Jeng Jeng Jeng


Cuti sekolah dah bermula. Kerja-kerja pun makin bertambah, Masa yang sebelum ni agak banyak aku boleh guna untuk blogging, kini tidak lagi (macam skrip iklan daaaaa)


Bila cuti sekolah bermula, dapatlah akak ipar aku balik ke kampung ni. Dan bila akak ipar aku balik. maka maknanya --- Makaaaaaannnnn! 

Akak ipar aku ni jenis suka explore benda makan. Asal jumpa je resepi yang ada perkataan 'mudah' kat tajuk dia, memang dia akan ajak aku cuba buat. Contoh : Resepi Dimsum Mudah. 

Ada perkataan 'mudah' kan? Konfem memang dia ajak aku buat. Dan memang ternyata tak susah pon nak buat dimsum atau pun dumpling ni. Aku tak tawu sangat pon beza dimsum dengan dumpling tu cemane tapi yang aku tawu, bila dah masak (aku kukus) pastu cicah dengan sos dia, perhhhhh memang rasa tak cukup la pulak kalau 4 - 5 bijik je. Nak kena berbijik-bijik baru puas makan. 

Takpe-takpe, nanti boleh buat lagi jyeahhh~



51 Lovenote(S):

  1. Ehh... Pesal nampak lain je blog ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape yg laen nye tu *icon monyet tutup mata*

      Delete
  2. Sedappp wooo dim summm... Ehhh! Ke wontonnn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wontonn kot sbnrnye ahakss =D

      Delete
    2. Ni kukus ke goreng ni, Ana?

      Delete
    3. Ohhhh nampak bertambah menyelerakan bila tahu dikukus. Mesti dap dap dap!

      Delete
  3. Singgah sini ^^ , sambil follow ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekaseh AinAthirah Anuar. dah folow blog ain jugak ^^

      Delete
  4. aku rasa ni dumpling ni sebab aku pernah makan dim sum xde rupa cam kat atas ni pun....memandai aku je kan...aku bukan tau pun pasal makanan sgt ni, asal boleh hilang lapar aku makan je la selagi xde unsur2 babi. Tapi dim sum atau dumpling ni x berapa masuk dgn tekak aku....

    zaman sekarang semua tgk youtube je nak buat makanan. kalau dah sedap tu... boleh la jual kat org ramai. Jadi chef segera terus... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah bro ley ni namanya dumpling (lepas aku google) =P aku ni pulak kalo mknan chinese cuisine or japanese ke, tekak aku ok boleh terima. bah kan tak cukup kalo sikit. ya dan yg penting takdak unsur babi lah =D

      haah betul3. zaman skrg ni tgk youtube je kalo nk try masak / try resepi. err tapi.. tapi.. utk jd chef segera tu, aku rasa blm layak. layak untuk tekak aku sendiri je kikiki =D

      Delete
  5. aku kalo singgah noodle station, mesti terlioq nak order noodle soup beef broth with dimsum... nyam nyam nyam nyam~ (nampak tu 4 kali aku letak nyam2... hahah) X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aku blm pnh singgah noodle station lagi :(
      hamboi 4 kali nyam4 hang plain. hahaha

      Delete
  6. nk resepii mudah.. mudah2an mudah buat..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. google kan aje resepi nye tu amir. mudah2an mudah jumpa hehehe

      Delete
  7. tahu tak gua tatap gambar diatas sambil lap air liur? kakakakaka sedap oih dimsum! teringin nk mkn yg cina punya tp susah nk cari restoran cina muslim di negara penang ni ha
    mungkin gua nk kena buat sendri jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sipbaik air lior zyra tak menitis kena kat sini kikiki. hurmm tu la kat negara penang nu mmg payah la nak jumpak yg halalan toyyiban. nak kena buat sendiri gak la tu zyra weyhh =D

      Delete
  8. Blog berubah wajah..i like :)

    Ana resepi plzzz... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog akan kerap berubah pasni cik mimie hehe
      resepi takdak la cik mimie. main taram je apa yg ada =D

      Delete
    2. Ala...hehe..xpe2, nanti Cik Mimie try google n buat :) ekekeke

      Delete
  9. Replies
    1. resepi :

      kulit wonton.
      isi ayam / daging yg di blend.
      carrot sikit.
      sotong2 sikit.
      serbuk maggie cukup rasa sikit.

      errr itu je kot rasenye hehehe =D

      Delete
  10. Dimsum, saya tak pernah dengar nama resepi tu tapi nampak macam sedap je dimsum :-) nak resepi jugak boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat datang ke blog ana ni nabihah hehe.
      terime kaseh sudi singgah sini =D

      resepi :

      kulit wonton.
      isi ayam / daging yg di blend.
      carrot sikit.
      sotong2 sikit.
      serbuk maggie cukup rasa sikit.

      errr itu je kot rasenye hehehe =D

      Delete
  11. Makanan yg sedang selalunya makanan yg orang lain buatkan.
    Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaa itu mmg betol. aku pon rasa makanan yg sedap selalunya mknan yg org lain buatkan hahahaha

      Delete
  12. Assalam ana,
    seeeeeeeeedaaaaaaaaaappp
    mana resipi?????
    share la sob3
    naaaaaaaaakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak,
      err resepi nye ana main campak2 je aritu kak kikiki

      resepi :

      kulit wonton.
      isi ayam / daging yg di blend.
      carrot sikit.
      sotong2 sikit.
      serbuk maggie cukup rasa sikit.

      errr itu je kot rasenye hehehe =D

      Delete
    2. main campak pun jadi. cuba kalau buat betul2.
      untung2 kalah chef. hak3.

      Delete
    3. sat3
      nak try campak jugak yer
      mohon copy paste jap naa :)

      Delete
  13. Replies
    1. pada tekak saya ni, mmg sedap. feveret sy bende nih tomo hehe

      Delete
  14. mula-mula tengok ingatkan kuih pie tee. rupa lebih kurang.

    ReplyDelete
  15. Jeng jeng jeng,..ini klu dpt kat akak kena banyak butir ni :)

    ReplyDelete
  16. dimsum dengan dumpling, dua-dua saya tak pernah makan ana. saya ni memang pelik sikit bab-bab makanan ni, nama pelik2 memang takkan berpeluang langsunglah masuk tekak saya ni. hehe..

    ReplyDelete
  17. Mana cukup satu kannn? ahha. Sekali ngap je masuk mulut. hahaha

    ReplyDelete
  18. bestnye main masak masak pastu makan..kena pulak makanan sedap.. lg la byk makan.. haha

    ReplyDelete
  19. saya kalau kak ipar balik...byk kerja nk dibuat lagi

    ReplyDelete
  20. heheheh...ni sy suka nigg...terutama kalau goreng...kruk krak bunyi nyee...

    ReplyDelete
  21. Aaaaa terliur pulak tengok dim sum tu. First and last time makan dekat MAHA, frozen dim sum, orang melayu buat. Ermmmm...teringin tiba-tiba T.T

    ReplyDelete
  22. heheh tergelak kecil ina bila dgr pasal kak ipar kak ana.. comel je..

    ReplyDelete
  23. nampak menyelerakan dah la singgah time puasa..

    ReplyDelete
  24. wah dimsum sedapnyaaa! sedap nmpk sedap!

    ReplyDelete
  25. Wahhhbh sedapnya
    Nak resepi boleh? Hihi

    ReplyDelete
  26. Dimsum? Zumal tak pernah kenal dan tak pernah cuba... Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni normally org pggil 'money bag' je rasanya zumal.
      kalo dimsum ada yg 1 jenis lagi. kukus gak la hehehe

      Delete
  27. ok, nampak sangatttttt menggoda. :s

    ReplyDelete
  28. Rasanyalahhh..... KTC tak pernah lagi makan benda nie. Hahaha Kenal dimsum masa tengok dalam Running Man. Hehehe

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu