Balik dari kerja petang semalam, Mak aku minta tolong kaitkan buah pelam telur
yang rachakkkkk berbuah.
Terlalu banyak penuh sepohon kayu daunnya rimbun.
Mak kata boleh bagi si Bong (Adik Bongsu aku si Aiman) bawak ke ofis Proton.
Daripada buah tu busuk di pokok, lebih baik beri pada orang kan?
Kait punya kait, dapat lebih kurang 3 tong cat 5 liter.
Pastu aku pon bagi-bagi pada jiran kiri kanan.
Selebihnya si Bong bawak untuk bagi pada kawan-kawan dia.
Disambung pula sesi malam bila si Bong pulang dari kantor dia.
Si Bong ni memang selalu ada je permintaan dia.
Nasib baiklah ada je bahan dalam peti ais tu.
BAHAN-BAHAN GOLDEN BALL SUSHI KING
-Crab Stick
-Telur Rebus
-Lada Putih
-Mayonis Kewpie
-Sesame Oil
-Tepung Serbaguna
-Serbuk Roti
Cara buat pun mudah sangat.
Rebus telur pastu salutkan dengan tepung dan serbuk roti.
Pastu potong dua telur rebus & ratakan campuran crab stick dengan mayonis.
Taruklah banyak menggunung tinggi ikut tekak kita sendiri.
Zaman serba serbi mahal sekarang ni,
kena rajin buat sendiri aje apa yang teringin tak gitu? hehe
Kan? x pernah buat sendiri ni padahal senang je... nantilah nk buat jugak... semua bahan ada kt umah.. eh crabstick xde... tukar sosej lah... hahaha... berangan itu percuma
ReplyDeletetu diaaaa penangan selera samurai hahaha
ReplyDeleteada lagi tak ana?
hahahaha
golden ball tu mmg fav..br je mkn aritu penutup 2023....ada tgk resepinya tp tk try lg buat
ReplyDeleteBoleh melekat pula ye, serbuk roti pada telur rebus? Tak pernah makan golden ball ni.
ReplyDeletebetul..rajin dgn tak rajin jer..hehehehe
ReplyDeletelebatnya buah mempelam ana...kecur ayaqliur tengok gambar,tak buat jeruk ke ana?
ReplyDeleteNampak sedap ni. Ada masa nanti boleh cuba.
ReplyDeleteMeriahnya pelam. Sedap buat sambal.
ReplyDeleteGolden ball. Anak3 sy suka ni kalau Mama buat. Thanks for sharing. Hopefully nanti dtg angin rajin.
Terus kecur ailio nengok pelam tu. Cicah ngan kuah rojak sedapnyaaaa.
ReplyDeleteTakoyaki pandai buat, golden ball pun pandai buat. Sedap² pulakkk
Alahai sedapnya tengok! Suka resepi mudah simple gini
ReplyDeleteMenarik nie.. Tapi kita mkn kat sushi king jer la hahahaaa:P
ReplyDeleteldy suka la buah pauh tu.. pos sini.. buat jeruk pun sedap tu..
ReplyDeleteMempelam tu yg tak tahannye.. terus meleleh air liur, buat sambal belacan lada hijau..campur gula sikit...terus pengsan!
ReplyDeleteResepi mudah ni... cuma telur yang disalut dengan tepung serbaguna & serbuk tu kena goreng tak lepas tu? atau sekadar salut gitu jer?
ReplyDeleteWah senang rupanya nak buat golden ball sushi king ni. Terima kasih kongsi resipi.
ReplyDeletepelam telur tue sedap . alamak kecur air liur ni haa
ReplyDeleteSeronoK Bong ada kakak pandai masak
ReplyDeleteBuat sendiri dijamin menjilat jari! hehe
ReplyDeleteMeriah buah mangga kecik tu ye.. Alhamdulillah berkongsi rezeki..
ReplyDelete