Jariah : Tugasan Seorang Guru

10:46 PM 39 Comments A+ a-

Sesi persekolahan 2016 dah bermula, makanya bermula semulalah kerja² menolong cecikgu sekolah sekitar kawasan aku bekerja ni. 

Awal pagi datang ofis dah 'disambut' dengan satu fail gedabak besor dan tebal. Ini sebenarnye bukanlah kerja hakiki aku. Ini lebih kepada khidmat masyarakat (CSR). Nak ditolak - tak gamak. Hadap ajelah. Layankan ajelah.

Aku tak pasti apa lagi kerja² yang golongan cikgu kena buat selain daripada tugasan mengajar murid, sediakan modul / Alat Bantu Mengajar (ABM) untuk sesi setiap kelas, berpanas berhujan untuk sesi Hari Sukan, jadi trainer untuk pertandingan Minggu Bahasa dan lain-lain lagi tugasan yang kadang-kadang kesian pada golongan cikgu.

Part nak 'key in' data dengan server website yang sangaaaaaaatlah laju loadingnye tu pon satu hal jugak. 

Aku kadang tu suggest kat cecikgu ni mai je lah buat kerja kat centre tempat aku kerja ni. Kemudahan internet boleh tahan bedesup perginya. Cuma tu lah, tengok pada server web tu jugaklah, kalo ok, lajulah perginye. Kalo tidak --- haraaaaaaammmmm (kata orang Perak) =P

Macam Cikgu yang mintak tolong ni, takde masa dan tak lalu nak ngadap komputer nak menaip segala benda tu katanya. Tu pasal yang mitak tolong sangat-sangat kat aku ni.

Setiap minggu ada Rancangan Pengajaran Harian. 
5 hari. kalau 1 hari = 2 atau 3 kelas, 1 minggu = +- 20 kelas.

Selama aku dah terjebak dalam kancah pekerjaan aku ni, aku cukup kesian tengok cecikgu yang datang meluah perasaan. Dah la beban tugas Guru semakin bertambah setiap kali tukar kementerian. Pastu ada pulak golongan atasan yang jenis perlekeh (under estimate) je cecikgu ni. Tak cukup dengan itu, ceikgu kena hadap pulak golongan mak pak student yang jenis depa je betul - cecikgu semualah salah aje manjang. 

Haisshh~ sipbaiklah aku ni tak jadi cikgu. Mak dan Abah aku memang letak harapan tinggi untuk aku ni jadi golongan cecikgu sebenarnye. Tapi tu lah Allah lebih tahu bidang mana yang lebih sesuai dan yang mampu untuk aku tanggung.

Moga bertabahlah cecikgu semua.
Dan siapa jugak yang sedang diberi ujian.
Sabar bebanyak ye. InshaAllah indah ;)


39 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
tiga lalat
AUTHOR
January 13, 2016 delete

mugo dipermudahkan., aminn

Reply
avatar
Zyra Roxx
AUTHOR
January 13, 2016 delete

teruskan berbakti wahai cikgu Ana! hehehehe ^_^
gua dulu suka tengok buku ringkasan mengajar kakak yang ada banyak bunga2 dan kartun2, hehehe rasa rugi je buat buku cecantik xde sapa peduli :3

Reply
avatar
BudakVanilla
AUTHOR
January 13, 2016 delete

memang susah jadi cikgu utk zaman sekarang. cian cikgu. harap bertabahlah cikgu di seluruh malaysia :)

Reply
avatar
Farhana Zukri
AUTHOR
January 13, 2016 delete

cikgu sekarang makin banyak kerja, tak setimpal ngan masa dan gaji :( insya-Allah, moga dapat ganjarannya :)

Reply
avatar
Scya Lollita
AUTHOR
January 13, 2016 delete

semoga jasa guru mendapat ganjaran akhirat nanti
semoga anak2 murid soleh solehah mendoakan guru mereka nanti
selamat berjuang cikgu *formal sangat komen hahaah*

Reply
avatar
adiba rusli
AUTHOR
January 13, 2016 delete

bertabahlah.heee:)

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
January 14, 2016 delete

Betul tu Ana. Jadi cikgu ni hati kena cekal.
Ada sorang kawan aku ni, nampak sangat dia memang suka jadi cikgu.
Cikgu lain byk mengeluh banyak kerja, tapi dia masih boleh tersenyum, siap lantik diri jadi jurulatih pasukan sofbol sekolah lagi.
Bila ditanya 'tak penat ke', jawapan dia mudah.
"Dapat tengok anak murid tersenyum, hilang semua penat."

Terharu oo dengar dia cakap camtu.

Reply
avatar
Ana Fatihah
AUTHOR
January 14, 2016 delete

Saya sgt respect org keja cikgu!
Geram jgk kalau tgk mak bapak yg jenis duk perlekeh kata keje cikgu ni takde buat apalah, banyak rilekslah.
Padahal, cikgu ni dah banyak sgt brkorban untuk anak2 depa. hihi

Reply
avatar
January 14, 2016 delete

tak mudah nk jd cikgu ni..heee

Reply
avatar
Noy ^ Buppha
AUTHOR
January 14, 2016 delete

Be strong and teruskan berbakti ya^^ Thanks for visit my blog last night. ^^

Reply
avatar
Cik Itah
AUTHOR
January 14, 2016 delete

betul, bukan mudah menjadi cikgu

Reply
avatar
Syamsid Dhuha
AUTHOR
January 14, 2016 delete

Haha goodluck . Kalau laju "baguih beno le" tak pon "Pawer gile kome" bak kate org daerah perak tengah pulak . Awok harap kome buat yang lebih baik tahun ni yer yong ! Ate moh moh .. haha tetibe je nak moh ! . haha

Reply
avatar
Kim Chaa
AUTHOR
January 14, 2016 delete

Cikgu zaman sekarang nih mmg letih. Bnyk kerja , dah laa mak bapak sekarang semua perangai pelik pelik

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
January 15, 2016 delete

tumpang merasa kesedihan juga...tapi dengan gaji cikgu yang semakin tinggi insyaallah diorang boleh rancang bercuti untuk berehat dan sebagainya....semakin tinggi jawatan semakin besar amanah dan tanggungan

Reply
avatar
Dunia Zumal
AUTHOR
January 16, 2016 delete

Dulu pernah teringin jadi cikgu, tapi...

Reply
avatar
zarul farhana
AUTHOR
January 16, 2016 delete

tak mudah nk jadi cikgu noh

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

Aminn.. mekaseh Wak.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

inshaAllah Zyra ! hehehe. ekceli bila deco cecantik bunga2 + kartun2 tu buat bersemangat lebih tu. tp tu la takde sapa pun peduli sobss sobss hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

tu la BV moga bertabahlah cecikgu semua :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

haah betul gak tu FZ tp tu lah moga Allah membalas setimpal dgn semangat para cikgu :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

inshaAllah moga begitu Scya.
haah la formalnya komen hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

jyeahh bertabahlah golongan para guru hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

jenis camtu yg kita kata 'IKHLAS DALAM PEKERJAAN'.
dia tak rasa pun itu satu KERJA & BEBANAN.
moga bertambah murah rezeki dia dlm terus jd pendidik hehehe :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

tu la ada certain parents ni tak faham & maybe jugak sbb tekanan.
tu yg ada sampai nak salahkan cikgu aje bile ada mslh kat skolah hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

haah betul tu Yui hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

Thank You NOY for dropping by ^__^

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

ya betul tu itah. bkn mudah jadi cikgu.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

weyhh apa hang merepek ni Sid? hahaha !
BTW, awok bkn org Perak yg jnis ckp loghat gitu hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

job scope cikgu zaman skrg ni dah makin bertambah.
tak mcm cikgu masa zaman dedulu. pastu faktor kementerian pon sama.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

betul tu arz : semakin tinggi jawatan semakin besar amanah dan tanggungan.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

tapi.. kenape Zumal ? kenape? kenape? tell me kemon...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 16, 2016 delete

tak semudah pada pandangan mata

Reply
avatar
Wardah Aneesa
AUTHOR
January 19, 2016 delete

Sy bakal cikguuu . kesiankann cgu2 zaman skang.. Huuuu

Reply
avatar
Wardah Aneesa
AUTHOR
January 19, 2016 delete

Cikgu bekerja lebih dari 2 kerja haha

Reply
avatar
Bro Ley
AUTHOR
January 22, 2016 delete

Kesian cikgu skrg. Mcm2 kerja nak kena buat. Siang dh ajar budak, mlm nk key in data pulak. Kementerian suka hati je nak tukar syllabus la, nak subject dlm bi, pastu bm balik...kesian kot kat cikgu n budak sekolah skali...

Bagus la Ana, kau boleh tlg diorg ni. Dpt ringankan sikit beban diorg, tapi kau pulak yg sibuk..hmm..xpe la x lama lg kan ada partner baru..huhu..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 25, 2016 delete

ya betul tu Wardah hahaha

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
January 25, 2016 delete

ada partner baru masuk nti pun kerja2 ni smua memang aku yg kena handle sbbnya yg ni bkn kerja2 melibatkan hal2 urusan kerja hakiki aku. pastu pulak cecikgu ni punya pesen, takmau berurusan dgn org lain selain drpd aku ni adehhh~

Reply
avatar
sofie adie
AUTHOR
February 11, 2016 delete

beza antara cikgu vs murid zaman doulu dan zaman sekarang....mohon tabah dan cekal untuk semua guru diluar sana...

Reply
avatar