S.h.i.t



Aku tak tau lah sama ada aku yang emo ke atau apa tapi ceritanya begini -- entry aku yang sebelum ni pasal aku diuji seawal hujung Ogos haritu. Mak dan abah sakit.. Alhamdulillah semakin pulih walaupon belum sepenuhnya.. Aku masih bersyukur sebab masih ada peluang bersama keduanya..

Apa yang s.h.i.t nya kan ? Sabar. Belom sampai ke part itu lagi.. Abah aku athma itu hari -- aku terus bawak ke Hospital Slim River.. Memandangkan masa aku drop kat emergency area tu kondisi abah memang dah macam nyawa² ikan waktu tu so tanpa perlu banyak kerenah, terus je jururawat lelaki yang kat kaunter tu arahkan aku bawak abah terus ke Bilik Kuning (Pemantauan).. Ok lah sebab nurse terus buat apa yang patut  tanpa perlu banyak soal pon pada aku dan mak.. ok setel part Hospital Slim River.

Lepas beberapa hari, abah aku pitam masa kat kebun sawit milik kami.. Nasib baik waktu tu abang long aku ada balik cuti sempena cuti Hari Malaysia.. Teruslah dia bawak ke Klinik Kesihatan terdekat dalam Felda aku ni.. kebetulan waktu tu hari off day cuti hari malaysia tu so abang aku call nombor siapa yang 'on call' pada hari tu lah..

Rawat abah -- kasi masuk air -- inject sikit -- kasi rehat few hours -- boleh balik.. Esok kena datang semula untuk amek darah (kena puasa start dari malam lah)

Ok kisah s.h.i.t nya bakal bermula di sini -- 

Pagi besoknya selepas kejadian pitam tu, abah aku pegi la sendiri naik motor dia ke klinik kesihatan tu..  sebab tak jauh sangat dengan rumah dan aku kena kerja so tak boleh la nak tolong bawak abah pegi.. seawal jam lapan pagi abah dah pegi.. Punya nak kasi setel awal sebab memang selalunya klinik tu akan pack dengan orang yang sakit macam-macam.. Dari jam lapan abah pon tunggu.. Bila sampai je turn, ok nurse pon bagi lah arahan :


"ok pakcik kena pegi belakang untuk ambil air gula"


Abah aku pon pegi lah belakang. (memang takde guideline langsung lah 'belakang' tu ke mana)
Bila pegi 'belakang', nurse yang situ pulak suruh pegi 'depan' sana untuk bla.. bla.. bla..

Last² sampai jam dah pukul duabelas tengah hari, abah aku pon ringankan mulut tanya nurse kat kaunter,


Abah aku : "ni camne pakcik ni, nak kena tunggu ke atau nak kena datang besok ke camne ni? "

Nurse  : "errrrrr... ala ni pakcik kena datang semula Jumaat nanti ni pakcik"


Nampak tak ? Dari 8 pagi abah aku ditendang ke sana sini, pastu last² bila dah pukul 12 tengah hari -- bila dah orang ramai tadi dah makin surut plus makin clear dah takde orang menunggu giliran lagi dah, baru lah nurse tu nak suruh abah aku mai semula Jumaat nanti.. JUMAAT nanti kena mai balik ? Si abah punya lah puasa dari malam tu -- nak kena amek darah punye pasal..waddehek !

seriyes macam shit je aku dengar bila abah aku cerita masa aku balik kerja petang tu.. aku sendiri pon takkan tergamak nak tendang² customer yang datang tambahlah kalo diorang jenis level abah-abah aku.. 
mana pegi humanity bro ??
ape dah tak boleh berbudi bahasa ke kalo dah keja dalam klinik ??

aku tak tahulah cemane keadaan sebenar kat klinik tu sebab aku memang jenis yang takkan pegi klinik kalo sakit demam ke hape tapi base on ape yang partner kerja aku cerita, memang macam haram jugaklah sistem kat klinik tu.

sebolehnye aku takmau sakit demam. takmau jejak kaki ke klinik tu. hospital tu.
sebabnye ? 
sebab inilah ! 

dah dua kali kena layanan macam shilake ni..
kat hospital slim river itu hari kena satu kali masa adik aku eksiden.
kali ni kat klinik dalam felda aku pulak.



*UPDATED : S.H.I.T yang ni bukan yang mencarut tu tau.

s = seriyes
h = hati
i = ini
t = terluka

haaaa itu yg sebenarnye di sebalik s.h.i.t tu.
bukan mencarut tau.
tak. aku bukan kaki carut.
sungguh.
sebab tu aku tulis style macam ni -- s.h.i.t
maaf kalau ada kawan² yang fikir itu carutan.
kehkehkeh


24 Lovenote(S):

  1. saket pulak ati kite ni..
    pe punye manusia la..
    cian kat ayh awk kot..
    dh la tgu pnye lame..

    ReplyDelete
  2. aduss... yeah shit happens sometimes :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw... tumpang iklan ckit... jom join Contest GA Isi Buih Kata Komik aku, deadline 12 Oct 2013, meh cepat!! XD

      Delete
  3. pengalaman tipikal bila gi klinik. Kadang2 tu nurse wat dekk je biarpun dah nampak kita duk nunggu..kalau customer ramai xpe r jugak. nak larik kang ic n medical card ada ngan dorang..haha

    ReplyDelete
  4. dah biasa dah kadang tak nak cakap banyak ..acik terus bla.. malas nak layan

    ReplyDelete
  5. tensionnya kalau macam ni..
    nurse oh nurse..

    ReplyDelete
  6. memang tension kalau d layan mcm tu ..hurm, sabar jr lah.sabar tu kan sparuh drpd iman.hihi

    Jom singgah

    Pagi Yang Indah

    ReplyDelete
  7. sya selalu pi private je. mahal sikit takpe la

    ReplyDelete
  8. memang menyakitkan hati kalau jadi macam ni..

    ReplyDelete
  9. yang pekerja awam sekarang bukan yang bertauliah . dari spm so bole mohon spa entah ape2 jerr trus dpt keja jd nurse tuh yg over lebih smpai buat org tue cmtu kurang hasam

    ReplyDelete
  10. baca pun dh sakit hati.. mmg nak kena maki lah mcmtu.. kalau dia kena dengan org panas baran memang mendapatla, sbb pernah tengok org mengamuk kt klinik, "aku dah sakit2 macam ni korang suruh pegi sana sini? Bangang ke?! dah la menunggu lama!"

    Mmg faham ada sstg klinik tak menang tangan handle pesakit, tp jgn la buat org macam bola, atau buat org yg sakit tu macam org yg sihat.. setidak2nya layan dan tunjukkan rasa perihatin..

    ReplyDelete
  11. kalau sya dh confirm2 hangin kalau jadi mcm tue.. buang masa jer kan dok lama2 kat situ.. spptnya alert la sikit kn.. kesian kat ayh u..

    ReplyDelete
  12. pelik juga klinik n hospital gomen ni... suami sy sakit gigi bongsu tumbuh tak betul..sakit die tahap gaban, ye la gigi kan kite gune hari2 utk mengunyah bagai.. bukannye sakit mcm ibu mengandung tggu 9 bulan baru lahir.....bile pi klinik kerajaan, depa boleh plak suh tggu lagi sebulan utk buat appointment ke hospital kerajaan.. sebulan? adoy.. org tgh sakit lagi nk tggu sebulan.... hurmmmm...sabor je la... cmne nak capai taraf negara berkebajikan dan bertaraf dunia cmni..huhuuuu..


    salam kenal juga dr sy.. follow u :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum awak. salam perkenalan ya. alahaii comelnya gambar juna kat tepi sidebar tu.. tapi tak baik mencarut.. jangan biasakan diri ye..hospital kerajaan ni memang pelik. sebab tu sheila jarang masuk situ :(

    ReplyDelete
  14. bengang tahap kronik gak yg membacanya..klu diri sendiri pun tak boleh tahan diberi layanan macam tu,apa igt tak hangin buat kt org tua kita..

    tp tak semua hospital n klinik kerjaan macam tu kan..

    ReplyDelete
  15. pakcik2 takde fb, takde blog...dorg beranilah..

    ReplyDelete
  16. huhu sabar jelah..geram juga bila baca entri ni

    p/s: itu maknanya shit.. nanti bleh pinjam word shit tu. hehe

    ReplyDelete
  17. sabar ye,, manusia,, biasalah tu,, ada yang jenis tak reti bahasa,,

    ReplyDelete
  18. dah pernah kena juga cenggini

    -_-

    selalu pi klinik swasta je.

    klinik gomen mcm ni la huehue

    ReplyDelete
  19. perghhh..panas jer baca..rasa macam imagine ayah sendiri kena layan camtu..

    mau mengamuk 1 klinik karang..

    ReplyDelete
  20. nak komen gak :) saya keja kat ospital... keja yang ramai orang x puas hati dengan perkhidmatan yang di berikan.... saya jgk perna jadi orang awam untuk lihat sendiri perkhidmatan rakan2 sekerja... yup, memang ada betulnya.... kepada kwn2 yang perna dalam keadaan ni... peti cadangan sentiasa ada untuk penambahbaikkan.... sedih gak baca story ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik.... aminnnnn x mau family kita dapat layanan yang sama.... hukum karma pulak jadinya....

      Delete
    2. TQ miss yellow sudi singgah & drop komen psl kes ni..
      dan yes sy mmg gunekan peti cdgan yg disediakan..
      plus sy pon fhm tuntutan kerja + bebanan kerja nurse/
      doktor skang ni mmg ovderdose gak kdg tu..

      deme manusia jugak--ada mood jugak kan.. manela tahu
      maybe hari yg ayah sy kena camtu tu kbtulan pulak nurse
      yg bertugas ms tu ada mslh peribadi ke ape entahla kan..

      tp itulah, x sepatutnyelah pesakit ditendang2 gitu..
      dah la deme sakit, diperlakukan pulak begitu..
      itu je yg buat sy agak kecewa :)

      semoga miss yellow jd nurse yg baik+berbudi ! :)

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu