Movies Opening ! Bermula 05 Mac 2021

 


Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) mengumumkan bahawa operasi pawagam di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dibenarkan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

Menerusi kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak FINAS Malaysia, keputusan tersebut dibuat merujuk kepada pengumuman Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri menerusi sidang media.”Sehubungan itu, aktiviti penggambaran dan operasi pawagam di kawasan yang dikuatkuasakan PKPB dan PKPP adalah dibenarkan tertakuk kepada pematuhan semua garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) yang telah digariskan oleh pihak Majlis keselamatan Negara (MKN) meliputi protokol pencegahan penyakit dan sekatan, saringan kesihatan, pembersihan dan nyah kuman premis, penjarakan fizikal dan tatacara keselamatan pekerja serta tindak balas kecemasan,” kata kenyataan tersebut.

 

Perkara ini disambut baik oleh pengguna media sosial, dan bagi pawagam juga, mereka begitu teruja untuk menerima kehadiran pengunjung setelah sekian lama tidak beroperasi.

Senarai Pawagam Yang Dibuka

Secara umumnya, semua pawagam dibenarkan beroperasi kecuali mungkin beberapa pawagam yang tidak dapat dibuka atas sebab tertentu.

Berikut adalah antara senarai pawagam yang akan dibuka mulai 5 Mac 2021:SOP pawagam juga telah dikemaskini bagi pengunjung.

 

 • Menurut SOP tersebut, jika anda menonton bersama rakan atau sendirian, anda perlu membeli tiket di tempat duduk berwarna putih. (Single seat)
 • Manakala jika anda datang untuk menonton wayang bersama keluarga isi rumah yang sama, anda boleh membeli tempat duduk berwarna merah jambu. (Twin seats)Yang penting apa pun kita lakukan, harus jaga SOP dan jaga kesihatan sebab kita masih belum menang. Wabak Covid masih berlegar sekeliling kita. Dah tak sanggup kalau ada PKP 3.0 pula nanti huhuhuhu


15 comments:

 1. Adoi.. lamanya tak menonton wayang... semoga semua orang patuh SOP..

  ReplyDelete
 2. Huhuuu... Dah lama tak masuk pawagam... Leoas. Nie. Bolehlah pu👆👆

  ReplyDelete
 3. wahhhhhh..suka!!! tak sabar nak pergi heheh

  ReplyDelete
 4. Lama gilaa tak tengok wayang..

  ReplyDelete
 5. serius ke..wah! menarik cmni!

  ReplyDelete
 6. kat sabah pun gsc nak buka dah . siap promo boleh dpt twin seat lgi nanti tapi untuk yg ada hubungan keluarga ja . kena tnjuk ic lah dulu baru dapat duduk bersebelahan

  ReplyDelete
 7. mmg nk g tgk tp tggu 4-5 hari dulu sbb mesti ramai yg serbu... bahaya ramai2 ni😊

  ReplyDelete
 8. Masih tak terasa lagi nak tengok wayang. Tunggu orang ramai tak berpusu kat wayang dulu.

  ReplyDelete
 9. finally they are back!!!!

  ReplyDelete
 10. Okay dan boleh nonton di pawagam.
  Tapi jangan lupa patuh SOP

  ReplyDelete
 11. lame sgt dh xtgk wayang..
  usahkan wayang, tv pon kdg2 smggu xbukak.. haha

  tp bgosla wayang dh bukak..
  membangun skit ekonomi.. huuu..

  ReplyDelete
 12. nak pegi tp belum ada masa lg ;-)

  ReplyDelete
 13. sejak bergelumang dengan netflix ni lama tak tengok wayanggg hehe

  ReplyDelete