Jangan Menangis | Berlima Ramadhan

tiap kali sampai je 10 malam terakhir Ramadhan, otomatik tragedi beberapa belas tahun dulu datang terjah kotak fikiran mak aku.. tragedi yang hampir meragut nyawa adik aku (Pian) abang kepada si Aiman.. tragedi tu berlaku pada malam tujuh likur dan aku penah kongsikan kat sini..

pedihnya kami sekeluarga masa tu, Allah je lah yang tahu.. yelah mane tak nye.. orang lain yang punca, kita pulak yang kena tanggung sakit segala.. tapi memang kena redha lah dengan Qada' dan Qadar.. pastu pulak sekarang ni setiap jam 7 malam kat TV1 ada drama Berlima Ramadhan.. mak aku memang follow dari awal episod dulu dah.. ceritanye pulak setiap hari, pastu pulak iklan pulak ciput je memang sedaplah mak aku pulun tengok sementara tunggu azan maghrib untuk berbuka puasa.. aku yang mulanya tak berapa tengok pon terus tersangkut sama..
dari mula cerita tu memang sedih betul. kesah 5 beradik yang terpaksa tempuh macam-macam ujian bermula dengan mak dan ayah diorang meninggal dalam kemalangan.. pastu si adik yang ketiga (Acik) pulak kena buli + kena belasah sampai koma.. atok sebelah mak pulak benci kat cucu-cucu ni sebab bawak sial katanya.. paksu sebelah ayah pulak ambik semua duit pampasan kemalangan tu.. paklang nye pulak sibuk suruh pajak gran tanah rumah mak ayah diorang tu sebab perlukan duit.. si Along dan si Angah berusaha cari duit untuk teruskan jaga adik-adik..

setiap hari memang terkesan betul tengok diorang ni berlakon.. baik dari pelakon senior sampailah pelakon kanak-kanak tu pon.. jangan kata mak aku je nangis, dengan aku sekali jenuh terkebil-kebil tahan air mata nengok diorang ni belakon sobbss sobbss
pandai shiela rusli pilih pelakon. pandai dia didik pelakon. banyak pengajaran dalam drama ni.. satu lagi drama aku dengan mak aku dok follow tu yang kat TV3 tu --- Ramadhan Jangan Pergi. pon under JS pictures si Shiela Rusli punya jugak.. banyak pengajaran jugak.. pelakon pon mantap semua.. bila tengok watak antagonis tu, memang rasa nak korek-korek je bijik mata dia. ahakss =P


24 comments:

  1. hmm...
    biasa kalau baca orang review mesti kebanyakannya negatif yakni asyik ulang citer yang sama, banyak jiwang je dll.. tapi kali ini review cam best je.. tahniah, anda salah seorang pencinta karya tanah air!

    ReplyDelete
    Replies
    1. majoriti citer melayu mmg gitu la..
      bila tgk naik bosan sbb kita dah boleh agak jln citer.
      tapi ada jugak citer yg best wlupon x byk..

      Delete
  2. Moga menjadi teladan buat kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah mudah2an camtu lah

      Delete
  3. ramadhan jgn pegi kite follow jgk cite die.. memula rase macam geram giler kat farah sbb ikot je kehendak suami die.. nk duit bg.. nk tu bg.. nk ni bg.. skrg bile farah dh cerdik skit bru la best tgk.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah geram giler tgk watak farah tu mase memula dulu.
      asyik ikotkan je kehendak si johan tu.. sampai yg tgk ni
      plak emo terlebih haha

      Delete
  4. salam. sy tak follow cerita ni tapi macam best ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm itah.. try la nti tgk hehe

      Delete
  5. Tak sempat nak tengok drama2 ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela bz mane nk sempat nengoknye kan hehe

      Delete
  6. saya salah seorang yang mengikuti cerita ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh tahniah kerana anda slh sorang yg mengikuti citer tempatan hehe

      Delete
  7. Mcm best je bila baca review.. Tapi akak ni tak suka tgk cerita sedih. Tgk cerita ada watak jahat pun tak suka.. Tak suka tgk tv sebenarnya. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sy pon x suke tgk citer sedih2 ni..
      sbbnye hati mmg jenis tisu.. cpt je air
      mata meleleh karang hehe

      Delete
  8. Baca sinopsis saja pun dah tau mesti sedih punya... shila rusli punya cerita kira boleh dilayan jugak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer2 shiela rusli buat mostly aku layan jugakla
      eventho bila tgk tu kdg2 rase mcm eeee waddehek la
      sampai camtu skali haha :)

      Delete
  9. Alfatihah untuk Pian.

    Aku layan Ramadan Jangan Pergi. Sakit hati betul bila mak Johan tu suka pusing2 fakta dan nak salahkan Farah je manjang...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah Pian dah recover.. tapi take times jugakla :)

      itula pasalnye. aku pon geram giler tgk mak johan tu..
      x habes2 nk salahkan farah.. ni tinggal 2 episod je lagi..
      ape pulak la entah die nak serang farah mlm ni karang haha

      Delete
  10. akak xprnah tgk pun..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jugak yg tak pernah tengok hehe

      Delete
  11. Ramadan jangan pergi memang follow dr episod mula2. Suka tgk siti saleha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la suke gak tgk siti saleha belakon. comel sgt pakai tudung..
      tp tu la ending die smlm tu mcm hampeh sbb mummy johan tu
      xde kne balasan tragis pon hehe

      Delete
  12. ala tak ikut plak cerita ni..ramadhan jangan pergi tak pernah miss la.best sgt..byk pengajaran...menjadi betul watak antagonis dia.geram betul dengan sheila rusli.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana 1 family tak miss dua citer ni.. yg ramadhan jgn pergi tu mybe sbb ditygkn kat TV3,
      so sbb tu kot dia femes drpd yg berlima ramadhan tu.. haah betol la PK, menjadi betol wtk
      sheila rusli.. mmg geram betol tgknye huhu

      Delete