Jala 3 Benua

 


RESEPI ROTI JALA 3 BENUA (KLASIK, PANDAN & COKLAT)

  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan gula
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 1 tea spoon garam
  • 1 tea spoon serbuk kunyit
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air 
  • blendkan semua bahan (hingga lubang pusaran sebesar jari kelingking)
  • jika lubang besar tambah tepung sikit-sikit
  • jika lubang terlalu halus tambah air sikit-sikit
*untuk sukatan 3 cawan ni boleh dapat anggaran 65-75 keping roti jala.
*untuk roti jala pandan gantikan 3 cawan air tu kepada :
2 cawan air biasa + 1 cawan air pandan (yg di blend & tapis)
*untuk roti jala coklat serbuk kunyit tu gantikan dengan 
serbuk koko (boleh juga tambah pewarna coklat jika mahu hasil warna yang lebih gelap)


Roti Jala Klasik (warna kuning) selalunya dimakan dengan kari ayam.
Roti Jala Pandan (hijau) pula makan dengan sri kaya hijau pandan.
Roti Jala Coklat pula dimakan dengan sos coklat (cairkan coklat coin)

Selalunya roti jala coklat ada yang tambah pewarna coklat.
Untuk hasil warnanya yang lebih gelap dan pekat.
Aku saja tak tambah pewarna coklat untuk tengok hasil warna dia.
Sebelum-sebelum ni selalu buat roti jala 1 warna saja satu masa.
Kalini saja buatkan Roti Jala 3 Benua sempena ulangtahun cucu Mak Lang (sebelah rumah).
Bagi cucu-cucu Mak Lang seronok makan kongsi 5 orang.
Selalunya bila makan ramai-ramai, semua jadi sedap hehehehe

No comments:

Post a Comment