Join : Giveaway Preloved Books

http://budaksukavanilla.blogspot.com/2014/12/giveaway-preloved-books.html

Giveaway Preloved Books ini ditaja oleh :
 

Pemenang :
1 Top Referral :  4x buah buku
Random org :
15x buku = 15 pemenang 
1x komik + 4x shiseido mask = 1 pemenang
2x shawl = 2 pemenang
2x topup RM10 = 2 pemenang
1x flower crown = 1 pemenang (dipilih oleh sponsor)

TAMAT 1 FEBRUARI 2015 =
click banner untuk join :)


Jelmaan Hang Li Po


Wow! Balik lunch break harini, mak cakap ada barang kakak sampai. Abang posmen hantarkan tadi. Aku tanye mak tak soal jawab ke posmen tu dah berpunya ke belum. Kalo belum, makcik ada anak dara single nih hahaha. Tapi aku tanya dalam hati je la. Mana maunye aku tanye soalan cenggitu kat mak aku. Silap² mau kena cili bibir mulus aku ni kehkehkeh =P

Tengok aje ada parcel atas meja. Terus sambar. Tak pedulik ke nasik dah. Yang penting barang dalam parcel tu dulu harus dirobek untuk tahu isi dalamnya hehehe.

Wahhhh! Ah Kak Hang Li Po bagi something dari Hong Kong maaaaa! Eksaited gila aku dapat keychain kiut dari Hong Kong nih. Kembang kempis lobang hidong sebab ada orang tu tak lupe kiteww ni rupanya masa dia dok naik tongkang sana sini kat Hong Kong sana nu.

Bila nak buleh dapat travel obersea entahla. Nampak gaya macam takde peluang je sebab mak aku memang dah bagi syarat kalo kakak nak pegi mana² tempat tambah² yang kena naik kapal terbang, tunggu je bila dah kawen nanti. Pergi dengan hasben kakak, mak dah tak risau lagi dah. 

Nampak dak? Nampak dak? Tu sebab paling utama kenapa aku masih belum pernah travel ke mana-mana naik belon ni. Sipbaikla aku ni jenis anak dengar kata. Kalo tidak, idoknye aku pedulik. Tah ke mana² dah aku pergi =P

Tajuk macam misteri sangat hahaha 
Mekaseh Ah Kak chantekkkkkkk hehehe


Join : Mini Giveaway By azhafizah.com

Klik banner untuk join 

Nak join Mini GiveAway by Azhafizah dot com pulak. Untung kalo ada luck boleh menang sample Nurayysa Beauty Soap (seperti dalam gambar) Bukan untuk 1 pemenang tapi untuk 20 pemenang taw!  Sample aje ye. Bukan sabun seketul tu. Kalo nak seketul kena order dan bayar la ye nak. hehehe =D

Fuhhhh fuhhh moga² ada luck la hehehe


Join : Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis



Segmen anjuran Cik Manis Inani hehehe. Ada lagi berbaki 2-3 hari sebelum segmen tamat. Aku nak join jugak tak kira! kikikiki =D



Jauh Katanya


Semenjak dua tiga menjak ni kelopak mata sebelah kanan dok berkedip aje. Tapi disebabkan sebelah kanan jadinye tak berapa risau sangatla sebab selalunye kalau sebelah kanan ni yang baik² aje. Bila di google² terjumpakla pasal mata berkedip ni.

Kelopak mata sebelah kanan bahagian atas berkedip - akan berjumpa orang jauh atau yang lama terpisah atau akan mendapat berita baik.

Ahah! Part berita baik tu aku lega. Part yang berjumpa orang jauh atau yang lama terpisah tu ada sikit keluh kesah kehkehkeh. Apa² pun tak boleh la percaya sangat kan. Cuma harapan aku moga yang baik² aje lah.

Masih dalam mood jejak kaseh ke blog engkorang. Maap la makcik ni naik beskal aje. Non hado keretapi trem laju macam kat Jepun nun kikiki =D


Just Give Me A Reason

Waduh² minggu yang bizi. Maklumlah lepas dah 12 minggu lebih jadi mandor ke sana sini, sekali dah start masuk kerja semula haaaaa amekaw. Jem woi jem! Nak bagitaw kata bizi sangatla tu hehehe. Banyak pulak data nak kena key in semula disebabkan dulu semuanya save secara manual aje pada template. Sekarang haaa tudia semuanya perlu save data dalam sistem. Naik juling bijik mata pagi petang dok ngadap sistem (O_0)   Dah ghupe mata panda.

Sistem baru ni pada pendapat aku memang sangat banyak membantu. Memang jauh lebih baik lah compared to previous sistem. Kalini lebih relevan dan masih dalam proses upgred. Line tenet kat tempat aku ni pon salah satunya jugak yang masih dalam proses upgred. Kalau sebelum ni upload speed 5-6mbps tu kira paling tinggi dah tapi disebabkan sekarang segalanya masih dalam proses, upload & download speed P1 wimax kat tempat aku ni 0-1mbps saja. Yang mana itu sangat mencabar keimanan aku sebagai blogger tegar kehkehkeh


Mane tak nye. Aku nak hapdet pon jadi terbantot. Dok loading -- connecting saja. Nak buat apa pon tak buleh. Buleh terlena dulu la punya dok tunggu dia loading. Ni pun aku tak taw la lepas ke dak aku hapdet ni. Ini kira untung jugakla dapat 0.39mbps (waktu malam) kalo waktu siang jangan harapla. Dah macam dok dalam gua taw tak perasaan dia T___T

Sesungguhnya aku merindui saat internet berkelajuan tinggi. Tudia ayat iklan sangat huwawawa

*Aku dalam proses jejak kaseh ke blog engkorang. Tapi tudia la jenuh dok loading. Pelan² kayuh je la nampak gaya =P

Jason Mraz : I Wont Give Up


Credit : Harian Metro


Aku cukup kagum dengan golongan Orang Kelainan Upaya (OKU). Semangat dan keazaman dorang ni lebih lagi daripada aku yang takde kekurangan fizikal ni. Contohnye macam kisah adik Ainaa Amanda Shahzali,7 -- dia kudung pergelangan tangan kanan di Kedah tetap bersemangat untuk ke sekolah eventho kawan² ejek dia. 

Pastu kisah Raja Shamri,39 -- pakar motivasi kudung kaki kanan tapi bertungkus lumus mengerah kudrat untuk bantu mangsa² banjir di Kelantan seawal hari kedua tragedi. Hampir lemas lah punya nak tolong mangsa² banjir kat sana di saat belum ada lagi mana² pihak yang datang hantar bantuan waktu tu. Kekurangan fizikal bukan halangan untuk beliau bertungkus lumus hulurkan bantuan. Membawak amanah yang orang dermakan pulak lagi. Allahuakbar :")

Vokalis Caliph Buskers, Azmi Saat -- yang bebaru ni buat persembahan untuk kumpulan Mojo pada final AJL29 siap dapat 'standing ovation' daripada lebih 15,000 penonton. Kagum semua yang tengok.

Aku sendiri ni baru diberi ujian sikit dah mengeluh. Mengomel macam² itu ini. Terlupa pada rahmat dan nikmat lain yang Allah dah bagi pinjam selama ni. Allahuakbar T____T 
  
Salah sorang sahabat rapat aku Brader ni antara OKU terdekat dalam hidup aku. Salute gila  tengok cara beliau menempuh kehidupan sehari² selama ni untuk survive. Segala kerja dibuat guna sebelah tangan. Aku yang ada dua tangan ni pon kadang tak mampu nak buat kerja yang dia buat tu semua. 

I wont give up.
Even if the skies get rough.
I' m still looking up.



Joint Venture : NU Sentral


"Nu Sentral is part of the RM1.4 billion investment of Lot G integrated development in Kuala Lumpur Sentral CBD. It is a joint venture between Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) and Pelaburan Hartanah Berhad (PHB)

Nu Sentral is the first Malaysia’s integrated ‘green’ lifestyle and transit mall hub developed to optimize the changing lifestyles of Malaysian and international travelers.

Located at Kuala Lumpur Sentral CBD, Kuala Lumpur’s strategic Central Business District, Nu Sentral has a captive market of over 800,000 households and a total population of over 3.6 million who will be moved like never before.

Nothing compares with Nu Sentral’s CONNECTIVITY, CONVERGENCE and CONVENIENCE.
The experience is URBAN, FRESH and AGILE. Retail, Entertainment and Food & Beverage will thrive in this energised and versatile nu environment. "

credit : NU Sentral

Aku baru tahu pasal NU Sentral ni masa kak Anies sebut kat entry dia. Pastu pulak masa AJL29 pon asyik ada muncul je. Tu yang gigih la meng-google hape la bendanya NU Sentral tu. Owhh baru tahu rupanya dia "the first Malaysia’s integrated ‘green’ lifestyle and transit mall hub". 

Haaa tudia. Segalanya ada. Pegi satu tempat je semuanya ada sana. Tapi kat KL lah citernye. Aku pegi dalam mimpi je lah hehehe =D


Jar Of Hearts


Ijam : Ana nak tanya sikit pasal gerl boleh? Memang ada lagi ek zaman sekarang ni gerl yang jenis bila dia rasa dia nak kita, dia datang. Bila dia rasa dia taknak, dia blah gitu je.

Aku : Macam tanye untuk diri sendiri je ni Ijam hehehe. Ekceli memang ada pon yang jenis cenggitu. Bukan kata zaman dulu ke zaman sekarang ke. Point is : memang ada yang sebegitu. 

Ijam : Takde rase bersalah ke buat cenggitu? Masalahnye PEREMPUAN kot yang buat cenggitu Ana T__T  Kalo lelaki aku tak heran la.

Aku : Takyah heranlah Ijam. Selagi namanye manusia, memang bermacam-macam perangai lah wujud. Cuma kita ni je kena pandai tepis dan pilih untuk kita perlu hadap yang kategori mane. Apsal tanye cenggitu? Sedang mengalami ke caner nih? 

Ijam : Kurang lebih cenggitu la agaknye. Kalo dah gitu explanation hang bagi. Hurmmm member² blogger hang takde yang single mingle ke, bak la rekemen kat aku sorang dua hehehe

Aku : Amboi kemain tamaknye nak sorang dua hahaha. Err.. err aku mana ada blog. Aku blogwalking je ade hehehe

Ijam : Choii la hang! Hang bukan pelakon terbaekla Ana untuk part menipu. Nur di wajah hang cukup menunjukkan hang tak pandai menipu hahaha. Zaman sekarang kan mudah. Google je nama someone tu zassss terus dapat tawu segala details dia hehehe

Aku : Hamboiii kemain pedas berkrim perli aku.

Ijam : Gurau manja la nama dia tu hehehe. Weyhh hang je lah 'dengan' aku.

Aku : *telan air lior* dan tersengih pastu tukar topik =P

Aku pon kadang tu tak paham jenis gerl yang sesuka hati sakitkan hati lelaki² kat luar sana. Pada hal lelaki tu kemain baekkkk lagi dah. Apa dia mintak segalanya dibagi. Sebolehnye segala bulan bintang nak dipetik. Pastu kalo ada pulak lelaki yang kurang baik melayan wanita mula la dikatakan lelaki ni jahatlah hape segala. Ehh macam aku lelaki pulak kikiki =P


Jakun



Zaman dah makin canggih. Salah satu kecanggihan yang aku dapat merasa ni benda ni -- Interactive Starboard dari Hitachi. Konsep dia macam whiteboard jugak cuma tak guna marker pen. Semuanya main pair je dengan laptop pastu semuanya touchscreen saje. Anggap ajelah die tab yang besar gedabak gittewwww =P

Syukur jugak ada benda ni. Terdidik jugak la komuniti tempat aku ni dengan kecanggihan teknologi yang makin maju. Aku masa memula test benda ni jakun jugakla makcik ni hoi hahaha. Tapi satu je syarat utama Boss aku letak : 

"Kalau saye nampak ada marker pen, tamatlah riwayat kerja awak hehehe"

Hamboi gurau kasar nampak Boss kikiki =P  Alhamdulillah dah officially start semula berkerja lepas cuti renovation haritu. Everything seems under control eventho masih ada lagi kerja touch up dibuat sebab ada certain part masih dalam testing mode.



Join : My Birthday Giveaway - by Dr. Shikin


Last minit join nih. Due date 11.59pm 26 Januari 2015. Tak kira memandangkan tenet bagi sikit kerjasama, aku nak join jugak. Rawwrr~ 

Err tapi tapi.. nak kena tag sorang blogger yang belum ada dalam bloglist Dr Shikin lah. Hurmm siapa eh yang belum ada dalam bloglist kak shikin?  Aku nak tag Eimma's Land lah untuk GA kalini hehehe

Moga ada luck lah ye untuk ana kalini kak shikin :)


Jalan² Hot Spring Sg Klah



Ekceli bukanlah jalan² sangat pon sebabnya ini kesah pasal aku attend kursus 2 hari di Felda Sg Klah, Sungkai, Perak. Kursus pendek dua hari ni sebenarnye untuk kamiorang (staff Pi1M yang terlibat) bersiap sedia dengan penggunaan new systems selepas ofis kamiorang siap direnovate awal Januari 2015. 

Kursus ni dibuat di Pi1M Felda Sg Klah yang femes dengan Hot Spring nye tu. Tapi disebabkan kena berkursus so takdelah aku pegi merendek ke kolam air panas tu. Lai pulak cuaca sekarang dah cukup panas, takyahla aku nak menambah kepanasan pulak lagi.

Staff yang jauh (Kedah & Ijok) dibenarkan bermalam di Villa Seri Klah yang terletak betol² sebelah je dengan Pi1M Felda Sg Klah yakni tempat kursus kamiorang tu. Aku yang tinggal tak berapa jauh sangat ni tak bolehla nak check in dan tak boleh nak claim nanti sebab tak valid. So aku pon menompang kaseh ajelah bilik yang kawan jauh ni dah check in hehehe. Cantik dan selesa lah Villa Seri Klah ni. Untuk dapatkan lebih banyak info berkenaan villa ni better terus pergi ke website dia aje lebih senang : Villa Seri Klah

Melangkah masuk aje ke dalam villa ni wahhh terus terpukaulah aku. Macam dah kena black magic pulak kehkehkeh


Juling Biji Mata


13 dan 14 Januari 2015 kamiorang diarahkan attend kursus pengendalian sistem dan jugak pengendalian website. Kursus bermula 13 Januari (Selasa) jam 9.30 pagi. Sebelum ni segalanya urusan harian, report bulanan dan jugak kewangan semuanya rekod dalam template excell yang diberi khas saja. Tapi benda tu jadi leceh la sebab takde satu special sistem yang boleh auto generate and auto calculate the total usage and total members hape segala.

Kena buat manually segalanya. Kira satu-satu pastu jenuh juling bijik mata. Bila selepas 4 tahun ni, segalanya diupgred dan segala rekod yang dedulu mana yang guna manual tu dah boleh diupdate semula menggunakan sistem baru yang diajar. Semuanya dah boleh link terus ke HQ. So no more submitting monthly report lepas ni sebabnye Bosses dah boleh monitor via the system saje. 

Untuk part website pulak -- aku suka jugakla sebab templatenye guna worp press. Cuma pening sikitla sebab ada part kena hadap godek HTML coding untuk tambah data and info segala. Agak pening memula disitu tapi berjaya meredah onak dan duri dah buat masa ni.Hoyeaahhh~

Untuk hari pertama, start dari jam 9.30 pagi sampailah 6.30 petang.Phewww naik berpinor bijik mata! =D   Masa kursus ni tak dapat nak tido pon sebabnya kamiorang hanya ada 18 orang staff saje yang terlibat memandangkan site yang terlibat hanya 9 sites (2 staff for each site). Boleh la nak lelap mata kejap tu pun untungla kalo Boss tak perasan engko tido kehkehkeh


John Jonhny Jonarthan



Synopsis : 

Naseeb, a story of destiny and fate, begins with a lottery ticket. A drunk who cannot pay his tab trades: so he decides to sell his ticket to the waiter, Namdev (Pran), instead. Namdev purchases this ticket with his three friends Damu (Amjad Khan), Raghu (Kader Khan) and Jaggi (Jagdish Raj). Using a system of drawing out the highest card to decide who keeps the ticket, Jaggi wins, and the ticket stays with him. When the ticket turns out to be a winner, Damu and Raghu turn on the other two, murdering Jaggi and framing Namdev. Namdev goes on the run but Raghu and Damu intervene and throw him over a bridge into a river and Namdev is presumed dead.

