Sepuluh Hari Cabaran | Day #10

Cabaran terakhir #10 aku kena list Best Childhood Memories. Kalau memori zaman kanak² dulu memang banyak je yang aku rasa best. Zaman aku kecik dulu mana ada gadget elektronik internet apa segala tu takde. Aktiviti kebanyakannnya outdoor. Main hujan, main mandi sungai, main kawen-kawen hahaha

Day #10 : Best Childhood Memories



1.Main Tepuk Terup

Permainan ni dulu geng lelaki yang selalunya terer. Abang Long aku antara yang otai main benda ni. Terup tu dulu ada macam² gambar kartun yang ada masa zaman tu antaranya Power Rangers, He Man, Thundercats, Masked Rider dan lain-lain. Terup tu pulak akan dibengkokkan sikit dan disusun banyak-banyak. Ikotla berapa banyak yang peserta berani nak bertaruh. Benda ni bukanlah berunsur judi pon sebab takde bertaruh wang ringgit apa pon sekadar suka-suka lawan sapa terer tepuk dan dapat terbalikkan terup paling banyak dia lah pemenang. Pastu kalo tak puas hati jadi bergaduh hahaha



2.Milo Percuma

Ini memori paling lejen pada aku. Siapa yang ada memori Milo Percuma ni kita lahir dalam zaman yang sama lettewwww kehkehkeh. Aku dengan Abang Long aku ada sikit tragedi berkenaan dengan milo percuma ni. Berebut cawan milo percuma tu punya pasal, aku dengan Abang Long aku kena penampar dengan abah aku huhu. Tu la mengada lagi. Siapa suruh berebut. Kes nya masa balik sekolah, aku bawak balik cawan milo percuma tu kononnya nanti nak tanam kaktus dalam tu. Cawan yang aku dapat tu versi yang plastik bukan jenis kertas. Abang Long aku pulak takde pon bawak balik cawan tu. Yerlah budak lelaki mana pedulik pon benda gitu. Bila dia tengok aku dah cuci cawan milo tu pastu aku taruk atas rak elok² tetiba ewah kemain lagi Abang Long aku acah-acah nak rosakkan cawan tu. Aku pon emo lah hape lagi bergaduhlah berebutkan cawan milo percuma tu. Gaduh punya gaduh sampai abah aku yang tengah berehat balik dari kerja terjaga. Aku pulak bergaduh sampai nanges² nak kan jugak cawan aku tu. Abah aku dah tegur dua tiga kali suruh jangan gaduh tapi degil jugak. Last² dapat penampar sorang seliang. Degil sangat berebut. Pastu abah aku campak terus cawan tu ke tanah. Siapa pon tak berani nak amek dah. Leburlah angan² aku untuk tanam kaktus dalam cawan milo percuma tu =P




3.Coklat Udang

Coklat udang ni dia rare disebabkan kertas pembalut yang sebelah dalam tu boleh makan (Tak taulah kalau sebenarnye pembalut tu boleh makan ke idok hahaha). Aku dengan Abang Long aku selalu terus makan je kertas pembalut tu dulu. Kalau beli pastu bahagi kena sama rata, kalo tidak memang bercakar karang sebab bagi tak adil. Sipbaik masa tu aku berdua je dengan Abang Long aku sebab adik-adik belum ada lagi masa tu kikiki


4.Getah Zero Point

Permainan ni selalunya budak pompuan terer. Bermula daripada Zero Point sampailah seterusnya paling tinggi Ten Point ke berapa entah aku lupa dah. Pastu nanti siap ada sambung next level kena nyanyi :

"Terbang lalat, terbang lalat. 
Hinggap di kaki,
Kucing kurap, kucing kurap,
Tak mandi pagi,
A.. B.. C"

hahahaha lagu tak boleh belah! Masa sampai kat level lulut, ketiak, pastu kepala paling mencabar sebab kalau team lawan yang pegang getah tu tinggi, kena amek lajak jauhlah untuk pastikan lompat getah tu lepas sebelah sana tanpa tersangkut kat getah tu hehehe

Ini antara Best Childhood Memories aku dedulu. Banyak lagi yang ada tapi kalo nak listkan semua, muntah pulak engkorang baca nanti kehkehkeh


Yihaaaaa! Setel jugak aku buat Sepuluh Hari Cabaran ! Mulanya macam ke laut dah sipbaik waze tarik balik ke darat ahakssss =P




21 Lovenote(S):

  1. Main tepuk terup....kami di Sabah dulu panggil ini mainan...."tapak..." main tapak

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh di Sabah panggil main "tapak" ye? mungkin sebab main tu kat bawah dan guna tapak tangan hehe

      Delete
  2. Milo percumaa paaaaling ingat sampai sekarang. Huhi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best milo perrcuma tu Nani =D

      Delete
  3. coklat udg tu plg best..skg punya xbrape sdp sgt mcm dl..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la betul tu Yui yang skrg punye tak best mcm dedulu punye =P

      Delete
  4. zaman nih wak dh besar dh x main2 lg., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak kan otai masih berbisa hehehe

      Delete
  5. alamak aih.. bestnye coklat udang! rindu zaman budak2 dulu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la coklat udang tu best plastik die boleh makan huhu

      Delete
  6. Main tepuk terup. Budak2 sekolah selalu main. Kalau kantoi habis la...mau kena gigit terup tu sejam sampai habis kelas. Nasib baik aku x main...hahaha..

    Aku pernah rasa zaman amik milo free ni...tapi aku x minat milo. So, takde peluang nak gaduh dgn adik beradik berebut cawan milo...haha..

    Coklat udang?? Gula2 udang la..hahaha...
    Sama la...memang aku makan la plastiknya tu. Gula2 ni kalau dpt memang aku aim plastik dia yg halus bak sutera tu la...biar x dpt gula2nya, yg penting plastik tu je..hehe..

    Getah zero point. @#&?#*$...x pernah tahu..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. main tepuk terup kalo kantoi kena gigit sampai habis kelas? perhh teruknya denda dia hahaha

      hui hang tak minat milo? rare nya hang ni Bro Ley! jarang org tak minat milo hahaha

      aku semua cekedis (gula2) aku sebut cekelat hahaha. hamboi plastik halus bak sutera hahaha

      weyhh getah zero point tu dulu aku lejen gak main tu hahaha

      Delete
  7. Milo percuma memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milo dan PERCUMA memang jd double best! hehe

      Delete
  8. xpernah dengar pun getah zero point tu ,,baru tahu ada hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. uit tak pernah tahu psl getah zero point? amira muda lagi kot hihi

      Delete
  9. Semua pernah try, termasuk laa main getah. Hehehe.
    Main tepuk trup tu mmg lejen oo. Siapa selalu menang banyak mensti nak menunjuk letak kad yg tebal dgn ikat getah dekat tepi. Wahahha
    Milo free rasanya sekarang pun ada, tapi tak segempak dulu laa. Dulu nampak lori habis emua kejar, beratur dua tiga kali...hahaha
    Coklat udang tu sekarang punya dah jadi mahal dan tak sedap. Plastik dia mmg larut air, so berlagak sikit aa kekonon hebat makan plastik. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow main getah pon engko pernah try gak ek cEro? hehehe. tepuk terup tu sapa byk dpt menang mmg berlagak habesla hahaha.
      haah tu la skrg ni kalo bebudak nmpk lori milo free tu deme buat tak pandang je kot.. kalo dulu memang beratur 2-3 kali hahaha
      haah la kan coklat udang tu yg skrg dah tak best la. dedulu kemain lagi konon terer boleh makan plastik hehehe

      Delete
  10. yang lain semua pernah merasa. tapi getah zero point tu x pernah dengar pula. hahahahaha. ada eh.

    ada memori rupanya di sebalik kisah cawan milo tu. waduh2, x pasal2 sorang kena penampar

    ReplyDelete
  11. tepuk terap tu seingat macam tak pernah main..
    tapi tahula sikit2.. zero point yes.. untuk yang spesis pendek cem CT ni ngeh3..
    harapan le nak menang..

    lori milo !! lagendnnyaaaaa..

    ReplyDelete
  12. bahagia kan zaman kecik2... kdg2 bila terkenangkan semua ni rs nak menangis...sbb memori tu x dp dikembalikan... sob sob...

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu