Aku Bukan Robot

2:26 PM 4 Comments A+ a-

Aku kadang-kadang tak faham dengan perangai manusia yang jenis suka ambik kesempatan. 

Aku sekali lagi bekerja dalam situasi seorang diri disebabkan rakan sekerja aku (Kak Aini) sedang cuti berpantang selama 2 bulan. Lepas Raya Korban nanti baru Kak Aini kembali bekerja.

Jadi buat masa ni, kebanyakan masa aku perlu hadap segala kerja seorang diri bermula 13 Julai sampailah lepas Raya Korban nanti.

Skop kerja aku sebenarnya takdelah susah mana sangat (kalau takde gangguan atau arahan-arahan yang tah hape-hape daripada pihak atasan).

Pihak atasan (boss lah senang citer) yang aku gelarkan sebagai :

Encik R
Encik Z
Encik G

Kuasa veto atau arahan mutlak sepatutnya datang daripada Encik R tapi dalam kebanyakan situasi, Encik Z dan Encik G yang akan keluarkan arahan. 

Yang mana pada aku, selagi mana arahan tu belum keluar daripada Encik R, ia tidaklah jadi WAJIB sewajib mana jika ia dikeluarkan oleh Encik R sendiri.

Aku sebenarnya bukanlah jenis seorang pekerja yang suka nak kutuk ataupun menghina pihak atasan (boss) belakang-belakang ke ape.

Aku bukan sejenis manusia cenggitu.

Aku ni jenis : kalau sekali engko layan aku baik, seribu kali aku akan layan engko sebaik mungkin.

Ha aku jenis gitu.

Well.. tapi yelah mana ada semudah tu je situasi dalam alam pekerjaan ni tak gitu?

Ini nasib baiklah ofis tempat aku kerja cuma ada 2 orang staff je bertugas uruskan hal setiap hari. Kalau lah ada berpuluh atau beratus staff, entahlah aku tak dapat imagine cemane agaknya situasi.

Berbalik pada issue 'ambil kesempatan'.

Aku dan rakan sekerja aku yang lain (team members yang masuk kerje start 2010 dulu lah) which is kami sebenarnya sama-sama ada perasaan bahawasanya encik bertiga tu ada cubaan untuk singkirkan kami (staff yang dah lama kerja).

Hipotesis ni bukan berdasarkan pemerhatian sehari dua. Dah bertahun-tahun kami peratiiiii je perangai dan cara layanan diorang bertiga tu. Siap bagi arahan pada salah sorang staff (yang bukan feveret staff die) disuruh submit surat resign. Pada hal member tu nak apply cuti kawen je. Tapi disebabkan staff tu bukan feveret staff boss, tetibe tak pasal-pasal disuruh submit surat berhenti. Waddehek? Mana hak dia sebagai pekerja?

Tambah pulak semenjak ada kemasukan staff baru yang menggantikan staff lama yang terpaksa berhenti disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, bukan main puji melambung-lambung lagi staff baru.

Setiap inci aktiviti yang staff baru (aku gelarkan sebagai Staff L lah senang) ni buat, semuanya superbbb lah baq hang!

Pada hal rakan sekerja staff L tu selalu je merungut mengadu kat rakan sekerja aku (Kak Aini) tentang perangai si staff L tu. segala kerja dan urusan ofis kebanyakannya si L tu suruh partner dia yang settel. tapi di mata boss wahh wahh wahh si L lah paling bagus. Buat kerje power. Hasil kerje tip top. Euwwwww pelisss lah. Disebabkan pandai kipas, hambik engko bagus semualah.

Aku tak pernah ada rasa anoyying gila tahap dewa sampailah saat sekarang ni. Bilamana segala benda yang kita buat, tak dipandang langsung bah kan dikata tak buat all out. Tak contohi yang 'superb' . 

Aku buat kerja selama ni bukan disebabkan aku nak dapat pujian taw dak. Aku buat kerja selama ni aku tak pernah kesah pon bonus ke tak bonus ke. Aku buat cuma untuk bantu sedaya mungkin komuniti tempat tinggal aku ni.

Ehh hello. 

Aku taw kot cemana perangai sebenar staff yang kononnya SUPERB gila tu. 

Eeeee pelisss la. Menyampah gila aku pada manusia spesis kaki kipas + ambik kesempatan. Aku tunggu masa je nak hambur segalanya. Buat masa ni aku nak rilek je telan dulu apa yang datang.

Hang tunggu. What you give, you get back. Hang tunggu.

4 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
PeRdU cINta
AUTHOR
August 11, 2016 delete

Ini salah satu dugaan..sabar ya..

Reply
avatar
sofie adie
AUTHOR
August 11, 2016 delete

uish!!! sabaq kak ana...marah bebenor ni....
memang takleh tahan kalau benda macam ni berlaku....mohon tabah kak ana :)

Reply
avatar
August 11, 2016 delete

pyh juga kalau ada org jns mcm tu...

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
August 17, 2016 delete

Huhuhu I know... pernah jugak jumpa spesis macam tu, tapi lama2 boss sedar jugak perangai sebenar dia macam mana, dan lepas tu dia kena warning kaw2 jugak. Sabaq je ana, hari dia akan sampai jua... hehee

Reply
avatar