"Mak teringin lah nak makan Putu Mayam"
Zasssss sepantas kilat akan cuba diusahakan sampai jadi!
Macam mana masa kita kecik dulu, bila kita nak sesuatu,
Mak dan Abah cuba usaha penuhi kehendak kita kan?
Selagi sementara masih ada peluang, begitulah juga
aku cuba sedaya sehabis baik penuhi sedaya termampu.
BAHAN-BAHAN RESEPI PUTU MAYAM MUDAH
- 2 cawan tepung beras
- 2 cawan air (masuk sikit-sikit)
- 1 sudu kecil garam
- 1 - 2 sudu kecil minyak masak
- 1/2 biji kelapa parut campur sikit garam
- Gula Perang
- Gula Merah
Cara buatnya aku tiruvasi aje kat youtube Che Nom.
Sebab pada aku resepi & cara dia sangat mudah untuk follow.
Dan untuk adunan 2 cawan tepung ni, aku dapat anggaran
lebih kurang 24-25 keping Putu Mayam.
Cukup sangat untuk makan 4-5 orang sekeluarga.
Nak cara lebih mudah memang pergi beli je di pasar malam.
Tapi bila permintaan anak tekak teringin tu timing takda jual,
Goyaaanggg dik goyanggggg hehehehe
Itu pasal lah aku merajinkan jari jemari goyang acuan buat sendiri.
Gigih aku goyang acuan muruku untuk hasilkan Putu Mayam.
Dan tadaaaaa disebabkan sedikit kerajinan,
Tiada apa yang mustahil gittewwww~ ahakssss
Bahan nampak mudah tapi nak buat tu mesti ada sedikit susah kan...
ReplyDeleteuntuk orang malas seperti akak, kita beli je heheheh
ReplyDeletewah pandainya . CCL tak pernah lagi cuba buat sendiei putu mayam ni . kalau nak makan beli jer kat pasar malam
ReplyDeletewah..putu mayam..yummeh..selalu kita mmg akan request gula merah/kelapa lebih kat uncle yang jual tu..
ReplyDeleterajin sungguh anamizu buat putu mayam.. kat sini putu mayamnye makan dengan kuah manis.. menjadi x ek kalau putu mayam tu kite buat menggunakan mihun tu yg kite dah rebus :D
ReplyDeleteSalute la Ana 👍
ReplyDeleteHari tu akk nmpk iklan dekat tv, bihun Faiza tu bole buat putu mayam. Tapi, akk belum try la
Rajinnya....antara street food yang masih bertahan hingga kini.
ReplyDeleteSaya kalau time teringin...saya kukus mihun ja makan dengan gula merah & kelapa🤭..Tapi wajib letak pandan la baru feel
Hamboiii bestnyaa!. Menjadi betul mcm kat kedai.
ReplyDeleteSedapnya putu mayam.
ReplyDeleteSaya tak pernah buat.
ishh serba boleh Ana ni...bahan2 sikit je tapi nak buat tu renyah jg kan?
ReplyDeletetak pernah langsung buat putu mayam.. makan pun adelah sekali dua. rare sangat ni kalau MY buat. Mau suami ambil termometer sukat suhu kat dahi
ReplyDeletebagusnya, anak solehah ni cuba bahagiakan ibu bapa
ReplyDeleteWah, mudah juga yer nak buat. Suka makan putu mayam ni .
ReplyDeleteKalo di Indonesia disebut putu Mayang. Dan saya jujurnya tak pernah coba 😅. Krn kue ini dah langka di sini. Susah sangat nak temuin. Biasanya ada banyak di daerah perkampungan kaum Betawi.
ReplyDeletePutu mayam ni selalu selasa atau jumaat ada jual kat pasar malam Putrajaya. Kalau dah tahu buat kita buat la kan.....
ReplyDeletebetul, selagi ada daya, kita penuhi hasrat mereka berdua....wahh..bergoyangggg..
ReplyDelete