menguap???

11:53 PM 20 Comments A+ a-


apakah yang dimaksudkan dengan menguap ( tatha’ub) ?. menguap bererti layu dan malas. menguap terjadi kerna kerana minimumnya oksigen dalam tubuh. biasanya, orang menguap apabila tubuh letih, malas,bosan atau mengantuk.


nabi muhammad saw bersabda yang maksudnya: “menguap itu daripada syaitan. oleh itu jika menguap, tahanlah sedaya yang mungkin.sebab jika orang menguap hingga terucap ‘haa’, syaitan tertawa menyaksikannya.” 
( hadis riwayat bukhari)

syaitan menyukai orang yang tidak menutup mulut ketika menguap. di samping itu, virus akan keluar dari mulut dan seterusnya boleh menyebabkan penyakit. ulama menganjurkan kita, jangan membuka mulut apabila menguap dan terus membaca auzubillahiminasyaitanirrajim bismillahirahmanirrahim supaya tidak ditertawakan syaitan.

syaitan menyukai sifat malas dan dungu, sedangkan agama menganjurkan umatnya untuk giat bekerja lagi beramal.







dasar syaitan.
wahai manusia,
berusahalah.

20 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
dyabunga
AUTHOR
February 01, 2012 delete

thanks sudi kongsi ilmu..:D

Reply
avatar
fieha
AUTHOR
February 02, 2012 delete

selalu je ngantuk bila kuliah..huhu..

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
February 02, 2012 delete

hohohoho...tapi memang syok la menguap.kalau ngantuk,tak nguap sepuas hati,memang rasa tak lepas hajat. :p

Reply
avatar
Saddila
AUTHOR
February 02, 2012 delete

okay. akan cuba amalkan :))

Reply
avatar
Deru Ombak
AUTHOR
February 02, 2012 delete

Bila mengantuk dia auto terus menguap Dan mmg dituntut supaya menahannya. Jadi sebelum menguap baik tido berehat.

Reply
avatar
renjerkabloi
AUTHOR
February 02, 2012 delete

tak jadi nak nguap hehe :P nice entry :)

Reply
avatar
budak penjara
AUTHOR
February 02, 2012 delete

oh..menguap ni kira cam bunga gak la suka layu er??

Reply
avatar
February 02, 2012 delete

"hahahahahahaha" mcm tu la diorang gelak kat kita.. :)

Reply
avatar
February 02, 2012 delete

baru nak menguap :).. hehe.. thankz for the sharing :)

Reply
avatar
Mr.Clive
AUTHOR
February 02, 2012 delete

yawnnnn...heheeh :P

Reply
avatar
Ameer Faris
AUTHOR
February 02, 2012 delete

ziarah blog yg osem ni!moga Allah redha.. ;)

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
February 02, 2012 delete

waahhh..nice info. Rupe2nye dah byak syaiton ketawa tgok linda nguap..hehe.

Reply
avatar
beLLa
AUTHOR
February 02, 2012 delete

thanx fr the info dear. sbb tu dlm semayang seboleh2nye kte tahan dr nguapkan :)

Reply
avatar
YOUsoF
AUTHOR
February 02, 2012 delete

NICE info.. Baru ingat nak kongsi pasal ni masa terbaca kat paper semalam. ;)

Habis kalau perempuan selalu menguap hingga bunyi 'haa' tu macam mana ek? Lama² dengar makin tak senonoh pulak.. Cara nak tegur macam mana yang paling sesuai ek?

Reply
avatar
Encik Suami
AUTHOR
February 02, 2012 delete

Patutnye..klu nguap..tutup mulut.kdg2 ternampak org nguap x tutup mulut..burok bebenor.

Ada tue..menguap berkali2..silap2 haribulan..boleh rabak mulut tue sbb nguap je.klu tak cukup tido..gitu lah.

New Entry (>.<) Akhirnya..Aku Dapat Kau (>.<)

Reply
avatar
February 02, 2012 delete

now rasa byk syaitonnn ni
asyik menguap jer...ngeee

Reply
avatar
Ila
AUTHOR
February 02, 2012 delete

menguap sebab tak cukup oksigen..hehehe

Reply
avatar
PinQib
AUTHOR
February 02, 2012 delete

tq for the tips.. skarang br tauuu

Reply
avatar
PinQib
AUTHOR
February 02, 2012 delete

tq for the tips.. skarang br tauuu

Reply
avatar
February 03, 2012 delete

kalo menguap smbil keluarkan bunyi, syaitan ketawa guling2

Reply
avatar