Alkisah Nenas
Iye kulit cempedak boleh dimakan tapi perlu ikut langkah yang betul lah hehehe
Jeruk Kulit Cempedak atau disebut juga sebagai Mandai adalah satu makanan Kaum Banjar.
Nak menyediakannya mudah saja cuma perlukan sedikittttt kerajinan hehehe
BAHAN-BAHAN MANDAI GORENG (KULIT CEMPEDAK GORENG)
-Kulit cempedak perlu dibersihkan dahulu (buang bahagian kulit luar hijau berkerutu)
-Jerukkan kulit cempedak dengan cara letakkan lebih kurang 4 sudu garam ke dalam bekas berisi air.
-Dijerukkan lebih kurang 1 - 2 minggu untuk melembutkan kulit cempedak.
-Ambil kulit cempedak yang sudah dijeruk, perahkan airnya hingga kering & dihiris kecil-kecil.
-Potong bawang besar & cili.
-Tumiskan bawang besar,cili & ikan bilis hingga layu.
(makin banyak bawang,cili & ikan bilis, makin sedap)
-Masukkan kulit cempedak yang dihiris kecil tadi (tak perlu masuk garam kerana dijeruk sudah masin)
-Masak dengan api sederhana & hingga garing.
Mandai Goreng Garing tadi, kita lawankan pula dengan sup tulang.
Makan nasi panas waktu hujan sejuk-sejuk fuhhhh tak pandang belakang dah! hehehe
Ini permintaan Bong. Teringin nak makan Kueh Teow Kungfu katanya.
Salah satu kegemaran Mak juga jenis K.Teow Kungfu / K.Teow Ladna.
Ini versi kungfu hasil di dapur rumah kita sendiri, kita campak-campak saja bahan apa yang ada hehe
Syukur hujan membasahi bumi di Selatan Perak yang sudah agak lama kering takda hujan.
Cuaca sejuk-sejuk dapat menghirup kuah panas-panas nikmat sungguh.
Moga dipermudahkan urusan kita semua aminnnn
Resepi Japanese Karaage Chicken yang sebenar adalah goreng deep fry tanpa marinate.
Tapi yelah resepi kita, terpulang pada citarasa kitalah nak olah ikut sesedap tekak kan? hehehe
Untuk kalini permintaan Bong nak ayam goreng tapi ada special coating (corn flakes).
Iye cornflakes yang kita guna untuk sarapan & buat biskut raya tu.
Celupkan je daging ayam yang kita potong ikut saiz yang kita suka ke dalam telur.
Kemudian salutkan dengan cornflakes hingga menutupi daging ayam & deep fry kan dia.
Kalau rajin lebih, boleh buat double coating lagi rangup sedap marvelessssss!
Boleh makan meratah begitu saja, makan-makan panas-panas sekejap saja licin hehehe
Mak kata : "Kalau orang mengandung, daripada belum nampak perut, sampai dah nak dekat beranak baru selesai siap motor Bong ni"