Short Trip Di Cameron Highland | Part 2

Lepas setel drop by kat TIGA pit stop yang aku citer sebelum ni, kami gerak lagi dan singgah ke pit stop seterusnya. 

Pit Stop #4 : Butterfly Garden


Tak jauh sangat pon dengan Bee Farm pastu kami singgah pulak kat Butterfly Garden ni. Tiket masuk RM5.00 (dewasa) dan RM2.00 (kanak-kanak) . Daripada pemerhatian aku, kebanyakan rate tiket masuk kat CH ni cenggitulah. 5ringgit dewasa dan 2ringgit kanak-kanak. Selain daripada tu masuk percuma je.

Dalam Buterfly Garden ni bukan ada rama-rama je rupanya. Ada jugak haiwan lain antaranya ular, spiderman, guinea pig, kura-kura, scorpion, King Praying Mantis (bapak ahhhhh besar giler! meremang segala bulu roma aku masa terpandang cengkadak tu dalam cage). Aku nak snap gambar pon tak sanggup. Cepat-cepat aku jalan tengok tempat lain =P


Sepuluh Hari Cabaran | Day #10

Cabaran terakhir #10 aku kena list Best Childhood Memories. Kalau memori zaman kanak² dulu memang banyak je yang aku rasa best. Zaman aku kecik dulu mana ada gadget elektronik internet apa segala tu takde. Aktiviti kebanyakannnya outdoor. Main hujan, main mandi sungai, main kawen-kawen hahaha

Day #10 : Best Childhood Memories



1.Main Tepuk Terup

Permainan ni dulu geng lelaki yang selalunya terer. Abang Long aku antara yang otai main benda ni. Terup tu dulu ada macam² gambar kartun yang ada masa zaman tu antaranya Power Rangers, He Man, Thundercats, Masked Rider dan lain-lain. Terup tu pulak akan dibengkokkan sikit dan disusun banyak-banyak. Ikotla berapa banyak yang peserta berani nak bertaruh. Benda ni bukanlah berunsur judi pon sebab takde bertaruh wang ringgit apa pon sekadar suka-suka lawan sapa terer tepuk dan dapat terbalikkan terup paling banyak dia lah pemenang. Pastu kalo tak puas hati jadi bergaduh hahaha



2.Milo Percuma

Ini memori paling lejen pada aku. Siapa yang ada memori Milo Percuma ni kita lahir dalam zaman yang sama lettewwww kehkehkeh. Aku dengan Abang Long aku ada sikit tragedi berkenaan dengan milo percuma ni. Berebut cawan milo percuma tu punya pasal, aku dengan Abang Long aku kena penampar dengan abah aku huhu. Tu la mengada lagi. Siapa suruh berebut. Kes nya masa balik sekolah, aku bawak balik cawan milo percuma tu kononnya nanti nak tanam kaktus dalam tu. Cawan yang aku dapat tu versi yang plastik bukan jenis kertas. Abang Long aku pulak takde pon bawak balik cawan tu. Yerlah budak lelaki mana pedulik pon benda gitu. Bila dia tengok aku dah cuci cawan milo tu pastu aku taruk atas rak elok² tetiba ewah kemain lagi Abang Long aku acah-acah nak rosakkan cawan tu. Aku pon emo lah hape lagi bergaduhlah berebutkan cawan milo percuma tu. Gaduh punya gaduh sampai abah aku yang tengah berehat balik dari kerja terjaga. Aku pulak bergaduh sampai nanges² nak kan jugak cawan aku tu. Abah aku dah tegur dua tiga kali suruh jangan gaduh tapi degil jugak. Last² dapat penampar sorang seliang. Degil sangat berebut. Pastu abah aku campak terus cawan tu ke tanah. Siapa pon tak berani nak amek dah. Leburlah angan² aku untuk tanam kaktus dalam cawan milo percuma tu =P


Sepuluh Hari Cabaran | Day #9

Cabaran kedua terakhir yakni cabaran #9 nampaknye aku kena listkan DUA feveret eskrem flavor. Wow! Ini aku suka hahaha. Dah la memang hantu eskrem. Pantang tengok peti eskrem mesti aku terjah tak kasi chance hahaha

Day #9 : Two Favourite Ice Cream Flavor

1.Vanilla  Chocolate 



Of kos lah pilihan pertama yang bertakhta di hati aku ini ha chocolate flavour. Mana mampu aku nak tolak tepi kalo dah nampak eskrem berperisa coklat pastu disalut pulak dengan kepingan coklat rangup disertakan pulak dengan taburan bijirin kekacang hazel yang menyempurnakan lagi kerangupan bunyi bila eskrem tu digigit lembut penuh syahdu. Ditambah pulak kalo eskrem tu vanilla coklat pastu boh pulak oreo crunch taburrrr menghiasi seluruh pelosok eskrem vanilla tu tadi. Perhhhh! meleleh ayaq lioq sambil menaip. Adehhhh eskremmmmmmm plisss come to me T___T


2.Chocolate Mint 

Flavor kedua pilihan tekak aku ni ha Chocolate Mint. Kalo yang  vanilla chocolate tu mudah je nak jumpa dalam pelbagai bentuk dan rupa (sama ada dalam bentuk scoop atau pon popsicle) tapi yang chocolate mint ni setakat ni aku jarang jumpa yang versi popsicle. Selalunya mesti kena beli jenis scoop baru ada flavor ni. Pastu tak semua brand pulak tu ada flavor ni. Sambil makan eskrem yang sejuk ditambah pulak flavor mint yang 'berangin' tu perhhhhhhh berdoudle-double sejuknye rawrrr!


DUA ni flavor yang paling aku suka. Flavor lain pon aku tak tolak sebenarnye selagi nama dia eskrem cumanye dua flavor ni yang paling aku naik hantu. Pantang tengok mesti sangkut terus. Jarang sangat aku boleh berlalu tanpa beli barang se-scoop dua hahaha







Short Trip Di Cameron Highland | Part 1

Selesai je program hari raya pertama Aidil Adha : beraya ke rumah jiran tetangga dan isi perut sana sini ziarah kengkawan zaman sekolah dedulu, balik rumah masing² tebongkang kenyang. Berhari raya ditemani jerebu adalah tak berapa ohsem. 

Malam hari raya pertama tu aktiviti membakor otak-otak masih diteruskan sebab masih ada berbaki satu beg (50 pieces) lagi sebab semalamnye baru setel satu beg je kami kerjakan. Sambung malam raya pertama pulak. Sambil membakor tu si akak ipar aku tak habes² lagi dengan wishlist dia : Nak pergi Cameron Highland. Dah lama ekceli dia teringin nak pergi sana tapi bila nak pergi, ada je hal yang tak dapat dielakkan dan terpaksa di cancle trip nak mendaki ke Cameron Highland tu.

Untuk tak menghampakan keinginan akak ipar aku tu, Abang Long aku setuju jugak untuk tunaikan impian wife kesayangan dia. Pagi tu seawal jam 8.00 pagi kami gerak dari rumah dan terus masuk highway kat Sungkai dan keluar Simpang Pulai. Ekceli untuk ke Cameron Highland ni boleh naik ikut jalan Tapah tapi kat situ laluan jalannya agak sempit dan corner dia lebih tajam kalo dibandingkan ikut Simpang Pulai.

Kami pergi naik satu kereta je sebabnya... 


Sepuluh Hari Cabaran | Day #8

Untuk cabaran #8 kalini aku kena listkan "Three Best Things Happen In This Year". Nasib baik kena listkan Best Things, kalo kena listkan Worst Things macam teruk pulak nak fikir hehehe.

Day #8 : Three Best Things Happen In This Year.

1.Office Fully Renovate

Perkara paling buat aku happy untuk permulaan tahun 2015 adalah ofis tempat aku bekerja siap renovate masa awal Januari haritu. Minggu kedua Januari dah siap dan boleh kembali beroperasi sepenuhnya setelah aku dan partner kerja aku terpaksa jadi mandor yang tak berapa mandor sangat selama 2 bulan. Kembali bertugas sepenuhnya dengan keadaan dan perabot serba baru berserta semangat jugak baru. Tu yang bersemangat lain macam sikit kikiki

2.Eagle Ranch Resort


Dapat peluang berkampung kat Kampung Cowboy di Eagle Ranch Resort, Nismilan. Ekceli kamiorang berkursus kat sana. Tema masa tu dah dipilih masa voting session. Pastu tema 'cowboy' menjuarai carta so berkoboilah kami sepanjang kat sana. Koboi atas darat dan jugak koboi dalam air hahaha

3.Abang Bomba Da Bomb!


Tajuk propa sangat kan? hahaha. Ekceli ni masa April haritu. Aku dapat surat jemputan dari pihak tadika yang selalu datang bawak student diorang belajar komputer kat ofis aku, untuk join program Lawatan Balai Bomba Slim River. Sepanjang aku jadi budak tadika dulu (aku tadika 2 tahun. 5 & 6 tahun) tak pernah pon kami dapat peluang pergi melawat ke balai bomba pastu siap dapat pakai uniform bomba kecik cenggitu. Jeles aku nengok bebudak tu dapat pakai uniform comel cenggitu. Kalo lah aku dulu dapat merasa pakai gitu, mesti double triple comel aku kahkahkah!


Ada lagi 2-3 perkara yang berlaku tahun ni yang aku kategorikan 'Best Things' tapi sebab kena listdown TIGA ajer, cukupla tu. Nanti-nanti kalo ada lagi next cabaran, aku listkan lagi yang lain pulak kehkeheh