Semangat Bapa

9:24 PM 32 Comments A+ a-

sepanjang satu hari aku join lawatan dengan budak Tadika aritu, banyak jugak perkara yang aku belajar antaranya semangat kesabaran tinggi golongan bapa.. aku respect sungguh bila tengok golongan pak - pak yang buleh maintain jaga anak untuk the whole day tu.. kalo takat jaga belikan makanan tu aku tak heran la.. tapi siap buleh mandikan dan pastikan pakaian anak tu bertukar.. yelah lawatan ke Penang tu amek masa 1 hari jugakla sebab seawal jam 5.30 pagi dah bertolak.. pit stop dah tentu lah banyak kali..


so the Daddies tu semua kena make sure anak-anak depa ni sentiasa kemas, bersih, dengar kata cikgu sepanjang waktu lawatan tu.. mana yang anak tak banyak ragam tu takpelah lagi, kena pulak anak jenih pantang tengok mainan je nak beli, haaa haru jugak pak dia pujuk sana sini.. macam-macam ragam bapak dan anak yang aku dapat tengok.. daripada info yang cikgu tadika cerita pada aku, bapak yang kena bawak anak secara lone ranger (tanpa mak diorang) ni antara sebabnya adalah maknye ada baby kecik lagi yang menyebabkan takleh nak join lawatan tu.. memandangkan ada anak kecik yang perlu dijaga, so mak nye terpaksalah relakan si anak tu pergi dengan pak nye saje.. 

anak yang lelaki, bila turun je kat pit stop, kalo yang jenis kaki robot -- pantang nampak toys robot mesti nak beli.. pak dia rilek je layankan je belikan.. pastu tak sampai sejam dua dia kelebek robot tu tup tup patah kaki lah, patah tangan lah.. pastu ngamuk la nak yang baru.. pak dia pon pujukla takpe nanti kita balik rumah kita repair bagi dia sambung balik.. hehehe macam-macam akai pak dia guna.. aku pasang telinga je nengokkan gelagat anak beranak.. pastu bila si anak ni dah penat sangat, terlena la kat pangkuan pak dia sambil dok isap botol susu lagi.. yelah ada budak tadika tu yang baru umur 4 tahun masih tak putus lagi menyusu botol dan ada yang masih pakai pampers.. pak dia pon layankan je bobokkan sampai lena.. hehehe syahdu pulak aku nengoknye.. yelah budak kan banyak ragam, kalo kurang tahap kesabaran, memang takdenye lah buleh nak hadap budak-budak kan? hehehe

pastu dok beranganla nanti kalo aku dah ada hasben, mau ke entah  hasben aku tulung jaga anak sampai tahap camtu kalo in case aku sakit ke hape ke kehkehkeh =P


* 2--3 entry sebelum ni auto publish sebab aku sibuk sikit.. sabor ye aku marathon singgah balas rumah engkorang hehehe



32 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
September 10, 2014 delete

huhu kan... tapi husband kena la akur.. isteri sakit.. dia kena ambil alih.. isteri bukan kuli... so cari husband yg pandai buat keja rumah ye hehe

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
September 11, 2014 delete

heheh, banyak akai kena ada untuk melayan budak2 kecik kan... kalau tak, fuhhh...

Reply
avatar
Z@i Z@mR33
AUTHOR
September 11, 2014 delete

klau nk asben jg anak kena suruh dr baby lg.bg depa biasa.bl dh tbiasa lama2 bnda2 cmtu sng ja bg depa.akak soh asben anta & ambik anak dr umah pengasuh sejak umo 2 bln.smpai skrg klau absen x keja dia sndiri akan jg anak,mndikan,bg mkn susu smua.siap bw jln2....x anta umah pengasuh =)

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
September 11, 2014 delete

Assalamualaikum cik Ana.. :P

doa banyak-banyak cik ana supaya dianugerahkan suami yg leh jadi pak cam tu..hehe..

alhamdulillah. pak anak atie boleh harap la basuh beyak anak dia. tapi blm pernah lagi kasi dia jaga sendiri. hujung bulan ni ada annual training Pi1M kat kota kinabalu. tengah pikir camana nak tinggalkan baby. uhh.. time tu umur baru nak cecah 4 bulan. camana la agaknya bila baby tinggal ngan pak dia.. siang tu ok kot skit.. kalo mlm tu yang atie risau sebab baby jenis bangun tiap 2 jam nak susu. :(

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
September 11, 2014 delete

salam. suami kawan sy masa mula+ diorng kawin dulu..hmm memang susah nak cakap, kesian kat kawan tapi alhamdulillah bila da lama+ suami dia mula pandai jaga anak apa semua takda la kawan sy seorang yg tanggung semua..

Reply
avatar
Scdha Sein
AUTHOR
September 11, 2014 delete

Kalau dapat bapak jenis Ismet Ulam Raja... Jadilah anak 3 Abdul..

Reply
avatar
Scha Nazri
AUTHOR
September 12, 2014 delete

Wow, bapa zaman sekarang ni lain dari dlu kan?

Anaa, dh lama xsinggah sini. wuwuwu

Reply
avatar
September 12, 2014 delete

untung ada bpa yg bertggungjwb..moga bakal suami juga gituu =)

Reply
avatar
Zizie Zack
AUTHOR
September 12, 2014 delete

baru la boleh pegang title great daddy kan.. hehehe

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
September 12, 2014 delete

org laiki klu takde org pompuan pandai je buat semua tu..klu ada kite tetiba taktau nak buat..tu en suami sy ya.hakhak...

bab mitak mainan tu no hal..en suami tegas..anak2 pun takut beliau..klu beliau kata tidak,tidaklah..huhu

Insyaallah bakal bapak kepada anak2 ana nti boleh jadi papa herop..:)

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
September 12, 2014 delete

hero bukan herop..haha

Reply
avatar
budak
AUTHOR
September 13, 2014 delete

nak suami camtu jugak boleh x kak? hehe

Reply
avatar
aiman mania
AUTHOR
September 13, 2014 delete

kalau saya kahwin satu hari nnti insya-allah saya nak bt yg terbaik...yg terbaik utk isteri dan anak - anak ...saya akan show off habis-habisan kasih syg saya kat diorg..amin...

semangat gila menaip nih..heeheeheehee.....susah nak cari bapak bapak yg selalu take care anak-anak sebab most of bapak bapak sekrg biarkan mak mak je layan anak...huuuhuuuhuuu :D

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

kalo yg jenis reti KESIAN xpe hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

tu la mmg kena byk akai nk melayan depa ni kan plain kalo tak, mmg masaaak kita hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

haah betoi gak kan kena biasa kan drpd kecik la kan. kalo tidak mmg dak la sampai ke sudah.. sonoknye kak zai dpt hasben caring camtu :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

Waalaikumsalam Atie :)

tu lah doa non stop skrg ni Atie hehe.. wahhh untungnye Atie dpt hasben yg betul2 syg atie & anak camtu.. smoga baby baik2 sajelah nanti time Atie training tu kan.. inshaAllah baby boleh ! :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

wslm cik itah. alhamdulillah dah berubah ke arah positif dah hasben dia ek? untung dia skrg :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

baru lah jadi cmni :

hey di sana, ingt di sini nak sgt ke dgn di sane? =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

tu lah Scha bapa zaman skrg lain jugakla dari yg zmn dlu hehe
lama Scha x sggah sini.. rinnnnduuu hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

inshaAllah moga2 camtu lah Yui =)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

great daddy in the world lah kalo camtu hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

papa herop ?? hahaha sipbek dah betolkan dulu =P

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

haah kan PK, org lelaki ni kalo wife xdak slalunye depa pandai je buat itu ini. cuma bila wife ada kdg tu depa takmau tunjuk la. tak pon malas. hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

inshaallah boleh aje tu hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 13, 2014 delete

wahwahwah kemain lagi ye aiman ? bagusnye kalo aiman fikir camtu.. buat yg terbaik utk isteri & utk anak2 hehehe

semangat betol tu aiman hehehe.. tu lah kan, susah wo zmn skrg ni nk dpt bapak yg betol2 take care anak2.. slalunye mmg semuanya terbeban pada bahu si mak je lah huhuhuhu

Reply
avatar
acik idah
AUTHOR
September 15, 2014 delete

wahh... lawatan sekolah ibubapa boleh join sama yer... :) kat kl ni belum pernah lagi terbuka camtu... huhu...

Reply
avatar
Ibnu Ramli
AUTHOR
September 20, 2014 delete

Hebat2.. tak senang jadi seorang bapa ni, patutlah ramai kawan aku yg menjadi lebih matang selepas berkahwin, cobaan dan taklifan mereka sangat banyak dan Alhamdulillah Allah permudahkan urusan mereka

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 20, 2014 delete

haah kat dalam felda ni parents boleh join sama mybe sebab murid x ramai sangat mcm kat bandar kot acik idah hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 20, 2014 delete

tu lah pd mata aku, golongan bapa yg camtu mmg ohsem betol. salute ! ;)

Reply
avatar