Pengat atau Bubur Roti Kapal ni sebenarnya satu juadah yang popular di kawasan Perak Tengah dan kawasan sekitar Kuala Kangsar di Negeri Perak.
Ada yang sebut Pengat Roti Kapal.
Ada juga yang sebut Bubur Roti Kapal.
Walaupun tesktur 'roti kapal' tu tak lembut tapi sinonim disebut Roti Kapal.
Juadah ni sejenis bubur manis berlemak air tangan orang-orang lama
terutamanya yang tinggal di Parit, Bota, Lambor dan kawasan sekitarnya.
Walaupun cara menyediakannya ringkas dan mudah,
tetapi cabaran sedikit untuk mendapatkan Roti Kapal itu sendiri.
Jadi ada yang gantikan Roti Kapal tu dengan Roti Osborne yang lebih mudah didapati.
Tapi bahan berbeza tentulah rasanya juga tidak sama dengan yang asal.
CARA-CARA BUAT BUBUR ROTI KAPAL
- Panaskan air & gunakan 1 biji kelapa(santan) untuk dijadikan kuah.
- Santannya harus pekat barulah rasa kuahnya umphhhhhhh!
- Apabila kuah santan sudah menggelegak, masukkan roti kapal.
- Gaulkan sekejap supaya sebati & tutupkan api.
- Roti Kapal tu akan larut & kembang sendiri (kuah santan perlu perasakan dengan garam)
- Roti Kapal boleh dimasukkan tanpa patahkan atau boleh juga dipatah-patah.
- Masukkan juga gula putih secukup rasa.
- Letakkan juga daun pandan untuk aroma harum bubur nanti.
- Boleh tambahkan sagu untuk lebih menarik.
Zaman struggle untuk membesarkan anak-anak.
Kehidupan dulu penuh sederhana.
Makan minum apa adanya demi kelangsungan hidup.
Unik sungguh ni!
ReplyDeleteYelah kan…zaman dulu rata-rata orang hidup susah. Memang sesuai masakan gini, ringkas tapi sedap.
Biskut kapal tu macam sedap jugak kalau cicah dengan kopi.
wow..first time tengok...nampak sedap..ada sagu mata ikan tu....terus terbayang bubur jagung...dapnyaaaa
ReplyDeleteWow..1st time tengok menu ini...Biasa sy mkn roti ni rendam dgn air kopi / air teh o panas je =)
ReplyDeletekalau gn biskut lain mmg x sedap ke ana?
ReplyDelete