tips pelajar baru masuk universiti

selamat memulakan study pada semua student yang mendaftar di UNI seluruh malaysia hari ini.. semester dah bermula kan? yang senior lelaki, welkem back..jangan usyar junior sangat..keh3

hari baru.tempat baru.kenalan baru.semua lah ibarat benda baru.. banyak yang perlu di setlekan bila dah sampai kat tempat baru.. mak dan abah dah hantar sampai dalam bilik hostel.. janganla nangis bila kereta mereka hilang di pandangan mata.. ada rezeki, panjang umur kelak jumpa lagi..owhh syahdu sikit =P ada sikit tips untuk pelajar baru masuk universiti.. hehe




1-JADI PERAMAH



jadi peramah.bukan GEDIK ye adik-adik..dua benda berbeza tu..duduk tempat orang,kena pandai bawak diri.. jumpak senior,hormat.. tak payah tunjuk eksyen..mulut kena ringan.. tapi tak perlu jadi MAMI JARUM.. barula senang dapat kawan.. nak dapat pakwe hensem+bijak pun senang kalo peramah nih..kehkehkeh~




2-AKTIF



minggu orientasi memang wajib ada.. kalo zaman skolah dulu kau memang pendiam jenis membisu seribu bahasa, kat UNI silalah aktifkan dirimu.. dunia skolah tak sama dengan dunia uni.. kat skolah lambat xpe,cikgu ada bleh tolong suap.. kat uni, kau lambat konfem tertinggal tren.. pastikan aktif dalam smua : study+sukan+hiburan.. jangan biar dacing berat sebelah..




3-PEKA


jangan jadi pekak.. hidup kat uni mencabar.. mak jauh.abah jauh.. sakit demam,sendiri kena hadap.. kalau dah biasa duduk asrama tak kesah.. dah imune.. yang tak pernah ada peluang duduk asrama, kehidupan di uni banyak pancaroba.. perlu selalu peka.. mata+telinga perlu buka luas-luas.. jangan biar terbuli dek kerana kepasifan diri sendiri..okeh?





senyum selalu pengubat rindu..
macam dudel hadiah dari ninie ni =)




pesanan penaja : kalo ada senior lelaki cuba ngorat, layankan aje.. jangan tunggu lama-lama nanti hantaran mahal..kihkihkih~ selamat menempuh kehidupan sebagai pelajar.. pastikan segulung ijazah paling indah buat ibu dan ayah kelak =)

adakah lelaki atau perempuan???


gugurl A : i rase kan die minat kat u tau...

gugurl B : eh takdelah..u ni ade-ade je tau...we olls kan kawan je..

gugurl A : ish memang u olls kawan je...tapi kan, i dapat rase tau die ade special feeling kat u tau..

gugurl B : amboi3 u ni pepandai je lah..takdenye die nak kat i lah..
*dalam hati (betul ke die ade hati kat i?? betol ke?betol ke????)

gugurl A : betol i cakap..kalo u tak pecaye,u try la tanye die..
gugurl B : euuww i nak kene tanye?? memang tak lah..kalo betol die ade hati kat i,biar die yg cakap sendiri..
eee i malu tau nak tanye-tanye camtu...kite kan gurrlllss *MATE KE ATAS,TANGAN KE DADE

*dalam hati lagi (ala nak tanye ke??? ahh malu lah! emm tapi kalo tak tanye,cemane nak tau..hemm)






memalukan tak kalo gugurl yg tanya pada boy tu yg boy tu ade special feeling ke kat gugurl tu?

hantaran kene ikut status pelajaran ye?

syawal ke berapa harini?? sebelas eh? majlis rumah terbuka aidilifitri belum berakhir.. kenduri kendara pun pakat tunggu turn.. kad jemputan bertalu-talu datang.. tak terkejar pulak =.=' kawan-kawan yang dulu sorang, sekarang pakat dah berdua..


****************************************


perbualan di majlis walimatul urus :

jenab : uit..orang mane suami die?

kiah : errr orang keyel rasenye kot..

jenab : berape hantaran deme ye nab?

kiah : err ntahla kiah..aku takde pulak tanye mak die..tapi kan ke si **** tu ade ijazah..dah tentu lah bukan sikit hantarannye..anak si pak jabit ritu yang kerje kilang pun 8 ribu..ni pulak ijazah..

