menguap???


apakah yang dimaksudkan dengan menguap ( tatha’ub) ?. menguap bererti layu dan malas. menguap terjadi kerna kerana minimumnya oksigen dalam tubuh. biasanya, orang menguap apabila tubuh letih, malas,bosan atau mengantuk.


nabi muhammad saw bersabda yang maksudnya: “menguap itu daripada syaitan. oleh itu jika menguap, tahanlah sedaya yang mungkin.sebab jika orang menguap hingga terucap ‘haa’, syaitan tertawa menyaksikannya.” 
( hadis riwayat bukhari)

syaitan menyukai orang yang tidak menutup mulut ketika menguap. di samping itu, virus akan keluar dari mulut dan seterusnya boleh menyebabkan penyakit. ulama menganjurkan kita, jangan membuka mulut apabila menguap dan terus membaca auzubillahiminasyaitanirrajim bismillahirahmanirrahim supaya tidak ditertawakan syaitan.

syaitan menyukai sifat malas dan dungu, sedangkan agama menganjurkan umatnya untuk giat bekerja lagi beramal.







dasar syaitan.
wahai manusia,
berusahalah.

20 Lovenote(S):

  1. thanks sudi kongsi ilmu..:D

    ReplyDelete
  2. selalu je ngantuk bila kuliah..huhu..

    ReplyDelete
  3. hohohoho...tapi memang syok la menguap.kalau ngantuk,tak nguap sepuas hati,memang rasa tak lepas hajat. :p

    ReplyDelete
  4. okay. akan cuba amalkan :))

    ReplyDelete
  5. Bila mengantuk dia auto terus menguap Dan mmg dituntut supaya menahannya. Jadi sebelum menguap baik tido berehat.

    ReplyDelete
  6. tak jadi nak nguap hehe :P nice entry :)

    ReplyDelete
  7. oh..menguap ni kira cam bunga gak la suka layu er??

    ReplyDelete
  8. "hahahahahahaha" mcm tu la diorang gelak kat kita.. :)

    ReplyDelete
  9. baru nak menguap :).. hehe.. thankz for the sharing :)

    ReplyDelete
  10. ziarah blog yg osem ni!moga Allah redha.. ;)

    ReplyDelete
  11. waahhh..nice info. Rupe2nye dah byak syaiton ketawa tgok linda nguap..hehe.

    ReplyDelete
  12. thanx fr the info dear. sbb tu dlm semayang seboleh2nye kte tahan dr nguapkan :)

    ReplyDelete
  13. NICE info.. Baru ingat nak kongsi pasal ni masa terbaca kat paper semalam. ;)

    Habis kalau perempuan selalu menguap hingga bunyi 'haa' tu macam mana ek? Lama² dengar makin tak senonoh pulak.. Cara nak tegur macam mana yang paling sesuai ek?

    ReplyDelete
  14. Patutnye..klu nguap..tutup mulut.kdg2 ternampak org nguap x tutup mulut..burok bebenor.

    Ada tue..menguap berkali2..silap2 haribulan..boleh rabak mulut tue sbb nguap je.klu tak cukup tido..gitu lah.

    New Entry (>.<) Akhirnya..Aku Dapat Kau (>.<)

    ReplyDelete
  15. now rasa byk syaitonnn ni
    asyik menguap jer...ngeee

    ReplyDelete
  16. menguap sebab tak cukup oksigen..hehehe

    ReplyDelete
  17. tq for the tips.. skarang br tauuu

    ReplyDelete
  18. tq for the tips.. skarang br tauuu

    ReplyDelete
  19. kalo menguap smbil keluarkan bunyi, syaitan ketawa guling2

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu