Showing posts with label life. Show all posts
Showing posts with label life. Show all posts

mandai | makanan orang banjar



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

tart telur ohsem

pagi sabtu yang indah.. cuaca pon suam² kuku je.. mood bekerje pon datang tanpa dipaksa.. walaupon orang laen sakan spend weekend merata, guwa tetap bekerja.. pedulik hape guwa.. aah memang guwa suke datang kerja.. daripada guwa berhabes ringgit malaysia ke sana sini, guwa lagi rela perabeh masa kat tempat kerja yang dicintai dan dikasihi ni.. ohh sangat indah bekerja.. weeeeee!



erkkk alhamdulillah.. kenyang.. bersyukur lahir dan hidup di bumi malaysia.. takde perang.. takde bom merate.. dan lagi indah bila ada kawan yang sudi bagi free tart telur di kala perut mule berkeroncong.. terime kaseh OYIN for the yummy egg tart! berbaloi² rasa dia! errr nanti nak terjah rumah oyin la..lalalala~ =D

windows fail to load | sangat bagus


"windows failed to load because the kernel is missing or corrupt"





adik guwa punya netbook jadi gini.. dia sangat pulun maen online game.. macam²  game die pulun.. Mission Againts Terrer (MAT) lah.. Counter Strike lah.. game² kat  fesbuk takyah cakapla.. memang takyah guwa ajar.. bile dah jadi gini, baru datang ngadu kat guwa.. buat muka innocent gila.. pastu cakap "errrr kak..nape tah jadi cmni.. tetibe je jadi cmni kak.."  owhhh tetibe je jadi ye? guwa amek,guwa peram dulu 2,3 hari.. biar die mengelupur tak dapat men game.. 

pastu guwa yang sangat terer ni pon pikir ape yang guwa kena buat untuk overcome benda ni.. sipbekla guwa ada join satu group kat fesbuk.. Geng Informasi Teknologi nama group tu.. ramai otai IT kat situ.. bagi je soklan / masalah pape.. bedesup je dorang bagi jawapan.. konfem tak menyesal..hehe

admin dia yang add guwa si shahril zaabar tu.. ala owner software for dummies tu.. kenal? kalo tak kenal rajin² la terjah.. konfem tak menyesal..kehkehkeh

carta hati | akustik gitar





Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku
Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati

Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya
Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati
Kau janjikan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selama-lamanya





guwa rasa kool gila kalo gurl pandai maen gitar.. dedolu ade gak belajar petik² gitar.. tu pon pinjam sat encik renjer punya sebab dia mai bawak gitar masa tengah set up hall untuk program komuniti dulu..  lagi best kalo masa besday member/besfren/kekaseh hati kita, dapat maen gitar buat akustik version lagu hepy besday.. pastu siap bagi eskrem chocolate kek! perhh kool la wehhhh! =P



tunangan orang part 2


ramai yang pilih 01/01/2012 sebagai tarikh untuk majlis pernikahan.. tak pon majlis bertunang.. macam dalam cerita guwa sebelum ni, member guwa si illa dan rafidah pon dah selamat jadi tunangan orang pada hari yang sama.. penat jugaklah guwa rushing ke sana kemari.. pulun  menyibukkan diri untuk attend majlis dua orang member guwa ni.. dan rupa²nya ada sorang lagi member guwa bertunang pada tarikh yang sama jugak! guwa baru tau bila dia uplod gambar pertunangan dia kat fesbuk... fuhhhh sipbek ada fesbuk.. dapat gak guwa tahu perkembangan member guwa yang jauh²..hehe


ni antara gambar² dia yang guwa rembat dari fesbuk..kehkehkeh


  


guwa paling suka gambar yang last ni.. fesbuk punya hal.. kool dan ohsem!


dyana ni member guwa masa kat USM dedolu.. dia kat penang sekarang.. sipbekla ade fesbuk, dapat gak guwa cuci mata tengok gambar comey² time dorang bertunang.. nak pegi, dah tentu tak bleh sebab ramai yang bertunang tarikh yang sama..tahniah dyana dan wan!






nanti KAHWIN pon mesti tarikh dekat² je..ermm

lelaki kontrol kool?



honeymoon adik guwa (pian) dah berakhir harini.. kalo hari-hari sebelum ni memang indah je bagi pian.. mata yang berat nak bukak pon jadi terbeliak bila lobang hidong dapat mengesan aroma yang enak yang tentunya datang dari dapur.. celik je mata, seret kaki ke dapur, walaaaaaah! terbentang dah macam-macam juadah hasil chef mommy kesayangan..  kat hostel maklumla, makan smua jenis kawah. mana nak dapat yang sedap macam mak masak. berat hati dia nak balik. nak packing baju pon berat je. lambat je. hati sedih sebenarnye nak tinggalkan family terchenta di kampong ni..guwa tahu. tapi buat-buat kool.cehhh~ =P



tunangan orang


alhamdulillah selesai sudah majlis pertunangan.. fuhhhh letih gila! tu baru bertunang.. belom majlis walimatulurus lagi.. konfem berganda + kuasa lapanbelas dia  punya penat.. tahun baru.azam baru. STATUS pon baru.. kalo dulu lone ranger, sekarang dah jadi tunangan orang. kalo dulu status kat fesbuk takde relationship, sekarang dah jadi ENGAGED with _________ 

 E-day illa


E-day rafidah

alhamdulillah dah jadi tunangan orang... bukan guwa. dua-dua member sekolah guwa dah selamat menjadi tunangan orang.. illa dengan pasangannye joy (orang bagan serai) tapi guwa tak sempat nak tunggu rombongan  joy sampai kat rumah illa sebab kena rush p rumah rafidah pulak... rafidah pulak dengan pasangannye samsuri orang felda besout dua (rumahnye depan rumah guwa je) tu la korang p engaged tarikh & hari yang same sape suruh.. kawen nanti jangan pilih tarikh same plak.. jenuh guwa nak berlari ke sana sini..kehkehkeh


sedap-sedap punya bersembang kat majlis rafidah,
tetibe ada suara datang.....




"haaaaa yang ana ni bila pulak lagi ni???"


insyaallah tahun ni kot makcik.. 
makcik ade anak teruna yang keje tetap & gaji sedap? 
buleh rekemen kat saye..



seriyesli guwa bukan pandang HARTA.. tapi yang tu yang kena tanya dulu.. kehkehkeh~ hari pertama di tahun 2012 memberi keindahan..semoga berkekalan sehingga ke hujung tahun..weeehuuuu~

perbezaan kereta lelaki dan perempuan



memandangkan adik guwa (super sapian = sofian = pian) tengah holiday dengan girangnya sekarang ni.. maka banyakla masa untuk guwa bersembang dan bergebang dengan beliau.. guwa dengan beliau kalo dapat gebang memang kencang.. semua benda memang jadi.. maklumla, guwa dengan beliau memang agak rapat sebab gap guwa dengan beliau 5 tahun je.. kalo adik bongsu guwa si aiman tu pulak baru je nak masuk 13 tahun.. tambah pulak dia asyik hadap game je.. bile nak mintak belanje makan ke hape barula nak bodek guwa,nak sembang lelebih..ciss betol! tapi guwa sayang jugak..nak wat cane, guwa ade dua orang adikje.. haruslah sayang! hehe

guwa sembang dengan pian pasal kereta.. yup KERETA.. guwa cakap, guwa tengok kalo lelaki ada kereta, memang bersih gila plus berkilat abes la kereta dia.. lelaki takkan biar kereta dia kotor.. memang tiap kali nak jalan dia akan make sure lap kasi kilat dulu baru jalan gamaknye.. tapi kalo pompuan plak, selagi kereta tu boleh gerak, takdenye die nak gosok kereta tu sampai kilat.. biar je habuk penuh melekat kat dinding janji kereta tu bleh jalan lagi.. eh tapi guwa tak kata SEMUA la camtu.. ada gak gurl yang memang cerewet pasal kereta.. macam guwa, guwa cerewet gak bab-bab kebersihan kereta ni..kehkehkeh~



Story Aku & Lagu | geng FiQra





1) buat entry bertajuk " Story Aku & Lagu " [DONE]
2) sertakan blogger card  [DONE]
3) beritahu 1 sahaja lagu yang memberi maksud yang mendalam dalam hidup awak..
cerita sikit kenapa lagu tu yang awak paling suka.. [DONE]

TARIKH TUTUP : 26 disember 2011[12 tengah hari]







LAGU PILIHAN : WALI BAND [DOA UNTUKMU SAYANG]


video

dah tengok video tu? bukan official wali band punye.. tu guwa buat sendiri.. setelah terkial-kial bersengkang bijik mata dok hadap lappy akhirnya siap jugak video picisan sebegitu..  bendenye 3 minit lebih je tapi disebabkan ketidakteroran guwa, terpaksa ambik masa 2,3 jam untuk dapatkan hasil tu..uwawawa! seriyesli guwa memang tak reti buat bende-bende gitu T___T tapi guwa rasa macam tak cukup kalo sekadar guwa bebel taip entry gitu je.. so dengan rase segan silunye guwa tempek gak video tu.. lu orang tengok sendirila lirik die :


kau mau apa, pasti kan ku beri
kau minta apa, akan ku turuti
walau harus aku terlelah dan letih
ini demi kamu sayang

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada Ilahi
tuk satukan kami di surga nanti
tahukah kamu apa yang ku pinta
di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

(gurl : Tuhan tolong aku, juga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

kenape lagu ni?sebabnye.... sebabnye...
aah memang guwa jiwang! memang guwa tangkap nangis tiap kali guwa hadap lagu ni sorang-sorang.. memang jiwa guwa sensitip tiap kali lirik ni lalu lalang depan mata guwa.. guwa tau guwa gengster tak bleh nanges.. segengster mana pun guwa, jiwa guwa masih suci..hati guwa belom mati.. guwa tak pernah mintak ape.. guwa tak pernah pandang harta.. guwa tak kisah pon rupa lu cmne.. guwa tau rangkap kedua tu LU selalu doa untuk guwa.. guwa pon harap dan doa jugak macam part gurl tu punya lirik.. lagu ni untuk LU sebenarnye.. guwa tau LU selalu datang blog guwa.. guwa tau LU selalu doa untuk guwa.. guwa tau LU takkan pernah berhenti.. orang selalu kata "kalau kita ikhlas, allah makbulkan doa kita".. insyaallah


adeh apsal plak mata berkaca ni.. demmm! wokeh mas, entry dah siap.. maafkan cik ana sebab last minit baru dapat join aktiviti ke 5 ni.. minggu yang agak bizi.. aktiviti ke 4 dah terlepas.. insyaallah aktiviti lepas ni cik ana cube segagahnye untuk join.. weeeehuu~




nota kecil : Tuhan tolong aku, tolong jaga dia ^____^
blog marathon terjah entry Geng FiQ'ra aktiviti 5



HADIAH hujung tahun




minggu yang agak sibuk bagi guwa.. dari isnin sampai jumaat tak dapat nak hadap belog lelame.. kalo sebelum ni sempat jugak curi-curi on belog waktu keje, minggu ni tak sempat langsung! adeh kerinduan T_T


*****************************



hadiah dari aktiviti ke 3 Geng FiQra | Reka Logo & Tagline guwa dah dapat.. yeyy!!  terkejut jugak sebab owner blog fiqracake datang sendiri kat ofis guwa sebab nak deliver hadiah tu by hand! seriyes guwa terkejut tambah teruja sebab ade blogger sudi datang sendiri kat ofis guwa sebab nak hantar hadiah.. terime kaseh mas for this lovely prizes!





guwa dah rasmikan pakai shawl ni.. tapi malu nak snap pic.huuuuu~

purse pon guwa dapat.. kebetulan pulak sebab purse lame guwa memang dah nazak.. tetibe menang hadiah ni dapat purse.. yeyy!! TQ again  mas ! TQ jugak untuk semua ahli Geng FiQra yang sangat supportive.. hyperactive kot lagi tepat sebabnye dekat group Geng FiQra, guwa tak berani nak post status ape-ape sebab komen masuk pantas gile! semput nak kejar..guwa jadi tukang like je..hehe =P

***************************



pasal keputusan yang perlu guwa pilih antara ACCEPT atau TIDAK sebelum ni, guwa decide untuk ACCEPT.. dan it is all about my job.. boss kesayangan guwa mintak jawapan. dia nak transfer guwa ke site lain dengan jawatan yang lebih tinggi dari sekarang sebab ada kekosongan jawatan kat site yang satu lagi.. lepas guwa dah timbang tara + fikir abeh masakranum dah semua.. and ofkos lah lepas diskas dengan my beloved mak dan abah, guwa decide untuk accept offer boss guwa tu.. kalo betol rezeki guwa, lu orang doakanlah guwa betol-betol dapat position tu.. sebab guwa terasa macam guwa mimpi je nih.. ntah-ntah esok bangun pagi semua tu mimpi je... dush! dush!



keputusan






sekarang ni terpulang pada awak je..
kalo awak setuju,saya proceed..
peluang yang baik tak datang banyak kali 




nota kecil : ada sampai esok pagi untuk decide to ACCEPT or NOT

iszuwan & azlina | married



*klik gambar untuk membesar*


sabtu dan ahad menyibuk sibuk memenuhi undangan majlis walimatulurus kawan²... hampir setiap hujung minggu ada undangan nikah.. jenuh susun schedule.. nak p smua memang tak termampu la pulak.. kalo yang dekat, buleh gak nak lari² kejap.. kalo jauh, memang terpaksa mintak maaf awal la sebab tak dapat nak memenuhi jemputan..hehe 




ini kisah wan dan azlina.. member kelas guwa dari form 1 sampai form 5.. kenape pengapit wan perempuan? aha! tu la sebabnye bila taknak awal² booking kawan untuk jadi pengapit..hehe~ sebenarnye memule wan nak adik die jadi pengapit dia tapi sampai masa nak berarak tu, adiknye pulak tengah bizi so tak sempatla nak lari jadi pengapit abangnye.. terpakselah cik ida pura² jadi pengapit sekejap.. dah la masa sampai ni hujan turun kemain lebat lagi.. hujan rahmat barangkali.. hehe.. dan sipbek ade si rashid dengan kawan² lain sedap berdiri dok tengok ketibaan pengantin, maka  cik ida  dengan slumber nye p lari paksa rashid untuk menyelamatkan   keadaan..hahaha

 teruja pulak bila ramai member dapat memeriahkan majlis bersejarah






17 Disember 2011 menjadi pilihan wan untuk majlis akad nikah bersama pasangannye lin (dua² member kelas guwa)… flashback sikit pasal kisah chinta dorang nih… seriyesly guwa tak percaye masa dorang buat pengakuan yang dorang ni bercinta… masa tu raya haji kat rumah salah sorang member kelas… lin ni agak pendiam orangnye dalam kelas.. wan pulak jenis yang agak agresif & lasak.. tup tupp masa raya tu lin yang bukak mulut berani mati bukak rahsia pasal dorang bercinta.. start dari abes form 5 dorang bercinta sampailah ke jinjang pelamin.. Alhamdulillah jodoh korang panjang.. guwa tumpang hepy.. owhh dan 17 disember tu besday lin.. so pasni takde alasan la nak TERlupe tarikh anibeseri nikah.. kalo lupe jugak memang lin ketuk la ko wan..hahaha! guwa doakan semoga korang cepat dapat baby.. tapi guwa dah soal jawab wan pasal baby ni dan wan slumber cakap nak hold setahun dulu sebab nak menghayati honeymoon.. yeke nak hold dulu? boleh ke nak hold tu?? lalalalala~



credit gambar : zurion photo

cikgu, murid dan facebook






SCENE 1 :

adik A : kak ana, nak print ni.. (tangan tunjuk kat monitor PC)
guwa : ok dik (approvekan printer utk proceed printing)


trettttttt.....tretttt (bunyi printer ceni ke????)
bile semua paper dah setel keluar...



guwa : errrr dik, ni ape ey dik??
adik A : (berjalan ke arah guwa sambil berkata) ala kak ana ni.. ni la nota kitorang.. 
adik B : aah la kak.. tu nota.. cikgu suruh check kat blog die pastu kene print sendiri je..
guwa : perhhh zaman sekarang memang gini ey? *monolog dalam hati kecil guwa


SCENE 2 :

adik R : weii ni tengok ni cikgu dah post kat group ni pasal nota tu la..
adik S : aah la.. sipbek ko cakap, kalo tak konfem aku tak sedar..
adik R & S : kak ana, ni boleh print direct ke ni? kitorang nak print nota ni dah..
guwa : wokeh dik,proceed.




cikgu sekolah sekarang dah upgred.. inform kat group fesbuk je pasal nota.. kasi link kat fesbuk / blog je supaya student senang nak print sendiri.. suasana tu dulu guwa tempuh masa dah jejak kaki masuk Uni.. masa umur belasan tahun, nak on komputer pon cuak gile sebab takot rosak ke meletop ke =.='

ketumbuhan kerana fastfood???







*klik untuk membesar*


guwa dapat dari wall fesbuk sorang member guwa.. telan air lior gak guwa bila bace bende nih.. sekarang ni fastfood dan manusia dah macam isi dengan kuku je.. pantang dapat gaji, konfem kepsi! tak pun mekdi.. busuk² pon domino piza.. part yang air gas coke tu guwa takde hal sangatla sebab memang guwa reject air² berGAS ni.. macam mak guwa selalu cakap "mak tak retila minum air tu..tajam sangat kat tekak" 

fastfood? soryla geng.. guwa tak makan.. errrr tapi kalo ade yang nak belanje.... aaaaaa rezeki jangan ditolak orang kate kan?kan?kan?  aaaaaaa cane? cane? ala~





ustaz kazim | terima kasih










campur dengan kos mentenen yang latest ni, kereta aku dah makan duit dekat 4K.. tahun ni saja.. sekarang keta aku kena overhaul.. aritu masuk ayaQ.. sakit betoi hati aku.. berat sangat ujian aku.. mungkin allah nak bagi kesenangan kot kat aku lepas ni..kalau nak kira tension, memang aku dah tahap maximum sekarang ni.. menyumpah gak la aku..biasala, iman aku bukan setebal ulamak.. ni pun aku kira bleh kool lagi..dengan ilmu yang aku dok study dengan ustaz kazim.. kalo tidak, lagi teruk dah hilang pertimbangan.. mana tak nya, baru-baru ni masa raya puasa aritu kereta tu dah rosak, ni rosak lagi.. sebelum raya aritu dah la rosak dah.. dah makan dekat 1.5K masa tu.. hang kira sendiri la semua dah berapa.. mana aku tak menyirap.. tu tak masuk tukar tayar, renew roadtax + insurans.. yang tu dah kira wajib.. ni yang sampingan ni dok jadi macam-macam ni yang aku pedih sangat...aku syukur sangat sebab ada kesan dari ilmu ustaz kazim.. dia kata rilekla dengan ujian.. allah nak bagi yang lebih baik.. mau sabaQ la dulu.. kena Qanaah. pastu jiwa mau besaQ.. rilek la, ni baru sikit.. allah hanya uji setahap yang hamba Dia mampu tempuh.. sebab tu ujian setiap manusia tak sama..aku memang nampak.. sungguh wo ujian setiap orang berbeza.. ni aku nampak dari pengalaman hidup aku.. banyak sangat dah contoh aku jumpak..banyak kesan ustaz kazim kat aku.. aku sendiri pun bleh rasa.. hidup kita ni, allah dah atur semua.. kita cuma bleh try la kalau nak jadi lebih baik.. kalau allah izinkan,dapatla.. kalau tak, memang tak jadila.. hang usaha la cmna teruk pon.. perjalanan hidup, rezeki, jodoh, ajal, kaya,, miskin, dan kesihatan, semua allah dah setting..  kita kena folow je la.. sebab tu la  Qanaah  tu penting... kalo tidak, tu yang kena dperession, hilang pertimbangan, murtad, ambik dadah, bunuh diri lah.. sebab jiwa kecik la tu ustaz kazim kata..aku ni manusia biasa.. iman pun nipis.. kadang-kadang aku merungut gak sikit-sikit.. adatla.. nama pun pun manusia biasa.. nasib baik aku ada ilmu uztaz kazim bleh gak tolong backup.. aku selalu jumpak orang yang memang jenis tak percaya bahawasanya rezeki tu allah dah tetapkan.. kalau kapir tu memangla, dia takdak agama.. nak buat cmne, dia takdak ilmu.. nak marah pun takleh.. ustaz kazim pesan lagi : nasihatla orang2 camtu dengan berhemah.. bukan dengan caci maki.. kalau maki nanti jadi gadoh..









sumber : sms saudaraku

nota kecil : bersabarlah wahai saudaraku..sesunggunya DIA menduga hambaNya untuk memberikan yang lebih baik..insyaAllah~




Selamat Ulangtahun MAK | Terima Kasih Mak









*klik 1 kali untuk membesar*








MAK tak pernah sekolah.
MAK pergi menoreh seawal 7 tahun.
MAK tak sempat merasa kasih ibu ayah.
MAK menumpang kasih nenek orang lain.
MAK dizalimi kakak ipar sendiri.
MAK tempuh pahit lebih dari yang manis.


terima kasih MAK sebab lahirkan aku.
terima kasih MAK sebab susukan aku.
terima kasih MAK sebab sekolahkan aku.
terima kasih MAK sebab layan kerenah aku.
terima kasih MAK sebab hadir konvo aku.
terima kasih MAK sebab masak sedap untuk aku.
terima kasih MAK sebab tak pernah jemu hadap aku.


Terima kasih MAK atas segalanya.
SELAMAT ULANGTAHUN MAK!




27 November 2011.











skrin dan roadtax









guwa dah survey harga skrin acer.. majoriti harga lebih kurang 4ratus plus plus... tak kurang jugak yang cakap 4 ratus lebih JE.. whattt?? "JE"??? lu orang yang akaun ribu-riban maybe sedaplah cakap JE tu.. macam guwa yang jenuh kais mengais nak cari makan ni, 4 ratus tu agak besar wo..hehe  tapi ape pun, terima kasih lu orang yang sudi kongsi pasal info harga skrin.. terima kasih jugak yang bagi moral support.. owhh yang bagi hahahaha pon terima kasih gak.. lu orang kasi guwa senyum sorang-sorang =P

owh pasal TIPS yang perlu dibuat bila skrin crack tu, kalo ada yang folow, its on your own risk =P guwa tak jamin pape yang positif okeh.. kehkehkeh...

guwa terpaksa hold dulu untuk repair skrin yang crack tu.. guwa perlu fokus untuk save demi renew roadtax BIMBO guwa februari nanti.. skrin takde takpe, kalo BIMBO takde, boleh patah kaki wo!



nota kecil : salam maal hijrah untuk semua.. 
*pnjam netbook adik T____T
*blog marathon balas jejak u olls


skrin laptop crack


*gengster mood activated*

skrin laptop crack??? apa perlu buat??? meratapi keCRACKan nye kah??? tak perlu.. barang yang lepas jangan dikenang... huuuuuuu~ berikut adalah apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja korang mendapati skrin laptop mahupun netbook korang crack.. tak kiralah apa jua sebabnya..

  1. bernafas dengan betol - pastikan tiada saluran pernafasan terganggu mahupun tersumbat. ini akan membantu korang memastikan korang dapat menjalani kehidupan pada saat seterusnya bagi melihat cara yang berikutnya
  2. cubit paha atau tampar pipi dengan lembut - untuk memastikan korang bukan sedang bermimpi.. andai kata korang tak sanggup, minta bantuan orang yang lebih dewasa bagi memberi penampar dengan kadar kelajuan yang bermomentum agak tinggi demi memberi kepastian bahawa korang di alam nyata..
  3. jauhi diri korang daripada sebarang objek tajam - untuk mengelakkan tragedi membunuh diri tanpa niat ekoran tekanan perasaan yang amat sangat
  4. sila lakukan semakan terhadap dompet korang - pastikan ia memiliki kad bank atau kredit card yang aktif
  5. pastikan online banking korang aktif - log in dan semak baki akaun korang.. pastikan ia berjumlah melebihi ribuan ringgit malaysia
  6. lakukan aksi ugutan yang ekstrem di depan ibu & ayah - pastikan mereka berasa tergugat dengan ugutan korang demi menjamin mereka akan membelikan korang laptop yang baru
  7. lakukan spot check terhadap dompet bapak korang - jika terdapat ratusan / ribuan cash money, tunggu apa lagi, rembatla dan p beli laptop baru!
  8. mengadakan rayuan terhadap adik-beradik korang - gunakan teknik pujuk rayu berdasarkan sumber yang betol seperti : (sila google sendiri =P )
  9. merayu kepada kekaseh / buah hati - kalau dia betol2 sayang & cintakan korang, nescaya korang tak perlu pon buat drama tragis bercucuran air mata, konfem dia belikan yang baru punyelah
  10. tunggu je la gaji masuk pastu ikatla perut. gune la duit gaji tu beli laptop baru



okeh..cukuplah 10 cara yang perlu korang buat bila skrin laptop ataupun netbook crack.. banyak je lagi cara dia.. tapi yang ni kira top tenla guwa bagi.. ingat guwa kedekut sangat ke??? apelah sangat takat nak share 10 cara ni.. kalo boleh diselamatkan, korang antar repair je kat kedai-kedai komputer.. kalo tak pon ganti je skrin baru.. tapi kalo korang berjaya guna salah 1 teknik tu, maybe korang boleh dapat laptop yang baru lagi canggih..





nota kecil : skrin laptop guwa yang crack..guwa sedang berduka lara.. nasib baik tempat kerja guwa ada 20 PC yang guwa boleh guna free.. tapi tu ofis hour la.. malam????? cane guwa nak blog marathon???? uwaaaa T____________T





macarons?? online saja



ni bukan macaroNI.. ini adalah macarons yang disebut2 sama ada oleh blogger, student universiti, mahupun makcik lorong belakang taman depan nu ha.. orang laen dah lama makan benda ni cik ana oi.. hang sorang je baru nak dapat merasa.. maklumla sebelom ni memang dok teringin je nak rasa tapi tak dapat2 nak merasa... sempena kemenangan hari anugerah PJK cemerlang haritu (no 4 je pon) maka cik ana & my partner cik ida decide untuk order macarons ni.. nak p beli direct kat area tempat cik ana ni memang tak hado la kak oi! mula-mula ingatnye nak beli 12 ketul je (minimum order) tapi last2 kami decide nak order lebih je 25 ketul.. sebabnye takot kang kalo bile makan, tetibe rasa lazaaaaat & tak cukup ha tak ke rugi??? so kami pon order la online je kat awin macarons.. takyah tunggu lama.. order harini, esok sampai.. memang terbaekla!






dan seawal pagi tadi encik posmen pon datang membawa bungkusan ni.. memula ingatkan ape.. tak suspek pulak macarons ni yang sampai.. bila dah bukak, tadaaaaaaa! i teruja u!!!!!!!!!!!!!




*menatang ni la orang panggil macarons*









flavor die campur2.. memang semua sedapla habaq hang! sayang nak makan sebab comel & sedap sangat..hahahahaha


kalo teringin nak merase p je order sendiri kat awin macarons =P

sri sayang + water sport penang




*awas muatan padat*



cik ana dan partner kerje : cik ida pergi Hari Anugerah Kecemerlangan Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) Peringkat Wilayah Utara semalam kat Pantai Robina, Butterworth.. masa dapat arahan kena p pantai tu, jenuh google nak tengok kat mana sebab nama tak femes langsung.. haha..sipbekla jumpak gak cari..hehe




Kami beruniform.. segak dak? segak dak?? =P



PJK kendalian cik ana dan cik ida berjaya dapat No 4 daripada overall wilayah utara yang tersenarai.. Dapat la RM 900.00.. pastu bahagi bedua dapatla sorang RM450.00.. alhamdulillah rezeki kami.. jenuh gak usaha nak buleh dapat lekat kat no 4 tu.. yang menang,memang senior habehla sebab PJK dorang dah 5,6 tahun beroperasi kalo compare PJK kendalian cik ana dan cik ida baru nak masuk 2 tahun je.. kira ok la tu kan bleh compete dengan yang senior2 smua tu... takpe2, next year try lagi insyaallah..hehe




Selesai sesi pemberian anugerah & hadiah untuk hari anugerah PJK cemerlang tu, big boss pon decide untuk stay 1 hari lagi.. tapi dia ajak stay kat island.. perhhhh!! memang terbaekkkla habaq hang!! Nak sangat naik feri, stuck sejam kena beratoQ nak tunggu feri tu sampai.. jenuh nganga je dalam keta.. dah la kudap-kudap apa pon takdak.. betoi2 telan ayaq lioq saja..huh~

bila sampai je kat island, memang terus p serang tempat makanla.. boss decide nak p makan kat area tepi pantai yang kat jeti pulau jerejak tu.. first time cik ana p makan kat situ.. dulu masa study kat USM tak pernah plak cik ana p situ.. kami apa pon lagi, memang oder dengan penuh rakus la.. sampai je makanan, memang tak tunggu dah.. pakat suap selagi ada.. hahaha =P






Setle bab makan.. boss bawakla kami stay kat sri sayang apartment nih.. badan pon dah letih gila,dapat je kunci bilik, semua terus lena..





Pagi esok tu pulak.. ingatkan terus siap-siap nak balik la.. sekalinya, boss ajak p main water sport plak dah.. orang kata rezeki jangan ditolak.. apa lagi, memang kami p serang pantai beramai-ramai la.. warm-up session : mengambus halis syafik menggunakan pasir.. tinggai kan bijik mata + lobang hidong je =P




habeh sesi bermaen pasir pantai kami pon serang pulak para sailing + jet ski + banana boat.. dan tah apa lagi nama lupa dah.. semua la kami pulun main.. bila lagi nak merasa.. bukan senang nak dapat spend time ramai-ramai camni.. *banyak sesi water sport tak dapat nak snap gambar sebab terlampau pulun main sampai lupa nak klik kamera =P






nota kecil : PENANG memang best bro!!!
 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu