Showing posts with label segmen blogger. Show all posts
Showing posts with label segmen blogger. Show all posts

Segmen di mana anda beraya pada tahun ini bersama phat corner



nah sekian lamanya guwa tak join segmen.. kali ni guwa join segmen Phat sempena raya yang dah tak berape hari je lagi nak muncul ni kan..

tahun ni macam biase guwa beraya kat Felda terchinta guwa ni je.. Felda Gunung Besout 2 dalam daerah mukim Sungkai, Perak.. tahun² sebelum ni pon guwa memang beraya kat felda guwa ni je.. sebabnye memang terasa la meriahnye.. tambah pulak tahun ni macam tahun luck orang Felda.. asyik masyuuuuukk duit je dari awal tahun kan.. maka nye tahun ni konfem dabel teripel meriah la bile semua anak cucu cicit pakat balik beraya.. sekarang ni pun dah meriah dengan pertandingan pelita panjut antara Felda.. macam² pattern boleh tengok bile malam lepas maghrib.. 

dan guwa sebenarnye 1 kampung / 1 felda dengan rakan blogger Linda dan jugak Mas.. deme 2 orang ni pun orang Felda Besout jugak.. tapi deme Besout 1.. maklumla Felda Besout ni ade sampai Besout 7.. pheww~ 

Felda Besout ni tak la jauh sangat dah dengan area Tanjung Malim -  Slim River - Bidor - Tapah.. lebih kurang 1 jam perjalanan dah boleh sampai.. cume bile nak masuk ke dalam felda ni je yang jadi susah nak cari rumah.. kalo first time masuk memang selalunye takkan boleh jumpe lah rumahnye.. so kalo sesape yang ade niat nak datang beraye, sile lah roger awal supaye boleh guwa jemput dengan bentangkan karpet merahhijaubiru siap² kat depan pintu gerbang masuk felda ni.. kehkehkeh

nah kengkawan blogger ce share jugak korang beraya katne tahun ni : 

- iffah
- babaharin
- anif abdullah

cupcakeS | gooo cuppieS!

guwa salah sorang ahli kongsi gelap Geng FiQ'ra GF)... sekarang dh setel segmen untuk aktiviti ke 8.. pemenang pon dah diumumkan.. guwa tak sempat join aktiviti ke 8 aritu sebab bizi kerja *cehh ye lettew ko ana* dan untuk next aktiviti, admin GF dah tetapkan kumpulan *wahhhh siap ade kumpulan ko* admin kasi 1 ketua / kapten utk setiap group dan kapten tu kene kempen utk tarik 9 orang untuk jadi ahli group die.. and name² group smuanya makanan.. ada group macarons, pancake, donut, dorayaki, cupcakes dan apam polkadot.. guwa pilih untuk join group cupcakeS.. sebab ape? sebab guwa rasa guwa comel la..hahaha *gile perasan ko ana*


dan ini adelah 10 orang ahli group cupcakeS atau kiteorang shortformkan je bagi jadi "cuppieS".. auwwwww bajet comel lettew sebut gittew =P

1) IzzRazak (kapten kapal)
2) AnamizuKaito  
10) Joel Leslie 

guwa dengan kapten izz sempatla jugak gatal tangan create tagline group kiteorang nih :


 "bersatu itu MANIS, bercerai kompem MENANGIS!"

and guwa pulak tadi gatal² tangan buat bende kelip² nih.. 
sile jgn tengok lelame kerana akan pening..hahaha

banner lip-lap #1
Photobucket



banner lip-lap #2
Photobucket


okeh tu je laporan untuk harini.. karamdilaut melaporkan untuk berita Geng FiQ'ra.. pstttt... rerajinla p terjah link dorang tuh smua.. hebat² smue tu.. adik² lagi tau.. dah terer belogging..yosshhhh~ gooooooooooo cuppieS!!! =D

Tagline Blog Aku CUN




1) buat entry bertajuk " Tagline Blog Aku CUN " [done]

2) letak blogger card [done]
3) bagitau TAGLINE BLOG + cerita sikit kenapa ambik tagline tu [done]
 sertakan sekali header blog awak [done]


banner aktiviti 6 

blogger card


header








TAGLINE BLOG:
"diary-kecilku"
SEBAB:

  • diary-kecilku jadi tagline guwa sebab selalunya segala apa yang orang tulis  dalam diary akan jadi rahsia dia dengan diari tu je.. tapi guwa tak.. segala apa yang tercatat / terkeluar / termuncul dalam diary kecil guwa ni, guwa dedikasikan spesel untuk sesape je yang tersesat terselak diary kecil guwa ni.. tu pon kalo ada yang TERla cita dia..hehe
  • kalo korang perasanla, spelling dia pon guwa amek english punye "diary".. kenape? sebab guwa suka english education..kehkehkeh. tak3..seriyes.guwa memang suka english.. dan guwa rasa kalo guwa amek "diari" as in malay, dia akan jadi DUA HURUF i kat situ.. biarlah ada 1 "I" je.. dan dihujung "kecilku" tu akan bertemu dengan "U"..  maka, akan I pastikan bertemu dengan U di hujung diary-kecilku.. kan ke indah camtu?? *aiseh TERjiwang =P


kene pilih salah satu hadiah ea? teringin yang perfume by Ana Amalina tu la..hehe


nota kecil : mas...ok tak idea cik ana? sowy..last minit jugak kali nih.. sebab bizi siket..hehe

Story Aku & Lagu | geng FiQra





1) buat entry bertajuk " Story Aku & Lagu " [DONE]
2) sertakan blogger card  [DONE]
3) beritahu 1 sahaja lagu yang memberi maksud yang mendalam dalam hidup awak..
cerita sikit kenapa lagu tu yang awak paling suka.. [DONE]

TARIKH TUTUP : 26 disember 2011[12 tengah hari]







LAGU PILIHAN : WALI BAND [DOA UNTUKMU SAYANG]


video

dah tengok video tu? bukan official wali band punye.. tu guwa buat sendiri.. setelah terkial-kial bersengkang bijik mata dok hadap lappy akhirnya siap jugak video picisan sebegitu..  bendenye 3 minit lebih je tapi disebabkan ketidakteroran guwa, terpaksa ambik masa 2,3 jam untuk dapatkan hasil tu..uwawawa! seriyesli guwa memang tak reti buat bende-bende gitu T___T tapi guwa rasa macam tak cukup kalo sekadar guwa bebel taip entry gitu je.. so dengan rase segan silunye guwa tempek gak video tu.. lu orang tengok sendirila lirik die :


kau mau apa, pasti kan ku beri
kau minta apa, akan ku turuti
walau harus aku terlelah dan letih
ini demi kamu sayang

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada Ilahi
tuk satukan kami di surga nanti
tahukah kamu apa yang ku pinta
di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

(gurl : Tuhan tolong aku, juga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

kenape lagu ni?sebabnye.... sebabnye...
aah memang guwa jiwang! memang guwa tangkap nangis tiap kali guwa hadap lagu ni sorang-sorang.. memang jiwa guwa sensitip tiap kali lirik ni lalu lalang depan mata guwa.. guwa tau guwa gengster tak bleh nanges.. segengster mana pun guwa, jiwa guwa masih suci..hati guwa belom mati.. guwa tak pernah mintak ape.. guwa tak pernah pandang harta.. guwa tak kisah pon rupa lu cmne.. guwa tau rangkap kedua tu LU selalu doa untuk guwa.. guwa pon harap dan doa jugak macam part gurl tu punya lirik.. lagu ni untuk LU sebenarnye.. guwa tau LU selalu datang blog guwa.. guwa tau LU selalu doa untuk guwa.. guwa tau LU takkan pernah berhenti.. orang selalu kata "kalau kita ikhlas, allah makbulkan doa kita".. insyaallah


adeh apsal plak mata berkaca ni.. demmm! wokeh mas, entry dah siap.. maafkan cik ana sebab last minit baru dapat join aktiviti ke 5 ni.. minggu yang agak bizi.. aktiviti ke 4 dah terlepas.. insyaallah aktiviti lepas ni cik ana cube segagahnye untuk join.. weeeehuu~




nota kecil : Tuhan tolong aku, tolong jaga dia ^____^
blog marathon terjah entry Geng FiQ'ra aktiviti 5



HADIAH hujung tahun




minggu yang agak sibuk bagi guwa.. dari isnin sampai jumaat tak dapat nak hadap belog lelame.. kalo sebelum ni sempat jugak curi-curi on belog waktu keje, minggu ni tak sempat langsung! adeh kerinduan T_T


