Juadah Berbuka | Cucur Kurma

7:04 PM 19 Comments A+ a-

dalam kisah sebelum ni aku ada cerita pasal dapat kurma FREE tu kan ? pastu O'gosh ade drop komen pasal kurma.. 
aku bukanla master chef ye tapi aku share jugakla resepi buat cucur kurma ni mengikut selera anak tekak aku ni ha hehehe.. yelah ada setengah orang memang feveret dia lah kurma ni. bagi  setengah orang lain pulak, untuk makan sebijik kurma ni ibaratnye macam kena paksa telan ubat pahit ya rabbi tak tahulah nak cakap cemane kan.. lain orang -- lain caranya. lain la jugak pilihan tekaknye.. jadi disebabkan aku ni pon antara orang yang makan kurma ni dengan sedikit paksaan daripada Abah aku, jadinye untuk membuatkan tekak aku boleh terima lebih daripada hanya sebijik kurma, maka upgred lah buah kurma tu kasi jadi cucur.. senang je pon bahannye..

beberapa kurma (aku prefer dibuang biji dan aku buat dalam 10 bijik camtu)
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
sedikit marjerin dan garam
minyak masak
*ada setengah orang guna telur. pon boleh kalo nak gantikan marjerin tu.

cara-caranya : 

bancuhkan tepung + marjerin + garam secukup rasa. jadikan macam tepung nak buat cucur pisang tu ye anak-anak.. jangan cair sangat dan janganla pekat sangat pulak. sedang-sedang saja ye. pastu celupkan je kurma-kurma tu dalam bancuhan tepung tu tadi pastu make sure minyak dah dipanaskan dan pastu dah boleh goreng. jangan goreng sambil bersosial media pulak ye, karang jadi cucur kurma hangit pulak kehkehkeh =P
 credit : instagram annjfr
dedulu masa kecik-kecik aku tak berape nak makan kurma ni sebabnye tu lah die.. aku terbayang macam lipas hahaha tah pape betol imaginasi namun kini tidak lagi =P

19 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Ezy Loy
AUTHOR
July 25, 2014 delete

pasni blh wat... lepas pose msti ade kurma lebih2.. hihi

Reply
avatar
July 25, 2014 delete

Nampak cam menarik je. Nanti nak try lah :D. Kurma macam lipas ? Ahahaha. Tak pernah terfikir. Hehe :D

Reply
avatar
Cik Nadyya
AUTHOR
July 26, 2014 delete

woww.. sdap2.. cucur dodol pon bole kan.. sedap2.. terliuq plak pg2 ni -,-'

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 26, 2014 delete

haah lps puase ni msti byk kurma lbih hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 26, 2014 delete

nti leh la try hehe.. err x pnh terfikir ek? kikiki

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 26, 2014 delete

cucur dodol ? haaa yg tu sy blom pnh try lg tu hehe

Reply
avatar
Lia Ilnia
AUTHOR
July 26, 2014 delete

saya pun dalam kategori paksaan tu. tau je yang kurma ni banyak khasiat, sedap dan sunnah rasul tapi cuma tak berapa suka nak telan.. entah nape.

Reply
avatar
Farah
AUTHOR
July 26, 2014 delete

First time dengar pasal cucur kurma ni

Reply
avatar
fatin wawa
AUTHOR
July 26, 2014 delete

macam sedap je.. thanks for sharing.. hehe.. saya plk kurma antara buah feveret.. :D

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
July 26, 2014 delete

bak mai sini ckit cucoq kurma... malas plak nak buat rasanya, kekeke ;3

salam lebaran~ ;3

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 27, 2014 delete

ha tu la kan. bukanlah sengaje ke ape hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 27, 2014 delete

first time ek? nti boleh la cuba hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 27, 2014 delete

hehe bila dah jadi cucur tu, sy mkn byk la pulak kurma tu hehe :D

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
July 27, 2014 delete

errr plain kena mai sini la. nak antaq sana jaoh sgt la hehe

salam lebaran jugak buat plain83 :)

Reply
avatar
August 01, 2014 delete

owh..terharu2...spesel entri nih...tq sgt2...akan dicuba...Selamat Hari Raya Anamizu...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 02, 2014 delete

spesel entri utk O'Gosh hehe.. nti boleh la cuba ye hehe
selamat hari raya jugak O'gosh :)

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
August 06, 2014 delete

en suami mmg suka betul dengan coq kurma ni..tp sy wat versi simple je..tepung gandum+kurma+air+garam+gula..hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
August 06, 2014 delete

hehe tu la.. abah pon suka plak mkn coq kurma ni hehe
wahhh camtu lg simple je tu PK.. nti ana nk try gak hehe

Reply
avatar
Anasyg
AUTHOR
August 11, 2014 delete

byk kurma lebih kat rumah ni, boleh buat ni. hehe. sebelum ni dah pernah buat dah, manis kut kurma ni boleh ganti gula. :) byk khasiat kan.

tang lipas tu cute. :) haha

Reply
avatar