Jangan Pening² | Takde Nasi?

aku jenis yang tak makan nasi setiap kali berbuka puasa.. pelik ke ? aku tak rasa pelik pon sebenarnye. anak kepada sorang jiran aku ni -- tak makan nasi daripada dia kecik sampailah dia dah umur 19 tahun sekarang.. tapi bukanlah pelik pun sebenarnye orang yang tak makan nasi ni. contohnye orang-orang negara eropah sana tu ROTI atau apa yang base on gandum atau wheat yang jadi makanan ruji diorang kan ? 

disebabkan kat malaysia ni majoritinya perut orang melayu yang memang tak bleh dipisahkan dengan nasi, tu pasal wujud istilah "pelik" bila tak makan nasi. bila lain sikit dari norma biasa je memang akan jadi sesuatu yang pelik lah pada orang kita nih. pada hal kalo tak makan nasi pun, benda (karbohidrat) lain makan je jugak macam mee / kueh teow / roti..

macam aku sendiri, bila time berbuka puasa tu memang aku makan selain dari nasi lah macam murtabak (wajib ada setiap hari) sampaikan muka pon dah macam murtabak hahaha ! Pastu kuih-kuih macam popia goreng / popia basah / roti sosej / tepung pelita etc.
pastu pulak bila time sahurnye, kadang tu takde selera nak makan nasi jugak.. apa yang aku buat untuk pastikan perut aku tak kosong ? haaa senang je. malam masa time berbuka tu kan mesti la ada buat itu ini untuk berbuka kan ? contohnye aku akan spare koktel siap-siap untuk subuh esoknya.. resepi dia paling kacang lah.. pejam mata pon buleh je setel, kan ? pastu pulak bakar je roti gardenia tu 3-4 keping pastu sapu je lah peanut butter ke, nutella ke. ikot lah pada tekak masing-masing..

tapi aku rasa ramai yang tak rela setakat nak makan roti gini je time sahur. aku ada member yang tak boleh kalo tak makan nasi dalam satu hari. 

"weyhh ana aku tak bleh arr kalo makan roti je sahur.
nanti bleh ketaq (menggeletar) lutut wo !"

haaa sampai ketaq lutut la kalo dia tak dapat nasi. kehkehkeh


28 Lovenote(S):

  1. Makan nasi ni mcam rutin dah bg org Malaysia terutamanya melayu...
    Sbb tu bila kita habaq kita tak makan nasi, orang jadi pelik...
    Padahal makan bendal lain (roti contohnya) pon boleh kenyang lama, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha betoi3 ! tu la sbb jadi rutin, tu yg bila lain sikit je, PELIK lettew =P

      Delete
  2. heheh, penah gak la buat style tak makan nasi, paling lama sminggu kalo tak silap, rilek jer... sebab kalo hari2 pon makan nasi, rasa mcm nasi tu dah tak special, kesian sama nasi... hahah boleh pulak mcm tu alasan gua ;p

    roti sama peanut butter yg ada butir2 kacang tu (yg versi bukan smooth tu), memang nyam2~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha hamboii plain kemain alasan gitu =P
      ha peanut butter ada butir2 kacang tu mmg yummy la plain ! hehe

      Delete
  3. sama,kite berbuka dgn kurma dan air je..nnti lepas terawih baru ambil berat.. tp klau di rumah bonda jangan tolak semua kene telan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tu la masa berbuka dgn kurma je dulu.
      pastu baru mkn kuih2 ape smue.. haa tapi
      bila ada mskan mak mmg x tolak hehe

      Delete
  4. Sahur saya jarang jugak makan nasi.. roti, kurma n kopi pon on..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pulak jarang minum kopi atau yg ada kefin hehe

      Delete
  5. hehe.. slalu makan roti or biskut je tem sahur.. tpi masak la jugak sikit utk suami.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalo dah bersuami mmg kena jugakla prepare nasik utk die kan hehe

      Delete
  6. Replies
    1. wahh dah mcm tagline iklan je Yui hehe

      Delete
  7. salam. hihi sy pun jarang makan nasi..selalu makan oat ja.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm itah. wahhh itah suke oat ea?
      mcm ana plak x reti mkn oat hehe

      Delete
  8. dlu2 saye pon xmkn ns time berbuka.. skrg ni ari2 cr nasi.. huhukk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe selera dah berubah lettew ezy hukhuk

      Delete
  9. aduhai dik dah bulan pose cenggini, nasi tu bukn dah jadi menu utama dah kat perot akak nih, benda lain gak nak cari, nak plak dah hujung2 puasa nih. apa pon dah tak selera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol gak tu kak.. mak pon ckp gitu..
      nasik dah x lalu dah.. entahla tak tau tekak nk ape hehe

      Delete
  10. kawan hang sampai umoq 19 ja, kawan aku sampai sekarang xmakan2 nasik lagi..memang freakshow betui.Hahahah..aku buka posa xmakan nasik gak anamizu ooo lepas kui 10 lebih baru kayuh xingat dunia.ehhehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa hg pon ada gak kwn jenih x mkn nasik langsung?
      tudia aih dia lagi la dahsyat no sampai la ni x mkn nasik..
      hamboii tudia hg kayuh x ingat dunia.. tp akhirat hg ingat kot? hehe

      Delete
  11. Saya pun manusia yang tak boleh kalau tak makan nasi dalam sehari. Hahahaha. Koktel tu nampak best. Terliur. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia2 di malaysia yg lahir di bumi malaysia ni mmg normal
      kalo takbleh dlm sehari x dpt nasik.. mmg ketaq lutut satgi hehe

      nti buka posa buatla koktel.. tgk masa siang tgh lapar ni mmg terliur hehe

      Delete
  12. sahur idah minum jer... time buka pun tak makan nasi... makan kuih ker... bihun ker.. tak pun bubur lambuk jer... :D knape ek... bukan tak lalu tapi sengaja takmo makan... nak ambil peluang surutkan badan... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kdg2 tu sy cmtu jugak.. sahur minum + kurma je 2--3 bijik..
      kalo tak pun mkn biskut2 je cicah air milo ke.. atau pun nestum je hehe

      Delete
  13. betul la kalau tak dapat nasi alamat lembik kaki. tambah pulak orang utara macam saya suka nasi kandar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha betoi3 ! mmber2 org utara mmg pakat kata xbleh kalo
      xdpt nasik.. nti ketaq lutut katanye hehe

      Delete
  14. agak pelik jugak tak mkn nasik,sbb nasi tu makanan ruji,tp sy ok je klu takde nasi 3 4 hari..takdak la smp ketaq lutut

    dulu2 klu tak sahur or sahur minum air ayaq kosong pun boleh tahan.sejak bereastfeed ni tak bley tahan woo..kena gak makan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai gak ckp pelik tak mkn nasik sbb nasik makanan ruji melayu hehe.
      tambah plak seharian x mkn bila time puasa kan.. tp tu la Ana mkn karbo yg lain la hehe

      kalo BF mmg kena la mkn gak time sahur kan PK.. kalo x mmg ketaq la :)

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu