Alamat Macam Ni Pun Ada Ke?

12 April 11 Comments

 


Ini betul-betul kejadian.

Dah lah sekarang bulan Ramadhonnnn.

Kesiannya runner / rider yang kena hadap ujian ni.


Macam mana lah ye boleh letak alamat macam tu?

Takda langsung ke rasa menyusahkan orang?

Satu hal pulak runner / rider nak kena berfikir,

depan pokok serai aduhai.

Buat malu orang johor je dik huhuhu


Ada Dapat Kad Raya Lagi Tak?

09 April 15 Comments

 


Dulu-dulu kad raya memang salah satu benda wajib setiap kali musim raya.

Ada yang gantung pada ranting kayu.

Ada yang susun atas meja.

Ada yang gantung di dinding.

Kad raya dikirim secara pos untuk mohon maaf pada sahabat dan kenalan.


Masa zaman tu takda kemudahan internet lagi.
Kalau ada pun sangat terhad dan mahal untuk memiliki.
Jadi solusinya adalah Kad Raya.

Memang nostalgia!
Paling seronok bila dapat kad raya size besar.
Dan siap ada ringtone lagu raya bila buka!
Teruja bukan main lagi masa tu hahaha

Syok lah buka tutup-buka tutup,
semata nak dengar bunyi ringtone tu.
Siap ada pantun lejen :

"Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas"

Simpan lagi tak kad raya dulu-dulu? hehe


Allah Selamatkanlah Warga Puchong

09 April 8 Comments

 


Dapat perkhabaran dari sahabat yang tinggal di sekitar Puchong.

Tragedi ribut sangat kuat pada 08 April 2023 (Sabtu)

Habis pokok-pokok tumbang dan timpa kereta.

Para peniaga di Bazar Ramadhan habes musnah segala khemah.



 

Kejadian ribut yang sangat kuat berlaku di Puchong Perdana.

Moga dipermudahkan segala urusan warga Puchong.

Semoga dberi ketabahan dalam menempuh dugaan besar ni T__T


Asbab Sehelai Pakaian

08 April 10 Comments

 


Banyak kali terbaca tentang hal ni.

Tak kira lah pakaian berlebihan ke,

Pinggan mangkuk berlebihan ke,

Sama je mesejnya --- BERLEBIHAN.


Kalau ada yang berlebihan, kita boleh beri pada yang memerlukan.

Boleh beri secara pergi terus hantar,

Boleh juga share di sosial media.

Banyak group FB, Telegram untuk sedekah / beri barang.

Moga kita dijauhkan dari segala sifat berlebihan ni.

Kongsi dengan insan lain yang lebih memerlukan.

InshaAllah kita kejar kebaikan sama-sama, kan? :)


Anak-Anak Terabai : Jaga Aku Selamanya

07 April 14 Comments

 



Sebuah karya yang berbeza daripada genre cintan cintun.

Takda kisah Megah Holding.

Takda kisah kena kahwin paksa anak orang kaya dengan anak orang miskin.

Karya berkisarkan tentang kekeluargaan.

Tentang betapa sukarnya kanak-kanak berkorban demi jaga adik-adik. 

Tolak tepi jalan cerita yang tak logik-- sebab Ibu dia tak sepatutnya tinggal anak-anak.

Sebab boleh je cari kerja dekat-dekat kawasan rumah.

Bayi sekecil Adam yang baru beberapa bulan,

ditinggalkan bawah jagaan Abang (Azhar) yang masih di usia sekolah rendah.

Sudahlah banyak dugaan, si Abang pula dilanggar lori.

Terkapai-kapai adik-adik mencari si Abang T____T




Setiap episod sangat memberi kesan emosi.

Aku pasti rata-rata kaum ibu yang menonton,

pasti mengalir air mata ---- sebab kisah sedih anak-anak.

Waktu siaran jam 9.00 malam memang kurang sesuai sebab waktu terawikh.

Tapi ada pilihan lain sebab boleh juga tonton stream online & di Telegram.

Rata-rata komen netizen memang suka genre begini.

Lebih dekat dengan kisah realiti.

Pelakon kanak-kanak juga sangat pandai menjiwai watak.

Watak Pak Ehsan, Cikgu Daud juga sangat memberi jiwa.

Tapi drama 13 episod ini mungkin kurang pada endingnya.

Mungkin sebab salah sorang pelakon kanak-kanak perempuan,

kemalangan semasa shooting & terpaksa ditamatkan secara begitu.

Overall memang harus diberi pujian pada semua yang terlibat.

Karya yang hebat begini wajar mendapat anugerah.

Maklumat Pasangan Telah Wujud

01 March 12 Comments

 



Apa pendapat engkorang lepas dah dengar pembentangan Bajet 2023 haritu?

Okay ke untuk kita terutama rakyat marhaen?

Aku ada terdengar keluh kesah terutama golongan biasa macam aku ni lah.

Keadaan ekonomi sudahlah makin menekan,

rakyat semua sebenarnya ternanti pembentangan bajet dengan penuh harapan

supaya ada sekelumit berita gumbira untuk dibawa pada keluarga.


*******************************************************************


SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR 2023) 

Masalah Maklumat Pasangan Telah Wujud

Sumber : FB Group Sumbangan Tunai Rahmah (STR 2023)

Aku tengok dalam FB Group STR 2023 ramai juga yang ada masalah macam tu.

Belum kemaskini apa-apa tapi bila nak kemaskini jadi macam tu.

Entahlah, mungkin sebab belum dibuka secara rasmi web untuk kemaskini agaknya.

Leceh betul kena hadir secara manual ke LHDN macam tu.


Fuhhh Sekelip Mata

23 February 7 Comments

 


Hai semua. maaf macam agak lama sepi tak balas jejak engkorang.. Awal bulan haritu kami sekeluarga memenuhi undangan majlis walimatul'urus sepupu di kawasan Mambang Di Awan dekat-dekat Kampar Perak. 

Kami konvoi tiga buah kereta. Bergerak lebih kurang jam 10.00 pagi dari rumah dan sejam lebih perjalanan kami sampai di lokasi jam 11.40 mcm tu. Ngam ngam soi tetamu memang baru mula makan.

Selesai mencekik segala macam yang ada termasuk cendol, putu mayam, cucur udang, laksa, cakoi dan kuih muih, disambung sikit sesi jejak kasih dengan saudara mara yang lain. 

Jam 2.00 petang kami mula bergerak menghala pulang ke arah selatan.

Tak tahu macam mana, tup tup adik aku call bagitahu kereta diorang kemalangan



Adik aku masa tu jauh agak ke depan daripada kereta kami.

Sebab terpisah masa di traffic light.

Tengok pada keadaan kereta adik aku tu, 

Mak aku lah orang pertama yang paling menggeletar bila adik aku call.

Mujur adik aku sekeluarga semua takda cedera apa-apa. Syukurr alhamdulillah.

Driver lori mengantuk dan tak sempat brek.

Fuhhhhhh sekelip mata je!

Remuk kemek --- sekemek itu jugalah hati menanggung.


Kakak Syaura 5 tahun & Adik Musleh 3 tahun


Mujur Allah lindung adik aku, isteri dia & dua anak diorang.

Anak 1 : Kakak 5 tahun -- "Kakak cantik ke lagi mummy?" 

Itu soalan pertama si kakak lepas selamat dikeluarkan dari kereta

masa kat tempat kejadian kehkehkeh