Orang Banjar sebut Wadai Kipeng (sebab berkeping-keping kot).
Wadai Kipeng ni makanan orang-orang lama kaum Banjar terutamanya.
Selalunya orang dulu-dulu makan Wadai Kipeng ni waktu ada majlis macam kenduri kahwin.
Dimakan dengan roti putih di carik-carik dan cicah ke dalam kuah Wadai Kipeng tu.
Tapi zaman sekarang dah upgred sikit.
Abah & Mak memang tiap kali ada musim durian, mesti akan request Roti Jala.
Haritu Abah request nak makan Roti Jala Klasik Kuning Diraja makan dengan serawa durian.
Kalini Mak request nak makan Roti Jala Pandan dengan Wadai Kipeng.
Aku dah pernah kongsikan Resepi Wadai Kipeng dulu.
Dan disebabkan dulu Sis Anies kata kaler hijo dari KL boleh nampak,
kalini kita kurangkan sikit warna hijo tu, kita guna pure pati daun pandan je hehe.
Orang KL tak nampak sgt kan? hahahaha
Kita berbagi kat MakLang sebelah rumah.
Dengan MakSu sebelah rumah & Makcik Busu rumah sebelah sinun.
Nanti ada rezeki pannjang umur, kita bagi sahabat blog rasa hehehe
Rindu pulak nak makan wadai kipeng. Orang kampung saya ramai keturunan Banjar.
ReplyDeleteFirst time dengor... Menarik nampak..
ReplyDeletePsst
Sahabat blog mana.. Nak. bolehh tak..
ahaahaha
Pertama kali berkenalan dgn wadai kipeng :)
ReplyDeleteHalusnya Ana menjala 👍
Wadai kipeng… sedapnya! Akak pernah makan, kawan kampus bagi. Tapi, sekali tu jelah berpeluang merasa 😊
ReplyDeleteWadai Kipeng? oooh ingatkan serawa durian tadi hahahaa.. tak pernah makan lagi ...
ReplyDeleteijo yg ni dari jepun pun tak nampak🤣🤣🤣🤣
ReplyDeletedulu kenduri kahwin wajib ada roti jala kuah durian utk hidangan tetamu yg dtg malam sblm hari majlis sebenar. kalau roti jala habis tuan rumah akn ganti dgn roti utk cicah dgn kuah durian
Cantik warnanya pastel gitu. Dan dah tentu rasanya secantik warnanya jugak.....
ReplyDeletecantiknya kejadian roti jalanya..halus je
ReplyDeleteorg KL tak nmpk sgt warna ijo tu..haha...lite2 gitu warna dia...
ReplyDelete