Doughnut | Sama Tak?

17 December 38 Comments

Selama ni adunan donut yang aku kenal adalah jenis yang ada lubang kat tengah tu. Rupanya ada jugak makanan lain kat serata dunia ni yang menggunakan adunan seumpama donut tu jugak cuma nama dia lain-lain. 

1.Fritters


Kalau kat Malaysia femes dengan pisang goreng, kat Amerika pun ada jugak yang camtu tapi bezanya adunannya tebal dan manis dan dikenali sebagai Fritters.

2.Buñuelos


Buñuelos adalah makanan khas Columbia dan Spanyol. Biasanya disajikan semasa perayaan hari Natal atau Krismas.

3. Churros
 

Churros adalah sejenis jajan biasa yang boleh didapati di sekitar pinggir jalan di Sepanyol. Dimakan semasa hangat, ditaburi gula halus atau serbuk kayu manis. 

4. Frittole



Di Venezia, Itali, makanan hasil adunan seperti donut dikenali dengan panggilan Frittole. Adunannya memang mirip seperti donat, namun kemudian dicampur dengan buah-buahan kering dan kulit jeruk sebelum digoreng dan disajikan semasa karnival-karnival besar. 

5. Gulab Jamun
 



Di Indian pula ada Gulab Jamun, sejenis kuih manis yang biasa disajikan di pesta pernikahan. Dimakan dalam keadaan ia masih hangat. Macam manisan yang dipanggil Laddoo lah lebih kurang. Dihidangkan selalunya semasa majlis perkahwinan (macam dalam cerita Hindi selalu tayang tu)

6. Loukoumades
 



Loukoumades adalah makanan yang biasa disajikan semasa festival atau karnival di Yunani. Setelah adunannya digoreng, kuih ini disiram dengan sirup madu dan ditaburi gula, kacang, atau biji bijan.

7. Paczki
 


Di Poland ada Paczki, yang merupakan kuih "donat" yang diisi Pączki adalah sejenis kuih yang digoreng dalam berbentuk sfera diratakan dan diisi dengan Barli atau pengisian manis lain. Pączki biasanya ditabur dengan gula serbuk, aising atau cebisan kering parutan kulit oren. Sedikit alkohol gandum (tradisional, Spiritus) ditambah kepada doh sebelum memasak kerana ia menyejat dan menghalang penyerapan minyak jauh ke dalam adunan.


8. Timbits
 


Timbits adalah salah satu makanan yang popular di Canada. Adunan, cara membuat, serta rasanya, sama dengan donat. Bezanya, timbits hanya berukuran sebesar lubang donat.

credit : Open Minda

Mesti ada lagi makanan lain yang menggunakan konsep adunan lebih kurang sama macam adunan donut ni kan. Apa pun nama dia, tetap membuat air lior aku meleleh. adehhh lapaqqqq T_____T


Done | Giveaway By Eny Abdullah – Komen Banyak-Banyak,Share Banyak-Banyak

16 December 14 Comments
Blog Eny Abdullah.

Cara nak sertai Click JOIN GIVEAWAY

1. Follow Cooking & Photography Blog Eny Abdullah - http://enyyusnizar.blogspot.com/ 
3. Follow Instagram Eny Abdullah - 



Aku nak join another GiveAway daripada sorang sahabat blogger yang selalu buat ayaq lioq aku meleleh setiap kali terjah blog beliau. Beliau adalah kakak cantekkkk Eny Abdullah. Memandangkan kakak cantek sudah datang jemput, jadi mari kita support sama beliau! Jyeahhhh~ Moga-moga ada luck lah fuhh fuhhhh hehe =P



Dash Yankuro

16 December 13 Comments

Terbaca entry Deanna Morni pasal kereta Tamiya pastu otomatik aku terus teringat pasal anime Dash Yankuro. 

Dash Yankuro ni adalah sebuah anime dan kalau tak silap ditayangkan kat TV2 masa era 90-an dulu.. Ada 5 orang kanak-kanak yang pegang watak utama sebagai Dash Warrior.  Aku pun tak berapa ingat tahun bila tapi masa tu yang pasti masih sekolah rendah.. Zaman tu memang jadi fenomena jugak kereta Tamiya ni. Aku dengan adik beradik aku pon tak ketinggalan pakat kumpul duit semata-mata nak beli kereta Tamiya ni. Kami dulu nak beli trek khas dia memang tak mampu pastu main je la kat dalam longkang jenis simen. 
Nama Kereta : Emporer

Nama Kereta : Shooting Star


Masa fenomena kereta Dash atau kereta Tamiya ni dulu, masing-masing dah macam engineer kereta sebabnye bukan main lagi fight pasal enjin sapa lagi power. Ada beberapa jenis enjin yang memang jadi bualan antaranya enjin dash dan enjin turbo. Fight enjin sapa power pastu kereta sapa paling laju. Aku ingat lagi masa tu sapa yang guna bateri boleh charge memang kira paling power la! Pastu abang aku siap ajar aku kopak kan besi luar bateri tu pastu nanti boleh recharge semula guna matahari bila kita jemur kat tengah panas. Aku pon percaya la kahkahkah




Don't Be Square

16 December 9 Comments


credit : Groupon

Syok betoi cuci mata sebab yang tu je takyah kuar bajet banyak. Ternampak Langkawi Tube-Shaped Rooms ni. Bukan main cantik lagi view nye haaa. Aku last jejak kaki ke Langkawi masa Mac haritu. Itu pun sebab ada annual training buat kat sana. 



Tapi masa tu kamiorang stay kat Langkawi Seaview Hotel dekat area pekan Kuah. "Don't Be Square" tu tagline Tubotel ni. Yelah sebab biliknye pon konsep santai ala-ala dalam kapsul / tube gitu. Konsep jenis ni tourist atau pon lebih untuk backpackers memang suka sangatla. Lagi pulak kalo tak silap kat sini toiletnye jenis share male + female . Takde asing-asing macam yang selalu tu. Jangan pulak kang tetibe kang terkejut beruk pastu engko bantai menjerit sekuat hati :

"Toloooooonggggg ! Ada lelaki masuk tandas perempuaaaaannn! "  

Haaa itu jam kang engko malu sendiri kat situ kikiki =P


Di Lokasi Mee Udang Kuala Sepetang

15 December 25 Comments

Lepas selesai je sesi sembang panjang dengan segala pakcik makcik sepupu dua pupu kupu-kupu di walimatul urus sepupu aku semalam, kami pun terus henjut terjah mee udang kat Kuala Sepetang atau dikenali jugak dengan nama Port Weld.


Sepupu aku yang pengantin lelaki dan aku takde dalam gambar pun sebab aku kan pemalu *uhukkk terbatuk pulak*



Boleh dikatakan setiap kali balik ke Taiping yakni merangkap tempat asalnya mommy dan daddy aku kikiki =P , maka setiap kali tu lah kami takkan lepaskan peluang untuk terjah mee udang Kuala Sepetang tu. Kamiorang tak makan dekat mee udang mak jah atau mee udang makteh atau yang seumpamanya. Yang tu semuanya gerainya terletak kat tepi jalan dan memang mudah jumpa. Tambah pulak kalau on weekend, memang penuh dah macam tahap ada kenduri sepanjang jalan dekat kedai tu. Kalau tengok jumlah kereta dan jumlah manusia yang ada kat gerai tu, rasa macam tak sanggup nak singgah.

Aku dengan family aku lebih suka makan mee udang di Salleh Stall Mee Udang Port Weld yang terletak kat bahagian dalam pekan kecil Kuala Sepetang tu. Kalau yang tak pernah datang, memang akan rasa macam "ehh ada ke kedai melayu dalam ni? "  sebab dalam tu pekan Cina. Majoritinya bangsa Cina kat situ. Salleh Stall Mee Udang Port Weld ni pulak adalah bisnes turun temurun dari zaman tok nenek diorang dulu dah. Diperturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya. Dibuka setiap hari kecuali Jumaat bermula jam 7.00 pagi hingga 7.00 malam. Aku pulak tiap kali datang memang akan makan kueh teow goreng udang je compared to Mee Udang. Aku kan peminat tegar kueh teow. Pada tekak aku, memang ohsem tahap 5 bintang lah nora bagi untuk warung Salleh Stall Mee Udang Port Weld ni. Jenuh kena selak udang dulu baru nampak kueh teow kehkehkeh =P

Entry dulu-dulu : Mee Udang Salleh Stall


Diction

14 December 18 Comments

credit : Dini

Keropok Diction ni memang sempoi sebab siap ada free sos kat dalam dia. 5-6 tahun dulu senang jugak jumpa keropok ni tapi sekarang dah susah dah. Company dia dah stop pengeluaran dia ke hape? Atau aku je yang tak jumpa kedai yang jual keropok ni? kikiki  =P

Now on the way ke Bagan Serai--Taiping ada walimatulurus sepupu aku. Muda lagi sepupu aku ni baru umur 23 dah bertemu jodoh dah Alhamdulillah tahniah untuk beliau. Semoga kekal sampai Jannah ;)

Planning nak terjah mee udang Kuala Sepetang lepas balik kenduri nanti. Yummeyyhhh ! Nampak dak 'tamak' ? Belom sampai kenduri pon lagi ada hati nak terjah mee udang hahaha


Deodorant

13 December 13 Comments

credit : AtokDean


Pernah terfikir tak macam mana pengeluar deodorant dapat mengeluarkan produk yang sesuai untuk ketiak korang ? Penghidu ketiak menghabiskan masa di dalam sebuah bilik panas dengan menghidu sehingga 60 ketiak dalam satu jam untuk menentukan keberkesanan deodorant dalam mengawal bau peluh dan kemudian menyediakan laporan mengenai keberkesanan deodorant yang telah dicipta.  

Kerja ini mampu menjana pulangan gaji sehingga USD 35,000 -- USD 72,000 setahun bergantung kepada jenama, pengalaman dan lokasi. Haaaaa tudia power jugak kerja ni hahaha !

Tak rela nak kerja gini walaupun macam banyak je, macam banyak je gaji tu hahaha


Demons

12 December 13 Comments


Kadang² dalam hidup ni penting untuk jadi orang tamak. Bukan apa, dalam sesetengah perkara, kita perlu buat pilihan. Kadang² jugak pilihan yang kita perlu pilih tu bukanlah itu pilihan pertama yang kita nak tapi untuk atas alasan tertentu, kita pilih untuk memilih yang itu.

Macam dalam contoh kesah hidup N -- dia perlu pilih untuk terus jatuh tersungkur ke bawah hidup bersama kenangan lama yang sememangnya bukan lagi jadi milik dia bersama dengan Lelaki Itu atau dia boleh pilih untuk berhenti. Bangun dan terus ke depan dengan hari² yang penuh dengan warna-warni barangkali siapa tahu dalam sepanjang perjalanan meniti hari² yang payah tu akan ditemukan dengan dengan 7 orang kerdil yang mungkin membawanya ke istana Putra Katak yang tak tamak bah kan kacak. 

Atau dalam kesah hidup Jack -- dia boleh je pilih untuk terus setia menantikan balasan daripada Gadis Itu biarpun dah berbulan sepi. Atau dia jugak boleh je pilih untuk jadi tamak dengan masih terus menanti balasan dari Gadis Itu tapi dalam masa yang sama tidak meletakkan sebarang harapan untuk mendapat balasan. Pilih untuk teruskan hidup dengan kenangan penantian balasan dari Sang Gadis tapi terus hidup dengan penuh warna-wanrni orang yang mengelilingi.

Atau mungkin dalam kesah Abang John -- boleh je dia pilih untuk terus serabut dengan perangai selfish si Bob tapi boleh jugak dia pilih untuk berhenti dan berterus-terang walaupun pahit untuk ditelan. Ada orang kata yang pahit tu selalunya ubat.

Don't wanna let you down,
But I am hell bound,
Though this is all for you,
Don't wanna hide the truth.

No matter what we breed,
We still are made of greed,
This is my kingdom come,
This is my kingdom come.


Ada baaaanyak perkara dalam dunia ni kita perlu buat pilihan. Kadang² orang sekeliling mempersoalkan macam² disebabkan pilihan yang kita buat tu di luar norma yang biasa mereka hadap. Kadang tu orang nampak kita pentingkan diri sendiri sampai tahap : 

"Syaitonnye die tu sampai hati dia gitu gini bla bla bla... kenapa lah dia tak gini gitu bla bla bla..."

Rilek kak. Rilek bro.
Dia ada sebab dia sendiri. kehkehkeh 
Kena ketawa jugak untuk larikan ion-ion negatif =P