Menchoba Lagi : Homemade Takoyaki

07 March 15 Comments

 


Haritu dah buat octopus takoyaki atas permintaan Bong (adik bongsu aku). Kalini Bong request lagi tapi sebab takda octopus, kita gunakan apa yang ada dalam peti ais tu.


Acuan Takoyaki ni aku dah pernah share haritu : 


RESEPI HOMEMADE TAKOYAKI SIMPLE

-1 cawan tepung gandum
-1 sudu besar tepung jagung
-1 biji telur
-3/4 cawan air panas
-1/2 kiub pati ayam
-1 cawan air
-1 sudu kecil kicap cair
*Blend saja semua (pastikan adunan cair)

BAHAN LAIN / TOPPING

-baby sotong / crab stick / isi ayam (pilihan masing-masing)
-kepingan bonito (Mak aku sebut 'sampah' ) hehehehe
-serbuk seaweed , mayonis (ikut selera masing-masing)





Pastikan acuan betul-betul panas, sapukan minyak pada acuan & tuangkan adunan hingga penuh, masukkan bahan sayur kobis cincang, potongan sotong / crabstick / sosej / isi ayam. 

Bila adunan dah agak masak,pisahkan adunan yang melekat menggunakan chopstick. Tolak pusing adunan & tuang tambah adunan golek-golek hingga terbentuk bulat cantik. Keluarkan & hiaskan dengan serbuk seaweed dan mayonis.


 

Mencari Bloglist Baru

06 March 13 Comments

 


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Bermula 20 Feb - 15 Mac 2024


Ehhhh bukan Ana nak cari bloglist tapi kalini nak join Segmen Mencari Bloglist Baru by Sis Nieza Cantikkkkkk hehehe.. tersinggah tanpa sengaja di Blog Sis Nieza dan ternampak ada segmen ni jadi dengan muka tak malu Ana terus nak join walaupun Sis Nieza tak jemput kikikiki


Merajinkan Diri : Kuih Cara Berlauk

06 March 11 Comments

 


Haritu dah buat Kuih Cara Manis (Kurang Manis) permintaan Abah.

Petang semalam Abah request nak makan Kuih Cara Berlauk.

Selalunya Abah beli je kat sorang Akak Kuih tu, tapi dah dua minggu akak tu tak niaga.
Sibuk sikit uruskan hal anak-anak nak kembali ke sekolah katanya.

Disebabkan permintaan Big Boss, kita tunaikan sedaya mungkin hehehe
Bahan-bahan guna je apa yang ada dalam peti ais tu.

BAHAN-BAHAN
-2 cawan tepung gandum
-2 biji telur
-4 cawan santan cair
-1/2 sudu kecil garam
-1/4 sudu kecil pewarna kuning
*Blend kan semua bahan & tapis supaya tak berketul
*Panaskan acuan & griskan minyak untuk elak melekat
*Pastikan acuan betul-betul panas sebelum tuang adunan

BAHAN UNTUK INTI
-300gm daging kisar (kalau takda,guna daging burger pun boleh)
-2 sudu besar serbuk kari
-1 biji bawang besar
-2 ulas bawang putih
-sedikit lada putih atau lada sulah
*Tumiskan daging hingga pecah minyak
*Perasakan dengan garam gula & letakkan di atas adunan kuih

BAHAN HIASAN ATAS
-2 biji cili merah dihiris halus
-Sedikit bawang goreng
-Daun Bawang / Daun Sup
*Lepas dah tuang adunan ke dalam acuan,tunggu 8-10 saat & letak inti & hiasan.
*Tutup sekejap gunakan penutup periuk yang sesuai (supaya cepat masak)
*Masak lebih kurang 3-4 minit gunakan api perlahan (api kecil)

Aku guna acuan pemberian arwah nenek pada Mak sebagai hadiah kahwin Mak.

2 cawan tepung ni boleh dapat lebih kurang 25-30 biji macam tu.

Puaslah makan untuk 4 hingga 5 orang satu rumah hehehe

Membuat Rayuan Kemasukan KV 2024

05 March 8 Comments

 

Untuk ibu bapa yang ada anak yang memasuki tingkatan 4 sesi 2024,

mesti dah berdebar-debar menanti keputusan kemasukan ke Kolej Vokasional (KV),

atau Sekolah Berasrama Penuh (SBP) atau Sekolah Menengah Teknik (SMT).

Semua calon yang sudah memohon boleh buat semakan bermula 01 Mac 2024.

Dan pelajar yang layak akan mula hadir membuat pendaftaran ke sekolah masing-masing

bermula pada 18 Mac 2024.

TAPI seandainya anak dapat keputusan TIDAK BERJAYA dalam permohonan tu apa perlu buat?

Sebenarnya jika semakan memberi jawapan tidak berjaya, bukanlah bermakna kita gagal.

Boleh buat rayuan dengan terus walk in ke sekolah yang kita nak tu.

Contohnya jika anak memang berminat untuk masuk ke Kolej Vokasional Kuala Selangor,

jadi ibu bapa boleh bantu dengan sediakan dokumen yang ditetapkan (boleh hubungi pihak sekolah berkenaan terlebih dahulu dan pastikan apa dokumen yang diperlukan).

Tapi permohonan rayuan ni bergantung juga pada kekosongan.

Jika terdapat kekosongan di sekolah tersebut, inshaAllah akan ada lah peluang anak kita.

Walau apa pun, sebagai ibu bapa / penjaga, perlu kuat demi beri kekuatan juga pada anak-anak.

Sebab ibu bapa / penjaga yang lebih arif bidang apa yang anak mahukan?

Makan-Makan : Roti Jala Pandan

04 March 11 Comments



Hujung minggu yang lepas Abah cakap teringin nak makan Wadai Kipeng.

Wadai Kipeng sejenis menu popular di kalangan Kaum Banjar.

Cara buat dan bahannya lebih kurang macam Puteri Mandi / Badak Berendam,

tapi saiznya lebih kecil (ada juga yang buat besar supaya cepat siap) hehehe


Wadai Kipeng Juadah Popular Kaum Banjar

RESEPI WADAI KIPENG

-1 cawan tepung pulut
-Air secukupnya
-Pewarna (ikut apa yang kita suka)
-Secubit garam

CARA BUAT 

-masukkan tepung,garam & air (uli hingga doh jadi lembut)
-bulat-bulatkan saiz kecil atau sederhana & picitkan tengahnya

BAHAN KUAH SANTAN

-1 keping gula melaka
-2 cawan santan pekat
-1 helai daun pandan
-Secubit garam
-Sedikit gula pasir (ikut kadar manis yang kita suka)


CARA MASAK KUAHNYA

-masak gula melaka dengan air hingga hancur / cair.
-masukkan santan,garam & gula pasir (masak lagi hinggah mendidih)
-bila kuah mendidih,masukkan ulian tepung tadi
-bila semua keping-keping tadi timbul, tandanya sudah masak
-boleh dihidang (makan begitu saja atau cicah dengan roti putih / roti jala)


Roti Jala Pandan

RESEPI ROTI JALA PANDAN

-3 cawan tepung gandum
-2 1/2 cawan air pandan
-1/2 cawan santan pekat
-2 biji telur
-3 sudu besar minyak masak
-sedikit garam dan pewarna hijau

CARA BUAT ROTI JALA PANDAN

-masukkan semua bahan (blend hingga halus & tapiskan)
-masukkan adunan ke dalam botol bermuncung (botol roti jala)
-kirai / jala di atas kuali non stick 
-7-8 saat boleh angkat & lipatkan ikut citarasa kita


Bila Abah teringin nak makan Wadai Kipeng Kuah Durian, 
Mak pula teringin nak makan Roti Jala Pandan.
Kebetulan kawan Abah ada sedekah Buah Durian yang baru jatuh,
Jadi teruslah kita tung tang bersilat di dapur buatkan Wadai Kipeng untuk Abah.
Dan lepas tu siapkan pula menjala Roti Jala Pandan untuk Mak.

Ada sesetengah orang suka buat Wadai Kipeng warna-warni sebab anak-anak suka katanya.
Abah aku pula lebih suka yang original taknak ada warna-warni.
Dan Abah suka kuah yang ada durian.
Sekali jalan kita siapkan terus dua menu untuk minum petang hehehe

Mood Rajin Datang

01 March 11 Comments

 



Hai engkorang semuaaa! Januari & Februari sudah menutup muka suratnya. 

Sekarang kita berpindah masuk ke Mac pula. 

Dannnn guestt what?? Seorang Anamizu datang Mood Rajin tukar template blog! hehehe

Almaklonglah template yang sebelum ini sudah 4 tahun.

Berasa lama benar mood kerajinan tak muncul.



*Template Blog Yang Sebelum Ini*




*Template Blog Yang Terkini*
(Lebih segar berbunga-bungaaa gitteewww~)




Dannnnnn yang paliing template terkini boleh display Archive seperti normal begini (dropdown menu)
(Template yang sebelum ini tidak boleh display sebegini kerana default settingnya auto set)


Nahhhh bila senarai archive nya display cara begini, nampak lebih tersusun.
Nampak lebih terserlah kerajinan entry mengikut abjad gitu kannnn? ahaakss~

Moga bulan baru ini memberi kita lebih semangat ya semua teman-teman! hehe

Februari 29 | Tahun Lompat

29 February 7 Comments

 


Tahun 2024 merupakan tahun lompat sebab bulan Februari ada 29 Hari. 

Siapa yang lahir 29 Februari, sambut ulangtahun kelahiran 4 tahun sekali je.

4 tahun sekali je boleh jumpa semula tarikh 29 Februari.

Kisah Tahun Lompat ni bermula sejak zaman dulu (Kalendar Gregori)

Masa zaman tu Masyarakat Rom gunakan kalendar 355 hari.

Dalam sistem tu diorang tambah satu bulan yang ada 22 atau 23 hari setiap dua tahun,

untuk pastikan perayaan jatuh pada musim yang sama tiap tahun.

Kemudian untuk memudahkan pengiraan, Julius Caesar dengan pakar astronomi pada waktu tu,

cipta kalendar 365 hari dan menambah 1 hari dalam bulan Februari untuk memudahkan pengiraan.

Hari Lompat diwujudkan untuk memastikan Kalendar Gregori yang kita gunakan kini selari 

dengan pergerakan Bumi mengelilingi Matahari.

Ada keluarga atau kenalan rapat yang lahir 29 Februari tak? 

Selamat Ulangtahun Kelahiran bertambah usia 4 tahun hehehe

Frog Deodorant Sticker

28 February 11 Comments

 




Kesahnya hujung minggu lepas, Mak mintak escort pergi Kedai Eco.

Orang Perempuan bila dah masuk dalam Kedai Eco tipu kalau beli 1 barang je.

Tapi aku tak tipu. Aku ambil satu barang ni je sebab dia katak comel hehehe

Deodorant Sticker ni untuk tampal pada penutup tempat duduk tandas jenis duduk tu.

Harum semerbakkkkkkk bau deodorant ni memenuhi ruang tandas.

Ada bentuk lain juga si arnab pink dan bear coklat tapi dah sold out.

Next time kalau terjumpa nak repeat lagi sebab bau ocean scent dia best !

Foodilicious : Kuih Seri Ayu

20 February 22 Comments

 


Tempat kami di Negeri Perak disebut Kuih Seri Ayu.

Kadang-kadang lain tempat, lain gelarannya kan?

Kalini permintaan Bong teringin nak makan Kuih Seri Ayu katanya.

Jadi sebagai kakak yang solehah, aku pon buatkanlah hehehe


RESEPI KUIH SERI AYU LEMBUT GEBU

-3 cawan tepung gandum

-4 biji telur ( Gred B)

-1 1/2 cawan gula halus

-1 1/2 cawan santan ( 1 kotak santan Kara + 1/2 cawan air)

-1 sudu besar ovallete

-1 sk baking powder

-1 sk perisa pandan

-2 sk pewarna hijau

-1 biji kelapa (warna putih sahaja)

-1 sk garam

-1 sudu besar tepung ubi


CARA-CARA :


1)Satukan telur,ovallete,perisa pandan,gula halus dan pewarna hijau.Gunakan mxer hingga sebati.

2)pastikan adunan cair.

3)Kemudian masukkan baking powder dan tepung yang diayak.Pukul lagi sampai sebati.

4)Adunan memang akan likat.Bila pukul sebati,terus matikan mixer.

5)Masukkan santan & pkul sebati.

6)Pastikan adunan licin dan tak terlalu pekat.

7)Kaup dan letak dalam piping bag.

8)Untuk bahagian kelapa parut,masukkan garam dan tepung ubi sikit.Kacau sebati.

9)Sapu acuan dengan minyak.Letakkan kelapa dalam 3/4 sudu besar.

10)Tekan-tekan supaya kelapa padat.

11)Tuangkan adunan hijau hingga paras acuan

12)Kkus selama 10-15 minit.

13)Apabila kuih sudah masak dan naik gebu,keluarkan dari pengukus.

    (Biarkan suam sebelum keluarkan dari acuan)

14)Sedia untuk dihidangkan.


Kuih Seri Ayu ni ada yang kata sedikit rumit membuatnya.

Adakala tak naik gebu. Mungkin ada step yang tertinggal agaknya.

Alhamdulillah aku buat naik gebu helok kejadiannya.

Boleh berbagi sesama jiran untuk bulan Ramadhan nanti hehehe


Festive Season : Makan Besar

13 February 20 Comments

 




Rentetan kisah buah oren yang buang serat haritu, petang esoknya Kak Leha ajak makan-makan.
Orang kata rezeki jangan ditolak. Jadi bersempena CNY, kita makan besarlah petang tu! hehe

Kak Leha & Faizah Ketua Makan-Makan.
Semua setuju makan steambot ala-ala Oden.
Buat sendiri lebih puas makan.
Boleh adjust ikut tekak sendiri.
Boleh makan sampai perut kembung hehehe


Festive Season : Limau Mandarin

09 February 22 Comments

 



Tahun Baru Cina datang lagi. Tahun ini Tahun Naga.
Supervisor Bong (Adik Aku) kirimkan 1 kotak Limau Mandarin.
Tanda buah tangan semoga cepat sembuh daripada kemalangan motor haritu.

Limau Mandarin ni turun naik kapal berapa bulan agaknya ye?
Rasa dia manisssssss helok! Penuh berjus!

Aku tiap kali nak makan limau jenis ni, memang wajib akan buang segala serat urat dia tu.
Orang kata banyak khasiat serat tu kan? Tapi aku tetap gigih buang satu-satu.

Engkorang makan limau buang ke atau telan je?


Foodilicious : Kek Batik Kurang Manis Satu!

07 February 17 Comments

 






Kali ini permintaan Bong. Memandangkan Bong baru terlibat dengan kemalangan,
dan doktor berikan MC selama satu minggu, jadi dapatlah Bong berehat di rumah.


RESEPI KEK BATIK SIMPLE (KURANG MANIS)
  • Vico (selalunya orang buat guna serbuk milo)
  • Susu Pekat
  • Biskut Marrie
  • Buttercup
1.Pertama sekali cairkan Buttercup (kalau selalu beli yang 500g tu, potongkan
dan bahagi dua. Ambil separuh (250g) sahaja dan cairkan dengan api kecil.

2.Bila semua buttercup dah cair, bancuhkan 1 cawan vico dan susu pekat sikit 
(selalunya orang guna setengah tin tapi kalau nak kurang manis, boleh kurangkan
susu pekat tu)

3.Bila dah siap bancuh vico & susu pekat tadi,masukkan ke dalam buttercup yang
kita cairkan dalam kuali tu tadi. Teruskan kacau lagi.

4.Kacau lagi hingga gelegak & boleh rasa sikit (adjust nak manis atau nak kurang manis)

5.Patahkan biskut marrie dan masukkan ke dalam kuali tu tadi & adukkan semua.

6.Setelah rata semua,tuangkan ke dalam bekas & tekan-tekan ratakan semua.

7.Masukkan dalam peti sejuk untuk biarkan tekstur kek batik mampat padat helok.

8.Setelah sejuk,boleh potong & selamat menjamu selera!


Buat sendiri lebih puas sebab boleh adjust tahap manis ikut kita suka.
Tapi kalau nak lebih mudah, boleh terus beli je & support peniaga hehehe

Fuhhhh! Syukur Panjang Umur Bong!

06 February 19 Comments

 





Adik aku (Aiman) atau yang aku selalu sebut sebagai Bong di blog ni.

Terlibat dalam kemalangan di Kuala Kubu Bharu,Selangor.

Bong pergi temankan kawan dia si Iqbal untuk bawa repair motor Iqbal.

Masa dalam perjalanan pulang tu ada serpihan tayar lori yang tertanggal.

Iqbal sempat mengelak serpihan tayar tu tapi Bong tak sempat elak.

Berdentumlah Bong bertembung dengan serpihan tayar lori tu.

Tergolek tersagat ke tepi jalan hampir terperosok ke dalam longkang.

Syukur juga waktu tu kawasan jalan tu agak kurang padat kenderaan.

Motor mengalami 70% kerosakan dan kiat (bengkok & pecah beberapa bahagian).

Keputusan X-Ray Bong Alhamdulillah semua dalam keadaan baik.

Luka-luka luaran sahaja yang agak dalam.

Step seterusnya untuk claim insurans motorsikal.

Mohon doa moga Bong cepat sembuh semula T____T

Foodilicous-Kuih Cara Manis

02 February 20 Comments

 







Aku guna Acuan Bunga 7 biji.
Acuan jenis tembaga.
Acuan ni dulu arwah nenek bagi pada Mak sebagai hadiah perkahwinan dengan Abah.

Ini permintaan Abah nak makan kuih cara manis yang kurang manis.
Jadi anak dia gigih tolong buatkan.


