Janganlah Luah Perasaan Di Facebook

11:44 PM 25 Comments A+ a-

salam lebaran.. cemane raya engkorang ? semua bes kot agaknye.. berkumpul semua family. yang mana bujang silap-silap masih dapat duit raya tak kira umur berape pon.. pastu yang family ada adik beradik ramai mesti meriah sebab semua anak menantu cucu cicit pakat berkumpul..

musim-musim raya ni macam-macam pesen lah orang share gambar kat seluruh pelosok sosial media. tak kiralah whatsapp, fesbuk, instagram, twitter dan entah hape lagi yang lain-lain.. paling top fesbuk lah agaknye. instagram ni pada pendapat aku ramai yang kategori muda remaja belia je kot. sebab yang kategori level senior veteren mungkin lebih ramai ada akaun fesbuk lagi daripada akaun sosial media yang lain..

selain daripada gambar-gambar #selfie yang belambak kat timeline, tak lupa jugak status-status fesbuk yang macam-macam pesen.. kalo yang berbaur kegembiraan tu normal lah memang banyak. contohnye :

Situasi 1:
hasben beli cincin + gelang emas baru.
"alhamdulillah. terima kaseh papa sebab sudi hadiahkan mama cincin dan gelang baru sempena anyberseri kitew" -- paaap gambaq cincin + gelang emas besaq rantai lori.

Situasi 2:
tak lupa jugak yang berbaur kemarahan contohnye:
"mood raya aku spoil betul la bila orang tengking aku depan makanan waktu nak berbuka. hari last puasa pulak tu!" -- location : rumah mak pak aku.[tujukan kat bini die sendiri sebenarnye]

"arhh pedulik hape aku. fesbuk aku kot"

haaa gitu balasnye bila orang tegur.. kalo yang lagi best, dapat like pulak tu status-status tu.. kalo yang situasi 1 tu aku paham la jugak orang like maybe sebab sokong tindakan hasben dia tu hadiahkan emas kat wife. tapi tu situasi nombor 2 tu pon ada gak yang like ! daripada orang tak tau hang begadoh laki bini, terus satu pelosok dunia jadi tau hang berantakan.. haiyo hape daaaa.aku heqan sunggohhhhh (bak kata Lepat)..
bro Hazmin dengan bro Amar pon ada gak penah tulis pasal luahan di media sosial nih.. dah macam-macam orang share pro n cons.. tapi tu lah kan selagi nama kata MANUSIA, memang hang tegoqlah lagu mana pon, dia bukan peduli. fesbuk aku, suka hati akulah ! haaa tudia dia balaih =P


Salam Lebaran :)

25 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
AuL Howler
AUTHOR
July 31, 2014 delete

Alhamdulillah., I'm not really active on facebook.
I just update reminder or sugestion or good manner message , sometimes.

^^

Reply
avatar
August 01, 2014 delete

Eh.. Tiba2 ada nama saya pulak eh. hehe. Betul tu. Kalau hal2 terlalu peribadi atau dalam selimut tu jangan la sampai nak diceritakan dekat semua orang dekat FB tu. Macam tak sesuai je pulak rasanya.

Reply
avatar
fatin wawa
AUTHOR
August 01, 2014 delete

Itulah dunia sekarang.. Klau bdk2 sklh yg berkapel plk x hbs2 dgn status luah perasaan kt pkwe mkwe msg2. gaduh cketpun nk heboh kat fb. x blh ditegur jgk. Nnt kita jgk yg dikatakan jeles. Hmm.. Sy klau kategori yg bnyk update status merapu2 mcm niada jgk yg sy unfriend. Kasi clear cket wall. Haha

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
August 01, 2014 delete

Jawab balik "memanglah fb hang, tp status hang tu kasi org lain salah paham, tak pasal2 jd fitnah ke org lain pulak, remove sekarang!", hahaha..., ohmai, we can take a horse to the river, but we cannot force it to drink, sama la mcm bagi nasihat, kalau org tu takmau terima nasihat kita, dia takkan amik peduli... sabaq ja la ana, makan kuih semperit lg best... kekeke, salam lebaran 0-0 ;p

Reply
avatar
Farah
AUTHOR
August 01, 2014 delete

Betul. Saya kalau tak puas hati, saya pendam saja. Tak mahu tulis apa-apa sangat dekat social network sites.

Reply
avatar
Lea IsNawi
AUTHOR
August 01, 2014 delete

setuju2....simpan dalam hati sudahh

Reply
avatar
Scdha Sein
AUTHOR
August 01, 2014 delete

Well said... He He He...

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
August 01, 2014 delete

ada certain part yg kite bleh share

Reply
avatar
acik idah
AUTHOR
August 01, 2014 delete

tak perlu nak bagitau satu dunia perasaan kita...

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat Ana sekeluarga... Mohon maaf zahir dan batin... :) kosong2 yer…

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
August 01, 2014 delete

Sampai satu tahap, facebook dan media sosial lain lah yg menjadi definisi kepada diri sendiri...
Cukup tak faham org yg mcam tu...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

Alhamdulillah. same goes to me.
just share/update reminder or any good messages je.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tetibe ada pulak nama HH hehe. tu la kalo hal2 peribadi jgnla smpai diceritakan kat FB. kan..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tu lah kan. kalo yg kategori bdk2 baru nk up,
mmg xyah kata la, smua bnda dia nk tulis kt fb.
unfriend la makan dia. hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

nak je jwb camtu setempek kat komen tp pikir nanti jd gaduh plak.
terus batalkan je niat nk tulis camtu.. remove je makan die hahaha

haah tu la. betoi. bagi la nasihat cmna pon kalo dia jenih xmau terima,
mmg dia x peduli gak la sampai sudah.

tu la mkn semperit dgn kuih siput gak best kekekeke. salam lebaran plain :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tu la. usaha bejauhkan diri drpd gadget2 segala bagai bila time marah.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

simpan mmg simpan gak Lea.
tulis pon tulis gak. tapi tulis kt tmpt
yg org len xleh baca la.hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

hamboihhh kemain well said no hehehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tu la. certain part lg better remain silent je lah.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tu la acik idah. buleh nk share, tp kat FB rasa mcm x sesuai je.entahlah hehe

Selamat Hari Raya Aldilfitri jugak buat Acik Idah sekeluarga..
Mohon maaf zahir dan batin juga :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

tu la. hidup bagaikan di hujung jari die je.
segala benda mak nenek dia nak tulis.
yg heran, ada pulak tu yg like. waddehek ?

Reply
avatar
Scha Nazri
AUTHOR
August 04, 2014 delete

Ramai org salah tempat nak luahkan perasaan. :3

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
August 06, 2014 delete

betul tu luahkan perasaan tak kena tempat..sy share yg indah2 je difacebook takpe kan..tak kuasa nak luah perasaan bagi satu dunia tau.lagi2 klu dpt gelang emas.muahaha..

Reply
avatar
Anasyg
AUTHOR
August 11, 2014 delete

Anas tulis semua yang terpendam dekat private blog. hehe. :) takde org boleh baca, kecuali diri sendiri.

Reply
avatar