Jom Cuba Apam Tembikai

 


Ini kisah gatal tangan nak cuba buat Apam Tembikai.
Disebabkan banyak kali lalu lalang di fesbuk & tiktok.

Jadi disebabkan ada sikit kerajinan dan perasaan nak mencuba,
Ahad petang tu, selongkarlah peti harta karunnnnnnnnn.

Tengok bahan semua macam dah ada.
Keluarkan bahan-bahan & siapkan alatan.



RESEPI APAM TEMBIKAI GEBU

  • 2 biji telur (gred A/B)
  • 3/4 cawan gula
  • 1 teaspoon esen vanilla
  • 1 teaspoon ovalette
-putarkan semua bahan hingga kembang & gebu
-tambah masukkan 1 cawan susu full cream / susu cair
-sambung putar hingga sebati adunan tadi dgn susu
-masukkan 2 cawan tepung gandum 
-1 teaspoon baking powder
-masukkan sedikit garam
-putar lagi (gunakan kelajuan perlahan) hingga sebati
-bahagikan adunan kepada 3 warna (merah,putih & hija)
-sapukan minyak pada acuan 
-taburkan biji bijan hitam (sebagai biji tembikai)
-gunakan piping beg & paipkan lapisan merah, putih & hijau
-kukus api sederhana 10 - 15 minit
-apam akan boleh keluar cantik tanpa melekat jika cukup tempoh masak


Aku derhaka sikit sebab takda biji bijan hitam,

aku letak chocolate rice, kononnya ingat boleh jadi biji tembikai.

Bila dah siap kukus, nampak tu jadi comot macam tuuuuuuuu :(

Itulah siapa suruh derhaka resepi, kan dah dapat apam tembikai comot hukhukhuk

Nasib baik rasanya lembut gebu. Kongsi dengan anak cucu Mak Lang jiran sebelah.

Sekejap saja licin. Siap request nanti Acik Ana buatlah tembikai kuning jugak katanya.

Takpe dik nanti Acik Ana akan pastikan next time Acik Ana tak derhaka resepi.

Akan ku pastikan ku dapatkan juga biji bijan hitam tu! hehehehe


No comments:

Post a Comment