Nengok Panda

by - 11:48 PM

Sabtu (1 November) haritu aku pegi temankan si akak iparku bawak anak dia si Rafael yang obses otromen tu pegi lawatan sekolah tadika dia -- ke Zoo Negara.. Cikgu mula serahkan surat kebenaran untuk parent tandatangan apa semua since last two weeks dan bermula dari haritu jugaklah si Rafael setiap hari tanya bila kita nak pegi zoo mama? SETIAP HARI dia tanya. Nak pegi sekolah -- dia tanya. Nanti tengah hari balik sekolah dia tanya lagi.. sampaikan dia siap mintak tolong mama dia ajarkan cara voice chat kat wassap untuk tanya kat aku ni bila nak datang rumah dia sebab mama dia dah book seat untuk aku sekali.. Haaa tudia la bebudak kan. Eksaited tahap gaban dia nak p zoo nengok menatang-menatang dalam tu.. Aku dengan mama Rafael eksaited sebab teringatkan ada si Panda dua ekor yang dari China tu ha.. Agak eksaited plus jakun gittewwww nak p nengoknye kehkehkeh 
Si Rafael ni sekolah kat Tadika Kemas Bukit Lanchong, Subang, Selangor.. Pukul 7.30 start berkumpul pastu dalam jam 8.00 camtu start gerak dari sekolah diorang. Dua bijik bas cikgunye sediakan sebab seperate antara bebudak yang 5 tahun dengan yang 6 tahun.. Sampai kat zoo tu dalam jam 9.30 pagi camtu dan lepas je setel cikgu bagi briefing apa semua, parents masing-masing boleh bawak anak masing-masing untuk jalan dalam zoo tu.. Masa yang cikgunye bagi adalah sampai jam 12.30 tengah hari sharp kena pastikan ada semula di exit pintu masuk zoo tu.. Haaa 3 jam engko !
Bebudak eksaited untuk dibawa daftar kat kaunter tiket. 
Budak yang obses otromen tu paling depan.
Fotoshoot bebudak kelas 6 tahun dengan cikgunye
 
Ini first time aku jejak kaki ke Zoo Negara.. Kalo zoo Tepeng(Taiping) tu boleh dikatakan tiap tahun balik raya mesti singgah. Maklumlah Lake Garden Tepeng dengan Zoo Tepeng tu tempat berdating Mommy and Daddy dedulu. Tu yang tiap kali balik Taiping mesti nak singgah. Ala-ala throwback gittewwww kehkehkeh
Berbalik pada Panda dan Zoo Negara.. Lepas bosan kena beratur lebih kurang 20 minit secara 3 line corner S untuk masuk dalam Panda Conservation Center tu, akhirnya dapat jugaklah masuk untuk menatap si Fuwa dan Fengyi tu selama 15 minit.. Jadilah dapat gak nengok panda secara live kate ko ! kehhkehkeh    Zoo Negara ni luas dia fuhhhhh boleh tahan la.. Kalo pegi dengan marka memang tak rasela segala penat lelah berjalan dalam tu gamaknye. Maklumla jiwa tengah bahagia kate ko ! kehkehkeh   Tapi kalo pegi dengan family better naik train dia la so takdela letih sangat.. Dan memandangkan it is Zoo Negara maka otomatisnya jugak harga segala barang jualan berada pada tahap padepowww ! Kalo air mineral kecik biasa kita beli dalam 80sen atau paling mahal singgit la kan.. Haaa yang tu akan menjadi RM3.50 sebotol kecil. Aku ni pulak antara peminum tegar Tropicana Twister. Kalo botol kecik normal price dalam RM2.50 camtu tapi dalam Zoo Negara it will be RM5.50 sebotol kecik. Haa amek hang.. Pesanan khidmat masyarakat dari aku adalah -- belilah siap-siap air dari luar sebelum kau menjejakkan kaki ke dalam arena kebinatangan ittewww kehkehkeh
Overall aku enjoy lah jejalan dalam Zoo Negara ni sebabnya almost semua kandang ada penghuninya kalo compare to Zoo Taiping.. Kat Zoo Negara ni jugak ada Tasik yang wow gittewww hehehe.. Pastu ada Heliconia Walk, ada Savannah Walk, ada Cat Walk haa pastu ada Reptiles House pastu ada jugak Butterfly Garden.. 
http://eemoticons.netAku ni pulak memang jenis suka nature-nature gini.. So dok berangan kalo lah kan ada jejaka malaya yang tetiba lah propose aku bagi bunga ke hape ke  kan pastu bawak aku p dating kat dalam Zoo Negara ni pon aku dah sonok kemain la agaknye.. hahahahaha =P


You May Also Like

38 Lovenote(S)

  1. tak minat panda. tak mau tengok.

    p/s: jeles sebab tak pernah jejak kaki lagi kat sane. hehe..

    ReplyDelete
  2. Seumur hidup SS tak pernah masuk Zoo... He He He...

    ReplyDelete
  3. Hahaha, dulu masa darjah tiga pernah ler jakun gila nak pergi zoo. Dah beso ni, lalu depan zoo buat bodoh je. Haha, comel budak otromen tu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitew ni dah besor2 ni pon jakun gak lagi sbb 1st time g zoo negara tu hahaha

      Delete
  4. seronok la budak2 tu dapat pi jugak. saya kalau dulu kecik2 mungkin excited gak nak pi zoo ni, tapi bila dah besaq ni rasa biasa ja. hehe. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebudak tu mmg sonok sungguh la cik fafa weyhh sampai x tekejor la mak2 dorang tu sbb anak2 pakat aktif2 belaka hehe

      Delete
  5. Zumal pernah pergi masa sekolah jew... Sejak dah tua belum pergi lagi ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana ni pon 1st time baru jejak kaki kat zoo negara tu hehe

      Delete
  6. uish dah lama tak jejak kaki ni ke zoo... comei panda2 tu ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku baru 1st time jejak kat situ plain sobss sobss
      mmg comel panda2 tu. tp tu la x puas sbb xleh pegang =P

      Delete
  7. Pada aku, harga masuk untuk sekadar tengok dr jauh je panda tu terlalu mahal laa...
    Teringin sebenarnya nak pegang dan usap perut dia...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah baetoi2.. aku pon sbnrnya rasa mahal la tiket masuk tu sebab hanya bleh tgk dari jauh je pstu 15 minit je.. pstu takleh bising2 lak tu.. kene senyap sesenyap-senyapnye masa dlm center tu pfttt~
      aku pon bygkan teringin nak pegang2 perot deme tu hahaha

      Delete
  8. Selalu jgk aku pg zoo ana..haha tpi skrng ni penat. .naik train je..wahh tngok panda yg dri china tu ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh selalu pegi ek amar? aku ni baru 1st time tu la jejak kaki ke sana.. dah la tu sbb eksaited punya pasal, cheyyy takmo wo naik train tu.. last2 ha amekaw penat segala kaki lutut dan nk melecet gak la kaki kene makan dek kasut hahaha

      haah dptla tgk panda dari China tu tp tu la x puas la sbb xleh pegang dekat2 =P

      Delete
  9. lama tak ke zoo..

    zoo taiping ni pun dh berthun tak jejak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana kalo tiap kali balik raya kat tepeng, ada gak la singgah zoo tu hehehe

      Delete
  10. fuhhh bestnya dapat date ngn panda.. nak jugek!!!!!!!! uwaaaaaaaaa T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. jum la g date ngn panda tu kikiki =P

      Delete
  11. bestnye dpt tengok panda...mesti dia buat muka comel kan... suke1222! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg comellll sgt panda tu aisya. tp tu la x puas sbb dpt tgk dari jauh je =P

      Delete
  12. Bila lah nak dapat tengok panda.....:(.
    Orang taiping ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti2 g la nengok panda tu hehe
      err nenek org tepeng. hehe

      Delete
  13. hehe. folow awok jugak....hihi
    http://meerasigadisapril.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mekaseh awok sudi follow blog kite hehe

      Delete
  14. Wahh... seronok nyer dah nengok panda mahal tu yer... :D
    en.suami dah banyak kali ajak pergi tapi idah yg taknakkk... :)
    bersemangat waja budak obses otromen tu nak nengok beruang panda yerr... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak obses otromen tu mmg semangat waja betol la acik idah. tambah pulak kwn2 ramai masa tu, hape lagi die lah juara hehehe. haah tu lah dah g tgk dah panda yg mahal tu. 15 minit je plak tu dpt nengok dlm center die tu hurmm =.='

      Delete
  15. Nak jgak tengok pandaaaaaa. jelesnyaaa tngokk anak2 anaaa tngk pandaaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom la Scha pegi zoo negara tu! ana dpt tgk sekali pon jadilah. panda yg sgt mahal tu huk3.. xyahla jeles2 Scha. nti Scha g tgk k ;)

      Delete
  16. Waktu kecik time duduk Keramat dulu, Zoo Negara ni la tempat favourite untuk pergi time hujung minggu. Mama bawak pergi naik teksi atau bas mini waktu tu. Rasa magical gila dapat tengok haiwan. So fahamla bila budak2 excited gila nak pergi.

    Sekarang ni dah 20 tahun dah tak jejak kaki ke zoo negara. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kata bebudak exited, aku ni yg dah x berapa remaja pon agak exited jugak. maklumlah 1st time jejak ke situ. selama ni dok tgk kat TV or website je hehe

      woahhh 20 tahun dah ? lama dah tu Arham..

      Delete
  17. ala kite tak pernah masuk zoo :)
    nasib baik boleh bwk air luar masuk. kalo kena beli dalam tu jugak memang minum ayaq liuq saja la. haha.
    otromen jumpa dengan panda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite ni pon tu la 1st time pegi zoo negara tu HSB. ha tu la sipbaik la boleh bwk masuk air dari luar, kalo tak mmg parah jugakla jenuh nk telan ayaq lioq saja hahaha
      yup tudia otromen jumpa panda. tudia la jadi dia haha

      Delete
  18. ahahah..lawak..kalau ye nk dating dalam suasana nature naper zoo negara yg di pilih..busyuk hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekceli bukanla semua tempat dlm zoo negara tu busyuk akak JM. sbbnye dlm tu kan siap ada butterfly garden, ada taman tasik & not forgetting the Heleconia Walk yg quiet amazing jugak landscape dia hehe =P

      Delete