Jariah : Tugasan Seorang Guru

Sesi persekolahan 2016 dah bermula, makanya bermula semulalah kerja² menolong cecikgu sekolah sekitar kawasan aku bekerja ni. 

Awal pagi datang ofis dah 'disambut' dengan satu fail gedabak besor dan tebal. Ini sebenarnye bukanlah kerja hakiki aku. Ini lebih kepada khidmat masyarakat (CSR). Nak ditolak - tak gamak. Hadap ajelah. Layankan ajelah.

Aku tak pasti apa lagi kerja² yang golongan cikgu kena buat selain daripada tugasan mengajar murid, sediakan modul / Alat Bantu Mengajar (ABM) untuk sesi setiap kelas, berpanas berhujan untuk sesi Hari Sukan, jadi trainer untuk pertandingan Minggu Bahasa dan lain-lain lagi tugasan yang kadang-kadang kesian pada golongan cikgu.

Part nak 'key in' data dengan server website yang sangaaaaaaatlah laju loadingnye tu pon satu hal jugak. 

Aku kadang tu suggest kat cecikgu ni mai je lah buat kerja kat centre tempat aku kerja ni. Kemudahan internet boleh tahan bedesup perginya. Cuma tu lah, tengok pada server web tu jugaklah, kalo ok, lajulah perginye. Kalo tidak --- haraaaaaaammmmm (kata orang Perak) =P

Macam Cikgu yang mintak tolong ni, takde masa dan tak lalu nak ngadap komputer nak menaip segala benda tu katanya. Tu pasal yang mitak tolong sangat-sangat kat aku ni.

Setiap minggu ada Rancangan Pengajaran Harian. 
5 hari. kalau 1 hari = 2 atau 3 kelas, 1 minggu = +- 20 kelas.

Selama aku dah terjebak dalam kancah pekerjaan aku ni, aku cukup kesian tengok cecikgu yang datang meluah perasaan. Dah la beban tugas Guru semakin bertambah setiap kali tukar kementerian. Pastu ada pulak golongan atasan yang jenis perlekeh (under estimate) je cecikgu ni. Tak cukup dengan itu, ceikgu kena hadap pulak golongan mak pak student yang jenis depa je betul - cecikgu semualah salah aje manjang. 

Haisshh~ sipbaiklah aku ni tak jadi cikgu. Mak dan Abah aku memang letak harapan tinggi untuk aku ni jadi golongan cecikgu sebenarnye. Tapi tu lah Allah lebih tahu bidang mana yang lebih sesuai dan yang mampu untuk aku tanggung.

Moga bertabahlah cecikgu semua.
Dan siapa jugak yang sedang diberi ujian.
Sabar bebanyak ye. InshaAllah indah ;)


39 Lovenote(S):

  1. mugo dipermudahkan., aminn

    ReplyDelete
  2. teruskan berbakti wahai cikgu Ana! hehehehe ^_^
    gua dulu suka tengok buku ringkasan mengajar kakak yang ada banyak bunga2 dan kartun2, hehehe rasa rugi je buat buku cecantik xde sapa peduli :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah Zyra ! hehehe. ekceli bila deco cecantik bunga2 + kartun2 tu buat bersemangat lebih tu. tp tu la takde sapa pun peduli sobss sobss hehehe

      Delete
  3. memang susah jadi cikgu utk zaman sekarang. cian cikgu. harap bertabahlah cikgu di seluruh malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la BV moga bertabahlah cecikgu semua :)

      Delete
    2. Sy bakal cikguuu . kesiankann cgu2 zaman skang.. Huuuu

      Delete
  4. cikgu sekarang makin banyak kerja, tak setimpal ngan masa dan gaji :( insya-Allah, moga dapat ganjarannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul gak tu FZ tp tu lah moga Allah membalas setimpal dgn semangat para cikgu :)

      Delete
  5. semoga jasa guru mendapat ganjaran akhirat nanti
    semoga anak2 murid soleh solehah mendoakan guru mereka nanti
    selamat berjuang cikgu *formal sangat komen hahaah*

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah moga begitu Scya.
      haah la formalnya komen hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. jyeahh bertabahlah golongan para guru hehe

      Delete
  7. Betul tu Ana. Jadi cikgu ni hati kena cekal.
    Ada sorang kawan aku ni, nampak sangat dia memang suka jadi cikgu.
    Cikgu lain byk mengeluh banyak kerja, tapi dia masih boleh tersenyum, siap lantik diri jadi jurulatih pasukan sofbol sekolah lagi.
    Bila ditanya 'tak penat ke', jawapan dia mudah.
    "Dapat tengok anak murid tersenyum, hilang semua penat."

    Terharu oo dengar dia cakap camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenis camtu yg kita kata 'IKHLAS DALAM PEKERJAAN'.
      dia tak rasa pun itu satu KERJA & BEBANAN.
      moga bertambah murah rezeki dia dlm terus jd pendidik hehehe :)

      Delete
  8. Saya sgt respect org keja cikgu!
    Geram jgk kalau tgk mak bapak yg jenis duk perlekeh kata keje cikgu ni takde buat apalah, banyak rilekslah.
    Padahal, cikgu ni dah banyak sgt brkorban untuk anak2 depa. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ada certain parents ni tak faham & maybe jugak sbb tekanan.
      tu yg ada sampai nak salahkan cikgu aje bile ada mslh kat skolah hehe

      Delete
  9. Be strong and teruskan berbakti ya^^ Thanks for visit my blog last night. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank You NOY for dropping by ^__^

      Delete
  10. betul, bukan mudah menjadi cikgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu itah. bkn mudah jadi cikgu.

      Delete
  11. Haha goodluck . Kalau laju "baguih beno le" tak pon "Pawer gile kome" bak kate org daerah perak tengah pulak . Awok harap kome buat yang lebih baik tahun ni yer yong ! Ate moh moh .. haha tetibe je nak moh ! . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. weyhh apa hang merepek ni Sid? hahaha !
      BTW, awok bkn org Perak yg jnis ckp loghat gitu hehehe

      Delete
  12. Cikgu zaman sekarang nih mmg letih. Bnyk kerja , dah laa mak bapak sekarang semua perangai pelik pelik

    ReplyDelete
    Replies
    1. job scope cikgu zaman skrg ni dah makin bertambah.
      tak mcm cikgu masa zaman dedulu. pastu faktor kementerian pon sama.

      Delete
  13. tumpang merasa kesedihan juga...tapi dengan gaji cikgu yang semakin tinggi insyaallah diorang boleh rancang bercuti untuk berehat dan sebagainya....semakin tinggi jawatan semakin besar amanah dan tanggungan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu arz : semakin tinggi jawatan semakin besar amanah dan tanggungan.

      Delete
  14. Dulu pernah teringin jadi cikgu, tapi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi.. kenape Zumal ? kenape? kenape? tell me kemon...

      Delete
  15. tak mudah nk jadi cikgu noh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semudah pada pandangan mata

      Delete
  16. Cikgu bekerja lebih dari 2 kerja haha

    ReplyDelete
  17. Kesian cikgu skrg. Mcm2 kerja nak kena buat. Siang dh ajar budak, mlm nk key in data pulak. Kementerian suka hati je nak tukar syllabus la, nak subject dlm bi, pastu bm balik...kesian kot kat cikgu n budak sekolah skali...

    Bagus la Ana, kau boleh tlg diorg ni. Dpt ringankan sikit beban diorg, tapi kau pulak yg sibuk..hmm..xpe la x lama lg kan ada partner baru..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada partner baru masuk nti pun kerja2 ni smua memang aku yg kena handle sbbnya yg ni bkn kerja2 melibatkan hal2 urusan kerja hakiki aku. pastu pulak cecikgu ni punya pesen, takmau berurusan dgn org lain selain drpd aku ni adehhh~

      Delete
  18. beza antara cikgu vs murid zaman doulu dan zaman sekarang....mohon tabah dan cekal untuk semua guru diluar sana...

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu