Apa Menu Harini? - Jagung Rebus

 



RESEPI JAGUNG REBUS SUSU 

-2 hingga 3 tongkol jagung

-1 sudu marjerin / planta

-1 tin susu cair

-1 mangkuk kecil susu pekat

-1 sudu teh garam

-1 cawan air masak

-cheese slice (terpulang pada selera masing-masing)

CARA-CARA  : 

1)Cairkan marjerin atau planta dan masukkan susu cair

2)Perasakan dengan garam dan letak sedikit susu pekat yang dicampur dengan air masak.

3)Biar mendidih dan masukkan jagung. Masak hingga jagung empuk.

4)Tutup api dan letak cheese atas jagung.


Semalam berbagi Nasi Goreng dengan jiran.

Tak lama kemudian jiran datang berbagi beberapa tongkol jagung.

Permintaan Mak teringin makan jagung rebus susu macam di pasar malam.

Jadi kita buatkan ikut pada selera tuan punya badan hehehe


*Berkenaan entry SBP atau KV yang sebelum ni, Ana tumpang bertanyakan wakil pada anak saudara yang sulung si Rafael memandangkan Acik Ana dia ni bujang trang tang tang kikiki


12 comments:

  1. Oh rebus guna susu ya.....pertama kali nampak camni. Mesti rasa dia berlemak lagi.

    ReplyDelete
  2. lemak berkrim disukai ramai. Cuma heran kenapa tidak disagat biji2 jagung tu?

    ReplyDelete
  3. Lamanya tak makan jagung ni. Kena pi pasarlah beli setongkol dua nampaknya

    ReplyDelete
  4. Jagung rebus susu? oh biasa makan jagung rebus campur susu.. ok jugak sekali kan masa rebus.. Menarik :D

    ReplyDelete
  5. Jadi rasa lemak lah ya masak gini? Akak tau rebus biasa tu je.

    ReplyDelete
  6. lemak berkrim ni. ada cheese lagiii ummphh👍👍

    ReplyDelete
  7. waduhhhh..lemak berkrim...

    ReplyDelete
  8. Adehhhh..Terliur tengok =D

    ReplyDelete
  9. tk pernh try lg..sedap nmpknya

    ReplyDelete
  10. Oh ic.... Rebus pakai susu 😍😍😍. Pasti jadi lebih sedap dan savoury rasa dia .. selama ini saya rebus saja pakai air biasa. Nak coba lah nanti

    ReplyDelete