Makan-Makan : Roti Jala Pandan

04 March 11 Comments



Hujung minggu yang lepas Abah cakap teringin nak makan Wadai Kipeng.

Wadai Kipeng sejenis menu popular di kalangan Kaum Banjar.

Cara buat dan bahannya lebih kurang macam Puteri Mandi / Badak Berendam,

tapi saiznya lebih kecil (ada juga yang buat besar supaya cepat siap) hehehe


Wadai Kipeng Juadah Popular Kaum Banjar

RESEPI WADAI KIPENG

-1 cawan tepung pulut
-Air secukupnya
-Pewarna (ikut apa yang kita suka)
-Secubit garam

CARA BUAT 

-masukkan tepung,garam & air (uli hingga doh jadi lembut)
-bulat-bulatkan saiz kecil atau sederhana & picitkan tengahnya

BAHAN KUAH SANTAN

-1 keping gula melaka
-2 cawan santan pekat
-1 helai daun pandan
-Secubit garam
-Sedikit gula pasir (ikut kadar manis yang kita suka)


CARA MASAK KUAHNYA

-masak gula melaka dengan air hingga hancur / cair.
-masukkan santan,garam & gula pasir (masak lagi hinggah mendidih)
-bila kuah mendidih,masukkan ulian tepung tadi
-bila semua keping-keping tadi timbul, tandanya sudah masak
-boleh dihidang (makan begitu saja atau cicah dengan roti putih / roti jala)


Roti Jala Pandan

RESEPI ROTI JALA PANDAN

-3 cawan tepung gandum
-2 1/2 cawan air pandan
-1/2 cawan santan pekat
-2 biji telur
-3 sudu besar minyak masak
-sedikit garam dan pewarna hijau

CARA BUAT ROTI JALA PANDAN

-masukkan semua bahan (blend hingga halus & tapiskan)
-masukkan adunan ke dalam botol bermuncung (botol roti jala)
-kirai / jala di atas kuali non stick 
-7-8 saat boleh angkat & lipatkan ikut citarasa kita


Bila Abah teringin nak makan Wadai Kipeng Kuah Durian, 
Mak pula teringin nak makan Roti Jala Pandan.
Kebetulan kawan Abah ada sedekah Buah Durian yang baru jatuh,
Jadi teruslah kita tung tang bersilat di dapur buatkan Wadai Kipeng untuk Abah.
Dan lepas tu siapkan pula menjala Roti Jala Pandan untuk Mak.

Ada sesetengah orang suka buat Wadai Kipeng warna-warni sebab anak-anak suka katanya.
Abah aku pula lebih suka yang original taknak ada warna-warni.
Dan Abah suka kuah yang ada durian.
Sekali jalan kita siapkan terus dua menu untuk minum petang hehehe

Mood Rajin Datang

01 March 11 Comments

 



Hai engkorang semuaaa! Januari & Februari sudah menutup muka suratnya. 

Sekarang kita berpindah masuk ke Mac pula. 

Dannnn guestt what?? Seorang Anamizu datang Mood Rajin tukar template blog! hehehe

Almaklonglah template yang sebelum ini sudah 4 tahun.

Berasa lama benar mood kerajinan tak muncul.



*Template Blog Yang Sebelum Ini*




*Template Blog Yang Terkini*
(Lebih segar berbunga-bungaaa gitteewww~)




Dannnnnn yang paliing template terkini boleh display Archive seperti normal begini (dropdown menu)
(Template yang sebelum ini tidak boleh display sebegini kerana default settingnya auto set)


Nahhhh bila senarai archive nya display cara begini, nampak lebih tersusun.
Nampak lebih terserlah kerajinan entry mengikut abjad gitu kannnn? ahaakss~

Moga bulan baru ini memberi kita lebih semangat ya semua teman-teman! hehe

Februari 29 | Tahun Lompat

29 February 7 Comments

 


Tahun 2024 merupakan tahun lompat sebab bulan Februari ada 29 Hari. 

Siapa yang lahir 29 Februari, sambut ulangtahun kelahiran 4 tahun sekali je.

4 tahun sekali je boleh jumpa semula tarikh 29 Februari.

Kisah Tahun Lompat ni bermula sejak zaman dulu (Kalendar Gregori)

Masa zaman tu Masyarakat Rom gunakan kalendar 355 hari.

Dalam sistem tu diorang tambah satu bulan yang ada 22 atau 23 hari setiap dua tahun,

untuk pastikan perayaan jatuh pada musim yang sama tiap tahun.

Kemudian untuk memudahkan pengiraan, Julius Caesar dengan pakar astronomi pada waktu tu,

cipta kalendar 365 hari dan menambah 1 hari dalam bulan Februari untuk memudahkan pengiraan.

Hari Lompat diwujudkan untuk memastikan Kalendar Gregori yang kita gunakan kini selari 

dengan pergerakan Bumi mengelilingi Matahari.

Ada keluarga atau kenalan rapat yang lahir 29 Februari tak? 

Selamat Ulangtahun Kelahiran bertambah usia 4 tahun hehehe

Frog Deodorant Sticker

28 February 11 Comments

 




Kesahnya hujung minggu lepas, Mak mintak escort pergi Kedai Eco.

Orang Perempuan bila dah masuk dalam Kedai Eco tipu kalau beli 1 barang je.

Tapi aku tak tipu. Aku ambil satu barang ni je sebab dia katak comel hehehe

Deodorant Sticker ni untuk tampal pada penutup tempat duduk tandas jenis duduk tu.

Harum semerbakkkkkkk bau deodorant ni memenuhi ruang tandas.

Ada bentuk lain juga si arnab pink dan bear coklat tapi dah sold out.

Next time kalau terjumpa nak repeat lagi sebab bau ocean scent dia best !

Foodilicious : Kuih Seri Ayu

20 February 22 Comments

 


Tempat kami di Negeri Perak disebut Kuih Seri Ayu.

Kadang-kadang lain tempat, lain gelarannya kan?

Kalini permintaan Bong teringin nak makan Kuih Seri Ayu katanya.

Jadi sebagai kakak yang solehah, aku pon buatkanlah hehehe


RESEPI KUIH SERI AYU LEMBUT GEBU

-3 cawan tepung gandum

-4 biji telur ( Gred B)

-1 1/2 cawan gula halus

-1 1/2 cawan santan ( 1 kotak santan Kara + 1/2 cawan air)

-1 sudu besar ovallete

-1 sk baking powder

-1 sk perisa pandan

-2 sk pewarna hijau

-1 biji kelapa (warna putih sahaja)

-1 sk garam

-1 sudu besar tepung ubi


CARA-CARA :


1)Satukan telur,ovallete,perisa pandan,gula halus dan pewarna hijau.Gunakan mxer hingga sebati.

2)pastikan adunan cair.

3)Kemudian masukkan baking powder dan tepung yang diayak.Pukul lagi sampai sebati.

4)Adunan memang akan likat.Bila pukul sebati,terus matikan mixer.

5)Masukkan santan & pkul sebati.

6)Pastikan adunan licin dan tak terlalu pekat.

7)Kaup dan letak dalam piping bag.

8)Untuk bahagian kelapa parut,masukkan garam dan tepung ubi sikit.Kacau sebati.

9)Sapu acuan dengan minyak.Letakkan kelapa dalam 3/4 sudu besar.

10)Tekan-tekan supaya kelapa padat.

11)Tuangkan adunan hijau hingga paras acuan

12)Kkus selama 10-15 minit.

13)Apabila kuih sudah masak dan naik gebu,keluarkan dari pengukus.

    (Biarkan suam sebelum keluarkan dari acuan)

14)Sedia untuk dihidangkan.


Kuih Seri Ayu ni ada yang kata sedikit rumit membuatnya.

Adakala tak naik gebu. Mungkin ada step yang tertinggal agaknya.

Alhamdulillah aku buat naik gebu helok kejadiannya.

Boleh berbagi sesama jiran untuk bulan Ramadhan nanti hehehe


Festive Season : Makan Besar

13 February 20 Comments

 




Rentetan kisah buah oren yang buang serat haritu, petang esoknya Kak Leha ajak makan-makan.
Orang kata rezeki jangan ditolak. Jadi bersempena CNY, kita makan besarlah petang tu! hehe

Kak Leha & Faizah Ketua Makan-Makan.
Semua setuju makan steambot ala-ala Oden.
Buat sendiri lebih puas makan.
Boleh adjust ikut tekak sendiri.
Boleh makan sampai perut kembung hehehe


Festive Season : Limau Mandarin

09 February 22 Comments

 



Tahun Baru Cina datang lagi. Tahun ini Tahun Naga.
Supervisor Bong (Adik Aku) kirimkan 1 kotak Limau Mandarin.
Tanda buah tangan semoga cepat sembuh daripada kemalangan motor haritu.

Limau Mandarin ni turun naik kapal berapa bulan agaknya ye?
Rasa dia manisssssss helok! Penuh berjus!

Aku tiap kali nak makan limau jenis ni, memang wajib akan buang segala serat urat dia tu.
Orang kata banyak khasiat serat tu kan? Tapi aku tetap gigih buang satu-satu.

Engkorang makan limau buang ke atau telan je?


Foodilicious : Kek Batik Kurang Manis Satu!

07 February 17 Comments

 






Kali ini permintaan Bong. Memandangkan Bong baru terlibat dengan kemalangan,
dan doktor berikan MC selama satu minggu, jadi dapatlah Bong berehat di rumah.


RESEPI KEK BATIK SIMPLE (KURANG MANIS)
  • Vico (selalunya orang buat guna serbuk milo)
  • Susu Pekat
  • Biskut Marrie
  • Buttercup
1.Pertama sekali cairkan Buttercup (kalau selalu beli yang 500g tu, potongkan
dan bahagi dua. Ambil separuh (250g) sahaja dan cairkan dengan api kecil.

2.Bila semua buttercup dah cair, bancuhkan 1 cawan vico dan susu pekat sikit 
(selalunya orang guna setengah tin tapi kalau nak kurang manis, boleh kurangkan
susu pekat tu)

3.Bila dah siap bancuh vico & susu pekat tadi,masukkan ke dalam buttercup yang
kita cairkan dalam kuali tu tadi. Teruskan kacau lagi.

4.Kacau lagi hingga gelegak & boleh rasa sikit (adjust nak manis atau nak kurang manis)

5.Patahkan biskut marrie dan masukkan ke dalam kuali tu tadi & adukkan semua.

6.Setelah rata semua,tuangkan ke dalam bekas & tekan-tekan ratakan semua.

7.Masukkan dalam peti sejuk untuk biarkan tekstur kek batik mampat padat helok.

8.Setelah sejuk,boleh potong & selamat menjamu selera!


Buat sendiri lebih puas sebab boleh adjust tahap manis ikut kita suka.
Tapi kalau nak lebih mudah, boleh terus beli je & support peniaga hehehe

Fuhhhh! Syukur Panjang Umur Bong!

06 February 19 Comments

 





Adik aku (Aiman) atau yang aku selalu sebut sebagai Bong di blog ni.

Terlibat dalam kemalangan di Kuala Kubu Bharu,Selangor.

Bong pergi temankan kawan dia si Iqbal untuk bawa repair motor Iqbal.

Masa dalam perjalanan pulang tu ada serpihan tayar lori yang tertanggal.

Iqbal sempat mengelak serpihan tayar tu tapi Bong tak sempat elak.

Berdentumlah Bong bertembung dengan serpihan tayar lori tu.

Tergolek tersagat ke tepi jalan hampir terperosok ke dalam longkang.

Syukur juga waktu tu kawasan jalan tu agak kurang padat kenderaan.

Motor mengalami 70% kerosakan dan kiat (bengkok & pecah beberapa bahagian).

Keputusan X-Ray Bong Alhamdulillah semua dalam keadaan baik.

Luka-luka luaran sahaja yang agak dalam.

Step seterusnya untuk claim insurans motorsikal.

Mohon doa moga Bong cepat sembuh semula T____T

Foodilicous-Kuih Cara Manis

02 February 20 Comments

 







Aku guna Acuan Bunga 7 biji.
Acuan jenis tembaga.
Acuan ni dulu arwah nenek bagi pada Mak sebagai hadiah perkahwinan dengan Abah.

Ini permintaan Abah nak makan kuih cara manis yang kurang manis.
Jadi anak dia gigih tolong buatkan.


 RESEPI KUIH CARA MANIS

Bahan-Bahan :
  • Beberapa  helai daun pandan (kisar & ambil airnya)
  • Sedikit minyak masak
  • 1 cawan jus pandan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 cawan santan
  • ½  sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula secukupnya untuk inti (letak sikit untuk kurang manis)

Cara Penyediaan :

1.Kisar halus daun pandan dengan air.
2.Tapis jus pandan.
3.Masukkan semula jus kedalam pengisar bersama tepung gandum,telur,santan & air.
4.Tambah garam dan beberapa titik pewarna hijau.
5.Kisar adunan kuih hingga halus dan sekata.
6.Tapis adunan yang siap dikisar.
7.Sediakan acuan kuih cara di atas api & panaskan acuan.
8.Sapu minyak pada setiap permukaan acuan.
9.Bila acuan betul-betul panas,tuangkan adunan ke dalam acuan.
10.Biarkan 7-8 saat & biarkan bawah kuih sedikit garing, masukkan gula sebagai inti.
11.Tutup sekejap kuih cara gunakan penutup periuk atau penutup yang sesuai.
12.Apabila kelihatan sedikit perang & tak berair, angkat keluarkan kuih cara.
13.Siap untuk dihidangkan.

TIPS
  • Pastikan adunan kuih adalah cair 
  • (kuih cara akan jadi keras apabila sejuk  jika adunan pekat)
  • Boleh gunakan jaring untuk lapik acuan atas dapur supaya lebih stabil.
  • Acuan mesti betul-betul panas sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
  • Jika takda gula kastor,boleh kisar gula pasir untuk jadikan ia halus.

Kalau nak lagi mudah, beli aje.
Tapi tak dapat nak control kandungan manisnya ehehe~