Marhaban Ya Ramadhan!

 

Salam Ramadhan pada semua. Moga sihat-sihat saja dalam menunaikan ibadah sepanjang Ramadhan.

Iftar Ramadhan Day 1 aku dan keluarga dimulakan dengan menu : 

CRUNCHY CRABSTICK ROLL & AYAM BAKAR MADU 


Crunchy Crabstick Roll ni mudah sangat buatnya.
Guna roti putih saja. Roll hingga roti tu leper & gulungkan crabstick (rebus dulu).
Untuk lekatkan gulungan tu gunakan bancuhan tepung gandum sikit.
Selesai gulung tu celup dalam telur & salutkan serbuk roti.
Siapa yang suka cheese, boleh tambah masa nak gulung bersama crabstick tu.
Masukkan dalam peti ais sekejap (30 - 40 minit macam tu) & goreng dan hidang panas-panas.
Ini permintaan Mak untuk iftar hari pertama.

Bong (Adik Bongsu aku Si Aiman) pula request nak ayam bakar madu katanya.
Taknak yang beli kat bazar ramadhan katanya sebab nanti tak kena dengan tekak dia.
Yelah dik mujurlah engkau ada kakak yang masih bujangan ni ha boleh memenuhi tekak tu.
Ayam bakar madu ni aku perapkan dengan 11 rempah ratus resepi rahsia hehehehe (gurau je)
Bahan perap yang selalu digunakan macam halia,bawang putih,lada hitam,garam,sos cili,minyak..
Perap simpan 1 malam sebelum bakar untuk lebih masyukkk bahan perap tu pada ayam.
Bila dah siap bakar tu,aku terjunkan semula ayam dalam kuah ayam madu yang dimasak. Fuhhhh~


15 comments:

  1. wahhh sedapnya semua, terutama ayam bakar tu

    ReplyDelete
  2. Sedap menunya.. Ayam tu kalau perap lama lagi sedapkan.. Bahan dia meresap dalam ayam..

    ReplyDelete
  3. Menggiurkan sungguh ayam bakar madu Ana.
    Rajin Ana, betul-betul bakar guna arang ya. Akak tahap bakar air fryer je 😄

    ReplyDelete
  4. Ya Allah sedap2 nyer makanan.. Nk try la roti salut dgn isi ketam tu.. mcm sedap lak.. :D

    ReplyDelete
  5. selamat berpuasa ana...huwaaa menangis tengok ayam bakar ana,menggoda sgh

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah rezeki ayam bakar sedapnya buat sendiri kan, puas hati nak mkn

    ReplyDelete
  7. Saya melihat nya langsung lapaaar kak 🤣😍. Beruntung sangat adik kakak punya saudara yg pandai masak 😄👍

    ReplyDelete
  8. Rajinnya dia. Bakor ayam tu, guna arang. Mesti sedap!

    ReplyDelete
  9. untungla ada kakak single mingle pandai masak ayam bakar., nyum2

    ReplyDelete
  10. mengoda betul ayam bakar tu hehehe...

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa utk ana sekeluarga
    amboiiii kemain lagi ayam bakar madu kooo

    ReplyDelete
  12. salam ramadhan....menarik tgk Crunchy Crabstick Roll

    ReplyDelete
  13. Crunchy crab stick tu nampak menggodalah. Awak memang chef ye kat rumah?

    ReplyDelete
  14. Salam ramadan. Bakar-bakar memang wajib bila tibanya bulan puasa.

    ReplyDelete
  15. Dua-duanya sedap. Napelah pagi cenggini ku lihat entry ni. Adoilah.. hahaha..

    ReplyDelete