Juadah Berbuka | Cucur Kurma

dalam kisah sebelum ni aku ada cerita pasal dapat kurma FREE tu kan ? pastu O'gosh ade drop komen pasal kurma.. 
aku bukanla master chef ye tapi aku share jugakla resepi buat cucur kurma ni mengikut selera anak tekak aku ni ha hehehe.. yelah ada setengah orang memang feveret dia lah kurma ni. bagi  setengah orang lain pulak, untuk makan sebijik kurma ni ibaratnye macam kena paksa telan ubat pahit ya rabbi tak tahulah nak cakap cemane kan.. lain orang -- lain caranya. lain la jugak pilihan tekaknye.. jadi disebabkan aku ni pon antara orang yang makan kurma ni dengan sedikit paksaan daripada Abah aku, jadinye untuk membuatkan tekak aku boleh terima lebih daripada hanya sebijik kurma, maka upgred lah buah kurma tu kasi jadi cucur.. senang je pon bahannye..

beberapa kurma (aku prefer dibuang biji dan aku buat dalam 10 bijik camtu)
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
sedikit marjerin dan garam
minyak masak
*ada setengah orang guna telur. pon boleh kalo nak gantikan marjerin tu.

cara-caranya : 

bancuhkan tepung + marjerin + garam secukup rasa. jadikan macam tepung nak buat cucur pisang tu ye anak-anak.. jangan cair sangat dan janganla pekat sangat pulak. sedang-sedang saja ye. pastu celupkan je kurma-kurma tu dalam bancuhan tepung tu tadi pastu make sure minyak dah dipanaskan dan pastu dah boleh goreng. jangan goreng sambil bersosial media pulak ye, karang jadi cucur kurma hangit pulak kehkehkeh =P
 credit : instagram annjfr
dedulu masa kecik-kecik aku tak berape nak makan kurma ni sebabnye tu lah die.. aku terbayang macam lipas hahaha tah pape betol imaginasi namun kini tidak lagi =P

19 comments:

  1. pasni blh wat... lepas pose msti ade kurma lebih2.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah lps puase ni msti byk kurma lbih hehe

      Delete
  2. Nampak cam menarik je. Nanti nak try lah :D. Kurma macam lipas ? Ahahaha. Tak pernah terfikir. Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti leh la try hehe.. err x pnh terfikir ek? kikiki

      Delete
  3. woww.. sdap2.. cucur dodol pon bole kan.. sedap2.. terliuq plak pg2 ni -,-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucur dodol ? haaa yg tu sy blom pnh try lg tu hehe

      Delete
  4. saya pun dalam kategori paksaan tu. tau je yang kurma ni banyak khasiat, sedap dan sunnah rasul tapi cuma tak berapa suka nak telan.. entah nape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la kan. bukanlah sengaje ke ape hehe

      Delete
  5. First time dengar pasal cucur kurma ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time ek? nti boleh la cuba hehe

      Delete
  6. macam sedap je.. thanks for sharing.. hehe.. saya plk kurma antara buah feveret.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bila dah jadi cucur tu, sy mkn byk la pulak kurma tu hehe :D

      Delete
  7. bak mai sini ckit cucoq kurma... malas plak nak buat rasanya, kekeke ;3

    salam lebaran~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr plain kena mai sini la. nak antaq sana jaoh sgt la hehe

      salam lebaran jugak buat plain83 :)

      Delete
  8. owh..terharu2...spesel entri nih...tq sgt2...akan dicuba...Selamat Hari Raya Anamizu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. spesel entri utk O'Gosh hehe.. nti boleh la cuba ye hehe
      selamat hari raya jugak O'gosh :)

      Delete
  9. en suami mmg suka betul dengan coq kurma ni..tp sy wat versi simple je..tepung gandum+kurma+air+garam+gula..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la.. abah pon suka plak mkn coq kurma ni hehe
      wahhh camtu lg simple je tu PK.. nti ana nk try gak hehe

      Delete
  10. byk kurma lebih kat rumah ni, boleh buat ni. hehe. sebelum ni dah pernah buat dah, manis kut kurma ni boleh ganti gula. :) byk khasiat kan.

    tang lipas tu cute. :) haha

    ReplyDelete