S.h.i.t

8:15 PM 24 Comments A+ a-



Aku tak tau lah sama ada aku yang emo ke atau apa tapi ceritanya begini -- entry aku yang sebelum ni pasal aku diuji seawal hujung Ogos haritu. Mak dan abah sakit.. Alhamdulillah semakin pulih walaupon belum sepenuhnya.. Aku masih bersyukur sebab masih ada peluang bersama keduanya..

Apa yang s.h.i.t nya kan ? Sabar. Belom sampai ke part itu lagi.. Abah aku athma itu hari -- aku terus bawak ke Hospital Slim River.. Memandangkan masa aku drop kat emergency area tu kondisi abah memang dah macam nyawa² ikan waktu tu so tanpa perlu banyak kerenah, terus je jururawat lelaki yang kat kaunter tu arahkan aku bawak abah terus ke Bilik Kuning (Pemantauan).. Ok lah sebab nurse terus buat apa yang patut  tanpa perlu banyak soal pon pada aku dan mak.. ok setel part Hospital Slim River.

Lepas beberapa hari, abah aku pitam masa kat kebun sawit milik kami.. Nasib baik waktu tu abang long aku ada balik cuti sempena cuti Hari Malaysia.. Teruslah dia bawak ke Klinik Kesihatan terdekat dalam Felda aku ni.. kebetulan waktu tu hari off day cuti hari malaysia tu so abang aku call nombor siapa yang 'on call' pada hari tu lah..

Rawat abah -- kasi masuk air -- inject sikit -- kasi rehat few hours -- boleh balik.. Esok kena datang semula untuk amek darah (kena puasa start dari malam lah)

Ok kisah s.h.i.t nya bakal bermula di sini -- 

Pagi besoknya selepas kejadian pitam tu, abah aku pegi la sendiri naik motor dia ke klinik kesihatan tu..  sebab tak jauh sangat dengan rumah dan aku kena kerja so tak boleh la nak tolong bawak abah pegi.. seawal jam lapan pagi abah dah pegi.. Punya nak kasi setel awal sebab memang selalunya klinik tu akan pack dengan orang yang sakit macam-macam.. Dari jam lapan abah pon tunggu.. Bila sampai je turn, ok nurse pon bagi lah arahan :


"ok pakcik kena pegi belakang untuk ambil air gula"


Abah aku pon pegi lah belakang. (memang takde guideline langsung lah 'belakang' tu ke mana)
Bila pegi 'belakang', nurse yang situ pulak suruh pegi 'depan' sana untuk bla.. bla.. bla..

Last² sampai jam dah pukul duabelas tengah hari, abah aku pon ringankan mulut tanya nurse kat kaunter,


Abah aku : "ni camne pakcik ni, nak kena tunggu ke atau nak kena datang besok ke camne ni? "

Nurse  : "errrrrr... ala ni pakcik kena datang semula Jumaat nanti ni pakcik"


Nampak tak ? Dari 8 pagi abah aku ditendang ke sana sini, pastu last² bila dah pukul 12 tengah hari -- bila dah orang ramai tadi dah makin surut plus makin clear dah takde orang menunggu giliran lagi dah, baru lah nurse tu nak suruh abah aku mai semula Jumaat nanti.. JUMAAT nanti kena mai balik ? Si abah punya lah puasa dari malam tu -- nak kena amek darah punye pasal..waddehek !

seriyes macam shit je aku dengar bila abah aku cerita masa aku balik kerja petang tu.. aku sendiri pon takkan tergamak nak tendang² customer yang datang tambahlah kalo diorang jenis level abah-abah aku.. 
mana pegi humanity bro ??
ape dah tak boleh berbudi bahasa ke kalo dah keja dalam klinik ??

aku tak tahulah cemane keadaan sebenar kat klinik tu sebab aku memang jenis yang takkan pegi klinik kalo sakit demam ke hape tapi base on ape yang partner kerja aku cerita, memang macam haram jugaklah sistem kat klinik tu.

sebolehnye aku takmau sakit demam. takmau jejak kaki ke klinik tu. hospital tu.
sebabnye ? 
sebab inilah ! 

dah dua kali kena layanan macam shilake ni..
kat hospital slim river itu hari kena satu kali masa adik aku eksiden.
kali ni kat klinik dalam felda aku pulak.



*UPDATED : S.H.I.T yang ni bukan yang mencarut tu tau.

s = seriyes
h = hati
i = ini
t = terluka

haaaa itu yg sebenarnye di sebalik s.h.i.t tu.
bukan mencarut tau.
tak. aku bukan kaki carut.
sungguh.
sebab tu aku tulis style macam ni -- s.h.i.t
maaf kalau ada kawan² yang fikir itu carutan.
kehkehkeh


24 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Puan Ezy
AUTHOR
September 18, 2013 delete

saket pulak ati kite ni..
pe punye manusia la..
cian kat ayh awk kot..
dh la tgu pnye lame..

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
September 18, 2013 delete

aduss... yeah shit happens sometimes :(

Reply
avatar
September 18, 2013 delete

pengalaman tipikal bila gi klinik. Kadang2 tu nurse wat dekk je biarpun dah nampak kita duk nunggu..kalau customer ramai xpe r jugak. nak larik kang ic n medical card ada ngan dorang..haha

Reply
avatar
Aku Penghibur
AUTHOR
September 18, 2013 delete

dah biasa dah kadang tak nak cakap banyak ..acik terus bla.. malas nak layan

Reply
avatar
September 19, 2013 delete

tensionnya kalau macam ni..
nurse oh nurse..

Reply
avatar
September 19, 2013 delete

memang tension kalau d layan mcm tu ..hurm, sabar jr lah.sabar tu kan sparuh drpd iman.hihi

Jom singgah

Pagi Yang Indah

Reply
avatar
inche hlovate
AUTHOR
September 19, 2013 delete

sya selalu pi private je. mahal sikit takpe la

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
September 19, 2013 delete

memang menyakitkan hati kalau jadi macam ni..

Reply
avatar
azyan zakaria
AUTHOR
September 19, 2013 delete

yang pekerja awam sekarang bukan yang bertauliah . dari spm so bole mohon spa entah ape2 jerr trus dpt keja jd nurse tuh yg over lebih smpai buat org tue cmtu kurang hasam

Reply
avatar
amir zahari
AUTHOR
September 19, 2013 delete

baca pun dh sakit hati.. mmg nak kena maki lah mcmtu.. kalau dia kena dengan org panas baran memang mendapatla, sbb pernah tengok org mengamuk kt klinik, "aku dah sakit2 macam ni korang suruh pegi sana sini? Bangang ke?! dah la menunggu lama!"

Mmg faham ada sstg klinik tak menang tangan handle pesakit, tp jgn la buat org macam bola, atau buat org yg sakit tu macam org yg sihat.. setidak2nya layan dan tunjukkan rasa perihatin..

Reply
avatar
September 19, 2013 delete

kalau sya dh confirm2 hangin kalau jadi mcm tue.. buang masa jer kan dok lama2 kat situ.. spptnya alert la sikit kn.. kesian kat ayh u..

Reply
avatar
September 19, 2013 delete

pelik juga klinik n hospital gomen ni... suami sy sakit gigi bongsu tumbuh tak betul..sakit die tahap gaban, ye la gigi kan kite gune hari2 utk mengunyah bagai.. bukannye sakit mcm ibu mengandung tggu 9 bulan baru lahir.....bile pi klinik kerajaan, depa boleh plak suh tggu lagi sebulan utk buat appointment ke hospital kerajaan.. sebulan? adoy.. org tgh sakit lagi nk tggu sebulan.... hurmmmm...sabor je la... cmne nak capai taraf negara berkebajikan dan bertaraf dunia cmni..huhuuuu..


salam kenal juga dr sy.. follow u :)

Reply
avatar
Sheila Salim
AUTHOR
September 19, 2013 delete

Assalamualaikum awak. salam perkenalan ya. alahaii comelnya gambar juna kat tepi sidebar tu.. tapi tak baik mencarut.. jangan biasakan diri ye..hospital kerajaan ni memang pelik. sebab tu sheila jarang masuk situ :(

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
September 20, 2013 delete

bengang tahap kronik gak yg membacanya..klu diri sendiri pun tak boleh tahan diberi layanan macam tu,apa igt tak hangin buat kt org tua kita..

tp tak semua hospital n klinik kerjaan macam tu kan..

Reply
avatar
Nafisa81
AUTHOR
September 20, 2013 delete

pakcik2 takde fb, takde blog...dorg beranilah..

Reply
avatar
hana hadi
AUTHOR
September 21, 2013 delete

huhu sabar jelah..geram juga bila baca entri ni

p/s: itu maknanya shit.. nanti bleh pinjam word shit tu. hehe

Reply
avatar
muja
AUTHOR
September 21, 2013 delete

sabar ye,, manusia,, biasalah tu,, ada yang jenis tak reti bahasa,,

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
September 21, 2013 delete

btw... tumpang iklan ckit... jom join Contest GA Isi Buih Kata Komik aku, deadline 12 Oct 2013, meh cepat!! XD

Reply
avatar
Syazana Zainn
AUTHOR
September 24, 2013 delete

dah pernah kena juga cenggini

-_-

selalu pi klinik swasta je.

klinik gomen mcm ni la huehue

Reply
avatar
Encik H
AUTHOR
September 25, 2013 delete

perghhh..panas jer baca..rasa macam imagine ayah sendiri kena layan camtu..

mau mengamuk 1 klinik karang..

Reply
avatar
miss yellow
AUTHOR
October 05, 2013 delete

nak komen gak :) saya keja kat ospital... keja yang ramai orang x puas hati dengan perkhidmatan yang di berikan.... saya jgk perna jadi orang awam untuk lihat sendiri perkhidmatan rakan2 sekerja... yup, memang ada betulnya.... kepada kwn2 yang perna dalam keadaan ni... peti cadangan sentiasa ada untuk penambahbaikkan.... sedih gak baca story ni.....

Reply
avatar
miss yellow
AUTHOR
October 05, 2013 delete

saya akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik.... aminnnnn x mau family kita dapat layanan yang sama.... hukum karma pulak jadinya....

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 06, 2013 delete

TQ miss yellow sudi singgah & drop komen psl kes ni..
dan yes sy mmg gunekan peti cdgan yg disediakan..
plus sy pon fhm tuntutan kerja + bebanan kerja nurse/
doktor skang ni mmg ovderdose gak kdg tu..

deme manusia jugak--ada mood jugak kan.. manela tahu
maybe hari yg ayah sy kena camtu tu kbtulan pulak nurse
yg bertugas ms tu ada mslh peribadi ke ape entahla kan..

tp itulah, x sepatutnyelah pesakit ditendang2 gitu..
dah la deme sakit, diperlakukan pulak begitu..
itu je yg buat sy agak kecewa :)

semoga miss yellow jd nurse yg baik+berbudi ! :)

Reply
avatar