Menu Ramadhan 5 & 6

 


Untuk Ramadhan Ke 5 dan Ke 6 pula, aku sekeluarga makan Siakap Ala Thai menu Khairul Aming.
Di tiktok kerap sangat lalu lalang menu-menu Khairul Aming & Hamdan Mubarak.

Mak & Bong cakap teringin nak rasa siakap macam Khairul Aming buat tu.
Jadi lepas balik je dari kerja, berkejaranlah kita tung tang di dapur.
Sambil siapkan menu siakap tu, sempat jugak si Bong wasap bagitahu teringin nak makan donut.

Selesai siapkan menu lauk yang Mak dan Bong teringin.
Terus siapkan pula bancuhan untuk menDonut sebab Bong taknak beli donut di bazar.


Abah pula tak banyak permintaan. Selalunya akan ikutkan aje apa yang ada.
Dan lauk wajib Abah selalunya musti mau ada lauk berdasarkan gulai.

Tapi syaratnya mesti harus ada buah-buahan dan selalunya Abah suka buah jambu batu.
Aku pula suka mangga tak kira lah harum manis ke, harum semerbak ke (yang penting tak masam).

Sambil tung tang siapkan menu siakap ala thai Khairul Aming tu, kita uli-uli adunan donut ni.
Buat tak banyak anggaran 2 cawan tepung macam tu (jadikan frozen stock untuk Si Bong).

Mauripan (yis) bagi kerjasama baik dan nampak cepat naik kembang donut.
Tak ambil masa yang lama. Sempat lah untuk goreng sebelum waktu berbuka.


Naik kembang helok bila dah goreng dan bedakkan kasi cantik si donut tu semua.
Macam biasa kita goreng lebih sikit dan bertukar juadah dengan jiran sebelah hehehe

11 comments:

  1. lawanya donat. terliur tengok

    ReplyDelete
  2. Ana gebunya donut...saya bab2 menguli ni tak berani nak cuba sejenis susah nak jadi

    ReplyDelete
  3. wah haritu kalau tak slaah CCL blogger mummyayu pun dah try resepi thai resepi KA ni . CCL bila nk cuba menu KA ni ? hehehhe cantik kejadian donut tue , menggebu

    ReplyDelete
  4. belum terjebak lagi dengan menu2 viral KA ...

    ReplyDelete
  5. eqin smpi harini xpndi bt donut wlupn tu menu plg sng hihi

    ReplyDelete
  6. MA pun dah try ikan siakap tu..dapp...
    donut gebus..best

    ReplyDelete
  7. Tengok donut tu gebu sungguh.. hehehe..

    Nak mendonut cenggini nak kena tunggu weekend, weekday memang tak dan dengan berhadapan kesesakan jalanraya yang hazabedah teruk mengejar waktu untuk masak hidangan berbuka. Sempat masak lauk tapi tak sempat buat side dish.

    ReplyDelete
  8. cantik betul kejadian donut tu ya

    ReplyDelete
  9. Bahagianya Bong! Sebut saja nak makan apa, sudah siap tersedia waktu berbuka.
    Jambu batu dengan hirisan mangga tu nampak segar betul. Terasa-rasa manisnya mangga di mulurt kita... ahaks!

    ReplyDelete