Ada kawan Abah berbagi buah asam gelugor.
Ini pun perlukan kerajinan sebab kena hiris nipis-nipis & jemur beberapa hari.
Kalau cuaca panas terik memang kering helokkkk kejadiannya nanti.
Tapi selalunya bila ada nak jemur apa-apa, mesti cuaca akan bertukar.
Daripada panas terik terus jadi redup mendung je macam nak hujan.
Sekarang makin mahal asam keping ni.
Yelah zaman pun dah berubah.
Sekarang kan zaman MahalDahNi hehehe
Betul. Mahal sekarang. Ada yang sampai RM40 sekilo.
ReplyDeleteWahhh...bleh buat stock ni =D
ReplyDeleteArwah mak mertua selalu buat dulu2
ReplyDeleteye sekarang mahal. akak beli kat betong sebelum ni seplastik merah tu dalam 15hengget jumpa orang jemur depan rumah. lama gak la tahan
ReplyDeleteBetul, apa je yang murah sekarang kan huhu
ReplyDeleteasam keping fresh2 gini ana, jangan lah buh banyak memang masam piau hehe :)
ReplyDeleteBestnya, pernah kawan bagi asam keping yg mak mertua dia buat sendiri. Kalau yg kat kedai nampak mcm dah kecut sgt, yg kawan saya bagi tu cantik elok je rupanya.
ReplyDeletedpt cuaca panas betul2 mmg akan cpt kering. bau pun sedap. sy suka hidu bau asam keping ni
ReplyDeletemak saya pun jenis buat sendiri asam keping ni..tiap kali dtg kl atau blik kg, klu ada stok asam keping mesti ada mak bagi..jimattt..maklumlah sekarang ni klu boleh berjimat, jimat..hehe...
ReplyDeletepernah orang bagi buah ni... wangi baunye... dipotong2 dijemur... sedap dimasukkan dalam kuah singgang ikan dan singgang daging..
ReplyDeleteBetul Ana. Memang harga asam keping ni mahal.
ReplyDeleteBiasanya kalau keluarga kami dari Perak datang ziarah emak di Selangor, mereka akan bawa asam keping sebab memang ada pokok di sana.
Alhamdulillah rezeki dapat buah gelugor . Boleh buat asam keping . Jimat dah sikit
ReplyDelete