However, he is rescued by a don (Amrish Puri), and no one is aware he is alive. Fast forward to ten years later — Damu and Raghu have used their stolen lottery money to build a fabulous hotel and make millions becoming very successful businessmen. Damu has used a share of his money to send his youngest son, Vicky (Shatrughan Sinha), to school in England. They have even employed Namdev's oldest son Johnny (Amitabh Bachchan), Vicky's best friend, as a waiter in the hotel. By coincidence (or by fate!) Johnny and Vicky fall in love with the same beautiful singer, Miss Asha (Hema Malini). Julie (Reena Roy) is a childhood friend of Vicky's who is in love with him, but he only sees her as a friend. When Johnny discovers this, he and Julie sacrifice their own love to ensure that Vicky and Asha get together. At the same time, Johny's younger brother Sunny (Rishi Kapoor) has fallen for Asha's younger sister, Kim (Kim). Kim and Asha happen to be the daughters of Jaggi, the man Namdev supposedly murdered. Namdev returns soon after and plans to take revenge against Damu and Raghu for separating him from his sons Johnny and Sunny. The lives of all these characters become interwined and Naseeb becomes a poignant story about love, friendship, sacrifice, deceit, revenge and, above all, destiny.

credit : Naseeb 1981


Cerita ni pasal menang lottery je mulanya. Tapi disebabkan member pedajai member sampai membunuh hape segala tu yang ada banyak konflik. Cintan cintun haruslah ade. Mana buleh citer Hindustan takde loving-loving hehehe.

Cerita ni kuar masa aku belum lahir lagi. Aku kan remaja tua lagi kehkehkeh. Zaman ni mommy daddy dah ada anak sorang yakni Abang Long aku hehehe. Kemain lagi mommy daddy berdating bawak abang long aku sekali. Tengok citer ni kat panggung wayang Taiping. Zaman kegemilangan panggung wayang lah katakan masa tu. 

Dimintaknya aku search kan full movie citer ni. Nak nengok balik katanye. Teringat zaman muda lettew hehehe


Just Wanna See You : Brave -Sara Bareilles


Jeff : Ana, hang taw kan aku dah lama berkenan kat Jenab tu. Cara dia sopan, hormat perasaan orang lain.. Dah tu selalu pulak tolong orang selagi buleh.. Taste aku tu nak buat suri penyeri hidup aku.

Aku : Kalo hang betoi bekenan, terus terang je la kat dia. Bukan susah pon kan. Lagi pon dah sama² kenal lama.

Jeff : Hurmm ni masalah aku sekarang ni Ana. Aku tak beranila weyh. Karang tetiba Jenab reject aku haaa mana aku nak taruk muka aku yang dah sedia tak berapa nak hensem nih weyh.

Aku : Dah tu takkan pulak hang mengharapkan si Jenab nak bukak mulut p confess kat hang pulak kata dia berkenan nak buat hang jadi suami dia?? hahaha opss TERgelak. Itu memang konfemla takkan terjadi *tersengih*

Jeff : Kuajaq hang weyhh haha. Bukan itu maksud aku. Yela dia dah la sopan santun cenggitu, kalo aku tetiba meluahkan satgi hurmmm. Cemana ha?

Aku : Hang nak aku bagi jawapan cara ostazah ke camna? Lai lai pilih hehehe

Jeff : Ok fine. Aku taw la kena istikharah apa semua. Ok yang tu aku taw. Hang rasa kalo aku terus terang kat dia, ada chance dak dia terima aku?

Aku : Nak aku bagi jawapan positif ke negatif? hehehe

Jeff : Chiss hang ni memang cita² nak jadi polis ke apa Ana?? Grrrr~

Jeff dan Jenab ni kawan dari zaman sekolah. Kenal lama dah pon. Dari pengamatan aku, Jenab macam ada feeling je jugak kat Jeff ni. Tapi tak tau lah selebihnya sebab Jenab ni memang baik dengan semua orang. Mungkin tu yang buat si Jeff ni takot dia perasan sorang kot. 

Tapi aku rasa kalo lelaki, apa ada hal kalo nak confess pun kan? Cakap je la. Habeh teruk pon si Jenab ni cakap bebaik je kalo dia taknak pon. Lain la kalo situasi si gadis jenis yang mulut puaka haaa itu memang better fikir 200% la kalo meluahkan perasaan pon. Konfem dia reject dengan disertakan istilah yang tak sanggup di dengar karang kehkehkeh =P


Jalan² Turkey : Manisnya Cinta Di Cappadocia

Bawak hati melayang ke Turkey kejap. Maklumlah nak bawak diri ke tempat yang kena naik flight nih aku mungkin takkan pernah ada peluang sampai bila² rasanya sobss sobss
Filem terbitan RedFilm aku tak pernah miss tengok lagi daripada Gol dan Gincu, Pisau Cukur, Istanbul Aku Datang dan Kami Histeria. Aku memang jenis tak membaca novel so aku takde letak any expectation pada mana² filem yang base on novels. Sebenarnye taknak mengaku yang aku ni seorang yang sangaaaat rajin membaca. Style aku kalo baca novel : intro -- baca body sikit² -- ending. Ok dah habes baca. Aku jenis tokleh sabar nak tawu apa ending dia kehkehkeh =P

Citer ni ok la untuk tontotan sesape yang  tengah hangat bercinta kot. Tapi aku yang tak berapa hangat bercinta ni pon ok gak la menontonnye hahaha. Pelakon semuanya hebat² and of coz la Fazura tak mengecewakan. Scene yang kelakar² masa dia dok imagine nak buat gini tapi sebenarnye last² tak buat pon, itu kiut! hehehe

Tapi tak puasla sebab ending dia senang sangat. Bak datangla bagi twist and plot sedih menggila lagi pastu bagi la tragic sikit ke barula puas hati. Yang si Datin (Erma Fatima) punya ending pon tak tahu apa jadi. Tup tup endingnye si Ifti (Fazura) honeymoon dengan Nazmi (Shaheizy) didokong bawak masuk bilik dengan ayat last Ifti : "bawa la saya terbang". The end.

Mungkin memang untuk kekalkan 'manisnya' tu kot, tu pasal takde scene tragis. Kalo ada scene sengsara macam Lagenda Budak Setan si Que Haidar kasar nak mampos sepak terajang si Lisa. Fuhhhh macam nak pecah pulak jantung nengoknye =P


Juih Bibir

credit : Atok Dean
Bibir gebu ini milik tumbuhan dengan nama saintifik Psychotria Elata, atau lebih dikenali sebagai "Hot Lips Plant" dan "The Hooker's Lips". Tumbuhan ini adalah salah satu spesies Psychotria yang merupakan tumbuhan berbunga dalam keluarga "The Rubiaceae". Ia juga dikenali untuk menghasilkan bahan kimia Psychedelic seperti dimethyltryptamine. Psychotria Elata boleh didapati di hutan hujan Amerika Selatan dan negara-negara Amerika Tengah seperti Ecuador, Costa Rica, Panama dan Columbia kerana keadaan iklim yang baik untuk tanaman ini. 

Ini silap kiss boleh kalah bibir angelina jolie nih =P Ha saper nk kiss? hahaha


Jambu Batu + Asam Boi

Air jambu batu (guava) campur asam boi memang best lah dapat minum waktu² panas. Ini kesah tengah hari lepas balik daripada bawak adik aku si Aiman membeli barang sekolah. Mulanya ingatkan dah setel dah segala baju apa semua. 

Rupa² nya bila aku tanya uniform PBSM boleh pakai lagi tak? Katanya boleh kot. Bila try pakai, dahhh ketat pulak kat celah ketiak. Nak taknak kena lah aku bawak jugak pergi membeli. Boleh tahan gak lah harga uniform² gitu. 1 suit uniform cenggitu kalah baju kurung aku  -__-"

Takpelah nanti dia dah kerja, aku paw dia. hahaha

On the way balik rumah ada orang jual buah jambu. Hape lagi tak kasi chance. Borong lah buat jajan nanti. Sampai rumah terus tak tunggu lama. Godek dapur. Zasss setel jus jambu batu asam boi. Pastu TERrajin pulak potong² tabur serbuk jambu sikit, taruk asam boi patlimanam bijik. Cili sikit. Nyummm!

Banyak khasiat jambu batu nih antaranya :
-menurunkan paras kolesterol
-menurunkan paras gula dalam darah
-mengurangkan berat badan

sumber : Jambu Batu

Ada lagi selain daripada tu. Kalau makan dengan kulit²nya sekali lagi baik. Agaknya orang² yang 'jambu' tu mesti amalkan makan jambu dengan kulit sekali kot ye?  hehehe =D




Jawab Soalan : Buah Dada Diikat


Adehh meh sini aku nak menjawab persoalan dan kemuyskilan korang pasal keywords 'buah dada' , 'buah dada diikat' yang kat entry sebelum ni. Maap la ye kalau ada yang tak selesa. Makcik ni bukan hape nak. Cuma nak clean & clearkan nama makcik je nak. Takde niat lain selain dari tu nak. hehehe

Ekceli keywords tu aku rasa disebabkan entry aku yang agak berkurun lama dulu..

Ada 1 entry aku dulu pasal kesah buah dada diikat dan disepit. Disebabkan muatan dia agak panjang dan aku rasa nanti korang jenuh nak scroll baca. Takpe, demi takmau mengecewakan hati-hati korang semua, aku share kan sikit.


"Mazlan... Allah itu Maha Besar,MahaAgung,Maha Kaya. Semasa koma, akak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang pernah akak buat. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut akak ditarik dengan bara api. Pedihnya!!!!! Menjerit-jerit akak minta ampun pada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada akak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini. Putus!! Jatuh dalam api neraka!! Buah dada akak rentung terbakar, sakit hanya Allah yang tahu!!! Kak meraung kesakitan. Akak masukkan tangan ke dalam api itu dan ambil buah dada tu balik. Tersangat panas Lan!!" tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.

Tu sikit je tu. Panjang lagi intro -- body -- dan jugak closing dia. Kalau siapa yang rasa rajin nak baca kesah sepenuhnya kena check balik kesah buah dada. Takyah imaginasi tahap tinggi sangat lah nak oi. Kang jadi lain kang hahaha


Hepp! Mata tu. Mata tu. Cover sikit. hahaha. Ini namanye buah loofah. Kat Vietnam rasanya wujud buah loofah ni. Memang sebijik macam ghope breast. Err ce tanye Dr Shikin Zainal masa p HCM haritu ada dak terjumpak buah ni? kikiki =P

Jereng Blog


Ini aku tak pasti apa masalah orang yang search 'jereng blog' ni. Nak kata aku ada share entry pasal asal usul jering -- takde.

Nak kata aku ada tulis pasal tempat kat Perak yang namanya Changkat Jering -- pon takde. 

Ke sebab dia rasa aku ni tangkai jering? 

Hurmm tapi 'jereng' dengan 'jering' kan beza tu. E dengan I.  Eeeeeee muyskil I taw! hahaha =P

Makan tengah hari berulamkan jering ok gak ye dak? Err tapi aku tak makan jering. hehehe



Jejari Rajin : Free Gift

Alhamdulillah ramai kawan² yang murah hati pastu rajin tahap gaban pulak tu buat something untuk kengkawan yang datang ziarah blog diorang. 


Ini pemberian dari Hikayat Seorang Budak sebab aku terselit pengkomen top ten untuk bulan Disember 2014 haritu kat blog HSB. Paling corot (nombor sepuluh) pon dapat jugak sebijik hadiah dari HSB hehe.. Mekaseh HSB :)



Ini pemberian daripada Cik Mimie pulak. Pon disebabkan antara top komentator kat blog Cik Mimie masa bulan Disember haritu. Haaa siap dibagi sijil Pengomen Tegar lagi. Amekaw. hehehe. Terime kaseh Cik Mimie hehe. 


Ahah! Dua benda kat bawah ni pulak bukan disebabkan aku jadi pengkomen tegar ke hape. Ini daripada Sya hehe. Haritu sesambil jejalan, tersinggah blog Sya pastu tengok ada bagitawu nak bagi FREE design header simple mimple punya tapi promosinye valid dari 4 hingga 10 Januari 2015 saje lah. Psstt~ sempat lagi kalo nak p mintak ramai² kat Sya. hehe


Ingatkan sesajelah gatal tangan mintak tolong sya buatkan. Tup-tup dapat betol² ! Dapat dua pulak tu! Ini buleh jadi header + watermark terus lah nampak gaya nih. hehehe. Mekaseh Sya! :*


Ekceli aku takdelah pengkomen tegar mane sangat sebenarnye. Sesambil ada masa free sebulan dua ni je mokcik ni boleh nak cargassss komen sana sini. Karang dah mula masuk kerja semula, memang kerinduan lah nampak gayanya kehkehkeh =P