kenapa kubur wanita digali sedalam 7 kaki





Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ye sayang. Naktanya apa?


Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kuburnya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita berlainan digali sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum).

"Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita."

Isteri : SubhanaAlLah. Besarnya kuasa AlLah ya abang.
Suami : *Hanya tersenyum*

Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana InsyaAlLah, AlLah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak 


subhanallah T______T








24 Lovenote(S):

  1. Islam itu indah. Bukan susah tetapi memudahkan.

    ReplyDelete
  2. Pelihara aurat wahai kaum hawa =)

    ReplyDelete
  3. sayangnye Allah kepda kaum wanita..

    ReplyDelete
  4. Allah bagi banyak kelebihan kat perempuan ..

    ReplyDelete
  5. sayang sape yg x jaga aurat dari skrg

    ReplyDelete
  6. indahnya Islam.nice info.saya baru tau..
    hehe

    ReplyDelete
  7. baru kutau.hehehe..hmmm..Islam memang indah.hinggakan dah mati sekalipon,masih terjaga kan.

    ReplyDelete
  8. subhanallah mulia sungguh islam. tetap menitik berat an maruah :') tersangat lah dijaga.

    ReplyDelete
  9. Soalan dibalas jawapan mudah yang memberi impak besar :)

    ReplyDelete
  10. moga memberi keinsafan kepada mereka yang masih tidak tahu di luar sana

    ReplyDelete
  11. salam..
    singgah follow sini :)
    jom follow cik iena jugak(^_~)
    www.ienaeliena.com

    ReplyDelete
  12. baru tau. hee. ingat laki ppuan sama 7kaki gak. info terbaik :)

    ReplyDelete
  13. haritu ade baca info mcm ni kat FB :)

    btw, thanks sbb mengingati kita satu sama lain :)

    ReplyDelete
  14. nice sharing~ islam itu universal~

    ReplyDelete
  15. Subhanallah..islam itu sangat sempurna..

    ReplyDelete
  16. oh baru tahu sebelum ni ingat sama je 7 kaki lelaki permpuan

    thanks for sharing

    ReplyDelete
  17. owh ye ker??tak pernah tau plak..thanks 4 sharing the info.. :)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  18. fahami maksud tutup yang sebenrnya sebelum kita ditutup buat selama2nya..

    #sukaentryini..

    ReplyDelete
  19. hadis maudu' ke ? dari mna kisah ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat dari fesbuk kawan2 yg share dari page fesbuk islamic.
      maaf tak pasti dari hadith mane ;)

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu