malam 7 likur

by - 10 August



Pian : "..kak baju raya hang dah beli belom?.."
Guwa : "..aku takde baju raya la tahun ni..takde bajet.."
Pian : ".. nehh kak ! takkan takde langsung?"
Guwa : "..a ah memang takde T___T "
Pian : "...ala.. cane nak family photoshoot pagi raya nanti.."

Guwa dengan Pian (adik guwa) memang rapat.. susah senang ke atau paling best kalo dia tak cukup duit, memang guwa lah tempat dia mengadu domba nasib.. 



-- malam 7 likur tiga belas tahun dulu --


mak guwa memang tak berape nak bagi kami adik-beradik main mercun atau bunga api.. takot malang tak berbau harum kan.. disebabkan kamiorang ni anak soleh solehah maka memang kamiorang dengar kata la.. tapi tah cane tah boleh pulak malam ramadhan ke 21 tu, adik guwa si Pian ni turun la kat laman rumah.. sebab kawan sebelah panggil ajak tengok diorang main bunge api, mercun ape semua.. 

mak guwa dengan makcik sebelah (yang anak dia panggil adik guwa  tu.. tengah sembang kat beranda / anjung rumah guwa) .. tengah rancak sembang punye sembang tetibe mak guwa terpandang api berlari depan mata die.. hah sudah ! tak lain dah la ni ! mak guwa terus bangun lari menghala ke bahagian belakang rumah.. ada 1 kolah air untuk tadah air hujan kat situ.. instinct mak guwa memang tepat.. adik guwa dah kecebussss masuk dalam kolah tu ! 

rupenya adik guwa si Pian yang kene sambar api! Pian dah nanges kaw-kaw mase tu.. dengan penuh konfiden plus air mata, mak guwa pon slumber turunkan (londeh) seluar baju melayu yang memang dah hangus tu.. guwa tengok dengan mata guwa sendiri, masa seluar tu turun, kulit adik guwa pon ikot sekali turun same melekat dengan seluar tu!! perhhh azab die jangan tanye la.. Pian dah nanges sampai takde suare dah.. mak guwa cuak gile tengok anak die terbakar.. terbakarrr weii!!

sebulan gak Pian duduk hospital.. abah guwa suruh doktor amek kulit abah guwa untuk tampal balik kulit kat kaki Pian yang banyak dah terkoyak tu.. tapi doktor cakap takleh nak terima sebab sel kulit abah agak dah berumur so tak sesuai untuk sel kulit Pian yang muda masa tu baru 8 tahun lebih.. memang sayu abah guwa masa tu.. dah la masa tu memang susah.. bukan macam zaman sekarang..

abah guwa cerita, dia tengok sendiri masa sesi doktor cuci kulit Pian.. doktor gantung Pian.. memang tergantung.. diorang bius kaw-kaw agaknye.. pihak hospital nekad untuk amek kulit tangan Pian sikit.. kulit punggung sikit untuk tampal semula sel kulit yang dah terbakar tu.. abah cakap, diorang gantung, pastu diorang siat kulit tangan dengan kulit kat punggung.. *seriyes terasa perit gile ! pastu sesi cuci² services.. abah guwa tak sanggup nak teruskan tengok.. terasa perit kat kulit sendiri.. 

mak kat rumah pulak jangan ditanya la.. masa tu pulak adik kepada Pian (si aiman) kecik lagi.. baru berape bulan je.. mak lagi tambah sedih sebab tak dapat nak tunggu pian kat hospital.. guwa pon masa tu baru tingkatan 1 lebih kurang.. abang long guwa baru dapat keje kat KL masa tu.. baru nak belajar hidop.. 

start malam tu jugak, abah guwa memang banned habis-habisan segala bentuk bunga api / mercun / bahan letupan atau pelita .. memang  lama la sesi 'berpantang' daripada api.. 

Pian pun agak trauma.. habes azab kat hospital, azab kat rumah pulak.. dia keluar hospital bukan lagi macam dia yang dulu.. kaki dia dah macam pendek sebelah *sebab kulit tu macam tarik kaki dia

lama Pian amek masa untuk recover.. trauma jangan cakapla.. tiap kali blackout, bila pasang je lilin atau pelita, Pian memang akan sedaya upaya paksa mata dia untuk tidur.. dia tak sanggup pandang api.. 

masa kat hospital tu, Pian cakap polis ade datang amek statement.. Polis tanye macam².. mak ke dera. abah ke bakar adik sampai jadi camni.. sipbaik la memang kanak-kanak jujur.. Pian jawab "taklah..  terbakar.." 

camne boleh terbakar? main mercun ye?? 

taklah.. tengok kawan main.. pastu pelita plastik die terbakar..die pijak² and sepak² la nak padamkan api tu.. pastu terkena seluar baju melayu saya.. api terus sambar.. saya lari la masuk dalam kolah air kat rumah saya.. 

owhh.. ingatkan adik yang main mercun..


