kenapa kubur wanita digali sedalam 7 kaki

4:03 PM 24 Comments A+ a-





Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ye sayang. Naktanya apa?


Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kuburnya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita berlainan digali sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum).

"Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita."

Isteri : SubhanaAlLah. Besarnya kuasa AlLah ya abang.
Suami : *Hanya tersenyum*

Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana InsyaAlLah, AlLah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak 


subhanallah T______T








24 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Awan Biru
AUTHOR
April 15, 2012 delete

Islam itu indah. Bukan susah tetapi memudahkan.

Reply
avatar
April 15, 2012 delete

Pelihara aurat wahai kaum hawa =)

Reply
avatar
mieza
AUTHOR
April 15, 2012 delete

sayangnye Allah kepda kaum wanita..

Reply
avatar
ciksengeh :D
AUTHOR
April 15, 2012 delete

Allah bagi banyak kelebihan kat perempuan ..

Reply
avatar
April 15, 2012 delete

sayang sape yg x jaga aurat dari skrg

Reply
avatar
syahirah
AUTHOR
April 15, 2012 delete

indahnya Islam.nice info.saya baru tau..
hehe

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
April 15, 2012 delete

baru kutau.hehehe..hmmm..Islam memang indah.hinggakan dah mati sekalipon,masih terjaga kan.

Reply
avatar
Cik Chokie
AUTHOR
April 16, 2012 delete

subhanallah mulia sungguh islam. tetap menitik berat an maruah :') tersangat lah dijaga.

Reply
avatar
April 16, 2012 delete

Islam itu indah :)

Reply
avatar
Muttallif
AUTHOR
April 16, 2012 delete

Soalan dibalas jawapan mudah yang memberi impak besar :)

Reply
avatar
Fara E's
AUTHOR
April 18, 2012 delete

moga memberi keinsafan kepada mereka yang masih tidak tahu di luar sana

Reply
avatar
Iena Eliena
AUTHOR
April 18, 2012 delete

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

Reply
avatar
atyn nayn
AUTHOR
April 20, 2012 delete

baru tau. hee. ingat laki ppuan sama 7kaki gak. info terbaik :)

Reply
avatar
schaze zainn
AUTHOR
April 20, 2012 delete

haritu ade baca info mcm ni kat FB :)

btw, thanks sbb mengingati kita satu sama lain :)

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
April 20, 2012 delete

nice sharing~ islam itu universal~

Reply
avatar
fieha
AUTHOR
April 22, 2012 delete

Subhanallah..islam itu sangat sempurna..

Reply
avatar
Lea Isnawi
AUTHOR
April 23, 2012 delete

oh baru tahu sebelum ni ingat sama je 7 kaki lelaki permpuan

thanks for sharing

Reply
avatar
Azlan Strider
AUTHOR
April 23, 2012 delete

owh ye ker??tak pernah tau plak..thanks 4 sharing the info.. :)

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Woofer Storm
AUTHOR
April 25, 2012 delete

fahami maksud tutup yang sebenrnya sebelum kita ditutup buat selama2nya..

#sukaentryini..

Reply
avatar
Alangkey-rin
AUTHOR
March 02, 2013 delete

hadis maudu' ke ? dari mna kisah ni ?

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
March 02, 2013 delete

dapat dari fesbuk kawan2 yg share dari page fesbuk islamic.
maaf tak pasti dari hadith mane ;)

Reply
avatar