fakta bahasa inggeris





1.'Queue' adalah satu-satunya perkataan dalam bahasa Inggeris yang dapat dibaca dengan cara yang sama ketika empat huruf terakhir dihilangkan.

2.'Rhythm' adalah kata terpanjang dalam bahasa Inggeris yang tidak mengandungi huruf vokal.

3.'Almost' adalah kata terpanjang dalam bahasa Inggeris yang disusun mengikuti urutan huruf.

4.'Go', adalah ayat lengkap terpendek dalam bahasa Inggeris.

5.Hanya ada empat perkataan dalam bahasa Inggeris yang berakhir dengan suku kata 'dous', iaitu: 'tremendous', 'horrendous', 'stupendous' dan 'hazardous'.

6.Kalimat 'The quick brown fox jumps over the lazy dog' menggunakan setiap huruf yang ada dalam abjad.

7.'Stewardesses' adalah perkataan terpanjang yang boleh anda taip dengan menggunakan tangan kiri di keyboard anda.

8.Dan 'lollipop' pula merupakan perkataan terpanjang yang boleh anda taip dengan menggunakan tangan kanan di keyboard anda.

9.'TYPEWRITER' merupakan perkataan terpanjang yang boleh anda taip menggunakan huruf hanya pada satu baris dari keyboard anda.

10.Huruf 'A' hingga 'Z' mempunyai simbol (dan bunyi tersendiri), KECUALI, huruf 'W', 'W' adalah huruf 'uu'@'double u'



nota kecil : blog marathon lagi =P


36 comments:

  1. fakta2 yg comel... ;D

    anyway, syrena dah update cara2 nak join contest syrena dalam blog saya.

    sile join kalau free.

    tenkiu

    ;-)p

    ReplyDelete
  2. Assalam...
    yang last tu je tau, yg lain baru dengar...thanks kongsi fakta.
    jemput singgah ke teratak usang.

    http://azilas.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. @Asrul "iLham" Sany: yeyy! nanti i join tau..geram tgk syrena..comel sgt! hehe

    ReplyDelete
  4. wow...bgus2.tp diri ini nmpk sgt dh teruk english sbb lme tggl.nape la jepun ske sgt ngan bahasa dia tu.english pon nk dijepunkan...hmmm

    ReplyDelete
  5. english is best.. hohoh.. jom jenguk2 balik... hohohoh

    ReplyDelete
  6. waaaa..10 fakta yang menarik ni..tak pernah terpike..

    patut la selalu klu download font die ade tulis 'The quick brown fox jumps over the lazy dog'

    ReplyDelete
  7. owh..bru arinih tau...hihi :p

    ReplyDelete
  8. Waah, fakta yang sangat bagus!


    Biasa pernah terbaca 1, 2 point je. Terima kasih Cik Ana. ;)


    Sebab tu juga Lan pilih perkataan 'TYPEWRITER' untuk nama band dia. Senang ditaip.. hehehe

    ReplyDelete
  9. salam kenal jugak..

    mekasih sudi datang blog gua keh3...

    rock and roll~~

    ReplyDelete
  10. wahh fakta menarik :) best best hehe

    ReplyDelete
  11. hohohoh
    fakta bahasa inggeris

    i likeee jugak nihhhh anatoo =]

    ReplyDelete
  12. blog marathon? try buat tritlon plak..betoi ka aku eja ni...lantak lahhhh

    ReplyDelete
  13. menarik info nih..bru taw..

    ReplyDelete
  14. wow, interesting!!!

    tak sangka kan...hehe

    ReplyDelete
  15. menarik!!
    hazardous,
    tremendous,
    stupendous,ngan aper satu lg?
    horrendous!!


    so firdous? macam firdaus tapi diheja guna dhot tuu.. bukan dal,
    tu kira pekataan kelima ker?

    ReplyDelete
  16. sebenarnya BI lagi mudah kalau mahu dibandingkan dengan BM...

    ReplyDelete
  17. menarik~ english is interesting, try explore arab pulak :D

    ReplyDelete
  18. this is so superb!! where you find these? ;)

    ReplyDelete
  19. fakta yg sgt menarik. trima kasih ats perkongsian

    ReplyDelete
  20. fakta yang sangat comel je. hehe. suka2.

    ReplyDelete
  21. wuuhuuu baru tau...tiba2 rase nk practice.. hi3

    ReplyDelete
  22. fakta yg menarik..good sharing :)

    ReplyDelete
  23. sapela yg kaji mende ni semua...haha...

    ReplyDelete
  24. @Pocket: kalau "firdous" tu not in english lah kan pocket kan??? =P

    ReplyDelete
  25. @Saiazuan: ARAB?? hehe kena kaji lain la =P

    ReplyDelete
  26. @Rtp Farra Arisha: found it in my lappy folder..forgot when & where i got it..huuuu~

    ReplyDelete
  27. wah..baru hari ini ct thu..teliti tul...terima kasih..hihi..typewriter tu unik!

    ReplyDelete