Aiskrim Goreng + Macaroni

by - 02 August

cuti raya pon dah habes.. adik-beradik + sedara mara pon makin beransur ke kediaman masing-masing.. family aku yang kecik ni cuma tinggal sorang je lagi adik aku yang belum balik semula ke tempat study dia.. esok lusa dah kena balik la.. sementara masih ada kat kampung ni, mulalah dua beradik ni (si Aiman dan abangnya si Pian) request aku ni buat macam-macam.. yelah aku je lah satu-satunye kakak yang depa ada.. nak mengada-ngada pon kat kakak yang ni je lah hehehe

adik lelaki memang gitulah.. mentang-mentanglah study, jarang-jarang sekali je baru balik cuti.. bila time dia cuti tu ade-ade je idea dia.. memandangkan entah tak tahu bila pulak lagi nak balik cutinya, aku pon oraitkan je lah ape yang dimintak..
tekak dah mula terasa jemu agaknye asyik pandang ketupat / nasi impit / lemang / rendang aje dalam seminggu ni kan.. sekali dimintaknye nak macaroni goreng dengan eskrem goreng.. kebetulan pulak bila bukak je peti ais, bahan-bahan macam sosej, daging beger, carrot dengan sayur campur tu memang dah ada.. macaroni pon ada lagi 1 pack.. macaroni goreng ni tak susah pon buatnye.. main campak-campak je semua dalam tu.. pastu ikotla tekak masing-masing nak pedas ke tak ke.. aku ni kena ikot tekak dua beradik ni la nak pedas sikit kak katanya.. setel part macaroni pastu godek plak untuk buat eskrem goreng.. pon tak susah jugak nak buat dia.. p beli je eskrem yang dalam tupperware tu.. tak kiralah brand apa pon pastu dengan roti sandwich tu 1 bungkus.. pastu tekap-tekap je guna lah cawan ke yang boleh jadi bulat camtu.. kalo rajin sebenarnye kena simpan dulu dalam fridge semalaman.. besoknye baru lah goreng. tapi memandangkan dua beradik tu dah tak sabar, sambil aku tekap tu terus je panaskan minyak pastu terus je goreng.. panas di luar sejuk di dalam..

"fuhhhhh tudia kak ! terbaekla macaroni hang buat ! 
nanti buleh buat lagi" -- Aiman.

"buleh meniaga dah ni kak!" -- Pian

Hamboihh depa ni.. kalo bab bodek kemain lagi.. dengan mak abah aku sekali pon join dok makan macaroni goreng.. tak lalu dah tengok ketupat rendang depa kata hehehe

Salam Lebaran :)


You May Also Like

25 Lovenote(S)

  1. ahaa betul2, raya aritu ada sepupu hidangkan macaroni goreng kat rumah dia, memang terbaiklah, layannn... hehee, mood western food pulak raya kali nih ;3

    eskrem goreng pun sedap, nyam2... X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la layann jugak macaroni goreng.. jemu jugak bila tiap hari mkn ketupat rendang hehe

      Delete
  2. bila dah lama raya orang jamu ketupat, lemang pun jadi jemu... sekali dapat western memang best... makaroni bakar, pergh... sedap jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tu la sesekali dpt western perhh..
      macaroni bakar yummy !!

      *meleleh air lior*

      Delete
  3. Tadi pun baru makan macaroni bakar dekat rumah makcik. Memang terbaik la. Dah jemu dengan rendangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tu la dah terase jemu pulak sbb tiap hari ade yg tu je hehe

      Delete
  4. Sedapnya ais krim goreng :D

    ReplyDelete
  5. sedapnya makaroni bakar ngan ais krim goreng tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti CP try la buat jugak..sedap hehe

      Delete
  6. macoroni yang buat air liur meleleh sikit. kalau ais goreng tak nampak sangat sebab tak nampak ais krim dia. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr sori tak sengaje buat HJ terlior haha

      Delete
  7. Teringin pula nak makan aiskrim goreng ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatla Zu Mal.. senang je.. tekap2 je hehe ^__^

      Delete
  8. lapar la plak tengok..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr kalo lapar kene buat la tu huuu

      Delete
  9. Aaaaaa, nak raya rumah Anaaa. Nakkkk. Lapaarrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaaaaa moh le Scha raya umah Anaaa hehe

      Delete
  10. dah puas2 makan ketupat... selera bertukar western pulak yer... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la pasalnye bertukar western pulak hehe :D

      Delete
  11. rasa kembang tekak bila tgk aiskrim goreng tuh, huhuhu

    ReplyDelete
  12. salam. waaahhh...macam sedap je tu :))

    ReplyDelete
  13. dahlah tengah lapar ni, terbaca entry ana ni. isyh...perut dah bunyik2

    ReplyDelete
  14. lama x mkn ais krim goreng

    ReplyDelete