kisah maya | part II

11:39 PM 34 Comments A+ a-


klik sini untuk : kisah maya part I 

offline mesej dari zaim..anis bace word to word..


zaim : weyh..ko hilang kemane nis? ko tau tak aku jadi penunggu setia ko kat YM? lepas ko ckp ko nak grad dah ujung tahun dulu terus ko tak muncul.. aku punyela tunggu ko.. tiap hari tiap malam aku online.. aku harap sangat ko ade, mase aku online..tapi hampa hati aku..
 ***********
anis yang agak kasar dan kononkonon berjiwa keras, mula tersengeh sendiri baca mesej tu..eleh, dulu masa dok chatting taknak pulak mintak phone number aku ke hape..bile dah lost contact ni baru nak kata aku macammacam..cisss!

owhh tu baru first paragraph.. ada banyak lagi..anis keep on reading..

zaim : aku tak tau la ko ingat lagi ke tak camne kite boleh start chat kat YM..tapi aku seriyes tak pernah lupe.. aku slalu join room Selangor tapi satu hari tu masa gadoh besar dengan gf aku, aku join room penang sebab nak release tensen la kononnye..and mak aku pernah cakap,kalo nak cari menantu kat mak, carila yang dari utara ka..hahaha kemain demand mak aku rupenye..aku kononkonon nak bawak diri lupekan si gf tu la dan aku join room penang tu and dalam banyakbanyak orang kat dalam room tu, aku bekenan kat 1 nickname kat dalam room tu- gula_hati....pada aku macam sweet je bunyi die..so dengan penuh konfidennye aku buzz.. byk kali aku buzz.barula dia balas :

***********
gula_hati: iye incik..boleh saye bantu :D
mr choco : saye nak mintak bantuan..err nak sembang2 boleh? :D
gula_hati: bleh aje..sile2..hehe
mr choco : yeyy! trime kaseh cik puan..hehe

***********
zaim : tu lah ayat pertama ko bagi kat aku.. ko panggil aku incik.. konfem ko tak ingat kan? bukan aku tak kenal ko..memang jenis tak ingat bendebende gini..jiwa macam jantan! hehehe..aku terus rasa nak keep on chat dengan ko.. ko pon layan aku elok je.. tak macam yang selalunye aku jumpe kat YM.. well, tau je lah kan kat YM majoritinye tak habeshabes sex manjang..sampaikan aku yang lelaki ni pon rasa annoying gila..tapi dengan ko,aku rasa best je sembang..banyak pulak bende kite sembang..kalo selalunye memang mati akal la aku tak tau nak sembang ape.. dengan ko,rancak je..macam dah kenal lame pulak..

day by day aku bertambah suka sembang dengan ko.. eventho ko macam kasar sikit, aku takde hal.. aku rasa selesa gila sembang dengan ko.. sampaikan tragedi aku break dengan gf aku pon aku story kat ko.. sumpah aku takde rase gap dengan ko nis.. aku bukan takde kawankawan pompuan, tapi aku tak rase macam ape aku rase dengan ko..

tiap kali aku tensen, aku ade ko kat YM.. bila aku break dengan gf aku, aku memang down gila masa tu.. ko pun siap cakap yang itula hari paling tak best chat dengan aku sebab aku moody gila..mane tak moody beb,putus cinta.sakit kot rasa die! tapi ko cube gak buat aku hepy.. ko cube macammacam sampai mood aku ok balik.. dan malam tu aku cakap aku taknak pegi manemane sebab aku down gila.makan pon aku taknak..putus selera aku..punyela sayang gile konon kat gf aku tu..tapi ko cakap macammacam kat aku.. watpe nak kenangkan orang yang dah memang terangterang taknak kat kite kan..ko cakap aku bodoh kalo aku keep on moody disebabkan pompuan camtu..nahhh amek aku kena setempek..ko paksa aku pegi beli makanan..ko siap suruh aku pegi tapau and makan depan laptop sambil chat dengan ko..and kalo aku degil jugak,itula last ko sudi nak chat dengan aku..perhh!mane bleh weyh..aku dah la ade ko je yang faham semuanye pasal aku..tak sanggup aku kalo ko hilang weyh! aku gagahkan bangun..hati aku punyela berat p tapau jugak nasik..aku ikot smue yang ko suruh.. sipbaikla dekat je kedai makan..sepantas kilat aku balik and duduk balik depan laptop.. aku buzz ko balik.. ko reply “dah beli ke nasik?” fuhhhh lega aku weyhh tengok ko ade lagi.. 10 minit gak la ko tunggu aku kan? terharu aku nis..hehehe.. ko pakse aku makan dulu kalo nak keep on chatting dengan ko..nak taknak aku  telan la jugak---

2 tahun kite chat tiaptiap malam.. siang masingmasing sibuk dengan class.. 11 malam sharp mesti aku melekat depan laptop..tunggu ko nis.. ko mesti tak pecaye kan? mane nak caye..ko kan suke cakap aku same je macam lelaki lain..dasar menanam tebu di pinggir bibir..ciss! dan sebab tu jugakla aku tak berani nak mintak phone number ko nis..aku takot ko cop aku lelaki poyo mintakmintak phone number pulak..pada hal kenal kat YM je kan.. so aku abaikan je niat aku tu..

nak mintak gambar ko plak, ko suke cakap ko gemokla..pendekla.. tapi aku tak kesah pon tu smue..iye,memang aku suke bahan ko gemok ko pendek.. ko bengang gile kalo aku cakap camtu..tapi tu je point aku nak keep on gadohgadoh manje dengan ko nis..

tiap kali kite gadohgadoh manje,aku senyum sorangsorang.. ko suke cakap aku takde perasaan sebabnye aku memang selalu bahan ko.. aku ingat lagi 1 hari tu bile ko bagi tau yang ko  gadoh dengan bf ko..dah 1minggu dia tak mesej / kol ko..and ko dapat tau yang dia ada orang lain..budak pompuan tu 1 kelas dengan die..yang bajet hot tu ko cakap..aku tau camne ko rase sebab aku lagi dulu rase semua tu..aku dapat rase ko takde mood nak chat mase tu..sebab ko banyak diam je..tak macam selalu..tapi aku taknak biar ko sorangsorang hadap semua tu..aku taknak ko nanges sebab jantan tak guna camtu..ko cakap ko nak sign out,aku cuak.sedaya upaya aku belit sana sini taknak kasi ko sign out..perhhh mane bleh weyh! aku rase something missing kot kalo ko hilang camtu je! jenuh aku buat macammacam nak bagi ko ok balik..sipbaik aku terer..lastlast sampai 4 pagi kite sembang..ko pun ok balik..and ko cakap terime kasih sebab buat ko hepy.. dalam hati aku jawab, “kasihmu sentiasa aku terima nur hanis bt azhar”..

aku dah tangkap cintan kat ko start dari hari ko caring paksa aku makan masa aku down gile and ko akan leave mesej kat YM aku tiap kali lepas ko solat subuh.. aku je selalu terbabas sebab ko tak kol kejutkan aku..yelah,kite mane de phone number each other kan..yess my mistake sebab tak berani nak mintak..

anis, 1 tahun aku keep on waiting ko tiap kali aku on YM.. dalam 1 tahun kita lost contact ni macammacam benda dah jadi..now aku dah kerje kat bahagian executive kat kilang ayamas..aku keje kilang je nis.. aku tak mampu jadi anak dato’ yang kaya yang boleh belikan ko teddy bear besar sama saiz dengan ko..yang boleh kasi kek secret recepi 1kg tiap kali besday ko..yang boleh bagi bunge berjambak-jambak tiap kali kuar date dengan ko..tapi aku akan pastikan hati ko takkan sakit lagi..

and anis..satu bende je aku nak mintak..kalo ko ade on YM and bace semua mesej aku ni, bleh tak ko leave phone number ko? seriyesly aku rindu gile kat ko..aku rindu nak bahan ko weyhh.. aku terpakse mintak phone number ko sebab aku taknak lost contact dengan ko lagi pasni..pliss tau..aku tunggu---

**********
fuhhhh panjang gila offline mesej zaim.. semput gak la anis bace.. terkedu anis..tak sangka zaim leave mesej setiap hari dari tarikh anis konvo.. hati wanita anis tersentuh.. sekeraskeras jiwa anis, berkaca-kaca juga mata dia tahan air mata.. tak jantan la weyhh kalo nanges! hehehe

anis pon taknak sia-siakan peluang yang datang..sebelum sign out,anis leave her phone number.. senyum lebar anis sepanjang hari..
“tak sangke si zaim ni tunggu aku rupenye..hehehe”

**********

harini anis offday..lepak kat umah je depan tv..housemate anis pakat p kuar dating..lantakla dorang..anis malas nak buang duit..baik bagi kat mak lagi bagus..hehehe

tetibe ringtone henfon anis berbunyi.. nombor yang anis tak kenal.. lama anis biar.. tapi orang tu keep calling.. and anis jawab jugak.. suara lelaki.. anis suspek maybe kawankawan kitchen crew die.. tapi sape? takkanla anis tak kenal suara dorang..

“cik gula hati..ni aku la weyhh”

“Ya allah! Zaim!”

anis nak menjerit semahunya..sipbaik dapat behave.. kalo tak,konfem kantoi dia eksaited dapat dengar suara zaim.. malu seyh kalo kantoi! hehehe
dorang sembang panjang.. zaim kalo boleh setiap saat nak dengar suara anis.. morning call bangun solat subuh, pagi nak  masuk kerje, time nak lunch, time nak balik kerja petang.. time nak tido malam..
anis takyah nak call.. konfem zaim akan call dulu.. berlarutan 1 minggu..

“aku nak jumpe ko la nis..”
“errr..jumpe aku?ko rindu aku ea??hehehe”
“weyhh ko ni..aku memang rindu ko dari dulu la..
ni pon sipbekla ko sudi gak bagi phone number..
kalo tak konfem aku dah hilang ko..
kite jumpe kat anjung cafe ea esok pukul 9 malam..
eh and ko pakai baju kurung bleh? bleh la ea..
jangan tak datang plak”

hah sudahh! nak jumpe pulak dah.. siap request kena pakai baju kurung bagai?demand pulak budak zaim ni.. dah la aku pendek,gemok camni..konfem kena bahan karang dengan budak zaim nih..adoiyai..

serabut jugak jiwa anis semalaman.. eleh konon jiwa keras sangat..

“habeslah esok. konfemla ko taknak kawan aku dah pastu nanti zaim..”

esoknye kat anjung cafe..9 malam.. dari jauh anis nampak sorang mamat macho berjalan ke arah dia..tetibe anis nerves..

“perhh hensemnye mamat ni! siap bawak bunge! kalo la die ni mr choco..ciss jangan beranganla ko anis..” bermonolog.itu biasa bagi anis..

mamat macho tu stop betol-betol depan anis..

“gula hati??” tanya mamat macho tu..memang terkedula anis!

wahhhh! siap bagi white roses plus mr froggy hijau kat anis! memang untungla nasib ko nis.. anis tak mampu buat ape-ape..hanya mampu tersenyum malu..merah habes pipi anis.. dan mr choco tak datang sorangsorang.. mak die pon ade..tah dari mane mak die muncul anis pon tak tau.. tadi nampak mr choco sorang je..sipbaikla anis pakai baju kurung..tu pon lepas zaim jenuh merayu sebelum letak fon semalam..nasib baikla ko akur nis..kalo tak malu weyhh!

“owhh ni la anis nye ye..” mak zaim memulakan bicara..
anis hanya mampu angguk.tertunduk malu..nak je die tumbuk si zaim sebab bawak mak taknak bagi tau..
“makcik sebenarnye dah lame nak jumpe anis..dari hari anis konvo dulu..tapi zaim ni ha boleh pulak takde phone number anis.. tu yang makcik paksa dia semalam ajak jumpe anis kat sini.. makcik rase,tak salah kan..”

wahhhhh3 kemain lagi ko ye zaim..senyum lebar.mentang-mentangla ko bawak mak ko arini..aku tak bleh nak buli ko..cissskek betol. kat situ jugak jadi saksi mak zaim tanye direct kat anis sama ada anis terime ke tak kalo zaim bawak rombongan meminang minggu depan..

“rombongan meminang?minggu depan???
aku ni dah la pendek.gemok camni..” mampu cakap dalam hati je..

macam nak terlopong mulut anis.

“ni mimpi ke hape?” bermonolog lagi.tu je yang anis mampu masa tu..

“tak. ni bukan mimpi..realiti la ni..
ko takyahla nak rendah diri sangat weyh..
ko cakap ko gemok? ko cakap ko pendek?
pada aku ko dah cukup comel..
takde gemok pon..tak pendek pon..
cume rendah sikitla dari aku..hehehe
sepanjang kenal ko ni,aku tak pernah peduli pon semua tu..
pernah aku mintak nak tengok gambar ko tak selama ni?
tak pernah kan?
ko pon tak pernah mintak nak tengok gambar aku kan?
itu dah cukup buat aku terharu tau..
sebab aku rasa ko bukan jenis yang pandang rupa..
Zaim menambah lagi..
aku seriyes nak pinang ko..
and 3 bulan pastu kite nikah
aku nak ko jadi hak aku,
nur hanis bt azhar”

mata anis mula berkaca..
adeh tak cool la kalo TERmenanges..
depan zaim dengan mak die pulak tu!

“makcik dah kol dan bincang dengan mak anis.. tapi mak anis suruh tanye anis sendiri..sebenarnye sepupu makcik kenal dengan ayah anis..bile zaim cerita pasal anis mase belajar dulu,makcik ade risik-risik tanye pada sepupu makcik yang duduk kat sg dara tu..rupe-rupenye die kenal ayah anis..senangla kerje makcik mase tu..cume nak tunggu zaim bukak mulut jumpe anis je la..” sambung mak zaim lagi..

La! patutla aritu mak aku cakap ade orang nak kenal-kenal aku..
ya allah! semudah ini kah noktah cinta aku?
seindah ini kah jodoh aku?

“best tak surprise aku untuk ko??” zaim buat muka mengade plus senyum-senyum..

eeeee! aku rase nak tumbuk-tumbuk je ko zaim!
terime kaseh zaim!!!
syukur ya allah =)

**********

habes kat situ kisah maya antara zaim dan anis.. dah macam drama bersiri pulak guwa rase.. hahaha.. ya allah betapa besar rahmat allah bagi.. jodoh pertemuan semua Dia yang atur.. terpisah camne sekalipon, kalo dah memang tertulis dia jodoh kita, ade je cara Dia untuk temukan semula..

sape cakap sahabat maya tak bleh jadi jodoh kite? kalo Dia dah atur, sape kite nak menolak? Ya allah indahnye rase itu---
ade lagi tak mr choco camni yang single? taknak mintak phone number guwa ke? kehkehkeh






34 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
fieha
AUTHOR
February 10, 2012 delete

serius mcm cite novel..tapi untungla kawan ana tu kan..sebab laki tu serius nk jadikan dia isteri..alhamdulillah :)

Reply
avatar
Maya Mayana
AUTHOR
February 10, 2012 delete

kat atas tu dh ade address emel..susah pulak kalau no tipon dpt kat org tk sepatutnya...

apa2 pun bercinta scr maya ni kena pndai jaga diri..kalau tidak sendiri yg tanggung...

boleh buat drama bersiri kat tibi 3 ni cik ana :)

Reply
avatar
renjerkabloi
AUTHOR
February 10, 2012 delete

ni kisah cik anis najwa latif ke ni???

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

wahhhhhhhhhh..syokkkkkkkkkkk

Reply
avatar
budak
AUTHOR
February 10, 2012 delete

jodoh masing2, cerita masing2 kan..unik kot kisah ni,,naseb bek happy ending..hehe..kak ana ble lg?

Reply
avatar
Mr.Clive
AUTHOR
February 10, 2012 delete

ade bakat ni...kehkehkeh3

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

errrr zaim ? hehe sy pn pnh knl dye ni mllui YM. huhuhu nma yg sama :D

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

zaim, ingatkn zuan td..hehehe

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

OMG mcm kisah chenta ai jugak kenal kat YM gak ngeeee

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

thanks ana...hmpr sm mcm alkisah hidup sy.. beza nyer kami jupa d tagged.com ;)

ckp kt anis n zaim tu...tahniah!

Reply
avatar
YOUsoF
AUTHOR
February 10, 2012 delete

Sweeeet tahap 3 lah cerita Zaim dengan Anis ni.. Saje letakkan diri kat tempat Zaim... ;)


Kalau dah jodoh, takkan lari ke mana..

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
February 10, 2012 delete

perghhhh...tekun giler aku baca sampai habis.nasib baek tak banjir.tak jantan la kan. kalau dah jodoh,memang tak ke mana.dulu aku pon ade gak kes gini tapi seyes segan nak mintak no phone.terus lost contact sampai skang.

Reply
avatar
ikatankasihku
AUTHOR
February 10, 2012 delete

waduh2 panjang bangat deh...hihihi

Reply
avatar
YOUsoF
AUTHOR
February 10, 2012 delete

Lupa nak taip, time Zaim bawak mak dia jumpa Anis tu memang terbaiklah! *serius




*Waaah.. Style betul tabung tiang katil tu! Susah nak korek, sebab tu dapat kumpul sampai 3 ratus kan. Bagus².. hehe

Reply
avatar
nur
AUTHOR
February 10, 2012 delete

wah.. best la.. hmm.. btul2.. kalau dah jodoh.. <3
:)

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

this is awesome love story tingkat dewa! i'm the lucky one sebab dapat habiskan baca keseluruhan ceritanya dalam masa 10 minit kot...hehehe. happy to read the happy ending love story...alhamdulillah :) may they both happy and blessed always, now and forever :)

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

Wuwuwu so sweet ^^
syioknya ada org tggu, hee. siap bawak mak lagi :)

eh nanti hapdet kisah kak ana plak tawwww :D



org takleh hapdet lagi blog --" esok skola --" cuti baru krg busy. thnx jemput kite mai baca :D

Reply
avatar
saya cello191
AUTHOR
February 10, 2012 delete

wow...seriously..
mcm novel..
sweet dowh..

^________________^
*sengih sampai telinga

Reply
avatar
February 10, 2012 delete

kreatifnyeee dia:)
ape kata try jadi novelis pulak

Reply
avatar
emy zulaiha
AUTHOR
February 10, 2012 delete

alamak!! emy nak jugak mr choco yg mcm nie? ade lagi tak cik ana??pas kat emy satu! haha :)

Reply
avatar
Mr.Clive
AUTHOR
February 10, 2012 delete

kalau der jodoh,xlari ke mana nyer... :)

Reply
avatar
sabry oppa
AUTHOR
February 10, 2012 delete

hanye mampu berkate wooowwww!!!!
superb!

Reply
avatar
adam
AUTHOR
February 11, 2012 delete

waaa bersambung gak at last hahaks ..

perh punya la panjang karangan .. da macam baca buku teks nk exam da rasa haha ..

"kitew sukew citew nie" =p

nk g cari gula la pasni nk letak kat hati banyak2

Reply
avatar
Tasha
AUTHOR
February 11, 2012 delete

terbaiklah~~~~

Reply
avatar
Bobo
AUTHOR
February 11, 2012 delete

akhirnya bersatu :)

Reply
avatar
Cikgu Ma
AUTHOR
February 12, 2012 delete

ya...sedang berlaku pada saya..hik3...

Reply
avatar
February 12, 2012 delete

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....besnyeeee....!!!! xcited sorang2 neh~ huhuhu

Reply
avatar
akuamir
AUTHOR
February 13, 2012 delete

hye anamizu.. :D

buat sendiri ka seakan novel ni tuuhhh:O
dan sangat best!!!

Reply
avatar
burnkelana
AUTHOR
February 13, 2012 delete

A'ah.. mcm novel.. bahasa sempoi..

Reply
avatar
lieynanilaz
AUTHOR
February 13, 2012 delete

saya ada pengalaman bercinta alam maya tapi takde jodoh...hehe.

Reply
avatar
profmie
AUTHOR
February 13, 2012 delete

ni cite yg awk bt sendiri kew ato diadaptasi dr novel..pnjglah..sy xmint sgt nk bace..hehe..tp tetp bace jg ckit

Reply
avatar
Awie Omar
AUTHOR
February 13, 2012 delete

Assalamualaikum. Terima kasih sebab sudi folo blog
"Awie Omar". Aku juga dah folo blog kamu ni.
Nak minta tolong sikit boleh? Tolong pilihkan
antara 12 blog ini,

1. http://noorniey.blogspot.com/
2. http://www.massaari.com/
3. http://farahazurah.blogspot.com/
4. http://wamozuwaha.blogspot.com/
5. http://deliarayushe.blogspot.com/
6. http://rienatomato.blogspot.com/
7. http://mohdyunus89.blogspot.com/
8. http://asyikmaiburogu.blogspot.com/
9. http://afeeszamran.blogspot.com/
10. http://sheypull.blogspot.com/
11. http://guaqbest.blogspot.com/
12. http://khairiz85.blogspot.com/

Yang mana satu kamu rasakan paling menarik. Harap
sudi memberi respon (komen) kat sini :
http://awieomar.blogspot.com/2012/02/next-top-blogger-1-episod-5.html

Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih :)

Reply
avatar
jahajahatable
AUTHOR
February 14, 2012 delete

erk...taknak publish ke? or buat drama bersiri ke? serius nih...

Reply
avatar