memang beraya kat felda guwa ni je.. sebabnye memang terasa la meriahnye.. tambah pulak tahun ni macam tahun luck orang Felda.. asyik masyuuuuukk duit je dari awal tahun kan.. maka nye tahun ni konfem dabel teripel meriah la bile semua anak cucu cicit pakat balik beraya.. sekarang ni pun dah meriah dengan pertandingan pelita panjut antara Felda.. macam² pattern boleh tengok bile malam lepas maghrib.. 

dan guwa sebenarnye 1 kampung / 1 felda dengan rakan blogger Linda dan jugak Mas.. deme 2 orang ni pun orang Felda Besout jugak.. tapi deme Besout 1.. maklumla Felda Besout ni ade sampai Besout 7.. pheww~ 

Felda Besout ni tak la jauh sangat dah dengan area Tanjung Malim -  Slim River - Bidor - Tapah.. lebih kurang 1 jam perjalanan dah boleh sampai.. cume bile nak masuk ke dalam felda ni je yang jadi susah nak cari rumah.. kalo first time masuk memang selalunye takkan boleh jumpe lah rumahnye.. so kalo sesape yang ade niat nak datang beraye, sile lah roger awal supaye boleh guwa jemput dengan bentangkan karpet merahhijaubiru siap² kat depan pintu gerbang masuk felda ni.. kehkehkeh

nah kengkawan blogger ce share jugak korang beraya katne tahun ni : 

- iffah
- babaharin
- anif abdullah

malam 7 likur

10:01 AM 29 Comments A+ a-



Pian : "..kak baju raya hang dah beli belom?.."
Guwa : "..aku takde baju raya la tahun ni..takde bajet.."
Pian : ".. nehh kak ! takkan takde langsung?"
Guwa : "..a ah memang takde T___T "
Pian : "...ala.. cane nak family photoshoot pagi raya nanti.."

Guwa dengan Pian (adik guwa) memang rapat.. susah senang ke atau paling best kalo dia tak cukup duit, memang guwa lah tempat dia mengadu domba nasib.. 



-- malam 7 likur tiga belas tahun dulu --


mak guwa memang tak berape nak bagi kami adik-beradik main mercun atau bunga api.. takot malang tak berbau harum kan.. disebabkan kamiorang ni anak soleh solehah maka memang kamiorang dengar kata la.. tapi tah cane tah boleh pulak malam ramadhan ke 21 tu, adik guwa si Pian ni turun la kat laman rumah.. sebab kawan sebelah panggil ajak tengok diorang main bunge api, mercun ape semua.. 

mak guwa dengan makcik sebelah (yang anak dia panggil adik guwa  tu.. tengah sembang kat beranda / anjung rumah guwa) .. tengah rancak sembang punye sembang tetibe mak guwa terpandang api berlari depan mata die.. hah sudah ! tak lain dah la ni ! mak guwa terus bangun lari menghala ke bahagian belakang rumah.. ada 1 kolah air untuk tadah air hujan kat situ.. instinct mak guwa memang tepat.. adik guwa dah kecebussss masuk dalam kolah tu ! 

rupenya adik guwa si Pian yang kene sambar api! Pian dah nanges kaw-kaw mase tu.. dengan penuh konfiden plus air mata, mak guwa pon slumber turunkan (londeh) seluar baju melayu yang memang dah hangus tu.. guwa tengok dengan mata guwa sendiri, masa seluar tu turun, kulit adik guwa pon ikot sekali turun same melekat dengan seluar tu!! perhhh azab die jangan tanye la.. Pian dah nanges sampai takde suare dah.. mak guwa cuak gile tengok anak die terbakar.. terbakarrr weii!!

sebulan gak Pian duduk hospital.. abah guwa suruh doktor amek kulit abah guwa untuk tampal balik kulit kat kaki Pian yang banyak dah terkoyak tu.. tapi doktor cakap takleh nak terima sebab sel kulit abah agak dah berumur so tak sesuai untuk sel kulit Pian yang muda masa tu baru 8 tahun lebih.. memang sayu abah guwa masa tu.. dah la masa tu memang susah.. bukan macam zaman sekarang..

abah guwa cerita, dia tengok sendiri masa sesi doktor cuci kulit Pian.. doktor gantung Pian.. memang tergantung.. diorang bius kaw-kaw agaknye.. pihak hospital nekad untuk amek kulit tangan Pian sikit.. kulit punggung sikit untuk tampal semula sel kulit yang dah terbakar tu.. abah cakap, diorang gantung, pastu diorang siat kulit tangan dengan kulit kat punggung.. *seriyes terasa perit gile ! pastu sesi cuci² services.. abah guwa tak sanggup nak teruskan tengok.. terasa perit kat kulit sendiri.. 

mak kat rumah pulak jangan ditanya la.. masa tu pulak adik kepada Pian (si aiman) kecik lagi.. baru berape bulan je.. mak lagi tambah sedih sebab tak dapat nak tunggu pian kat hospital.. guwa pon masa tu baru tingkatan 1 lebih kurang.. abang long guwa baru dapat keje kat KL masa tu.. baru nak belajar hidop.. 

start malam tu jugak, abah guwa memang banned habis-habisan segala bentuk bunga api / mercun / bahan letupan atau pelita .. memang  lama la sesi 'berpantang' daripada api.. 

Pian pun agak trauma.. habes azab kat hospital, azab kat rumah pulak.. dia keluar hospital bukan lagi macam dia yang dulu.. kaki dia dah macam pendek sebelah *sebab kulit tu macam tarik kaki dia

lama Pian amek masa untuk recover.. trauma jangan cakapla.. tiap kali blackout, bila pasang je lilin atau pelita, Pian memang akan sedaya upaya paksa mata dia untuk tidur.. dia tak sanggup pandang api.. 

masa kat hospital tu, Pian cakap polis ade datang amek statement.. Polis tanye macam².. mak ke dera. abah ke bakar adik sampai jadi camni.. sipbaik la memang kanak-kanak jujur.. Pian jawab "taklah..  terbakar.." 

camne boleh terbakar? main mercun ye?? 

taklah.. tengok kawan main.. pastu pelita plastik die terbakar..die pijak² and sepak² la nak padamkan api tu.. pastu terkena seluar baju melayu saya.. api terus sambar.. saya lari la masuk dalam kolah air kat rumah saya.. 

owhh.. ingatkan adik yang main mercun..


TAMAT
-- malam 7 likur tiga belas tahun dulu --

sekarang alhamdulillah.. kaki Pian dah tak teruk macam dulu.. dah recover sepenuhnya.. walaupun parut masih tak hilang.. kat tangan. kat kaki. kat punggung. semua ade kesan.. air mata mak menitis tiap kali tengok.. memori lama memang konfem menerjah keras.

mak paling tak boleh lupa ayat doktor tu :

"alhamdulillah anak makcik ni terbakar 50% ke bawah.. kalau 50% ke atas, kena bahagian jantung, memang tipis la harapan.."



Pian,
mak bersyukur. Ramadhan ke 21 mak luahkan perasaan mak kat aku. mak cakap : pesan kat Pian :  jaga diri-----


separuh ramadhan + bazarrrrrrrr

9:03 PM 26 Comments A+ a-

ramadhan dah berlalu separuh... alhamdulillah cukup lagi puasa setakat ni.. moga² terus cukuplah hendaknye.. maklumlah wanita ni memang agak susah nak dapat puasa cukup 30 hari.. ade je terkena part yang tuuuu.. 

orang lelaki selalu cakap ceni :


"..untung arrr pompuan bleh tinggai posa.. bleh makan minum time orang len jenuh dok tahan lapaq.."


errr sebenarnye kan, kami yang gegerl ni pon bukan suke nak kene tinggal posa ni.. ingat nikmat ke bila orang lain dah abeh posa---- raya--- ape semua pastu kami yang gegerl ni kena GANTI posa tu.. pastu ditambah pulak lagi bila saat dok ganti posa tu, adik kat umah punya bes la pulun makan eskrem mat kool magic tetengah hari butapanasteriktaktaunak habaq pastu siap tanya lagi :


"...kakak nak tak sikit eskrem ni..?"


perhhh ! memang sangat tak heaven rasa dia baq hang.. kalo time siang, tengok ayaq paip pon rasa nak minum.. sebab tu jugak sampai ramadhan dah masuk hari ke patbelas sekalipun, guwa tak penah lagi jejakkan kaki ke bazar ramadhan.. saja takmau p.. satu--sebab balik keja dah penat takmau dah buang tenaga lagi nak bejalan kat bazar tu.. kedua--memula masa belom sampai punyala nawaitu sesungguhnya aku takmau beli apa, last² satgi dah nak balik, tengok tangan penuh dok pegang plastik beli macam².. adeh =P



terkadang

11:07 PM 20 Comments A+ a-



Ramadhan menganjak lagi... kekadang guwa marah pada spesis kaum guwa sendiri ----- wanita atau mungkin penggunaan pompuan lebih sesuai.. perkataan wanita tu macam agak sopan ayu lemah lembut pandai menjaga hati segala bagai lah.. 

ok back to word -- pompuan.. kekadang guwa sendiri yang wanita (ayu kekononnye) pon sendiri tak faham dengan perangai kaum sejenis guwa ni.. 

contoh : dah ada kekaseh hati / buah hati / gula hati / chenta hati / even tunang sekalipun.. baik, pandai jagehati, mintak hape pon dapat, demand henbeg ratus-ratus pon dapat.. 


tapi..


tapi...


pompuan tu tak pernah nak hargai ape orang tu dah buat.. segale jase , pemberian harta benda + kasih sayang boleh dilupekan camgitu saje.. iye memang jodoh tu kite tak tahu pon dengan die ke bukan, tapi at least boleh tak kalo jangan sakitkan hati kaum adam yang pada guwa kategori A plusplus macam gitu? kalo iye pon taknak dah kat deme tu, boleh tak jangan kau amek segala pemberian dia.. jangan nak demand segala macam pastu kau sesuke hati tinggal camtu je.. dan sebabnye kau dah ade orang lain.. perhhhh !

kalo iye pon taknak, boleh tak kontek guwa, mai pass leklok kat guwa.. bukan kire macam tukar baju, tapi hargai lah yang A plusplus tu.. tahu tak sekarang ni akhir zaman.. yang mana kaum adam yang sejati makin kurang???

errrr terover pulok ghase.. takde kene mengene dengan guwa.. takde mengene dengan ending dejavusssss kehkehkeh

ujian ramadhan dan kad

10:54 AM 27 Comments A+ a-


fuhhh dah semakin menganjak ke pertengahan ramadhan.. tiap hari makin teruji pulak keimanan.. mane taknye, pepagi hari celik bijik mata siap-siap nak pegi keje wahhhh indahnya alam semesta dengan kicauan beburung riang berterbangan..

tapi bila hari makin merangkak ke tengah hari, guwa sendiri pun terasa macam nak merangkak je balik tido.. jenuh tahan mata.. sipbaikla dapat gak balik rehat kat rumah 1 jam.. 

dan sesungguhnya guwa sangat bersyukur kerana bekerja dalam kampung halaman sendiri yang mana boleh pegi-balik kerje takyah nak stuck dalam traffic jem yang memang takkan lut dengan roti gardenia hatta roti benggali yang takdak kuar kat tv.. 

guwa selalu tak rela bila bayangkan seandainya guwa terpaksa berhimpit dengan macam² jenis kewarganegaraan untuk masuk dalam tren / LRT / komuter tatkala pulang dari kerje.. terpaksa hidu bau²an yang sangat memeritkan rongga pernafasan guwa..fuhhh ujian sungguh semua itteeeeeeew (o_0)

tapi alhamdulillah guwa tak perlu tempuh semua itu setakat ini. dan guwa sangat berharap semoga guwa tak perlu la tempuh semua itu sama ada esok / lusa / tulat mahupun bila².. 

dan harini menjadi lebih indah pabila ketibaan guwa di rumah disambut dengan senyuman manis mak guwa plus ayat camni :

"anak mak dah balik yey! "


*************************************

ciss silap da.. tu dialog drama mane tah.. mak guwa punya ayat lain.. ceni bunyi dia : 

"tu ada surat tadi posmen hantar.. "  sambil memoncongkan bibier bibir menghala ke arah meja...

guwa pun malas nak pikir panjang.. sebab satgi boleh mendatangkan kelaparan bila banyak berpikir.. maka guwa pon dengan rakusnye koyakla envelop tu dan tadaaaaaaaa !



dapat  kad raya dari BoniKacak la!! pewiiiiiit



terima kasih  Boni sebab janji ditepati menepati janji akan membagi kad raya percuma limited untuk 50 insan terpilih yg drop komen pantas aritu.. siap ada pesanan jemput mai umah tapi bawak kuih raya sendiri.. hahahaha tah pape Boni.. tapi seriyesli, terima kasih Boni.. janji ditepati ! *tetibe =P


dan seiringan dengan kad raya dari boni, guwa jugak terima 1 lagi kad.. yang ni kad jemputan kawen pulak.. sorang lagi member guwa bakal menamatkan zaman bujang pada Syawal ke lima (23 Ogos) kat Kampung Air Kuning Taiping.. insyaAllah kalo takde pape aral, sampailah guwa nanti ;)


*semoga Allah percepatkan jodoh guwa... amiinnnn :)