RESEPI KERABU SOTONG MUDAH DAN SEDAP
- 10-15 ekor sotong (saiz sederhana)
- 2 biji bawang besar
- 3 biji cili merah besar
- 3 biji cili Melaka
- 1 - 2 ikat ulam selom / ulam raja
- 1 - 2 kuntum bunga kantan
- 2 sudu besar gula
- 3 sudu kicap sotong
- 2 biji perahan limau nipis
Caranya memang mudah. Rebuskan sekejap sotong yang dipotong.
Campurkan saja semua bahan yang sudah dihiris.
Masukkan gula, kicap sotong & perahan limau nipis.
Seimbangkan rasa. Jika ada yang kurang, tambah ikut kesesuaian tekak kita.
Kerabu sotong siap! Makan meratah begitu saja pun dah cukup enak.
Makan dengan nasi panas-panas, tak angkat kepala dah hehehe
Aduhai....Terliur tengok menu ni =)
ReplyDeletepinjam resepi...tapi kalau ammi buat ammi rasa nak potong sotong tu gedik2. Kalau buatlah dan kalau rajin. terbayang-bayang betapa cantiknya nanti kerabu tu kan...
ReplyDeletesedapnya...ada daun selom & ulam raja, layann..
ReplyDeleteFavorite ni, lama pulak tak makan. Thanks for sharing resepi ni tau.
ReplyDeleteAdoi, kena pi cari sotong jugak ni ...
ReplyDeleteRatah sedap, makan dgn nasi pun sedap 👍🏻
Selalu sotong masak apa pun x cukup jadi lauk kan...leka meratah dia je...hehehe
ReplyDeleteSedap ..ccl pun lama tak makan kerabu sotong .
ReplyDeletekerabu sotong ni mmg simple je buatannya. then ratah mcm tu sekejapan je dah habis
ReplyDelete