Menu Ramadhan 10 - Roti Khurasan

22 March 19 Comments

 


Untuk Ramadhan Ke 10, Bong request nak makan Roti Khurasan atau ada yang sebut Roti Arbak.


Untuk inti tu terpulang nak guna isi ayam atau daging cincang pun boleh.
Kemudian boleh tambah lada benggala hijau merah kalau nak ada warna warni.
Kalau taknak letak sayur pun boleh je ikut tekak kita yang nak makan hehehe
             
Kemudian masak dan masukkan sos cili atau tambah sos korea untuk yang suka lebih pedas.
Boleh tambah timun yang dipotong dadu atau lain-lain yang sesuai ikut selera kita sendiri.
Bila dah siap masak inti tu, belahkan roti oblong & isikan inti banyak-banyak.
Kemudian balutkan keseluruhan roti dan gunakan sedikit bancuhan tepung sebagai gam.
Dan boleh goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
Mak kata teringin nak makan lauk Siput Lala masak pedas-pedas manjaaahhhh gituuuu hehehe

Abah pula kata teringin nak makan Ikan Puyu Masak Lemak Campur Timun Air.
Dan untuk aku macam biasa wajib ada Si Mangga Kuning Manisssss sudah cukup hehehe

Itu je menu kami sekeluarga untuk Ramadhan Ke 10.

Lebih banyak minum air je sebenarnya waktu berbuka sebab cuaca panas betul.



Menu Ramadhan 9 - Pocket Doremon

21 March 19 Comments

 

Menu Ramadhan Ke 9 permintaan si Bong nak makan Pocket Doremon.

Malam lepas teraweh yang dah buat Roti John tu, teruslah cuci dada ayam untuk perap.



Tekapkan dua keping roti putih gunakan penutup bekas kuih raya atau mana yang sesuai.
Celupkan dengan telur dan salutkan dengan serbuk roti (kalau rajin boleh buat sendiri serbuk roti).
Pastikan minyak betul-betul panas dan gorengkan sekejap roti yang siap disalut tadi.
Tunggu sekejap hingga roti kembung (tanda dah cukup masak) dan angkat keluarkan.
Potong atau gunting kepada dua bahagian bulat tadi untuk jadikan seperti pocket.
Inti aku gunakan dada ayam yang dah diperap dengan chipotle with adobo sauce,paprika & mix herbs.
Bila dah siap tumiskan inti tu tadi hingga masak helok, perasakan ikut citarasa kita nak.
Sumbatkan ke dalam pocket yang kita dah potong pada dua bahagian tu tadi.
Boleh je nak letak sayur salad atau lettuce terpulang selera masing-masing.
Ini sebab permintaan Si Bong yang taknak ada sayur sangat (tapi aku letak jugak timun)

Untuk juadah lauk pula, sayur kailan ikan masin je yang Mak teringin.
Sayur lain takda rasa nak makan lagi katanya.

Abah pula request nak makan telur rebus goreng masak sambal.
Cukup itu menu kami sekeluarga untuk Ramadhan Ke 9 hehehe

Meroti John Pulak Kita

20 March 13 Comments

 


Ingatkan selesai dah juadah untuk Ramadhan 7 & Ramadhan 8, bila Bong sampai je ke rumah lepas balik dari kerja lebih kurang jam 6.00 macam tu, dia kata sedapnya kalau dapat Roti John lepas Teraweh nanti. 

Kita ni cakaplah ha nanti lepas Teraweh pergi lah singgah tengok kat stall Abang Burger lorong belakang tu kot dia ada on Roti John malam ni. 

Tapi macam biasa Bong taknak yang beli.

Nak yang freshly homemade katanya.

Kakak engkau ni takde pengalaman buat Roti John,

pengalaman menengok orang jual tu buat ade lah.



Tapi untuk tidak menghampakan adik Bongsu yang seorang itu,
kita pon gagahkah juga lah cuba buat sedaya mungkin.
Gunakan ape yang ada je kat rumah yelah sebab dah tak sempat nak ke kedai.

Roti pun gunakan roti panjang yang sebenarnya Abah suka makan dengan telur & kaya. 
(ada orang sebut Roti Hamlet rasanya)

Tung tang tung tang lah kita usahakan nak memenuhi keinginan si Bong.

Pastu kita mintak tolong dia tengok-tengokkan kejap roti tu atas kuali.

Ehhhh sekalinya dia kata tak sengaja TER ralit pulak & TER hangit pulak tu ha.



Biarlah ter hangit pun bukan orang lain nak makan. Tekak Bong jugak.
Dapat 4 biji Roti John untuk makan lepas Teraweh.
Taknak letak sayur katanya. Nak mayonis kewpie je.
Ha bedal lah Bong asalkan bahagia dan kenyang perut.
Tak sempat nak bagi jiran sebelah merasa sebab Bong Bedal 2 biji,
aku, mak dan abah kongsi lagi 2 biji roti john buatan sendiri.
Syukur lah dapat penuhi permintaan si Bong.
Tu belum lagi abang pada si Bong minta ( ayah si Adik Kakak )
Dan katanya mungkin tak dapat balik berpuasa kalini sebab jadual full kat MAS Hangar tu.
Takpelah moga lancar je urusan kita semua setiap hari sepanjang Ramadhan panas terik kalini aminn


Menu Ramadhan 7 & 8

20 March 14 Comments

 

Juadah Ramadhan Ke 7 & Ramadhan Ke 8 untuk aku sekeluarga dimulakan dengan.....


Abah teringin nak makan Murtabak Pisang sebab dah seminggu Abah cuba cari di Bazar Ramadhan tapi takda peniaga yang jual. Jadi untuk tak menghampakan, kita cuba buat untuk Abah hehehe


Untuk tekak Si Bong pulak, dia minta nak makan Murtabak Daging Lebih katanya.
Dah pesan suruh beli kat Bazar Ramadhan tapi taknak katanya takut terkena nanti 
dapat murtabak oksigen hehehe


Ayuhlah kita buatkan Murtabak Dua Versi.
Versi Manis - Murtabak Pisang
Versi Pedas - Murtabak Daging Lebih


Dapatlah 4 keping Murtabak Pisang & 4 keping Murtabak Daging.
Kita pun berbagilah dengan jiran sebelah menyebelah sorang sikit.




Lagi satu Abah cakap teringin nak makan Hati Goreng Kacang Panjang. Kita turuti untuk Abah juga.


Mak pula teringin Sambal Udang (tapi takda petai hehehe)


Bihun Goreng pula pemberian dari jiran sebelah berbalas juadah murtabak kita bagi dia.
Syukur selesai Lapan Ramadhan sudah. Agak perit berpuasa dalam cuaca panas kalini kan?


My First Sejadah

19 March 15 Comments

 




Bersempena anak-anak saudara naik lagi satu tahun sekolah, Acik Ana belanja sorang satu sejadah.
Kakak dah masuk 7 tahun dan adik masuk 5 tahun. 

Sengaja belikan dan beri sebagai hadiah sempena permulaan sesi persekolahan yang baru.
Saja nak bagi lebih semangat baru pada Kakak dan Adik.

Moga sentiasa jadi anak soleh solehah untuk Ibu & Ayah ye anak-anak buah kesayangan Acik!


Menu Ramadhan 5 & 6

19 March 11 Comments

 


Untuk Ramadhan Ke 5 dan Ke 6 pula, aku sekeluarga makan Siakap Ala Thai menu Khairul Aming.
Di tiktok kerap sangat lalu lalang menu-menu Khairul Aming & Hamdan Mubarak.

Mak & Bong cakap teringin nak rasa siakap macam Khairul Aming buat tu.
Jadi lepas balik je dari kerja, berkejaranlah kita tung tang di dapur.
Sambil siapkan menu siakap tu, sempat jugak si Bong wasap bagitahu teringin nak makan donut.

Selesai siapkan menu lauk yang Mak dan Bong teringin.
Terus siapkan pula bancuhan untuk menDonut sebab Bong taknak beli donut di bazar.


Abah pula tak banyak permintaan. Selalunya akan ikutkan aje apa yang ada.
Dan lauk wajib Abah selalunya musti mau ada lauk berdasarkan gulai.

Tapi syaratnya mesti harus ada buah-buahan dan selalunya Abah suka buah jambu batu.
Aku pula suka mangga tak kira lah harum manis ke, harum semerbak ke (yang penting tak masam).

Sambil tung tang siapkan menu siakap ala thai Khairul Aming tu, kita uli-uli adunan donut ni.
Buat tak banyak anggaran 2 cawan tepung macam tu (jadikan frozen stock untuk Si Bong).

Mauripan (yis) bagi kerjasama baik dan nampak cepat naik kembang donut.
Tak ambil masa yang lama. Sempat lah untuk goreng sebelum waktu berbuka.


Naik kembang helok bila dah goreng dan bedakkan kasi cantik si donut tu semua.
Macam biasa kita goreng lebih sikit dan bertukar juadah dengan jiran sebelah hehehe

Minggu Satu : Bubur Lambuk Perdana

19 March 13 Comments

 




Masa Jumaat Minggu Pertama Ramadhan (15 Mac) ahli Qariah Masjid buat program bubur lambuk.
Program ni dijalankan setiap tahun pada setiap Jumaat dalam bulan Ramadhan.

Seawal jam 7.30 pagi semua ahli Qariah mula berkumpul dan bergotong-royong.
Aku ambil kesempatan juga berlarian sekejapan terlibat sama bantu mana yang patut.
Syukur masih ramai anak-anak muda dapat turut serta bantu ibu dan ayah sesi kalini.

Kesemua 3 periuk besar diagihkan untuk seluruh komuniti di sini dengan cara setiap seorang ahli jemaah masjid akan diberikan 1-2 bekas (bergantung pada jumlah isi rumah).

Syukur kesemua berjaya diagihkan di ruang legar masjid sebelum bermula solat Jumaat.
Moga ada peluang lagi untuk kita semua sama-sama berbuat pahala setiap hari kan?


Menu Ramahan 3 & 4

18 March 16 Comments

 

Untuk Ramadhan Ke 3 menu aku sekeluarga pula adalah :

NASI AYAM MADU ALAH AMBOI AMBOI


Menu paling lengkap 1 sajian. Ada karbohidrat, protein, serat.
Sepinggan lengkap dan mudah kerja kan? hehehe

Menu Ramadhan Ke 4 pula adalah :

LONTONG KUAH LODEH HAI MAK LODEH

Lontong Kuah Lodeh ni pun ada lengkap dalam satu sajian.
Karbohidrat, protein,serat dalam satu hidangan.
Memudahkan kerja orang dapur juga, tak perlu banyak fikir hehehe

Kuih ni pulak karipap, popia sira pedas dan kuih kaswi pandan.
Ini pemberian daripada Mak Lang Jiran Sebelah (Ahli Mesyuarat Tingkap Geng Mak) hehehe

Selesai juadah untuk Ramadhan ke 3 & Ramadhan ke 4.
Bua masa ni aku masih belum jejak kaki ke Bazar Ramadhan hehehe

Menjemur Agar-Agar Kering

18 March 14 Comments

 






Memandangkan cuaca amat panas kaw kaw tak hengat dunia, jadi datang mood rajin buat agar-agar kering ni. Disebabkan cuaca panas stabil sepanjang minggu lepas iaitu 34-36°C, jemur 3 hari dah boleh kering helokkkk kejadian agar-agar kering ni.

RESEPI AGAR-AGAR KERING 

-2 atau 3 paket agar-agar tali
-1/2 kilo gula (kurangkan jika mahu kurang manis)
-1 paket gula batu
-nisbah air ( 1 paket agar-agar = 1.5L air)
-pewarna 

CARA BUAT AGAR-AGAR KERING

-rebus agar-agar hingga cair semua
-masukkan gula & gula batu
-setelah larut, tuangkan ke dalam loyang & masukkan pewarna
-setelah sejuk, potong & susun dalam dulang
-jemur pada terik matahari (paling cepat 3-4 hari)

Dannnnnn apabila sudah kering keluar kerak gula (daripada gula batu), sudah boleh masukkan ke dalam bekas simpanan kedap udara. Benda ni nak buat dia agak leceh tapiiii bila makan, sekejapannnnnn saja sudah licinnnn. 

Tapi zaman sekarang lebih mudah sebab ada Food Dehydrator Machine. 
Lebih mudah dan membantu lebih cepat proses mengeringkan agar-agar.
Terutama pada yang berniaga memang sangat membantu. 
Tapi sebab kitonyo oghe kampung, kito jemur jahhhhhh hehehe

Milk Tea Ginger

15 March 13 Comments

 






Haritu ada jiran sebelah rumah (Anak Maklang Sebelah Rumah) bagi Ginger Milk Tea ni.
Mula-mula aku skeptikal apa lah rasa halia dalam air tu nanti tapi rupanya bila dah rasa, 
wowwww boleh tahan sedap jugak di tekak aku.

Kombinasi air teh tu dengan halia jadi amazingggggg jugak (pada tekak aku lah).
Sebelum ni selalu juga dengar orang minum air teh o halia.
Tapi untuk Teh Susu dan Berhalia ini kali pertama aku cuba minum dan sedap juga.
Halia ni umumnya memang tahu bagus untuk keluarkan angin dalam badan.
Jadi untuk sesiapa yang beranginnnnn tu boleh lah minum.
Tapi awassss minum di malam hari saja ya sepannjang Ramadhan ni hehehe





Menu Iftar & Sahur

15 March 14 Comments

 

Menu Iftar Ramadhan Hari Ke 2 aku sekeluarga mudah je sebab Mak & Abah cakap teringin nak makan Bubur Nasi atau Bubur Lambuk.

Mudah je nak sediakan Bubur Nasi ni.

Terjunkan saja segala jenis sayur yang kita suka.

Mak dan Abah aku suka jagung muda dan Bunga Kobis.

Jadi memang lebihkan sayur yang itu lah.

Tambah lobak merah, lobak masin dan daging kalau suka.

Jangan lupa sambal kicapnya untuk lebih kickkkk waktu makan berbuka puasa hehe


Untuk kerang rebus pulak permintaan adikku si Bong.

Nak kerang rebus yang ada rasa pedas-pedas sikit katanya.

Mudah kerja kakaknya sebab memang mudah langkah menyediakannya hehehe

Lebih bertambah mudah adalah waktu sahur makan menu ini saja.
Tekak memang agak susah nak terima makanan di waktu subuh.
Jadi sahur bubur nasi adalah salah satu pilihan mudah untuk Mak & Abah aku untuk telan hehehe

Marhaban Ya Ramadhan!

14 March 15 Comments

 

Salam Ramadhan pada semua. Moga sihat-sihat saja dalam menunaikan ibadah sepanjang Ramadhan.

Iftar Ramadhan Day 1 aku dan keluarga dimulakan dengan menu : 

CRUNCHY CRABSTICK ROLL & AYAM BAKAR MADU 


Crunchy Crabstick Roll ni mudah sangat buatnya.
Guna roti putih saja. Roll hingga roti tu leper & gulungkan crabstick (rebus dulu).
Untuk lekatkan gulungan tu gunakan bancuhan tepung gandum sikit.
Selesai gulung tu celup dalam telur & salutkan serbuk roti.
Siapa yang suka cheese, boleh tambah masa nak gulung bersama crabstick tu.
Masukkan dalam peti ais sekejap (30 - 40 minit macam tu) & goreng dan hidang panas-panas.
Ini permintaan Mak untuk iftar hari pertama.

Bong (Adik Bongsu aku Si Aiman) pula request nak ayam bakar madu katanya.
Taknak yang beli kat bazar ramadhan katanya sebab nanti tak kena dengan tekak dia.
Yelah dik mujurlah engkau ada kakak yang masih bujangan ni ha boleh memenuhi tekak tu.
Ayam bakar madu ni aku perapkan dengan 11 rempah ratus resepi rahsia hehehehe (gurau je)
Bahan perap yang selalu digunakan macam halia,bawang putih,lada hitam,garam,sos cili,minyak..
Perap simpan 1 malam sebelum bakar untuk lebih masyukkk bahan perap tu pada ayam.
Bila dah siap bakar tu,aku terjunkan semula ayam dalam kuah ayam madu yang dimasak. Fuhhhh~