TAMAT
-- malam 7 likur tiga belas tahun dulu --

sekarang alhamdulillah.. kaki Pian dah tak teruk macam dulu.. dah recover sepenuhnya.. walaupun parut masih tak hilang.. kat tangan. kat kaki. kat punggung. semua ade kesan.. air mata mak menitis tiap kali tengok.. memori lama memang konfem menerjah keras.

mak paling tak boleh lupa ayat doktor tu :

"alhamdulillah anak makcik ni terbakar 50% ke bawah.. kalau 50% ke atas, kena bahagian jantung, memang tipis la harapan.."



Pian,
mak bersyukur. Ramadhan ke 21 mak luahkan perasaan mak kat aku. mak cakap : pesan kat Pian :  jaga diri-----


You May Also Like

29 Lovenote(S)

  1. kisah ramadan pian ngn aku same

    cume care terbakar, tempat terbakar dan kesan terbakar tak sama.

    #kirim salam kat pian. die ckup tabah. salute!

    ReplyDelete
  2. Ni anak2 bujang aku berdua tgh ralit main mercun...mamanya marah dia buat derk je...tu ari tgn melecur tapi insapnya kejap aje...haishhhh eran aku apa yg sedapnya main mercun tu, beli aiskrim pop lagi best apa..

    ReplyDelete
  3. ala...sedih plak..
    tetibe rindu kat adik.katanya esok nk blik kg.blik awl dri kampus semata2 nk main mercun dgn kazen2.

    kim salam kt pian sebab bijak p terjun dalam kolah

    ReplyDelete
  4. mmg terasa peritnye..
    aduhh..
    cian kat pian..
    ='(

    ReplyDelete
  5. isyhh..bhye tu..
    zmn knk2 memg cmtu..

    ReplyDelete
  6. siannya pian.. sebab tu la orang cakap api ni bahaya walau macam mana pun bentuk dia...

    ReplyDelete
  7. huhu..takutnyee bace kisah nie...
    patut dijadikan pengajaran utk budak2 sekarang..

    ReplyDelete
  8. Sedihnye, parent mne sggup tgok ank sakit cmtu..ishhh..bace entry ni mmbuatkn kulit linda rse pedih. Kak...kirim salam kat pian...;-)

    ReplyDelete
  9. Tetiba akak rasa sayu sampai mengalir airmata baca citer adik ni. Balik kampung ni sampaikan salam akak kat Pian ya.

    ReplyDelete
  10. ciannya kat pian..huhu

    ReplyDelete
  11. sedih plak baca..cian pian.. yer lah tengok pun tak pasal2 dapat musibah gak..

    ReplyDelete
  12. sedih baca entry cik ana kali ni

    T.T

    dia tak main pon boleh kena juga.

    -,-'

    ReplyDelete
  13. bestnye entri ni...

    Cerita pengalaman hidup... kalau kita tak main mercun, kemungkinan kita kene mercun...

    Kesian kat pian, tapi tak pe.. anak laki, harus kental, harus ganteng! dia msti membesar menjadi anak yang baik pada keluarga dia... kan kan kan...

    ReplyDelete
  14. aduhai berhati2lah !

    ReplyDelete
  15. ne penyebab juga eca xbgi adik main....nasiblah adik ne jenis penakut dgr bunyi mercun....

    trauma sungguh

    ReplyDelete
  16. saya pun tak bagi kalau anak2 sedara nak main... sebab macam bakar duit je...

    ReplyDelete
  17. kesian dia. tak pasal2..
    semoga jadi pengajaran lah pada semua orang yang beria2 nak main mercun tuh..

    **jom kita speed 10 malam ramadhan ini dengan ibadat :)

    ReplyDelete
  18. aloooo ksiannyer . xpsl2 je kan . aishhhhh

    ReplyDelete
  19. saya main bunga api jer
    hehehe

    ReplyDelete
  20. siannya kulit terpaksa tampal..huhu.sedey beb. aku pun nyaris dlu muke xkena smbar api..men mriam punye pasal..sib bek xkena.ape2 pun xyhla men bnde2 yg berisiko ni. =)

    ReplyDelete
  21. Salam kenal, salam kenal, suka blog anda. Aduhai, berhati2lah. Nasib baik anda semua ok

    ReplyDelete
  22. huh ngeri pulokkk membace nye.isi ikot londeh sekali seluar?ayooo dpt bayangkan betape..uhhh haadooii

    ReplyDelete
  23. bahana main mercun. kalau tak orang lain kena, kita yang kena. macam kawan saya, dia just tengok je tapi kawan dia terbalik mercun kena telinga.. habis pekak sebelah.. kesian dia.. huhu

    ReplyDelete
  24. sedih. sobsob =.=

    nasib baiklah selamat.

    kat sini tiap malam berdentum meriam pvc ha. tunggu ada yg terkena baru nak senyap.

    ReplyDelete
  25. bahayakan walau tengok je.. kim salam pian ye.. tabah orangnya

    ReplyDelete
  26. kesinnye..xpsal2 kena..

    ReplyDelete
  27. Erm , ngerinya kak Ana.. tapi apa2 pun bila cakap org tua kita langgar memang akan ada musibah...
    :/

    ReplyDelete
  28. aadeh,,, kulit sy plak rs pdih...

    ReplyDelete