Standby Dashcam

 


Ini lagi satu yang perlu ada juga zaman sekarang ni -- Dashcam. 

Abah dan Abang Long dah lama pesan suruh pasang dashcam ni 

semenjak kes Fuuhhhh Sekelip Mata haritu, Abah & Mak memang risau.

Maklumlah malang tak berbau. 

Benda kalau nak jadi, sekejaaaaaap je kan?


Maka setelah berusaha keras menahan segala pembelian yang bukan-bukan,

Dapat juga mencapaikan hajat yang lama tergendala.

Dashcam ni ada banyak jenis dan lain-lain harga.

Terpulang pada poket kita nak pilih yang mana satu.

Aku kena tunggu Abang Long balik cuti hujung bulan nanti,

baru boleh nak ajak bawa pergi pasang setup dashcam ni.

Moga cun lah semua hendaknya demi masa depan yang lebih cerah huhuhu

Post a Comment

22 Comments

  1. Kalau sesuati yang sangst dibutuhkan, jangan tunda-tunda untuk membeli.

    ReplyDelete
  2. Dah jadi kemestian kan dashcam ni...

    ReplyDelete
  3. saya pun belum terbeli lagi dashcam ni kak ana. semoga baik2 saja sepanjang perjalanan.

    ReplyDelete
  4. memang penting dashcam, kena ada.

    ReplyDelete
  5. Kereta akak tak ada lagi ni. Kereta suami ada. Baru baca cerita adik Ana kemalangan hari tu. Seram juga ye.

    ReplyDelete
  6. Betul wehh. Memang kena ada dashcam ni. Dulu kitorang pernah eksiden tau. Ade budak naik motor masuk jalan kitorang. Dah laju. Dah hon dah. Tp tak sempat dia nak elak. Sempat la dia rembat side mirror kereta. Bufak tu la teruk. Moto pun hancur. Abg dia boleh nak salahkan kitorang ye. Siap mintak duit gantirugi, tapi bila cakap ada dashcam, boleh tengok adik dia yang salah. Terus diam tak berbunyi dahhh.

    ReplyDelete
  7. Tau benda ni penting, tapi masih belum pasang lagi 😬

    ReplyDelete
  8. bagus pasang benda ni, boleh jadi bahan bukti kalau ada perkara berlaku..boleh tolong orang lain jg...selalu jg terbaca org minta tolong sapa2 yg ada dashcam dlm kes kemalangan jalan raya..

    ReplyDelete
  9. Betul, dashcam ni penting sebagai rekod dan bukti kalau berlaku kemalangan.

    ReplyDelete
  10. baru² ni ada kemalangan maut kat sini melibatkan 2 buah kereta... tp itulah 2-2 kereta xde dashcam so xtau sapa sebenarnya yg bersalah tp 2-2 dh meninggal... masa org awam jumpa pun dh x sedar... mmg wajib ada kan dashcam ni skrg... al-fatihah buat arwah² yg meninggal mgu lepas... cikgu dan pensyarah

    ReplyDelete
  11. dashcam memang jadi keperluan sekarang..terutama yang berkendara waima kereta atau motosikal.

    ReplyDelete
  12. ada dlm bucket list sy ni. nak cari di shopee satu..

    ReplyDelete
  13. Semoga dielakkan perkara-perkara tidak elok.

    ReplyDelete
  14. haah mmg kena ada dashcam ni..husband saya pun masa kitaorang baru beli keta, dia terus pasang..

    ReplyDelete
  15. Mrs. A masih belum ada lagi tapi dari pemerhatian penting dashcam ni sebabnya ramai orang jahat sekarang ni huhuhuuu

    ReplyDelete
  16. dulu nak pasang. tapi laa ni byk naik public transport jd tangguh dulu😁dah jd 1 keperluan dashcam ni utk para pemandu

    ReplyDelete
  17. bagus juga kalau ada dashcam ni kan.. mama pn terfikir nak beli

    ReplyDelete
  18. Di sini pun Dash cam blm banyak dipakai , padahal di negara2 macam korsel, US dah banyak yg guna di kendaraan mereka. Saya pun nak pasang di mobil kami, tapi suami cakap belum perlu 🥴. Susah memang dia...nanti kalau dah kejadian baru menyesal

    ReplyDelete
  19. wajar ada dashcam untuk bantu kes-kes yang kita tidak ingini

    ReplyDelete
  20. Setuju...zaman la ni macam2

    ReplyDelete
  21. tu lah.. nak kena beli juga dashcam ini..

    ReplyDelete
  22. Kete kiter pun takde dash cam lagi ni, bila nak beli je asyik terbeli benda lain dulu..haish

    ReplyDelete