Fuuuuhh Macam Tu Layan Isteri?

16 February 6 Comments

 


Bila berada dalam situasi macam tu terkadang rasa geram marah dan macam-macam lagi perasaan.
Sepatutnya jangan kahwin kalau rasa tak mampu nak bertenang.
Hidup je sorang diri sampai ke tua atau sampai meninggal.
Golek sendiri masuk lubang kubur sana.

Kita yang baca sahaja pun dah terasa nak marah,
apatah lagi yang ada tengok depan-depan masa tu.

Itu salah satu sebab kenapa ramai wanita sekarang takut untuk kahwin.
Lebih baik wanita hidup sendiri.
Cari duit sendiri, healing sendiri atau dengan mak ayah atau anak saudara.
Daripada kena hidup dengan jantan perangai jenis nauzubillah macam tu.

Moga dijauhkanlah kita sekeluarga daripada situasi macam tu..


Foodilicious : Shushi Sandwich Roll

15 February 9 Comments




Ini permintaan Bong untuk minum petang kelmarin.

Pulang dari kerja lewat petang, Bong bilang lapar tapi tak mahu makan nasi.

Selongkar gerobok dan peti beku - ada bahan sayuran & sosej / crabstick.

Dengan sepantas kilat kita buatkan demi memenuhi tekak seorang Bong.

Dan seperti kebiasaan, kita buat lebih untuk berbagi sama Mak Lang jiran sebelah.

Bahan-bahannya juga mudah saja untuk disediakan.

Gunakan kreativiti dan sedikit kerajinan ehehehe

Fuhhhhh Tersentak!

14 February 13 Comments

 


Terbaca satu perkongsian daripada njhhkhld di platform X.

Mak dan ayah kita memang selalu menghargai rezeki / pemberian.

Tak kisahlah mahal atau murah nilai benda atau pemberian tu.

Salah satu sebabnya adalah kehidupan Mak & Ayah kita dulu sangat susah.

Membuatkan mereka sangat menghargai segala perkara.

Memang tersentak walau hanya membacanya.

Moga kedua orang tua kita diberikan kesihatan yang baik.

Pada yang kedua ibu bapa telah pergi selamanya, moga dipermudahkan urusan mereka.

Moga kita juga dipermudahkan urusan harian dan segalanya aminnnn~


Foodilicious : Kerepek Popia Sira

04 February 17 Comments

 


Ini permintaan Si Bong. Nak Kerepek Popia Sira Pedas Manis katanya.

Kita usahakan ikut resepi Khairul Aming.

Bahan-bahannya mudah saja nak disediakan.

Bahagian nak buka dan menggulung kulit popia tu yang ambil masa.
Nak buat 2 pack saja kulit popia (40 pcs X 2 pack = 80 pcs)

Tapiiiii sakit pinggang duduk lama menggulung.
Kejap duduk, kejap berdiri nak dapat siapkan gulung tu.

Selesai gulung, guntingkan ikut pada kita nak serong (mengiring atau macam mana).
Siap gunting kita gorengkan & kemudian sirakan dengan cili kisar yang dimasak dengan gula.
Anggaran 1 pack kulia popia (40 pcs kulit) boleh dapat 1 bekas besar tu.

Bong kata 1 bekas besar tu dia punya sorang je. amboiiii~ hehehe

Fantastic Idea! : Preloved Back To School

01 February 19 Comments

 


Terbaca satu postingan daripada ahli jemaah group di kejiranan kawasan Tanjung Malim Perak.

Bagus berkongsi idea macam ni daripada kongsi perkara yang tak berfaedah.

Kehidupan semakin kerassss zaman sekarang ni.

Melihat daripada komen-komen di postingan ini, perasaan bercampur.

Terasa sayu, sebak, terharu dengan kewujudan insan-insan baik & prihaitn.

Ada yang nak sedekah pakaian anak yang masih elok.

Ada juga yang nak belikan set pakaian baru.

Moga berpanjangan pahala sesama kita.

Dan moga kita bersama-sama menabur jasa.

Tak kira dimana kita ada, teruskan usaha murni.

InshaAllah ada ganjaran disana nanti :)


Fitrah Manusia

01 February 7 Comments
TABUR JAHAT MENUAI JAHAT
Dua biji mata yang awak ada, gunakan sebelah untuk melihat keburukan diri sendiri dan gunakan sebelah lagi untuk melihat kebaikan orang lain, agar awak sentiasa bersangka baik. Salahnya awak ialah sibuk gunakan kedua-dua biji mata mencari salah orang. Padahal manusia yang berbuat salah itu fitrah. Kita ni tulus, tutup mata dari melihat kekurangan awak. Tapi awak membuat kita seperti tak ada harga diri.
Kita di anggap jahat setelah tidak peduli, tak bersimpati, tidak lagi merespon dan tidak lagi menghargai. Ketahuilah, kita hanya manusia biasa dan kita berubah saat ada sesuatu yang membuat kita berubah. Sometimes kita takde niat pun nak kurang ajar dengan orang lain. Tapi, ada setengah orang ni rasa dia je yang terpaling betul. Dia sorang je bagus, sampai hilang rasa hormat. Ingat ye, semua orang ada limit kesabaran. So, don't test me. I can be 100% rude if you start first.

Kita tak akan lupa orang yang memburukkan diri kita sehingga kita hilang kepercayaan pada diri sendiri. Hati-hati ye, ketika awak berani menjatuhkan orang lain sejatuh-jatuhnya. Awak fitnah, buat orang lain dibenci dan susah. Apa yang awak buat sesuatu yang jahat itu akan berbalik kepada diri awak sendiri. Awak tabur hal yang jahat, akan menuai hal yang jahat juga. Kita tidak dendam tapi memendam dan itu sangat menyakitkan. Luka dihati kita terlalu parah, jadi kita mengadu kepada ALLAH. Suatu saat, awak serta keluarga awak dan keturunan awak akan rasa apa yang kita rasakan. Bahkan lebih parah dari apa yang awak torehkan. 



Sumber : Perkongsian Facebook

***********************************

Semoga kita dijauhkan dengan sifat "membahan" / memalukan orang lain.

Kerana jika kita sendiri berada dalam situasi dimalukan, nescaya pedih kan?


Jangan Buat Sesuka Hati

26 January 17 Comments

 


1. Baru faham, rupanya penuaan bermula di kaki, kemudian baru secara beransur-ansur naik ke bahagian atas. Menjaga kaki dengan berjalan kaki sudah memadai. Otot kaki yang kuat adalah faktor penting untuk membolehkan kita terus sihat. 

2. Jika kita tidak menggerakkan kaki selama 14 hari sahaja, otot kaki akan melemah dan kekuatannya akan berkurang untuk 10 tahun. Tidak kira berapapun usia kita, kekuatan otot kaki yang telah melemahkannya sebanyak satu pertiga darinya. Dan ia memerlukan masa yang lebih lama untuk kuat atau pulih kembali. 

3. Latihan dan apa saja aktiviti yang kita lakukan, ia akan menguatkan 50% tulang dan 50% lagi otot. Dan itu terdapat di kaki kita.

4. Untuk menguatkan otot, kita mesti buat senaman beban. Saya selalu ikut youtube oleh Caroline Girvan. Buat dalam bilik sendiripun boleh. Jangan buat sesuka hati tanpa bimbingan terutama bagi yang dah usia macam saya. 

5. Saya juga konsisten berjalan selama 45 minit menggunakan treadmill. Sekali sehari jika sibuk. Jika lebih banyak masa, saya buat dua kali sehari. Alhamdulillah.


Sumber : Facebook Faridah Mohd Ali

*************************************************

Moga tahun ini dapat lebih masa dan peluang menggerakkan kaki.

Tapi pastikan hati-hati pada setiap langkah.

Berjalan naik turun tangga. Berjalan ke stesen keretapi.

Berjalan hantar kuih muih ke rumah jiran eh! hehehehe



Jom Buat Apam Mekar

26 January 6 Comments

 



Ini kisah cuti hujung minggu sempena bertemu cuti perayaan Chinese New Year.
Anak-anak cucu Mak Lang ramai pulang bercuti di kampung.
Saudara mara sendiri pula belum ada rezeki untuk pulang minggu tersebut.


Makanya, 'kerajinan' yang sedikit muncul pada diri, membuatkan teringin untuk cuba buat Apam Mekar yang tak guna banyak bahan ini.

RESEPI APAM MEKAR

- 3 biji telur (suhu bilik)
- 2 cawan gula kastor
- 1 sudu besar ovalet
* mix semua bahan sehingga putih

- 3 cawan tepung gandum
- 1 cawan air soda
* mix semua hingga sebati)
- kukus 15 minit

*untuk dapatkan apam yang mekar helok kejadian, gunakan api yang kuat.



Kejadian Apam Mekar merekah pecah kembang setaman.
Aromanya melambai-lambai ke dalam hidung.
Seronok berbagi pada anak cucu Mak Lang sebelah rumah hehehe.

Moga kita diberikan kesihatan yang baik,
Boleh berbuat baik setiap hari,
Tak kira apa juga kebaikan tersebut kan? Aminnnn

Janji Ex You

25 January 11 Comments


Ternampak satu postingan dari fesbuk Umie Cikin.

Katanya haus singgah Zues nak beli air.

Pegang punya pegang ternampak yang ni.

Terus batalkan niat. Tak jadi beli air.

Tersentap manjakali dia hehehehe



Jom Buat Kaswi Gedik Gula Merah

25 January 13 Comments

Ini permintaan Abah sebab teringin nak makan Kuih Kaswi Gula Merah.

Bukan takda jual tapi Abah lebih suka makan homemade punya hehehe


 

RESEPI KASWI GULA MELAKA

BAHAN UNTUK AIR GULA
- 1 cawan gula merah
  (bukan gula pasir merah)
- 1 cawan gula putih
- daun pandan 
- 2 cawan air 

BAHAN UNTUK ADUNAN KASWI
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan tepung ubi kayu
- 2 cawan air
- 1 sudu besar air kapur
- sedikit garam

*untuk warna gelap yang lebih menarik, boleh masukkan 1 atau 2 sudu kicap pekat

- Campurkan semua bahan air gula ke dalam bahan adunan.
- Tapiskan adunan yang telah dikacau sebati
- Sapu (oleskan) acuan dengan minyak
- Pastikan air dalam periuk kukus mendidih baru mula kukus.
- Kukus selama 10-15 minit & tunggu sejuk,boleh keluarkan dari acuan.
- Letakkan kelapa parut sebagai hiasan kuih kaswi gula melaka.

************************************************

Tak lama dulu aku pernah buat Kaswi Gedik Perisa Pandan.
Alkisahnya waktu tu Kakak Ipar berkumpul di kampung,
maka muncul lah idea ajak buat Kaswi Pandan & Kuih Sagu.

Kalini permintaan Abah nak Kuih Kaswi Gedik Gula Merah.
Kita cuba tunaikan & buat lebih untuk berbagi jiran sebelah hehehe


Juadah Hari Ini

23 January 12 Comments

 


Untuk sarapan pagi ni kita campak je segala jenis sayur yang ada dalam peti rahsia hehehe

Nasi goreng kampung sayuran campak-campak selalunya rasa lebih sedap kan? 

Syukur apa adanya menjadi bekalan buat sarapan di hari Khamis.

Moga Allah permudahkan segala urusan kita semua hari ini aminnn.


Juadah Negeri Perak-Bubur Roti Kapal

21 January 14 Comments

 



Pengat atau Bubur Roti Kapal ni sebenarnya satu juadah yang popular di kawasan Perak Tengah dan kawasan sekitar Kuala Kangsar di Negeri Perak.

Ada yang sebut Pengat Roti Kapal.
Ada juga yang sebut Bubur Roti Kapal.
Walaupun tesktur 'roti kapal' tu tak lembut tapi sinonim disebut Roti Kapal.

Juadah ni sejenis bubur manis berlemak air tangan orang-orang lama 
terutamanya yang tinggal di Parit, Bota, Lambor dan kawasan sekitarnya.

Walaupun cara menyediakannya ringkas dan mudah,
tetapi cabaran sedikit untuk mendapatkan Roti Kapal itu sendiri.

Jadi ada yang gantikan Roti Kapal tu dengan Roti Osborne yang lebih mudah didapati.
Tapi bahan berbeza tentulah rasanya juga tidak sama dengan yang asal.



CARA-CARA BUAT BUBUR ROTI KAPAL 

  • Panaskan air & gunakan 1 biji kelapa(santan) untuk dijadikan kuah.
  • Santannya harus pekat barulah rasa kuahnya umphhhhhhh!
  • Apabila kuah santan sudah menggelegak, masukkan roti kapal.
  • Gaulkan sekejap supaya sebati & tutupkan api.
  • Roti Kapal tu akan larut & kembang sendiri (kuah santan perlu perasakan dengan garam)
  • Roti Kapal boleh dimasukkan tanpa patahkan atau boleh juga dipatah-patah.
  • Masukkan juga gula putih secukup rasa.
  • Letakkan juga daun pandan untuk aroma harum bubur nanti.
  • Boleh tambahkan sagu untuk lebih menarik.

Ini merupakan 'comfort food' orang dulu-dulu.
Zaman struggle untuk membesarkan anak-anak.
Kehidupan dulu penuh sederhana.
Makan minum apa adanya demi kelangsungan hidup.

January Quote

21 January 8 Comments

 


Berubah ke arah yang lebih baik is okay.
Tak salah juga untuk terus stay dengan yang sedia ada.
Cuma adalah lebih afdhal jika boleh ubah menjadi lebih baik.

We fight our own self to become better than yesterday.
Be better. Be greater. Be happier.

Semuanya kita cuba usaha jadi lebih baik, tak gitu? :)

Jom Cuba Apam Tembikai

20 January 12 Comments

 


Ini kisah gatal tangan nak cuba buat Apam Tembikai.
Disebabkan banyak kali lalu lalang di fesbuk & tiktok.

Jadi disebabkan ada sikit kerajinan dan perasaan nak mencuba,
Ahad petang tu, selongkarlah peti harta karunnnnnnnnn.

Tengok bahan semua macam dah ada.
Keluarkan bahan-bahan & siapkan alatan.



RESEPI APAM TEMBIKAI GEBU

  • 2 biji telur (gred A/B)
  • 3/4 cawan gula
  • 1 teaspoon esen vanilla
  • 1 teaspoon ovalette
-putarkan semua bahan hingga kembang & gebu
-tambah masukkan 1 cawan susu full cream / susu cair
-sambung putar hingga sebati adunan tadi dgn susu
-masukkan 2 cawan tepung gandum 
-1 teaspoon baking powder
-masukkan sedikit garam
-putar lagi (gunakan kelajuan perlahan) hingga sebati
-bahagikan adunan kepada 3 warna (merah,putih & hija)
-sapukan minyak pada acuan 
-taburkan biji bijan hitam (sebagai biji tembikai)
-gunakan piping beg & paipkan lapisan merah, putih & hijau
-kukus api sederhana 10 - 15 minit
-apam akan boleh keluar cantik tanpa melekat jika cukup tempoh masak


Aku derhaka sikit sebab takda biji bijan hitam,

aku letak chocolate rice, kononnya ingat boleh jadi biji tembikai.

Bila dah siap kukus, nampak tu jadi comot macam tuuuuuuuu :(

Itulah siapa suruh derhaka resepi, kan dah dapat apam tembikai comot hukhukhuk

Nasib baik rasanya lembut gebu. Kongsi dengan anak cucu Mak Lang jiran sebelah.

Sekejap saja licin. Siap request nanti Acik Ana buatlah tembikai kuning jugak katanya.

Takpe dik nanti Acik Ana akan pastikan next time Acik Ana tak derhaka resepi.

Akan ku pastikan ku dapatkan juga biji bijan hitam tu! hehehehe


Jangan Suka-Suka Ambil MC & EL

20 January 10 Comments

 


JANGAN SUKA-SUKA AMBIL MC & EL

Ada satu kes ni, kerap sangat ambil MC, sikit-sikit pening, sikit-sikit sakit kepala (sebenarnya saja suka reka cerita pada Dr sebab nak MC).
Bila apply insurans, pihak insurans boleh crosscheck dengan klinik sekitar 5km radius dari kediaman customer.
Nah kau, berkajang sejarah MC dia timbul. Permohonan insurans pun kena decline.
Kalau tak sakit, tak payah lah reka-reka cerita nak MC.
Resign cari kerja lain sahaja kalau tak boleh blah dengan environment tempat anda bekerja.
Korang ingat majikan suka ke kaki MC & EL ni?
Bila tiba musim appraisal, nak kasi bonus muka macam cencorot sebab orang lain rating bagus, kita rating average aje.
Bila kita ambil MC palsu, banyak pihak menilai :-
1) majikan semasa menilai prestasi kerja
2) majikan akan datang menilai berasaskan latarbelakang lampau.
3) pihak insurans menilai dari sudut kesihatan dan risiko.
Jangan suka-suka MC & EL ye kawan-kawan.
Sumber : Syed Muhammad

***********************************************

Dipetik dari perkongsian di facebook.
Ramai sebenarnya yang jenis suka MC & EL ni.
Ada yang teruk tu setiap bulan ada je MC & EL dia ambil.
Tak fikir kesan jangka masa panjang.
Kalau memang betul tak mengapa, takda siapa pun nak pertikai kan?

Jala 3 Benua

19 January 12 Comments

 


RESEPI ROTI JALA 3 BENUA (KLASIK, PANDAN & COKLAT)

  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan gula
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 1 tea spoon garam
  • 1 tea spoon serbuk kunyit
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air 
  • blendkan semua bahan (hingga lubang pusaran sebesar jari kelingking)
  • jika lubang besar tambah tepung sikit-sikit
  • jika lubang terlalu halus tambah air sikit-sikit
*untuk sukatan 3 cawan ni boleh dapat anggaran 65-75 keping roti jala.
*untuk roti jala pandan gantikan 3 cawan air tu kepada :
2 cawan air biasa + 1 cawan air pandan (yg di blend & tapis)
*untuk roti jala coklat serbuk kunyit tu gantikan dengan 
serbuk koko (boleh juga tambah pewarna coklat jika mahu hasil warna yang lebih gelap)


Roti Jala Klasik (warna kuning) selalunya dimakan dengan kari ayam.
Roti Jala Pandan (hijau) pula makan dengan sri kaya hijau pandan.
Roti Jala Coklat pula dimakan dengan sos coklat (cairkan coklat coin)

Selalunya roti jala coklat ada yang tambah pewarna coklat.
Untuk hasil warnanya yang lebih gelap dan pekat.
Aku saja tak tambah pewarna coklat untuk tengok hasil warna dia.
Sebelum-sebelum ni selalu buat roti jala 1 warna saja satu masa.
Kalini saja buatkan Roti Jala 3 Benua sempena ulangtahun cucu Mak Lang (sebelah rumah).
Bagi cucu-cucu Mak Lang seronok makan kongsi 5 orang.
Selalunya bila makan ramai-ramai, semua jadi sedap hehehehe

Jenis Suka Sandal Getah

18 January 11 Comments

 


Ini sandal yang menjadi kegemaran Abah.

Dari dulu hingga kini dan selamanya katanya.

Sandal atau selipar ni jenis getah lembut.

Sedap selesa pakai Abah kata dan Abah taknak yang jenis lain.

Ada juga cuba belikan sandal jenis yang lain sikit tapi Abah kurang pakai.

Jenis ini juga yang menjadi pujaaaan hati Abah hehehe