*****************************



hadiah dari aktiviti ke 3 Geng FiQra | Reka Logo & Tagline guwa dah dapat.. yeyy!!  terkejut jugak sebab owner blog fiqracake datang sendiri kat ofis guwa sebab nak deliver hadiah tu by hand! seriyes guwa terkejut tambah teruja sebab ade blogger sudi datang sendiri kat ofis guwa sebab nak hantar hadiah.. terime kaseh mas for this lovely prizes!





guwa dah rasmikan pakai shawl ni.. tapi malu nak snap pic.huuuuu~

purse pon guwa dapat.. kebetulan pulak sebab purse lame guwa memang dah nazak.. tetibe menang hadiah ni dapat purse.. yeyy!! TQ again  mas ! TQ jugak untuk semua ahli Geng FiQra yang sangat supportive.. hyperactive kot lagi tepat sebabnye dekat group Geng FiQra, guwa tak berani nak post status ape-ape sebab komen masuk pantas gile! semput nak kejar..guwa jadi tukang like je..hehe =P

***************************



pasal keputusan yang perlu guwa pilih antara ACCEPT atau TIDAK sebelum ni, guwa decide untuk ACCEPT.. dan it is all about my job.. boss kesayangan guwa mintak jawapan. dia nak transfer guwa ke site lain dengan jawatan yang lebih tinggi dari sekarang sebab ada kekosongan jawatan kat site yang satu lagi.. lepas guwa dah timbang tara + fikir abeh masakranum dah semua.. and ofkos lah lepas diskas dengan my beloved mak dan abah, guwa decide untuk accept offer boss guwa tu.. kalo betol rezeki guwa, lu orang doakanlah guwa betol-betol dapat position tu.. sebab guwa terasa macam guwa mimpi je nih.. ntah-ntah esok bangun pagi semua tu mimpi je... dush! dush!



Jom Reka TAGLINE | geng fiqra



1) buat entry tajuk " Jom Reka TAGLINE " [done]
2) letakkan blogger card dalam entry [done]
3) reka 1 sahaja tagline untuk GENG fiQ'Ra [done]
contoh: "andai GENG fiQ'Ra berbicara"


blogger card


TAGLINE : "Gempak...Fewiit!"




logo buruk ciptaan guwa.. tangan gatal nak combine kaler-kaler gitu.. Geng FiQra yang Gempak, Fewiiiit! kan memang kalerful.. penuh macam-macam kaler + perangai + ragam..
those colour stands for :

G & F : stands for Geng FiQ'ra itself :)
BIRU : kemachoan ahli lelaki (jejaka melayu terakhir)
PINK : keayuan & kecomelan ahli gegurl
BULAT HIJAU & HITAM : penyatuan semua ahli geng FiQra yang Gempak..Fewiit!



amacam? ok tak? ok tak?
ok babai~

Segmen : Kartun Kesukaan Saya





Segmen ni akan tamat pada 17 Disember 2011 



segmen anjuran era kecik ni dah start masa awal disember aritu.. unik gak segmen ni sebab tu guwa join..hehe.. syarat-syarat die senang je..semua ade kat sini.. 





nama kartun : usop sontorian
kenapa?? : guwa minat gila kartun usop ni sebab memang kartun 1 malaysia lah.. setiap bangsa yang ada kat malaysia ni digarap baik dalam watak masing-masing.. usop boleh berkawan baik dengan semua bangsa tak kirala singh ke, india ke, cina ke semua dia on je.. cara hidup kat kampung parit sonto plak memang harmoni je.. dia punya muzik latar dalam kartun ni memang layan wo! sape-sape yang sebaya guwa atau lebih senior memang familiar la dengan usop sontorian ni.. part paling guwa tak lupa, topi si dol tu die buat ape pon memang takkan tinggal punye even kalo die berenang atau menyelam maintain je topi die! ada jugak watak ayam jantan nama dia selebet dengan besfren dia si katak hijau yang nama arba kot kalo tak silap.. 






nama kartun : keluang man
kenapa??? : ini kartun superhero ala-ala batman tapi versi malaysia.. watak utama dia borhan sebagai keluang man.. kartun ni pon dah lama dulu tayang kat tv.. borhan digambarkan sebagai sorang yang mengalami masalah mental sikit dan dimasukkan ke rumah sakit jiwa.. keluang man yang sebenarnya dah mati tapi si borhan ni yang terjumpa topeng keluang tu.. pastu dia la yang jadi hero membanteras jenayah.. siap ada inspektor sahab yang tak puas hati dengan keluang man ni sebab terer sangat kasi setel kes jenayah.. pastu tak lama tu borhan dapat sorang kawan masa kat rumah sakit jiwa tu.. member dia tu plak ala-ala robin tapi guna nama Tiong Man.. hehe



sory la era.. TERexited plak sampai dua kartun guwa tempek.. dan kedua-duanya made in malaysia.. guwa memang sokong barangan buatan tempatan.. hoyehh~


soalan latih tubi bertubi-tubi




*gengster mood activated*



hai guys!! miss me???? 
hoi! hoi! hang takyah perasan retis la ana.. 
hang ingat hang neelofa ka ada yang nak rindu??? 
wehh biaq p kat aku la.. 
hang sakit jiwa tang mana kalo aku bajet aku retis?? 
u are on my land.. so shut your mouth up.. hokehh! 



**********************

Photobucket

tu dia.. dok merepek apa tak tau.. wehhhhh seriyes guwa rindu.. yes. rindu kamu.kamu.dan juga kamu yang disitu.. 2-3 menjak ni bz sikitla.. not ekceli sikit.. banyak gak sebenarnye.. perlu setelkan 4-5 kerja.. sempat jenguk blog sat-sat ja.. dan la jugak jeling-jeling sapa yang sudi mai singgah melawat diary kecil guwa ni.. bila check tempat ce tekan,ce tekan rupanya ada 2-3 kengkawan mai tag guwa.. ada yang tag untuk join GA, join kontes.. ada jugak yang tag untuk jawab soalan.. sebab tu tajuk dia camtu.. rupanya guwa telah di tag oleh cikgu shameel untuk jawab soalan.. memandangkan beliau seorang cikgu, maka beliau dengan murah hati lagi berbudi pekerti bagi chance kat guwa untuk jawab soklan ni : 



1. Selalu tak anda ditag?
-ada jugak 5-6 kali dalam tahun ni.. 

2. Rancangan TV yang paling anda sukai, Kenapa?
-channel / cite makan-makan atau masak-masak.. foodS...arhhhhh feveret..
sebab : bleh tengok style depa masak...perhhhh kecur lior!

3. Steysen Radio yang paling anda sukai, Kenapa ?
-Sinar FM(pagi) sebab ada mat salleh & lagu merapu dia..hahaha

4. Filem paling best yang pernah anda tonton setakat ini. Apa sebabnya filem tu best pada pandangan anda.
-filem paling best...?? hurmm.. mcm takde je yang PALING best..

5. Berapa Jam sehari anda online?
-start masuk kerja pkul 9-6 (wajib kena online)
malam pon on gak lagi =P
berapa jam ntah..huuuuuu~

6. Antara blog dan FB, mana yang lebih anda suka?
-lebih suka? blog kot.sebab fesbuk dah makin bosan la skang..

7. Sejak bilakah anda mula terlibat dalam dunia blog.
-sejak dari dalam perut..hehe takdelah..guwa aktif since july 2010..

8. Kat sekolah dulu, subjek apakah yang paling anda tak suka. Kenapa ?
-ahah! guwa paling tak suka :
matematik : ajar yang basic dah la..yang complicated takyahla ajar..huh~
sejarah : byk bnda nak kena ingat..semua facts..so takleh nak goreng time exam =P

9. Perkara paling mengembirakan anda dalam tempoh yang terdekat ini?
-dikurniakan kesihatan yang masih pada tahap alhamdulillah..semoga terus kekal =)

10. Berapa peratuskah impian anda yang telah tercapai?
-belom smpai 50% pon rasanya lagi nih..

11. Susah tak soalan-soalan ini?
-very the kacanglah bro..guwa jawab sambil pejam sebelah mata je..hehe
*semput gak wo mikior jawapannye =P


lu orang tau kan soklan latih tubi ni dia ada law dia.. tapi guwa malas nak ikot law tu la.. so guwa taknak tag sesapa.. rules are made to be broken..lalalalalala~



nota kecil : ada story mory pasal tempat kerja guwa diserang orang asing.. nanti guwa story.. ready for blog marathon..yihaaaa~~


SANGAP itu apakah?

*gengster mood activated*
*awas! entry berbaur 18sx*


ini semua berpunca dari kisah mahu kahwin segera..sangap ke?? soalan dia ada perkataan SANGAP.. tambah pulak kazari mai tanya kat shoutmix gua soalan "sangap tak? jom minum nescafe"... tapi kepala otak gua terus terfikir pasal kahwin.. tu yang terhasil kisah mahu kahwin segera tu.. kuning ke otak gua??? tak kan? kan? *jangan berani jawab KUNING.. KUNING kan BERSIH! weeeeee~~




pastu member gua datang tanye.. ini abang besar POCKET tanya apa kena mengena SANGAP tu dengan kahwin?? sampaikan beliau rasa pemahaman beliau dalam bahasa malaysia berada pada posisi lemah.. untuk menghilangkan kegusaran POCKET dan sebelum abang-abang besar yang lain datang serang bagi soalan ala-ala gini jugak, gua nak bagi penjelasan pasal SANGAP tu ikot tahap pemahaman gua lah ye =P



maksud SANGAP 1 :

  • bermaksud menguap..dan mungkin orang-orang selatan seperti dari johor terutamanya yang mengaitkan sangap ni sebagai perbuatan menguap.. sangap tu perbuatan kan? kalo english kira kategori VERB la kot kan?kan? =P

maksud SANGAP 2 :

  • kalau ikot bahasa slanga atau pun bahasa pasar zaman sekarang ni, sangap ni dikaitkan dengan perbuatan mahukan sesuatu yang amat sangat.. mcm dalam filem aku masih dara tu kan ada 1 dialog bunyi dia lebih kurang camni "aku SANGAP lubang.." maksudnye dia sangat-sangat mahukan lubang.. ciss punya clear kot gua bagi contoh =P


so sebenarnye depends pada ayat gak la kot penggunaan perkataan SANGAP tu.. kalau takat ajak minum nescafe, dah tentu merujuk pada sangap yang pertama.. kalau kalut cari lobang, mungkin merujuk pada sangap yang kedua.. sekali lagi contoh sangat clear gua rasa gua bagi..ada betol ke pemahaman gua tu?? kita tunggu geng daddy cool + supermak datang enterframe.. dorang lagi faham & lagi dulu makan garam kunyit dari gua yang masih setahun jagung nih..kehkehkeh.. errrrr entry sudah berbaur lucah..ngeeee larii!!!!






nota kecil : salah faham boleh membuatkan rumah tangga berantakan.. kan?kan?kan? =P *KAHWIN lagi..oopps~

pencarian geng daddy cool + supermak







sekuel dari entry KL gengster 2 : memang gua ada geng yang semalam punye tu.. kat situ ada beberapa blog yang gua dah listkan dan asingkan ikot kategori.. ada 4 GENG besar.. ada budak nakal + budak bucuk + daddy cool + supermak.. terima kaseh sebab lu orang memang supportive..


base on that responses,ceyyyy kemain speaking bagai..hahaha! sebenarnye gua nak kumpulkan sebanyak mungkin bloggers dari golongan ayah2 dan ibu2.. maklumla geng budak nakal + budak bucuk memang dah banyak.. dan bakal ditambah lagi..huuuuu~


sekarang gua dengan rasminya nak launching
"pencarian geng daddy cool + supermak".. target group of kos la blogger dari kategori AYAH / IBU.. cara dia senang je..



ce klik..ce klik =P




-tinggalkan aje id + link + kategori (daddy cool / supermak)



gua akan sentiasa update + masukkan LINK sape yg join terus ke kategori tepi tu.. insyaallah selagi mampu :) TAKDE HADIAH :( motif utama hanya untuk kumpul seberapa banyak geng blogger dari 2 kategori ni dan gua akan tempek ikot blog list tepi tu ( daddy cool atau supermak ) selamat berblogging! =)










nota kecil : maaf penggunaan kata ganti 'GUA'.. ekceli cik ana saje nak jadi gengster kejap je..hehe.. ade ke yg nak join?? kalo takde, nanges lah ceni :(( uwawawawa~*gengster nanges sangat tak cool kan? =P
 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu