kelebihan dan kelemahan browser

Banyak BROWSER ada.. yang femes dah tentulah Mozilla+Google Chrome+Internet Explorer..

Lain orang, lain jugak pendapat tentang penggunaan web browser ni.. ada yang selesa guna musang oren tu.. ada yang rasa lagi power guna chrome.. rasa lagi terror mungkin dah guna yang lagi up to date.. kehkehkeh.. dan dengan rajinnye cik ana pun godeklah pasal web browser nih smua.. tak lah SEMUA sangat sebenarnye.. yang mana cik ana rasa perlu tahulah.. hehe


Kelebihan dan Kelemahan Web browser:


1. Internet Explorer

Kelebihan:

* Menyediakan add ons, walaupun tidak sebanyak Firefox

* Khusus IE8, nampak lebih elegan dan menarik

* Bagi pengguna Windows Live ,tab bookmark yang disediakan senang untuk ke feature milik Windows Live

Kekurangan:

* Gagal membaca script dibeberapa halaman (khususnya CSS)

* Berat pada awal start dan semasa membuka tab baru


2. Mozzila Firefox

Kelebihan:

* Banyak feature tambahan (add ons)

* sangat sesuai untuk membuka site² multimedia

* Updatenya mudah

* Sistem security kuat

Kekurangan:

* Loading lama seawall start, tambahan jika banyak adds-on yang diinstall / terinstall

Membuka site² multimedia seperti Youtube dan Metacafe memang lebih sesuai meggunakan Firefox. Download managernya juga lebih ok kerana masih bekerja ketika browser ditutup , apalagi pada yang memang suka download file² besar.


3. Google Chrome

Kelebihan:

* Ringan ..termasuk ketika start pertama kali dan berpindah tab

* Designnya simpel dan minima

* Updatenya mudah

* Sistem security kuat (menjadi browser yang paling tahan terhadap serangan hacker..buat masa inilah =P)

Kekurangan:

* Statik, feature kurang banyak

* Installnya memrlukan kita online..

Chrome tidak menyediakan file masternya, jadi kalau mahu menginstall hanya diberi file lauchernya saja


4. Opera

Kelebihan:

* Ringan

* Memiliki email client dan rss sendiri, jadi tidak perlu pakai email client lain seperti Outlook, Thunderbird mahupun lain²

* Pemanggilan kembali Cache cepat

Kekurangan:

* Agak lambat dalam membaca script pada beberapa halaman

* Untuk meng-update-nya harus mendownload kembali file masternya


5.FLOCK

Kelebihan:

1. Ada menu tersendiri (photo uploader) untuk upload foto ke laman sosial spt : Facebook , Flickr , Twitter , Myspace .

2. Terintergrasi secara langsung dengan laman sosial

3. Update status Facebook secara terus tanpa membuka website (tentunya harus sudah login), dan juga mengetahui update status kawan² melalui People Sidebar. Juga mampu terintegrasi dengan Flickr, Twitter, Youtube, MySapce dan Digg

4. Cek email melalui menu webmail

5. Posting artikel blog tanpa masuk dashboard melalui menu Blog Editor. Terintegerasi dengan Blogger, Blogsome, LiveJournal, Typepad, wordpress, Xanga dan juga akun blog pribadi anda .

Kekurangan:

1. Flock memerlukan resources yang lebih besar! Di beberapa komputer, memulai Flock untuk pertama kali akan memakan waktu agak lama

2. Skin Flock pun masih terbatas.


6. SAFARI


Kelebihan :

1. Feature terbaru yang menarik adalah penerapan Nitro Engine. Dengan aplikasi ini browser membuka web dengan lebih cepat kerana Nitro Engine dapat mengeksekusi java script lapan kali lebih cepat berbanding dengan browser lain.

2. Safari dilengkapi juga dengan Cover Flow yang membuat tampilan bookmark dan history browser lebih cantik dan selesa.

3. Safari juga support format modern web berbasis html 5 yang dapat mengumpulkan web-web feveret yang sering dibuka oleh pengguna dalam bentuk thumbnail (seperti yang dimiliki oleh Opera)

Kekurangan :

1. Nampak agak aneh sebagai aplikasi Windows jika anda pertama kali menggunakannya.

2. Tak ada feature restore kalau Safari hang.

3. Adanya bug pada Safari telah diungkapkan pada bulan Mei lalu oleh peneliti keamanan, Nitesh Dhanjani. Bug pada Safari dapat berakibat attacker mampu untuk membuang desktop korban dengan eksekusi file executable (.exe), sebuah penyerangan yang dikenal dengan nama Carpet Bombing (*bahasa indonesianya agak pekat pak..jadi saya enggak gitu ngerti =P)


sumber : browser dan kelebihan



nota kecil : sedang menggunakan SAFARI..korang guna ape??

Post a Comment

38 Comments

  1. maseh setia guna 'musang oren' .. hu3 .

    ReplyDelete
  2. haha banyak gak loghat x paham ni. freaky setia dengan firefox

    ReplyDelete
  3. firefox ah stakat ni plg best. IE mmg banyak x baca script. tgk blog sudah lah. favicon pu tak kluar..

    ReplyDelete
  4. iMBobo pakai chrome :)

    ReplyDelete
  5. google chrome!
    hehe, sgt cepat.

    ReplyDelete
  6. saya guna google chrome...
    cepat sikit..
    kalau musang oren yang macam naruto tu lambat sangat2....
    tak tahu lah nape....
    yang lain tak pernah guna lagi...

    ReplyDelete
  7. sy guna chrome dgn mozilla!! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. mudah dan senang dengan chrome..!! terbaik!

    ReplyDelete
  9. wah! banyak info baru yang saye belajar. saye gune chrome! yay!

    dill.

    ReplyDelete
  10. mane2 pun renjer guna..jnji boleh bukak blog pastu bw blog plg comel ni ^_^

    ReplyDelete
  11. saya lebih sukakan benda simple.
    thats why chrome menjadi pilihan.
    have a good day.

    ReplyDelete
  12. paling selesa berlari2 dgn musang api ^^

    ReplyDelete
  13. saya pakai google chrome. memudahkan nak main angry birdss!! hahaha

    ReplyDelete
  14. i use google chrome..cause the loading is very pantasss!! :D

    ReplyDelete
  15. gud info,sy pkai google crome n firefox..

    ReplyDelete
  16. dulu2 sy guna IE, tp agak lembap, tukar firefox, kira okeyla..tp nk cepat lagi, skrg dh guna google chrome hehe

    thanks share info2 ni..baru tau pulak, byk jgk rupanya..

    ReplyDelete
  17. AA setia guna firefox walau apa jua keadaan.. boleh lajukan 3x ganda.hee

    ReplyDelete
  18. sebab tu sy suke chrome.

    *berdasarkan kelebihan. kalo kekurangan buat2 x tau je. haha

    ReplyDelete
  19. wow. dasat. rajin buat review mcm ney. hohoo

    ReplyDelete
  20. aku selalu pakai meganFox dan oprah winfrey tuk talipon..:D
    btw, nice info..

    ReplyDelete
  21. firefox komputer bro selalu hang..guna chrome je

    ReplyDelete
  22. gune chrome lg best ;D
    hehe

    ReplyDelete
  23. yeahhhh!!!cik ni pnnguna chrome yg sgt tegar.klu bnda alah 2 bley blank or jahanam,da lma arwah.ahahah

    ReplyDelete
  24. CHROM ajer...sebab ringan sket

    ReplyDelete
  25. suke guna chrome..mudah & cepat.. ;)

    ReplyDelete
  26. wah.. rajin menilik browser..

    skang guna chrome je..^^,

    ReplyDelete
  27. era guna firefox tu..

    chrome, safari dan internet exporer tue biasa dengar, tapi 'opera' dan 'flock' tu baru je pertama kali dengar.. ada jugak ye browser bernama 'opera' ye.. he he he...

    ReplyDelete
  28. akak tetap dengan chrome dik..dari dulu sampai sekarang..hehe :)

    ReplyDelete
  29. biasanya opera ni khas untuk henpon je kot..

    ReplyDelete
  30. yeahhh! rata2 semua suke chrome.. saya pun! ringan gile!

    ReplyDelete
  31. Pun join majoriti kat sini dengan google chrome..

    Serius Usop tau 3 yang atas je, agak ketinggalan saya di situ ya.. hehe





    Salam kenal dari En. Usop.. ;D

    ReplyDelete
  32. encik chrome menjadi pilihan hati..hehe..tapi safari tu cambest jek? huu

    ReplyDelete
  33. saya suke encik google chrome :)

    ReplyDelete
  34. BAGUZZT BAngeth isie na , . ...

    ReplyDelete
  35. HAHAHA , .banyak bnget tngn q linu

    ReplyDelete