****************************************



korang pun biase dengar gosip tu kan? kat kenduri kendara memang tak bleh lari la dari gosip-gosip sebegitu.. bertanye siap dengan senget-senget mulut! kehkehkeh
errr memang hantaran kene ikot status pelajaran jugak kot kadang-kadang ek?? =P

Nilai hantaran kahwin mengikut harga purata
terkini dan status pelajaran di seluruh Malaysia:

UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000


nak pulak hantaran HEARTS ON ME macam faezah elai nikah tu..perhhh!

Mengikut Islam: Hantaran free, mahar serendah mungkin adalah terbaik :)

bihun singapore + doodle dari ninie


alhamdulillah dah sampai syawal ke 11 harini.. majlis rumah terbuka aidilfitri pun masih belum putus-putus lagi.. orang dah jemput, memang rugi lah kalo tak pegi kan? orang kata, rezeki jangan ditolak.. maka dengan rajinnyalah cik ana pegi..

dah namenye pun rumah terbuka..konfemlah juadah macam-macam ada.. banyak makanan ade.. cik ana pun rambang mata tak tau nak amek yang mana.. ketupat + nasik impit + kuah kacang tu memang harus ada lah.. soto + bihun sup + pecal pun ade... dah pening-pening lalat dok toleh kiri kanan tengok juadah tu, last-last cik ana pun decide amek BIHUN SINGAPURA je.. tahu ke cane?





ha bihun yang kaler putih nih la bihun singapura namenye.. cik ana banyak kali gak dah makan bihun goreng kaler merah / cili tu.. selalunye memang kaler tu la kan orang buat bihun goreng? tapi bila pegi majlis tadi, cik ana terdengar makcik-makcik kat situ dok sembang sebut bihun singapore..bihun singapore.. sampai ade makcik tu gelak sakan la die selalu dah makan bihun kaler ni, tapi baru harini die tau orang panggil bihun tu BIHUN SINGAPORE..kekeke~


balik dari majlis rumah terbuka tu, tengok-tengok ada komen dari ninie pasal doodle untuk cik ana dah siap..wahhhhhh!! terasa sangat teruja u knowww! hehe




sepsel dari ninie

wahai ninie dear, dudel hasil ciptaan kamu sangatlah comel kamu tahu?? ninie buat doodle FREE untuk kengkawan die tau?? terime kaseh banyak-banyak ninie sebab sudi buatkan dudel untuk cik ana ni..comel sangat tau! ^___^


kenapa chewing gum



chewing gum is a banned stuff In Singapore.tahu kan?? cakap pasal chewing gum dan Singapore nie. Ada satu cerita ni.. cik ana dapat dari fesbuk sape tah..

PM Singapore pegi ke Thailand, dia makan malam dengan raja Siam.
Mula-mula diorang makan udang.
PM Singapore tanya Kat raja siam.
lepas makan udang ,apa orang thailand buat dengan kulit udang?
Raja Siam jawab: kami tak buat apa.kami buang aje..
PM Singapore: ooo kat Singapore ,kami recycle kulit udang jadi keropok udang,
lepas tu kami eksport ke Thailand.

Lepas tu diorang makan limau plak.
PM Singapore Tanya lagi ?
Lepas makan limau, apa orang Thailand buat dengan kulit limau??
Raja Siam jawab lagi : kami tak buat apa,kami buang aje.
PM Singapore: ooo kat Singapore,kami recycle kulit limau jadik Jus limau,
lepas tu kami eksport ke Thailand.
Last sekali,
diorang makan chewing gum.
seperti biasa pm Singapore pun tanya,
apa orang Thailand buat dengan chewing gum yang dah dimakan??
Raja Siam jawab: kami tak buat apa, kami buang aje.
PM Singapore: ooo kat Singapore, lepas makan chewing gum,
kami recycle jadik kondom, lepas tu kami eksport ke Thailand.
Raja Siam plak tanya: apa orang singapore buat dengan kondom selepas digunakan?
PM Singapore jawab: kami tak buat apa, kami buang aje..
Raja Siam: ooo kat Thailand, lepas guna kondom, kami recycle jadik chewing gum..
Lepas tu kami eksport ke Singapore.
Erk! muka Pm Singapore jadik merah padam.
Sebaik saja PM Singapore balik ke negara dia,
dia terus ban chewing gum di Singapore
sampai sekarang!
hahahaha hamek kau!
Paham ke?
Kalo tak paham,repeat sampai paham..kehkehkeh
jangan selalu rasa bagus sangat okeh ;)