OKU Tapi Semangat Tinggi

 


Demi kelangsungan hidup, seorang wanita Orang Kelainan Upaya (OKU) gigih mendalami ilmu cara membuat donat di YouTube sebelum menjaja kuihnya itu di kawasan rekreasi  Padang Polo,Ipoh Perak bagi membantu menjana pendapatan keluarga.

Zaitun Ibrahim, 35, menghabiskan masa hampir lebih lapan bulan di platform YouTube bagi memastikan adunan kuih donat yang dihasilkan itu gebu dan lembut selain beliau kini sudah mampu meraih kira-kira RM100 sehari, hasil daripada jualan donat.Menurut Zaitun dek kerana yuran kelas memasak yang agak tinggi, beliau yang diuji dengan kudung kedua-dua belah kaki dan tangan kiri sejak lahir akibat demam panas, telah memanfaatkan platform media sosial itu sebagai ‘guru’ serta panduan untuk beliau membuat kuih donat yang sedap.

Kelibat Zaitun yang menggunakan kerusi roda dengan disorong oleh suaminya Haizul Yit, 45, akan mula kelihatan di Padang Polo berkenaan seawal pukul 5 petang untuk menjaja kuih donat yang jual dengan harga RM5 bagi setiap set 3 biji donat yang mempunyai pelbagai perisa seperti strawberi, coklat dan pisang.

Sumber :  Zulfadhli Zulkarnain | BERNAMA


Selalu malu sendiri dengan golongan seperti mereka,

sebab semangat mereka tinggi lebih dari kita yang konon sempurna.


13 comments:

 1. Tekun belajar buat donut gebu.

  ReplyDelete
 2. Betul..usaha tangga kejayaan. Yang cukup kaki tangan masih ramai yang malas.

  ReplyDelete
 3. aminn ya robbal alamein

  ReplyDelete
 4. Subhanallah kuatnya semangat dia, saya yang sihat ni pun tak begitu. Semoga Allah limpahkan rezeki melimpah kepadanya..aamiin

  ReplyDelete
 5. Memang respect lah. Kita yang sempurna ni selalu komplen aje

  ReplyDelete
 6. tiba2 rs diri ini sgt kerdil😔

  ReplyDelete
 7. Semoga golongan ni terus berjaya dalam bidang yang dieorg ceburi. Kagum dengan semangat dieorang.

  ReplyDelete
 8. Bagusnya kagum usaha dia walaupun kelainan upaya

  ReplyDelete
 9. Semangat juang yang tinggi.. lagi² dalam keadaan ekonomi sekarang ni. Moga sukses hendaknye. Kagum dengan golongan kuat semangat camni.

  ReplyDelete
 10. hati mereka kuat, EQ mereka tahap terbaik...moga Allah SWT terus limpahkan rezeki yang luas dan berganda untuk mereka yang berusaha memperbaiki diri..

  ReplyDelete
 11. Semoga Allah mudahkan urusan dan limpahkan rezeki yang barokah

  ReplyDelete
 12. Kagum..Semangat belajar untuk cari pendapatan..Moga business diaorang suami isteri makin maju...

  ReplyDelete