Juadah Negeri Perak-Bubur Roti Kapal

 



Pengat atau Bubur Roti Kapal ni sebenarnya satu juadah yang popular di kawasan Perak Tengah dan kawasan sekitar Kuala Kangsar di Negeri Perak.

Ada yang sebut Pengat Roti Kapal.
Ada juga yang sebut Bubur Roti Kapal.
Walaupun tesktur 'roti kapal' tu tak lembut tapi sinonim disebut Roti Kapal.

Juadah ni sejenis bubur manis berlemak air tangan orang-orang lama 
terutamanya yang tinggal di Parit, Bota, Lambor dan kawasan sekitarnya.

Walaupun cara menyediakannya ringkas dan mudah,
tetapi cabaran sedikit untuk mendapatkan Roti Kapal itu sendiri.

Jadi ada yang gantikan Roti Kapal tu dengan Roti Osborne yang lebih mudah didapati.
Tapi bahan berbeza tentulah rasanya juga tidak sama dengan yang asal.



CARA-CARA BUAT BUBUR ROTI KAPAL 

  • Panaskan air & gunakan 1 biji kelapa(santan) untuk dijadikan kuah.
  • Santannya harus pekat barulah rasa kuahnya umphhhhhhh!
  • Apabila kuah santan sudah menggelegak, masukkan roti kapal.
  • Gaulkan sekejap supaya sebati & tutupkan api.
  • Roti Kapal tu akan larut & kembang sendiri (kuah santan perlu perasakan dengan garam)
  • Roti Kapal boleh dimasukkan tanpa patahkan atau boleh juga dipatah-patah.
  • Masukkan juga gula putih secukup rasa.
  • Letakkan juga daun pandan untuk aroma harum bubur nanti.
  • Boleh tambahkan sagu untuk lebih menarik.

Ini merupakan 'comfort food' orang dulu-dulu.
Zaman struggle untuk membesarkan anak-anak.
Kehidupan dulu penuh sederhana.
Makan minum apa adanya demi kelangsungan hidup.

14 comments:

  1. Unik sungguh ni!

    Yelah kan…zaman dulu rata-rata orang hidup susah. Memang sesuai masakan gini, ringkas tapi sedap.

    Biskut kapal tu macam sedap jugak kalau cicah dengan kopi.

    ReplyDelete
  2. wow..first time tengok...nampak sedap..ada sagu mata ikan tu....terus terbayang bubur jagung...dapnyaaaa

    ReplyDelete
  3. Wow..1st time tengok menu ini...Biasa sy mkn roti ni rendam dgn air kopi / air teh o panas je =)

    ReplyDelete
  4. kalau gn biskut lain mmg x sedap ke ana?

    ReplyDelete
  5. Lama tak jumpa biskut ni, kategori lejen gak ni :)
    Tapi akk tak pernah pula tahu boleh dibuat by bubur ye biskut ni. Unik ni 👍🏻
    Kalau belah Kedah pengat tu kami panggil serawa :)

    ReplyDelete
  6. Nampak mcm menarik biskut tu tapi masih ragu ragu bila tgk ada dlm bubur hahaha

    ReplyDelete
  7. Uiks.. sedap ni... kalau di sarawak kami buat guna roti osborne... campur durian pun ada

    ReplyDelete
  8. Biskut kapal suka makan tapi bubur ni tak pernah rasa. Sedapnya.

    ReplyDelete
  9. Pertama kali tahu ni. Menarik.

    ReplyDelete
  10. wah..1st time jugak tgk ni..menariks

    ReplyDelete
  11. Wah, bubur roti kapal ni memang nostalgia! Walaupun mudah dibuat, rasanya tetap sedap dan berlemak, terutama dengan santan yang pekat. Terasa macam makanan orang dulu-dulu yang penuh makna dan kenangan.

    ReplyDelete
  12. Kak roti kapal itu sendiri rasanya plain yaa? Saya bisa bayangkan rasanya. Buburnya sendiri manis berlemak, kalo rotinya plain, memang cocok lah 👍. Tp roti kapal ini jujur saya tak pernah jumpa di sini. Kayaknya harus pakai roti lain 🤭

    ReplyDelete