fakta bahasa inggeris

9:10 AM 36 Comments A+ a-





1.'Queue' adalah satu-satunya perkataan dalam bahasa Inggeris yang dapat dibaca dengan cara yang sama ketika empat huruf terakhir dihilangkan.

2.'Rhythm' adalah kata terpanjang dalam bahasa Inggeris yang tidak mengandungi huruf vokal.

3.'Almost' adalah kata terpanjang dalam bahasa Inggeris yang disusun mengikuti urutan huruf.

4.'Go', adalah ayat lengkap terpendek dalam bahasa Inggeris.

5.Hanya ada empat perkataan dalam bahasa Inggeris yang berakhir dengan suku kata 'dous', iaitu: 'tremendous', 'horrendous', 'stupendous' dan 'hazardous'.

6.Kalimat 'The quick brown fox jumps over the lazy dog' menggunakan setiap huruf yang ada dalam abjad.

7.'Stewardesses' adalah perkataan terpanjang yang boleh anda taip dengan menggunakan tangan kiri di keyboard anda.

8.Dan 'lollipop' pula merupakan perkataan terpanjang yang boleh anda taip dengan menggunakan tangan kanan di keyboard anda.

9.'TYPEWRITER' merupakan perkataan terpanjang yang boleh anda taip menggunakan huruf hanya pada satu baris dari keyboard anda.

10.Huruf 'A' hingga 'Z' mempunyai simbol (dan bunyi tersendiri), KECUALI, huruf 'W', 'W' adalah huruf 'uu'@'double u'



nota kecil : blog marathon lagi =P


36 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
October 31, 2011 delete

fakta2 yg comel... ;D

anyway, syrena dah update cara2 nak join contest syrena dalam blog saya.

sile join kalau free.

tenkiu

;-)p

Reply
avatar
Iza
AUTHOR
October 31, 2011 delete

Assalam...
yang last tu je tau, yg lain baru dengar...thanks kongsi fakta.
jemput singgah ke teratak usang.

http://azilas.blogspot.com

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
October 31, 2011 delete

@Asrul "iLham" Sany: yeyy! nanti i join tau..geram tgk syrena..comel sgt! hehe

Reply
avatar
October 31, 2011 delete

sempoiiiiiiiiiiiiiii n3

Reply
avatar
Fara E's
AUTHOR
October 31, 2011 delete

ok pening , haha

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wow...bgus2.tp diri ini nmpk sgt dh teruk english sbb lme tggl.nape la jepun ske sgt ngan bahasa dia tu.english pon nk dijepunkan...hmmm

Reply
avatar
budak sempoi
AUTHOR
October 31, 2011 delete

english is best.. hohoh.. jom jenguk2 balik... hohohoh

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
October 31, 2011 delete

waaaa..10 fakta yang menarik ni..tak pernah terpike..

patut la selalu klu download font die ade tulis 'The quick brown fox jumps over the lazy dog'

Reply
avatar
Mira Adzlia
AUTHOR
October 31, 2011 delete

owh..bru arinih tau...hihi :p

Reply
avatar
YOUsoF
AUTHOR
October 31, 2011 delete

Waah, fakta yang sangat bagus!


Biasa pernah terbaca 1, 2 point je. Terima kasih Cik Ana. ;)


Sebab tu juga Lan pilih perkataan 'TYPEWRITER' untuk nama band dia. Senang ditaip.. hehehe

Reply
avatar
ORLANDO AHMAD
AUTHOR
October 31, 2011 delete

salam kenal jugak..

mekasih sudi datang blog gua keh3...

rock and roll~~

Reply
avatar
Cik Zety
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wahh fakta menarik :) best best hehe

Reply
avatar
KhaiRin
AUTHOR
October 31, 2011 delete

comei nyer fakta!

Reply
avatar
aimie amalina
AUTHOR
October 31, 2011 delete

hohohoh
fakta bahasa inggeris

i likeee jugak nihhhh anatoo =]

Reply
avatar
Lea Isnawi
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wahhh info baru. nice

=)

Reply
avatar
Waqheh
AUTHOR
October 31, 2011 delete

blog marathon? try buat tritlon plak..betoi ka aku eja ni...lantak lahhhh

Reply
avatar
ShahzCudin
AUTHOR
October 31, 2011 delete

menarik info nih..bru taw..

Reply
avatar
mamaNoriz
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wow, interesting!!!

tak sangka kan...hehe

Reply
avatar
Pocket
AUTHOR
October 31, 2011 delete

menarik!!
hazardous,
tremendous,
stupendous,ngan aper satu lg?
horrendous!!


so firdous? macam firdaus tapi diheja guna dhot tuu.. bukan dal,
tu kira pekataan kelima ker?

Reply
avatar
Daddylicious
AUTHOR
October 31, 2011 delete

sebenarnya BI lagi mudah kalau mahu dibandingkan dengan BM...

Reply
avatar
Saiazuan
AUTHOR
October 31, 2011 delete

menarik~ english is interesting, try explore arab pulak :D

Reply
avatar
October 31, 2011 delete

this is so superb!! where you find these? ;)

Reply
avatar
October 31, 2011 delete

fakta yg sgt menarik. trima kasih ats perkongsian

Reply
avatar
NasZ
AUTHOR
October 31, 2011 delete

fakta yang sangat comel je. hehe. suka2.

Reply
avatar
Ct Aja
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wuuhuuu baru tau...tiba2 rase nk practice.. hi3

Reply
avatar
fany wany
AUTHOR
October 31, 2011 delete

wow!
info bagus ni!

Reply
avatar
kayzie
AUTHOR
November 01, 2011 delete

fakta yg menarik..good sharing :)

Reply
avatar
APAN
AUTHOR
November 01, 2011 delete

sapela yg kaji mende ni semua...haha...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 01, 2011 delete

@Pocket: kalau "firdous" tu not in english lah kan pocket kan??? =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 01, 2011 delete

@Saiazuan: ARAB?? hehe kena kaji lain la =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
November 01, 2011 delete

@Rtp Farra Arisha: found it in my lappy folder..forgot when & where i got it..huuuu~

Reply
avatar
CTK
AUTHOR
November 02, 2011 delete

wah..baru hari ini ct thu..teliti tul...terima kasih..hihi..typewriter tu unik!

Reply
avatar