 RESEPI KUIH CARA MANIS

Bahan-Bahan :
  • Beberapa  helai daun pandan (kisar & ambil airnya)
  • Sedikit minyak masak
  • 1 cawan jus pandan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 cawan santan
  • ½  sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula secukupnya untuk inti (letak sikit untuk kurang manis)

Cara Penyediaan :

1.Kisar halus daun pandan dengan air.
2.Tapis jus pandan.
3.Masukkan semula jus kedalam pengisar bersama tepung gandum,telur,santan & air.
4.Tambah garam dan beberapa titik pewarna hijau.
5.Kisar adunan kuih hingga halus dan sekata.
6.Tapis adunan yang siap dikisar.
7.Sediakan acuan kuih cara di atas api & panaskan acuan.
8.Sapu minyak pada setiap permukaan acuan.
9.Bila acuan betul-betul panas,tuangkan adunan ke dalam acuan.
10.Biarkan 7-8 saat & biarkan bawah kuih sedikit garing, masukkan gula sebagai inti.
11.Tutup sekejap kuih cara gunakan penutup periuk atau penutup yang sesuai.
12.Apabila kelihatan sedikit perang & tak berair, angkat keluarkan kuih cara.
13.Siap untuk dihidangkan.

TIPS
  • Pastikan adunan kuih adalah cair 
  • (kuih cara akan jadi keras apabila sejuk  jika adunan pekat)
  • Boleh gunakan jaring untuk lapik acuan atas dapur supaya lebih stabil.
  • Acuan mesti betul-betul panas sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
  • Jika takda gula kastor,boleh kisar gula pasir untuk jadikan ia halus.

Kalau nak lagi mudah, beli aje.
Tapi tak dapat nak control kandungan manisnya ehehe~

Finish It Here or..?

01 February 17 Comments

 



Bermulanya Februari 2013 dulu, muncul satu kegigihan.

Masa tu di awal-awal trend blogging muncul sekitar tahun 2010 macam  tu lah.

Kegigihan yang aku maksudkan adalah masa tu aku cuba cabar diri aku untuk

mulakan entry berdasarkan huruf awal pada bulan tersebut.

Contohnya Februari akan mula dengan huruf F.

Bulan Mac akan mula dengan huruf M.

Dan begitulah bulan seterusnya.

Dan rupanya kegigihan tu dah berterusan hingga ke 2024 ni!

Dulu masa aku guna template simple, memang cantik je nampak 

senarai dropdown semua entry setiap bulan ikut huruf bulan masing-masing.

Bila bertukar-tukar template, sekarang dah tak nampak dah susunan tu.

Jadi rasanya mungkin akan berakhir di sini entry mengikut huruf setiap bulan?


Fuhhhh Membawang

01 February 16 Comments

 





Zaman sekarang ni makin hari makin tercekik tengok harga barang hehehe

Mana golongan yang suka membawang tu dah boleh tukar profesion lain.

Memsayur ke.

Membunga ke.

Pastu semalam petang dengar Geng Mesyuarat Tingkap Mak borak-borak.

Kecoh sikit pasal Bantuan STR.

Ramai yang tak update apa-apa, tahun-tahun lepas dapat elok.

Tup-tup tahun ni tak dapat.

Boleh buat rayuan rasanya kalau tak silap.

Tapi tak pastilah boleh dapat atau tidak untuk Fasa akan datang.

Jimat Set Baja Gemuk

31 January 14 Comments

 


Petang semalam ada jemputan Majlis Tahlil di rumah salah sorang 
Ahli Mesyuarat Tingkap Geng Mak (Makcik Liah)

Rumah Makcik Liah memang meriah dengan tanaman.
Bunga-bungan usah cakaplah memang warna-warni ada.

Aku geram tengok sayur Makcik Liah hijau subur.
Dah lah tak nampak sebarang serangga menyerang daun dia tu.
Subur helokkkkkk menghijau saujana mata memandang!



Aku tahan sabar biar selesai dulu majlis tahlil apa semua.
Baru ada peluang soal jawab Makcik Liah apa rahsia dia hehe

Rupanya Makcik Liah kata anak dia belikan Baja Gemuk !
Beli SET JIMAT BAJA GEMUK KAT SHOPEE aje mudah katanya.
Ewahhhhh Makcik Liah promote kemain ye!
Pastu aku tanya apa rahsia takde serangga makan daun sayur dia.
Makcik Liah kata dia selalu spray dengan air rendaman daun bawang.
Sembur je 2-3 hari sekali katanya, memang serangga takda datang.
Mungkin disebabkan ada enzim atau bau dari air rendaman tu kot,
yang membuatkan serangga taknak datang.
Apa yang penting? Perlu RAJIN sembur hehehe