Jom Buat! Golden Ball Sushi King

 


Balik dari kerja petang semalam, Mak aku minta tolong kaitkan buah pelam telur 

yang rachakkkkk berbuah.

Terlalu banyak penuh sepohon kayu daunnya rimbun.

Mak kata boleh bagi si Bong (Adik Bongsu aku si Aiman) bawak ke ofis Proton.


Daripada buah tu busuk di pokok, lebih baik beri pada orang kan?

Kait punya kait, dapat lebih kurang 3 tong cat 5 liter.

Pastu aku pon bagi-bagi pada jiran kiri kanan.

Selebihnya si Bong bawak untuk bagi pada kawan-kawan dia.


Agenda petang selesai dengan sesi kait pelam telur.
Disambung pula sesi malam bila si Bong pulang dari kantor dia.

Si Bong ni memang selalu ada je permintaan dia.
Nasib baiklah ada je bahan dalam peti ais tu.

BAHAN-BAHAN GOLDEN BALL SUSHI KING

-Crab Stick
-Telur Rebus
-Lada Putih
-Mayonis Kewpie
-Sesame Oil
-Tepung Serbaguna 
-Serbuk Roti

Cara buat pun mudah sangat.
Rebus telur pastu salutkan dengan tepung dan serbuk roti.

Pastu potong dua telur rebus & ratakan campuran crab stick dengan mayonis.
Taruklah banyak menggunung tinggi ikut tekak kita sendiri.

Zaman serba serbi mahal sekarang ni,
kena rajin buat sendiri aje apa yang teringin tak gitu? hehe


19 comments:

  1. Kan? x pernah buat sendiri ni padahal senang je... nantilah nk buat jugak... semua bahan ada kt umah.. eh crabstick xde... tukar sosej lah... hahaha... berangan itu percuma

    ReplyDelete
  2. tu diaaaa penangan selera samurai hahaha
    ada lagi tak ana?
    hahahaha

    ReplyDelete
  3. golden ball tu mmg fav..br je mkn aritu penutup 2023....ada tgk resepinya tp tk try lg buat

    ReplyDelete
  4. Boleh melekat pula ye, serbuk roti pada telur rebus? Tak pernah makan golden ball ni.

    ReplyDelete
  5. betul..rajin dgn tak rajin jer..hehehehe

    ReplyDelete
  6. lebatnya buah mempelam ana...kecur ayaqliur tengok gambar,tak buat jeruk ke ana?

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap ni. Ada masa nanti boleh cuba.

    ReplyDelete
  8. Meriahnya pelam. Sedap buat sambal.

    Golden ball. Anak3 sy suka ni kalau Mama buat. Thanks for sharing. Hopefully nanti dtg angin rajin.

    ReplyDelete
  9. Terus kecur ailio nengok pelam tu. Cicah ngan kuah rojak sedapnyaaaa.
    Takoyaki pandai buat, golden ball pun pandai buat. Sedap² pulakkk

    ReplyDelete
  10. Alahai sedapnya tengok! Suka resepi mudah simple gini

    ReplyDelete
  11. Menarik nie.. Tapi kita mkn kat sushi king jer la hahahaaa:P

    ReplyDelete
  12. ldy suka la buah pauh tu.. pos sini.. buat jeruk pun sedap tu..

    ReplyDelete
  13. Mempelam tu yg tak tahannye.. terus meleleh air liur, buat sambal belacan lada hijau..campur gula sikit...terus pengsan!

    ReplyDelete
  14. Resepi mudah ni... cuma telur yang disalut dengan tepung serbaguna & serbuk tu kena goreng tak lepas tu? atau sekadar salut gitu jer?

    ReplyDelete
  15. Wah senang rupanya nak buat golden ball sushi king ni. Terima kasih kongsi resipi.

    ReplyDelete
  16. pelam telur tue sedap . alamak kecur air liur ni haa

    ReplyDelete
  17. SeronoK Bong ada kakak pandai masak

    ReplyDelete
  18. Buat sendiri dijamin menjilat jari! hehe

    ReplyDelete
  19. Meriah buah mangga kecik tu ye.. Alhamdulillah berkongsi rezeki..

    ReplyDelete